AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: SENSORY QUALITY
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000036495
Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Krystyna Zarzecka.
Tytuł pracy: Sensor quality of potato tubers in conditions of application of biostimulators and herbicide
Tytuł równoległy: Jakość sensoryczna bulw ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów i herbicydu
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 593, s. 3--11
p-ISSN: 0084-5477

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 13.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: Solanum tuberosum ; jakość sensoryczna ; biostymulatory ; herbicydy
Słowa kluczowe ang.: Solanum tuberosum ; sensory quality ; biostimulators ; herbicides
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.zppnr.sggw.pl/ZPPNR.2018.593.11.pdf
DOI: 10.22630/ZPPNR.2018.593.11
Streszczenie: Field experiments were conducted in 2015-2017. The purpose of the study was to assess the impact of application of biostimulators and herbicide on the selected sensory quality feature of table potato tubers (color of tuber flesh, cooking type and darkening of raw and boiled tuber flesh). The experiment was established in three replications, using the randomized split-block system method, with the first factor being three early cultivars of edible potato: (Bellarosa, Owacja, Vineta), and the second one: five methods of use of growth biostimulators: GreenOK - Universal-PRO and Asahi SL, as well as their combination with the herbicide Avatar 293 ZC. On the basis of the obtained results, it was demonstrated that the color of tuber flesh depended substantially on the cultivars being grown. No significant impact of the experiment factors on the cooking type was proven. On the other hand, darkening of raw and boiled tuber flesh depended substantially on the cultivars being grown, methods of application of biostimulators and herbicide, as well as weather conditions during the vegetation period of potato plants.
Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów i herbicydów : działalność statutowa WNET PSW

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB