AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: YIELD STRUCTURE
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000035839
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska, Iwona Mystkowska, Marek Gugała.
Tytuł pracy: The structure of edible potato crops (Solanum tuberosum L.) under conditions of the application of microbiological product UGmax
Tytuł równoległy: Struktura plonu ziemniaka jadalnego (Solanum tuberosum L.) w warunkach stosowania preparatu mikrobiologicznego UGmax
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Vol. 58, issue 2, p. 129--134
p-ISSN: 1427-4337
e-ISSN: 2084-4883

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 12.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; struktura plonu ; preparat mikrobiologiczny
Słowa kluczowe ang.: potato ; yield structure ; microbiological product
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.progress.plantprotection.pl/?node_id=35&lang=pl&ma_id=2671
DOI: 10.14199/ppp-2018-015
Streszczenie: The objective of the research was to evaluate the effect of microbiological product UGmax on the structure of potato yield. The experiment was designed as a two-factor randomized block with three replications. The study included two factors: two medium early varieties of edible potato - Satina and Tajfun, and five treatments of using UGmax soil fertilizer at different doses and various dates. The obtained result showed that the UGmax soil fertilizer had a beneficial effect on the potato yield structure. The highest percentage of tubers with the fractions from 35 to 60 mm was recorded for the UGmax applied before tubers planting at a dose of 1.0 dm3/ha and when the height of plants was about 10-15 cm, and at the flower buds making phase at a dose of 0.5 dm3/ha, and application of examined product to soil before planting tubers at a dose of 0.5 dm3/ha, when the height of plants was about 10-15 cm, and also at the flower buds making phase at a dose of 0.25 dm3/ha. The data proved that individual potato tuber fractions were modified by two factors such as variety type and weather conditions.
Streszczenie: Celem eksperymentu było określenie wpływu preparatu mikrobiologicznego UGmax na strukturę plonu ziemniaka. Doświadczenie założono metodą losowanych podbloków w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami były: I. dwie średnio wczesne odmiany ziemniaka jadalnego - Satina i Tajfun, II. pięć sposobów stosowania Użyźniacza Glebowego UGmax w różnych dawkach i terminach. W wyniku przeprowadzonych badań wykazano, że Użyźniacz Glebowy UGmax korzystnie wpływał na strukturę plonu ziemniaka. Największy udział procentowy bulw we frakcjach od 35 do 60 mm odnotowano po zastosowaniu preparatu UGmax przed sadzeniem bulw w dawce 1,0 dm3/ha i przy wysokości roślin 10-15 cm i w fazie pąków kwiatowych po 0,5 dm3/ha oraz po aplikacji UGmax przed sadzeniem bulw w dawce 0,5 dm3/ha przy wysokości roślin 10-15 cm i w fazie pąków kwiatowych po 0,25 dm3/ha. Wykazano, że poszczególne frakcje bulw ziemniaka były modyfikowane przez czynnik odmianowy i warunki pogodowe.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB