AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: ŻOŁNIERZE
Liczba odnalezionych rekordów: 5



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/5
Nr opisu: 0000044280
Autorzy: Paweł Kler, Sebastian Sobczuk, Jan Hlubik, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Proposal of an alternative diet as an element of improving the safety and quality of nutrition for soldiers
Tytuł równoległy: Propozycja diety alternatywnej jako element poprawy bezpieczeństwa i jakości żywienia żołnierzy
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, z. 56, s. 53--66
p-ISSN: 1508-5430
e-ISSN: 2719-7689

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywienia ; dieta alternatywna ; jadłospis ; pescowegetarianizm ; żołnierze ; żywienie
Słowa kluczowe ang.: alternative diet ; food safety ; menu ; nutrition ; pescatarian diet ; soldier
http://slw.wat.edu.pl/Proposal-of-an-alternative-diet-as-an-element-of-improving-the-safety-and-quality,155066,0,2.html
DOI: 10.37055/slw/155066
Streszczenie: In a specific community, which is also formed by soldiers, the diet used should satisfy all nutritional needs, using physically and economically available foodstuffs (products, dishes). It can be called a basic diet. However, in certain situations, which include the spread of modern-age diseases, as well as possible difficulties in obtaining previously available food products due to the crisis caused by the ongoing war behind the Poland's eastern border, the use in a prudent manner of alternative diets should be considered. The article presents a proposal for an exemplary pescatarian diet, which can be classified as an alternative diet. The purpose of this publication is to develop menus for a diet that can provide an alternative food standard for soldiers in the context of improving the assurance of the quality of their nutrition. The research problem included in the paper is the following question: how can alternative diets improve the soldiers' nutrition quality assurance? The publication uses the necessary research theoretical methods: analysis, synthesis and inference, and empirical methods: document examination and computer modeling to develop menus for an alternative diet. The considerations carried out in the publication and the proposal of a menu for an alternative diet - pescatarian - prove its positive influence on preventing the spread of diet-related modern-age diseases, which translates into the health of military personnel, and consequently allows to maintain the required physical fitness of soldiers and their availability during military service and performance of assigned tasks.
Streszczenie: W określonej społeczności, którą tworzą również żołnierze, stosowana przez nich dieta powinna zaspakajać wszystkie potrzeby pokarmowe, z wykorzystaniem fizycznie i ekonomicznie dostępnych środków spożywczych (produktów, potraw). Można nazwać ją dietą zwyczajową. Natomiast w określonych sytuacjach, do których zaliczyć można ekspansję, chorób cywilizacyjnych XXI wieku, a także możliwe trudności z pozyskaniem dotychczas dostępnych niektórych produktów spożywczych, spowodowanych kryzysem w związku z trwającą wojną za wschodnią granicą Polski należy rozważyć stosowanie w sposób rozważny diet alternatywnych. Propozycję przykładowej diety pescowegetariańskiej, którą można zaliczyć do diet alternatywnych przedstawiono w artykule. Celem publikacji jest opracowanie jadłospisu dla diety, która może stanowić alternatywę normy wyżywienia żołnierzy w kontekście poprawy bezpieczeństwa jakości ich żywienia. Problemem badawczym zawartym w pracy jest pytanie: w jaki sposób dieta alternatywna może poprawić bezpieczeństwo jakości żywienia żołnierzy? W publikacji zastosowano niezbędne badawcze metody teoretyczne: analiza, synteza i wnioskowanie oraz empiryczne: badania dokumentów oraz modelowanie komputerowe w celu opracowania jadłospisu dla diety alternatywnej. Przeprowadzone w publikacji rozważania i propozycja jadłospisu diety alternatywnej - pescowegetariańskiej dowodzą pozytywnego jej wpływu na zapobieganie rozprzestrzenianiu się chorób cywilizacyjnych o podłożu dietetycznym, co przekłada się na stan zdrowia personelu wojskowego, a w konsekwencji pozwala utrzymać wymaganą sprawność fizyczną żołnierzy oraz ich dyspozycyjność podczas pełnienia służby wojskowej i wykonywania powierzonych zadań służbowych.

2/5
Nr opisu: 0000042315
Autorzy: Ewelina Maculewicz, Ewa Szarska, Aneta Lewicka, Katarzyna Lorenz, Roman Łakomy, Andrzej Tomczak, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Assessment of physical activity level and nutritional status of soldiers serving in the Airborne Battalion
Tytuł równoległy: Ocena aktywności fizycznej i stanu żywienia żołnierzy służących w Batalionie Powietrznodesantowym
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2021, nr 3, s. 110--115
p-ISSN: 0024-0745

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: aktywność fizyczna ; racja żywnościowa ; Wojsko Polskie ; żołnierze
Słowa kluczowe ang.: food ration ; physical activity ; soldiers
https://www.mp.pl/lekarzwojskowy/artykul/2074/
DOI: 10.53301/lw.2074
Streszczenie: Soldiers are a specific social group that is exposed to high, both physical and mental, burden which is associated with their training and service. Rational nutrition and proper level of physical activity play a crucial role in maintaining their good health. Therefore, knowledge about soldiers' nutrition and physical activity is essential to maintain their combat ability. The aim of this work was to assess the nutritional status and physical activity of soldiers serving in the 16th Airborne Battalion in Krakow. A total of 69 soldiers underwent this examination. Analysis of physical activity was assessed by the IPAQ - International Physical Activity Questionnaire, while frequency of food intake was assessed by the FFQ - Frequency of Food Intake Questionnaire. As a result of the examination it was found that 85% of soldiers revealed a high level of physical activity. The additional results obtained in the survey were: the consumption of fruits and vegetables was too low, the consumption of low-quality processed meats, dairy products and sugar was excessive. The conclusions of this study show that the examined soldiers were highly physically active. In addition to that, it is concluded that education about rational nutrition and nutritional prevention of civilization metabolic diseases should be introduced among soldiers.
Streszczenie: Żołnierze są specyficzną grupą społeczną, która narażona jest na duże obciążenie fizyczne i psychiczne związane z ich służbą oraz treningami. Racjonalne odżywianie oraz odpowiedni poziom aktywności fizycznej odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, dlatego wiedza o żywieniu oraz aktywności fizycznej żołnierzy jest niezbędna do utrzymania ich zdolności bojowych. Celem tej pracy była ocena stanu odżywiania oraz aktywności fizycznej żołnierzy służących w 16. Batalionie Powietrznodesantowym w Krakowie. Badaniu poddano 69 żołnierzy. Analizę aktywności fizycznej wykonano za pomocą Międzynarodowego Kwestionariusza Aktywności Fizycznej IPAQ. Częstotliwość spożywania jedzenia oceniano za pomocą Kwestionariusza Częstotliwości Spożycia Żywności FFQ. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że 85% żołnierzy wykazywało wysoki poziom aktywności fizycznej. Dodatkowe wyniki uzyskane w badaniu są następujące: spożycie owoców i warzyw jest zbyt małe, zaobserwowano nadmierne spożycie złej jakości przetworzonych produktów mięsnych, nabiału oraz cukru. Wnioski z przeprowadzonego badania wskazują, że aktywność fizyczna żołnierzy była bardzo duża. Ponadto stwierdza się, że należy prowadzić wśród żołnierzy edukację dotyczącą racjonalnego odżywiania oraz żywieniowej profilaktyki cywilizacyjnych chorób metabolicznych.

3/5
Nr opisu: 0000042642
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Bartosz Bertrandt.
Tytuł pracy: Skażenia biologiczne żywności : realny czynnik narażenia zdrowia żołnierzy
Tytuł całości: W: Bezpieczeństwo żywnościowe żołnierzy Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej w warunkach kryzysu epidemicznego wywołanego zagrożeniem biologicznym / red. nauk. Paweł Kler, Jerzy Bertrandt
Miejsce wydania: Toruń
Wydawca: Wydawnictwo Adam Marszałek
Rok wydania: 2021
Strony zajęte przez pracę: S. 54-85
ISBN: 978-83-8180-534-6
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: bioterroryzm ; czynniki biologiczne ; higiena żywności ; Siły Zbrojne RP ; skażenie biologiczne ; terroryzm żywnościowy ; zabezpieczenie żywnościowe ; zakażenie pokarmowe ; zatrucie pokarmowe ; żołnierze ; żywność

4/5
Nr opisu: 0000042325
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Anna Anyżewska, Justyna Marszałkowska-Jakubik, Tomasz Lepionka.
Tytuł monografii: Normy żywienia dla żołnierzy Sił Zbrojnych RP oraz funkcjonariuszy Służb Mundurowych (Wojsk Lądowych, Marynarki Wojennej, Sił Powietrznych, Wojsk Specjalnych, Straży Granicznej i Policji) uwzględniające specyfikę i charakter służby, stanowiące podstawę planowania i realizacji żywienia w warunkach garnizonowych i poligonowych / red. nauk. Jerzy Bertrandt, Anna Anyżewska, Justyna Marszałkowska-Jakubik, Tomasz Lepionka
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Rok wydania: 2020
Strony: 125 s., il.
ISBN: 978-83-64881-59-6
Charakterystyka formalna: monografia polska (redaktor)
Charakterystyka wg MNiSW: redakcja monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 80.000
Index Copernicus: 20.000
Liczba arkuszy: 6
Słowa kluczowe: normy żywieniowe ; Wojsko Polskie ; żołnierze ; żywienie

5/5
Nr opisu: 0000032990
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Anna Kłos.
Tytuł pracy: Bones mineralization status of soldiers doing military service in different types of Polish Army units
Tytuł równoległy: Stan mineralizacji kości żołnierzy pełniących służbę w różnych typach jednostek Wojska Polskiego
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 10, issue 3, p. 71--74
p-ISSN: 2353-6942

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: stan odżywienia mineralnego ; uwapnienie kości ; żołnierze
Słowa kluczowe ang.: mineral nutritional status ; bone calcification ; soldiers
https://www.termedia.pl/STAN-MINERALIZACJI-KOSCI-ZOLNIERZY-PELNIACYCH-SLUZBE-W-ROZNYCH-TYPACH-JEDNOSTEK-WOJSKA-POLSKIEGO,99,28016,1,0.html
Streszczenie: Background. For proper construction and functioning of human skeletal system a very important thing is adequate supply of calcium, which content in daily rations, in addition to genetics, degree of physical activity and level of sex steroids, is an essential factor influencing on bone mass. Aim of the work: the aim of the work was to assess mineral status of regular soldiers doing military service in different types of Polish military units. Material and methods. An assessment of bones calcification and protein-energy nutritional status of 1913 men, soldiers doing military service in different types of Polish military units, was made. Body height and body mass were determined by standard methods using a scales and a height-meter. Bone mineral density was measured by DEXA densitometry on forearm bone of non-prevailing arm, using the EXA 3000 apparatus. Results. Results of densitometry showed that 1594 soldiers, that is 83.3% of subjects had standard bone calcification. Bone mineralization characteristic of osteopenia was found among 304 people, that is 15.9% of examined, while 15 subjects (0.8%) revealed changes characteristic of osteoporosis. Conclusions. 1. Bone mineral density of 16.7% of examined soldiers serving in different types of military units indicates presence of abnormalities in bone calcification with varying degrees of severity. 2. It is advisable to take among soldiers an extensive health promotion regarding dietary health education aimed at nutritional prevention of bone mineralization disorders can cause fractures and early elimination soldiers from service.
Streszczenie: Wstęp. Dla prawidłowej budowy i funkcjonowania układu kostnego człowieka bardzo ważną rzeczą jest odpowiednia podaż wapnia, którego zawartość w całodziennej racji pokarmowej, obok uwarunkowań genetycznych, stopnia aktywności fizycznej i poziomu hormonów płciowych, stanowi zasadniczy czynnik wpływający na wartość masy kostnej w organizmie. Celem pracy była ocena stanu odżywienia mineralnego żołnierzy pełniących zawodową służbę wojskową w różnych typach jednostek wojskowych Wojska Polskiego. Materiał i metoda. Dokonano oceny stanu uwapnienia kości oraz odżywienia białkowoenergetycznego 1913 mężczyzn, żołnierzy, pełniących służbę w różnych typach jednostek wojskowych. Wysokość i masę ciała określano standardowymi metodami przy użyciu wagi i wzrostomierza. Gęstość mineralną kości mierzono metodą densytometryczną DEXA, na kości przedramienia ręki niedominującej, przy użyciu aparatu EXA 3000. Wyniki. Wyniki badań densytometrycznych wykazały, że 1594 żołnierzy, czyli 83,3% badanych miało uwapnienie kości w normie. Mineralizację kości charakterystyczną dla osteopenii stwierdzono u 304 osób, czyli u 15,9% badanych, podczas gdy u 15 badanych (0,8%) wykazano zmiany charakterystyczne dla osteoporozy. Wnioski. Stan gęstości mineralnej kości 16,7% badanych żołnierzy pełniących służbę w różnych typach jednostek wojskowych wskazuje na występowanie zaburzeń w ich uwapnieniu o różnym stopniu nasilenia. Celowym jest podjęcie, wśród żołnierzy, szeroko zakrojonej promocji zdrowia w zakresie żywieniowej oświaty zdrowotnej, mającej na celu żywieniową profilaktykę zaburzeń mineralizacji kości.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB