AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: TOPINAMBUR
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000046168
Autorzy: Iwona Mystkowska, Aleksandra Dmitrowicz, Ewa Plażuk.
Tytuł pracy: Topinambur źródłem inuliny dla przemysłu mleczarskiego
Tytuł równoległy: Jerusalem Artichoke a Source of Inulin for the Dairy Industry
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, nr 7, s. 32--36
p-ISSN: 0478-6599

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Słowa kluczowe: inulina ; przemysł mleczarski ; topinambur
Słowa kluczowe ang.: dairy industry ; inulin ; topinambur
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Streszczenie: Topinambur (Helianthus tuberosus), często nazywany słonecznikiem bulwiastym, jest rośliną pochodzącą z Ameryki Północnej. Z rośliny tej na skalę przemysłową pozyskuje się inulinę. Inulina jest rozpuszczalnym w wodzie polisacharydem magazynującym i należy do grupy niestrawnych węglowodanów zwanych fruktanami. Powszechnie inulina jest stosowana jako prebiotyk, modyfikator tekstury, zamiennik tłuszczu lub cukru, a także może oddziaływać bezpośrednio i pośrednio na układ jelitowy i wiele części ludzkiego ciała. Połączenie probiotyku i prebiotyku, z działaniem bifidogennym inuliny, może odgrywać decydującą rolę w zwalczaniu chorób jelit. Niniejszy przegląd omawia zalety inuliny jako dodatku do produktów mleczarskich.
Streszczenie: Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) often referred to as Tuber Sunflower is a plant native to North America. Inulin is extracted from this plant on an industrial scale. Inulin is a water-soluble storage polysaccharide and belongs to a group of indigestible carbohydrates called fructans. Commonly, inulin is used as a prebiotic, texture modifier, fat or sugar substitute, and can have direct and indirect effects on the intestinal tract and many parts of the human body. The combination of a prebiotic and probiotic with the bifidogenic effects of inulin can play a decisive role in combating intestinal diseases. This review discusses the benefits of inulin as an additive to dairy products.
Projekt/grant: Właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) w warunkach stosowania biostymulatorów : Regulamin wsparcia rozwoju zawodowego pracowników uczelni, PB/14/2021

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB