Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
ŻYWIENIE Liczba odnalezionych rekordów: 13
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: In a specific community, which is also formed by soldiers, the diet used should satisfy all nutritional needs, using physically and economically available foodstuffs (products, dishes). It can be called a basic diet. However, in certain situations, which include the spread of modern-age diseases, as well as possible difficulties in obtaining previously available food products due to the crisis caused by the ongoing war behind the Poland's eastern border, the use in a prudent manner of alternative diets should be considered. The article presents a proposal for an exemplary pescatarian diet, which can be classified as an alternative diet. The purpose of this publication is to develop menus for a diet that can provide an alternative food standard for soldiers in the context of improving the assurance of the quality of their nutrition. The research problem included in the paper is the following question: how can alternative diets improve the soldiers' nutrition quality assurance? The publication uses the necessary research theoretical methods: analysis, synthesis and inference, and empirical methods: document examination and computer modeling to develop menus for an alternative diet. The considerations carried out in the publication and the proposal of a menu for an alternative diet - pescatarian - prove its positive influence on preventing the spread of diet-related modern-age diseases, which translates into the health of military personnel, and consequently allows to maintain the required physical fitness of soldiers and their availability during military service and performance of assigned tasks. Streszczenie: W określonej społeczności, którą tworzą również żołnierze, stosowana przez nich dieta powinna zaspakajać wszystkie potrzeby pokarmowe, z wykorzystaniem fizycznie i ekonomicznie dostępnych środków spożywczych (produktów, potraw). Można nazwać ją dietą zwyczajową. Natomiast w określonych sytuacjach, do których zaliczyć można ekspansję, chorób cywilizacyjnych XXI wieku, a także możliwe trudności z pozyskaniem dotychczas dostępnych niektórych produktów spożywczych, spowodowanych kryzysem w związku z trwającą wojną za wschodnią granicą Polski należy rozważyć stosowanie w sposób rozważny diet alternatywnych. Propozycję przykładowej diety pescowegetariańskiej, którą można zaliczyć do diet alternatywnych przedstawiono w artykule. Celem publikacji jest opracowanie jadłospisu dla diety, która może stanowić alternatywę normy wyżywienia żołnierzy w kontekście poprawy bezpieczeństwa jakości ich żywienia. Problemem badawczym zawartym w pracy jest pytanie: w jaki sposób dieta alternatywna może poprawić bezpieczeństwo jakości żywienia żołnierzy? W publikacji zastosowano niezbędne badawcze metody teoretyczne: analiza, synteza i wnioskowanie oraz empiryczne: badania dokumentów oraz modelowanie komputerowe w celu opracowania jadłospisu dla diety alternatywnej. Przeprowadzone w publikacji rozważania i propozycja jadłospisu diety alternatywnej - pescowegetariańskiej dowodzą pozytywnego jej wpływu na zapobieganie rozprzestrzenianiu się chorób cywilizacyjnych o podłożu dietetycznym, co przekłada się na stan zdrowia personelu wojskowego, a w konsekwencji pozwala utrzymać wymaganą sprawność fizyczną żołnierzy oraz ich dyspozycyjność podczas pełnienia służby wojskowej i wykonywania powierzonych zadań służbowych.
2/13
Nr opisu: 0000042645 Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Bartosz Bertrandt. Tytuł pracy: Bezpieczeństwo żywności i higiena żywienia w warunkach epidemii COVID-19 Tytuł całości: W: Bezpieczeństwo żywnościowe żołnierzy Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej w warunkach kryzysu epidemicznego wywołanego zagrożeniem biologicznym / red. nauk. Paweł Kler, Jerzy Bertrandt Miejsce wydania: Toruń Wydawca: Wydawnictwo Adam Marszałek Rok wydania: 2021 Strony zajęte przez pracę: S. 232-255 ISBN: 978-83-8180-534-6 Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN Język publikacji: POL Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; COVID-19 ; epidemia ; higiena żywienia ; model żywienia ; SARS-CoV-2 ; zakażenie ; żywienie
3/13
Nr opisu: 0000042325 Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Anna Anyżewska, Justyna Marszałkowska-Jakubik, Tomasz Lepionka. Tytuł monografii: Normy żywienia dla żołnierzy Sił Zbrojnych RP oraz funkcjonariuszy Służb Mundurowych (Wojsk Lądowych, Marynarki Wojennej, Sił Powietrznych, Wojsk Specjalnych, Straży Granicznej i Policji) uwzględniające specyfikę i charakter służby, stanowiące podstawę planowania i realizacji żywienia w warunkach garnizonowych i poligonowych / red. nauk. Jerzy Bertrandt, Anna Anyżewska, Justyna Marszałkowska-Jakubik, Tomasz Lepionka Miejsce wydania: Biała Podlaska Wydawca: Wydawnictwo Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej Rok wydania: 2020 Strony: 125 s., il. ISBN: 978-83-64881-59-6 Charakterystyka formalna: monografia polska (redaktor) Charakterystyka wg MNiSW: redakcja monografii z wykazu MEiN Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 80.000 Index Copernicus: 20.000 Liczba arkuszy: 6 Słowa kluczowe: normy żywieniowe ; Wojsko Polskie ; żołnierze ; żywienie
4/13
Nr opisu: 0000039929 Autorzy: Anna Pietras, Konrad Kamil Hozyasz. Tytuł pracy: Pilotażowe badanie spożycia butelkowanych wód smakowych przez studentów pielęgniarstwa Tytuł równoległy: Bottled flavored water consumption among nursing students : preliminary study Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2020, Vol. 10, nr 2, s. 123--126 p-ISSN: 2082-9876 e-ISSN: 2451-1870 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 5.000 Słowa kluczowe: przemysł spożywczy ; woda aromatyzowana ; zachowania prozdrowotne ; żywienie Słowa kluczowe ang.: food industry ; flavored water ; health behavior ; nutrition http://www.pzp.umed.wroc.pl/pl/article/2020/10/2/123/ DOI: 10.17219/pzp/115068 Streszczenie: Wprowadzenie. W Stanach Zjednoczonych słodzone cukrem napoje, w tym tzw. wody smakowe (wody aromatyzowane), stanowią źródło niemalże połowy spożywanego cukru dodanego do pokarmów. Nawyki żywieniowe i preferencje pokarmowe dzieci w dużym stopniu są kształtowane przez osoby w wieku dorosłym, zarówno z najbliższego kręgu rodziny, jak i inne, szczególnie jeśli cieszą się autorytetem społecznym. Przeprowadzone w 2016 r. w Polsce badanie wykazało spożywanie wód smakowych przez prawie 40% hospitalizowanych dzieci. Zmniejszenie spożycia słodzonych napojów należy do priorytetów zdrowia publicznego w krajach zwesternizowanych. Przyjmowanie przez pielęgniarki prozdrowotnych wzorców zachowań i udział w promocji zdrowia są kluczowe dla tego zawodu. Cel pracy. Ocena spożycia butelkowanych wód smakowych przez studentów pielęgniarstwa. Materiał i metody. Na potrzeby badania opracowano kwestionariusz ankiety dotyczący spożywania butelkowanych wód smakowych i preferencji przy wyborze produktów. W marcu 2019 r. przeprowadzono ankietę wśród 109 studentów pielęgniarstwa w Państwowej Szkole Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Wyniki. W tygodniu poprzedzającym udzielenie odpowiedzi na pytania zawarte w ankiecie 19,3% studentów spożywało butelkowaną wodę smakową. Tylko 10,2% deklarowało, że nigdy nie piło wód smakowych. Najczęściej wybierano wody o smaku cytrynowym (51,5%), truskawkowym (20,0%) i jabłkowym (14,0%). Wnioski. Badanie pilotażowe potwierdziło konieczność aktywnego zwalczania nieprawdziwego przekazu, że wody smakowe są wodami mineralnymi, a nie "bezbarwnymi napojami", także wśród osób, które w przyszłości zawodowo będą zajmować się promocją zdrowia. Streszczenie: Background. In the USA, sugar-sweetened beverages, including flavored water, are the leading sources of added sugars, contributing nearly half of those consumed. Eating habits and food preferences of children are largely shaped by adults, both family members and people of high social authority. Recent study provided evidence of a very high rate of hospitalized children who drink flavored water in Poland. Reducing consumption of sugar-sweetened beverages has become a public health priority in westernized countries. Adopting health behavior patterns and participating in health promotion by the nurses are key issues for performing nurses' duties according to social expectations. Objectives. The aim of the study was to assess the consumption of bottled flavored water by students of nursing. Material and Methods. An original questionnaire was developed as a tool for survey research. It comprised questions on frequency of flavored water consumption as well as preferences of flavors. In March 2019, searches were led among 109 students of nursing in the Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska. Results. In the week preceding the survey, bottled flavored water was consumed by 19.3% of students of nursing. Only 10.2% of participants declared that they never consumed bottled flavored water. Among the most preferable flavors were: lemon (51.5%), strawberry (20.0%) and apple (14.0%). Conclusion. This pilot study confirmed the need to actively counter the false conviction that bottled flavored water is mineral water (not "colorless beverages") also among people who will professionally participate in health promotion in the future.
6/13
Nr opisu: 0000030329 Autorzy: Aneta Marta Stanisławek, Agata Słupska. Tytuł pracy: Prawidłowe nawyki żywieniowe jako element prozdrowotnego stylu życia w opinii studentów PSW w Białej Podlaskiej Tytuł całości: W: Wpływ choroby, poziomu wiedzy prozdrowotnej i edukacji na jakość życia pacjentów / red. Stanisława Spisacka, Ryszard Markert Miejsce wydania: Biała Podlaska Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII Rok wydania: 2015 Strony zajęte przez pracę: S. 204-210 ISBN: 978-83-64881-04-6 Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres. Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 4.000 Liczba znaków: 25010 Liczba arkuszy: 0,62 Praca recenzowana Słowa kluczowe: zdrowie ; żywienie ; nawyki żywieniowe ; błędy żywieniowe Uwaga: sygn. 16200 XVIII.12.2 CZYT. B Streszczenie: Nawyki żywieniowe czyli sposób odżywania się, mogą być prawidłowe i nieprawidłowe. Odzwierciedlają nasze przyzwyczajenia i preferencje smakowe związane z żywieniem. W pracy zostały przedstawione zagadnienia związane ze zdrowiem i właściwym odżywianiem się człowieka, a zwłaszcza studentów. Na zdrowie człowieka istotny wpływ ma prawidłowe odżywianie. Polega ono na dostarczeniu dla organizmu właściwych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego jego funkcjonowania. Opis tych zagadnień został zawarty w pracy. Celem pracy była ocena wiedzy studentów na temat zdrowego odżywiania. Przy zebraniu informacji na temat odżywiania się studentów posłużono się kwestionariuszem ankiety. Zawierał on zestaw pytań dotyczących zagadnień będących przedmiotem badań. Badania zostały przeprowadzone wśród studentów Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej.
7/13
Nr opisu: 0000027884 Autorzy: Diana Luiza Piaszczyk, Anna Jadwiga Ławnik, Jolanta Abramczyk. Tytuł pracy: Overweight and obesity among middle school students from Lubartów including nutrition and physical activity Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2014, Vol. 8, no 1, p. 45--54 p-ISSN: 2353-6942 Uwagi: Streszcz. w jęz. ang. Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 4.000 Index Copernicus: 79.270 Praca recenzowana Słowa kluczowe: nadwaga ; otyłość ; żywienie ; aktywność fizyczna ; uczniowie ; szkoła średnia Słowa kluczowe ang.: overweight ; obesity ; nutrition ; physical activity ; students ; middle school Inne bazy podające opis:
8/13
Nr opisu: 0000026791 Autorzy: Aneta Marta Stanisławek, Agnieszka Żuk, Dariusz Stanisławek, Diana Luiza Piaszczyk. Tytuł pracy: Assessment of schoolchildren's eating habits Tytuł równoległy: Ocena nawyków żywieniowych młodzieży szkolnej Tytuł całości: W: Health behaviors of adolescents and adults / ed. Stanisława Spisacka Miejsce wydania: Biała Podlaska Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII Rok wydania: 2013 Strony zajęte przez pracę: S. 176-190 ISBN: 978-83-61044-07-9 Uwagi: Streszcz. w jęz. pol. Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. kongres. lub podst. dla dyscypliny Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 5.000 Liczba znaków: 24548 Liczba arkuszy: 0,6 Praca recenzowana Słowa kluczowe: nawyki żywieniowe ; żywienie ; schorzenia dietozależne ; otyłość ; młodzież Uwaga: sygn. 14751 XVIII CZYT. ; 14752 XVIII CZYT. [sprawdź dostępność w katalogu AB]
9/13
Nr opisu: 0000026775 Autorzy: Stanisława Spisacka. Tytuł monografii: Health behaviors of adolescents and adults / ed. Stanisława Spisacka Miejsce wydania: Biała Podlaska Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII Rok wydania: 2013 Strony: 374 s., il., 24 cm ISBN: 978-83-61044-07-9 Charakterystyka formalna: monografia polska (redaktor) Charakterystyka wg MNiSW: redakcja monografii - j. kongres. lub podst. dla dyscypliny Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 5.000 Liczba arkuszy: 21,4 Praca recenzowana Słowa kluczowe: zachowania zdrowotne ; dieta ; żywienie ; otyłość ; aktywność fizyczna Słowa kluczowe ang.: health behavior ; diet ; nourishment ; obesity ; physical activity Uwaga: sygn. 14751 XVIII CZYT. ; 14752 XVIII CZYT. [sprawdź dostępność w katalogu AB]
11/13
Nr opisu: 0000021525 Autorzy: Ewa Kostrzewa-Zabłocka, Agata Kłos, Piotr Paweł Dziemidok. Tytuł pracy: Patients with Parkinson's disease : therapy, nursing and nutrition Tytuł równoległy: Pacjent z chorobą Parkinsona : leczenie, pielęgnacja i żywienie Tytuł całości: W: Welfare problems in modern medicine / ed. by S. Spisacka Miejsce wydania: Biała Podlaska Wydawca: Instytut Zdrowia. Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej Rok wydania: 2011 Strony zajęte przez pracę: S. 21-34 ISBN: 978-83-61044-61-1 Uwagi: Streszcz. w jęz. ang i pol. Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. kongres. lub podst. dla dyscypliny Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 5.000 Liczba znaków: 29438 Praca recenzowana Słowa kluczowe: choroba Parkinsona ; leczenie ; pielęgnacja ; żywienie Słowa kluczowe ang.: Parkinson's disease ; therapy ; nursing ; nutrition Uwaga: sygn. 12558 XVIII CZYT. ; 12557 XVIII CZYT. [sprawdź dostępność w katalogu AB] Streszczenie: Parkinson's disease is a term used to refer to a neurodegenerative disorder of unknow origin, which is related to basal gangila and in particular to substantia nigra. This chronic illness is most common in eldelry people, although the cases of the disease affecting the young are not unfamiliar. Diagnosis requires the presence of at least two out three most characteristic symptoms, which comprise: tremor at rest, increased muscle tone and slowness of movement. Patient's posture (slightly forward flexed with the head jutted forward, slightly bent knees, hips and elbows) resulting from occurence of muscular rigidity, tremor at rest, hypomimia and small shuffling steps creates the picture of the patient's physical appearance. The disease always runs a progressive course; nonetheless, the rate of changes is variable on case by case basis. The individual course of the disease is affected by a diverse nature and intensiication of changes in the central nervous system as well as parallel occurrence of several diseases and administration of many various medicines. Therefore, a patient may in some cases becme dependent as far as third party care is concerned within several years and sometimes maintain fitness into advanced old age. There is no efficient casual treatment of the illness; only palliative care is possible. Pharmacotherapy as a long-term process, which and after several years of application may develop complications. Conversely, non-pharmacological procedures include physical therapy, diet, occupational therapy, education and support, both for the patient as well as involved relatives. Streszczenie: Mianem choroby Parkinsona nazywa się zwyrodnieniowy proces neurodegeneracyjny o nieustalonym podłożu dotyczący jąder podkomorowych mózgu, a zwłaszcza istoty czarnej. Schorzenie to dotyka głównie ludzi w starszym wieku, choć zdarzają się przypadki zachorowań na tę chorobę wśród ludzi młodych. Do jej rozpoznania niezbędna jest obecność przynajmniej dwóch z charakterystycznej triady objawów, do której zaliczamy: rdrżenie spoczynkowe, wzmożone napięcie mięśniowe, spowolnienie ruchowe. Postawa chorego (lekko pochylony do przodu z głową schyloną nieco do przodu, lekko ugiętymi kolanami, biodrami, łokciami) związana z występowaniem sztywności mięśniowej, drżeniem spoczynkowym, maskowatością twarzy, chodem drobnymi kroczkami - składa się na obraz wyglądu fizycznego osoby chorej. Choroba ma zawsze przebieg postępujący, jednak tempo zmian jest osobniczo zmienne. Na indywidualność przebiegu wplywa różny charakter i nasilenie zmian w ośrodkowym układzie nerwowym, a także występowanie równolegle kilku chorób i stosowanie wielu leków, różnych u poszczególnych pacjentów. Z tego powodu czasem w ciągu kilku lat pacjent staje się niesamodzielny w zakresie samoobsługi, a czasami zachowuje sprawność do późnej starości. Nie ma skutecznego leczenia przyczynowego choroby, może być ono wyłącznie objawowe. Farmakoterapia jest długotrwała i po kilku latach stosowania daje powikłania. Postępowanie niefarmaklogiczne obejmuje zaś fizykoterapię, dietę, terapię zajęciową, edukację i wsparcie zarówno pacjenta jak i jego rodziny.
12/13
Nr opisu: 0000020718 Autorzy: Mirosław Jerzy Jarosz, Piotr Paweł Dziemidok, Grzegorz Szcześniak, Justyna Jaworska, Anna Włoszczak-Szubzda, Agnieszka Kowalska. Tytuł pracy: The Effectiveness of Dietary Treatment of Obesity and Health and Food Policy of the State Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2010, Vol. 19, no. 5A, s. 200--202 p-ISSN: 1230-1485 Charakterystyka formalna: referat zjazdowy w suplemencie polskim Język publikacji: ENG Słowa kluczowe: otyłość ; choroby cywilizacyjne ; żywienie ; polityka zdrowotna Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
13/13
Nr opisu: 0000001072 Autorzy: Barbara Bergier, Dominika Tworek. Tytuł pracy: Żywienie osób aktywnych ruchowo w świadomości studentów kierunku turystyki i rekreacji Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2006, nr 2, s. 12--14 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Język publikacji: POL Słowa kluczowe: aktywność ruchowa ; żywienie ; studenci Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.