AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: THYROID HORMONES
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: : After the sucralose regimen, free and total triiodothyronine and total thyroxine were found to be 2.0, 1.58 and 1.46 times lower, respectively, than before sucralose intake (P<0.001). Conclusions: Given that sucralose affects the production of thyroid hormones, it can be concluded that sucralose is not a biologically inert compound.^agruczoł tarczycy^athyroid gland^aW ostatnim czasie coraz więcej badań naukowych porusza kwestię szkodliwego wpływu słodzików na organizm. Celem niniejszej pracy było przebadanie związku sukralozy z produkcją hormonów tarczycowych. Materiał i metody: Badanie objęło 30 kobiet (średnia wieku 24,5ą5,2 roku), które określiły siebie jako zdrowe. Ustalono poziomy wolnej i całkowitej trijodotyroniny, wolnej i całkowitej tyroksyny o
Autorzy: , gruczoł tarczycythyroid glandW ostatnim czasie coraz więcej badań naukowych porusza kwestię szkodliwego wpływu słodzików na organizm. Celem niniejszej pracy było przebadanie związku sukralozy z produkcją hormonów tarczycowych. Materiał i metody: Badanie objęło 30 kobiet (średnia wieku 24,5ą5,2 roku), które określiły siebie jako .
Tytuł pracy:
Szczegóły:
Tytuł czasopisma:
Charakterystyka formalna: egimen, free and total triiodothyronine and total thyroxine were found to be 2.0, 1.58 and 1.46 times lower, respectively, than before sucralose intake (P<0.001). Conclusions: Given that sucralose affects the production of thyroid hormones, it can be concluded that sucralose is not a biologically inert compound.^agruczoł tarczycy^athyroid gland^aW ostatnim czasie coraz więcej badań naukowych porusza kwestię szkodliwego wpływu słodzików na organizm. Celem niniejszej pracy było przebadanie związku sukralozy z produkcją hormonów tarczycowych. Materiał i metody: Badanie objęło 30 kobiet (średnia wieku 24,5ą5,2 roku), które określiły siebie jako zdrowe. Ustalono poziomy wolnej i całkowitej trijodotyroniny, wolnej i całkowitej tyroksyny oraz hormonu stymulującego hormon tarczycy we krwi. Następnie zalecono pacjentkom przyjmowanie sukralozy codziennie przez miesiąc (w dawce 15 mg/kg). Po tym okresie ponownie zbadano wartości hormonów tarczycy. Wyniki: Po reżimie dawkowania sukralozy, zaobserwowano znaczący spadek wolnej i całkowitej trijodotoroniny oraz całkowitej tyroksyny o odpowiednio 2,0, 1,58 i 1,46 (P<0,001). Wnioski: Wziąwszy pod uwagę fakt, iż sukraloza wpływa na produkcję hormonów tarczycy, można stwierdzić, że nie jest ona związkiem biologicznie obojętnym.^atarczyca^athyroid^as
Punktacja ministerstwa:
Słowa kluczowe: miesiąc (w dawce 15 mg/kg). Po tym okresie ponownie zbadano wartości hormonów tarczycy. Wyniki: Po reżimie dawkowania sukralozy, zaobserwowano znaczący spadek wolnej i całkowitej trijodotoroniny oraz całkowitej tyroksyny o odpowiednio 2,0, 1,58 i 1,46 (P<0,001). Wnioski: Wziąwszy pod uwagę fakt, iż sukraloza wpływa na produkcję hormonów tarczycy, można stwierdzić, że nie jest ona związkiem biologicznie obojętnym.^atarczyca^athyroid^asukraloza^asucralose ; (w dawce 15 mg/kg). Po tym okresie ponownie zbadano wartości hormonów tarczycy. Wyniki: Po reżimie dawkowania sukralozy, zaobserwowano znaczący spadek wolnej i całkowitej trijodotoroniny oraz całkowitej tyroksyny o odpowiednio 2,0, 1,58 i 1,46 (P<0,001). Wnioski: Wziąwszy pod uwagę fakt, iż sukraloza wpływa na produkcję hormonów tarczycy, można stwierdzić, że nie jest ona związkiem biologicznie obojętnym.^atarczyca^athyroid^asukraloza^asucralose
Słowa kluczowe: ;
Słowa kluczowe ang.: ;
DOI:

2/2
Nr opisu: JAABartykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MNiSW)AFILIACJA PODANAENGhttp://ukrbiochemjournal.org/2020/11/effect-of-sucralose-on-the-blood-content-of-thyroid-hormones.html100^a2409-4943^bQ^iX^jXY^kQ026950^a003^b003^c2020-11-24, 09:00^d2021-02-03, 11:13^e3419809339^f3329019126^aEffect of sucralose on the blood content of thyroid hormones^aUkrainian Biochemical Journal^a2020^bVol. 92^cissue 5^dp. 106--110^a2409-4943^b2413-5003^a2019/2020^a10.15407/ubj92.05.106^aŚlifirczyk, Anna^cy^asucralose introduction^aFINAL_PUBLISHED^bCC-BY^cAT_PUBLICATION^eOPEN_JOURNAL^aSugar substitutes are among the most widely used food additives. Increasing number of scientific research on their adverse effect on various body functions has been appearing lately. The objective of this research is to study the effect of sucralose, a sugar substitute, on the thyroid functional state. Involved in the research were 30 women, aged 19-28, estimating themselves healthy. The blood content of free and general triiodothyronine, free and general thyroxine, as well as of thyrotropic hormone was determined. Thereafter, the women were taking sucralose for a month daily in a dose of 15 mg/kg, the blood content of the hormones mentioned above having been tested again. Reliable 2.0, 1.58, and 1.46 times decrease in the blood content of free and general triiodothyronine, and general thyroxine, respectively, as well as reliable 4.41 times increase in the blood content of thyrotropic hormone (? < 0.001) has been found. Our findings on the sucralose-induced decrease in the level of thyroid hormones confirm the results of other researchers regarding sucralose as biologically inert compound that should be kept in mind when evaluating its effect on the patients with endocrine pathology.^athyroid hormones
Autorzy: , , Q 003 Vol. 92 2413-5003 CC-BY 2409-4943003Effect of sucralose on the blood content of thyroid hormonesUkrainian Biochemical Journal20202409-49432019/202010.15407/ubj92.05.106Ślifirczyk, Annasucralose introductionFINAL_PUBLISHEDSugar substitutes are among the most widely used food additives. Increasing number of scientific research on their adverse effect on various body functions has been appearing lately. The objective of this research is to study the effect of sucralose, a sugar substitute, on the thyroid functional state. Involved in the research were 30 women, aged 19-28, estimating themselves healthy. The blood content of free and general triiodothyronine, free and general thyroxine, as well as of thyrotropic hormone was determined. Thereafter, the women were taking sucralose for a month daily in a dose of 15 mg/kg, the blood content of the hormones mentioned above having been tested again. Reliable 2.0, 1.58, and 1.46 times decrease in the blood content of free and general triiodothyronine, and general thyroxine, respectively, as well as reliable 4.41 times increase in the blood content of thyrotropic hormone (? < 0.001) has been found. Our findings on the sucralose-induced decrease in the level of thyroid hormones confirm the results of other researchers regarding sucralose as biologically inert compound that should be kept in mind when evaluating its effect on the patients with endocrine pathology.thyroid hormones.
Tytuł czasopisma: Q, 003, Vol. 92, 2413-5003, CC-BY, (3419809339) (OPEN_JOURNAL) , 3329019126
Szczegóły:
Charakterystyka formalna: h were 30 women, aged 19-28, estimating themselves healthy. The blood content of free and general triiodothyronine, free and general thyroxine, as well as of thyrotropic hormone was determined. Thereafter, the women were taking sucralose for a month daily in a dose of 15 mg/kg, the blood content of the hormones mentioned above having been tested again. Reliable 2.0, 1.58, and 1.46 times decrease in the blood content of free and general triiodothyronine, and general thyroxine, respectively, as well as reliable 4.41 times increase in the blood content of thyrotropic hormone (? < 0.001) has been found. Our findings on the sucralose-induced decrease in the level of thyroid hormones confirm the results of other researchers regarding sucralose as biologically inert compound that should be kept in mind when evaluating its effect on the patients with endocrine pathology.^athyroid hormones
Charakterystyka wg MNiSW:
Punktacja ministerstwa:

DOI:

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB