AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: ŻYWIENIE
Liczba odnalezionych rekordów: 13



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/13
Nr opisu: 0000044280
Autorzy: Paweł Kler, Sebastian Sobczuk, Jan Hlubik, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Proposal of an alternative diet as an element of improving the safety and quality of nutrition for soldiers
Tytuł równoległy: Propozycja diety alternatywnej jako element poprawy bezpieczeństwa i jakości żywienia żołnierzy
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, z. 56, s. 53--66
p-ISSN: 1508-5430
e-ISSN: 2719-7689

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywienia ; dieta alternatywna ; jadłospis ; pescowegetarianizm ; żołnierze ; żywienie
Słowa kluczowe ang.: alternative diet ; food safety ; menu ; nutrition ; pescatarian diet ; soldier
http://slw.wat.edu.pl/Proposal-of-an-alternative-diet-as-an-element-of-improving-the-safety-and-quality,155066,0,2.html
DOI: 10.37055/slw/155066
Streszczenie: In a specific community, which is also formed by soldiers, the diet used should satisfy all nutritional needs, using physically and economically available foodstuffs (products, dishes). It can be called a basic diet. However, in certain situations, which include the spread of modern-age diseases, as well as possible difficulties in obtaining previously available food products due to the crisis caused by the ongoing war behind the Poland's eastern border, the use in a prudent manner of alternative diets should be considered. The article presents a proposal for an exemplary pescatarian diet, which can be classified as an alternative diet. The purpose of this publication is to develop menus for a diet that can provide an alternative food standard for soldiers in the context of improving the assurance of the quality of their nutrition. The research problem included in the paper is the following question: how can alternative diets improve the soldiers' nutrition quality assurance? The publication uses the necessary research theoretical methods: analysis, synthesis and inference, and empirical methods: document examination and computer modeling to develop menus for an alternative diet. The considerations carried out in the publication and the proposal of a menu for an alternative diet - pescatarian - prove its positive influence on preventing the spread of diet-related modern-age diseases, which translates into the health of military personnel, and consequently allows to maintain the required physical fitness of soldiers and their availability during military service and performance of assigned tasks.
Streszczenie: W określonej społeczności, którą tworzą również żołnierze, stosowana przez nich dieta powinna zaspakajać wszystkie potrzeby pokarmowe, z wykorzystaniem fizycznie i ekonomicznie dostępnych środków spożywczych (produktów, potraw). Można nazwać ją dietą zwyczajową. Natomiast w określonych sytuacjach, do których zaliczyć można ekspansję, chorób cywilizacyjnych XXI wieku, a także możliwe trudności z pozyskaniem dotychczas dostępnych niektórych produktów spożywczych, spowodowanych kryzysem w związku z trwającą wojną za wschodnią granicą Polski należy rozważyć stosowanie w sposób rozważny diet alternatywnych. Propozycję przykładowej diety pescowegetariańskiej, którą można zaliczyć do diet alternatywnych przedstawiono w artykule. Celem publikacji jest opracowanie jadłospisu dla diety, która może stanowić alternatywę normy wyżywienia żołnierzy w kontekście poprawy bezpieczeństwa jakości ich żywienia. Problemem badawczym zawartym w pracy jest pytanie: w jaki sposób dieta alternatywna może poprawić bezpieczeństwo jakości żywienia żołnierzy? W publikacji zastosowano niezbędne badawcze metody teoretyczne: analiza, synteza i wnioskowanie oraz empiryczne: badania dokumentów oraz modelowanie komputerowe w celu opracowania jadłospisu dla diety alternatywnej. Przeprowadzone w publikacji rozważania i propozycja jadłospisu diety alternatywnej - pescowegetariańskiej dowodzą pozytywnego jej wpływu na zapobieganie rozprzestrzenianiu się chorób cywilizacyjnych o podłożu dietetycznym, co przekłada się na stan zdrowia personelu wojskowego, a w konsekwencji pozwala utrzymać wymaganą sprawność fizyczną żołnierzy oraz ich dyspozycyjność podczas pełnienia służby wojskowej i wykonywania powierzonych zadań służbowych.

2/13
Nr opisu: 0000042645
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Bartosz Bertrandt.
Tytuł pracy: Bezpieczeństwo żywności i higiena żywienia w warunkach epidemii COVID-19
Tytuł całości: W: Bezpieczeństwo żywnościowe żołnierzy Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej w warunkach kryzysu epidemicznego wywołanego zagrożeniem biologicznym / red. nauk. Paweł Kler, Jerzy Bertrandt
Miejsce wydania: Toruń
Wydawca: Wydawnictwo Adam Marszałek
Rok wydania: 2021
Strony zajęte przez pracę: S. 232-255
ISBN: 978-83-8180-534-6
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności ; COVID-19 ; epidemia ; higiena żywienia ; model żywienia ; SARS-CoV-2 ; zakażenie ; żywienie

3/13
Nr opisu: 0000042325
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Anna Anyżewska, Justyna Marszałkowska-Jakubik, Tomasz Lepionka.
Tytuł monografii: Normy żywienia dla żołnierzy Sił Zbrojnych RP oraz funkcjonariuszy Służb Mundurowych (Wojsk Lądowych, Marynarki Wojennej, Sił Powietrznych, Wojsk Specjalnych, Straży Granicznej i Policji) uwzględniające specyfikę i charakter służby, stanowiące podstawę planowania i realizacji żywienia w warunkach garnizonowych i poligonowych / red. nauk. Jerzy Bertrandt, Anna Anyżewska, Justyna Marszałkowska-Jakubik, Tomasz Lepionka
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Rok wydania: 2020
Strony: 125 s., il.
ISBN: 978-83-64881-59-6
Charakterystyka formalna: monografia polska (redaktor)
Charakterystyka wg MNiSW: redakcja monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 80.000
Index Copernicus: 20.000
Liczba arkuszy: 6
Słowa kluczowe: normy żywieniowe ; Wojsko Polskie ; żołnierze ; żywienie

4/13
Nr opisu: 0000039929
Autorzy: Anna Pietras, Konrad Kamil Hozyasz.
Tytuł pracy: Pilotażowe badanie spożycia butelkowanych wód smakowych przez studentów pielęgniarstwa
Tytuł równoległy: Bottled flavored water consumption among nursing students : preliminary study
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, Vol. 10, nr 2, s. 123--126
p-ISSN: 2082-9876
e-ISSN: 2451-1870

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Słowa kluczowe: przemysł spożywczy ; woda aromatyzowana ; zachowania prozdrowotne ; żywienie
Słowa kluczowe ang.: food industry ; flavored water ; health behavior ; nutrition
http://www.pzp.umed.wroc.pl/pl/article/2020/10/2/123/
DOI: 10.17219/pzp/115068
Streszczenie: Wprowadzenie. W Stanach Zjednoczonych słodzone cukrem napoje, w tym tzw. wody smakowe (wody aromatyzowane), stanowią źródło niemalże połowy spożywanego cukru dodanego do pokarmów. Nawyki żywieniowe i preferencje pokarmowe dzieci w dużym stopniu są kształtowane przez osoby w wieku dorosłym, zarówno z najbliższego kręgu rodziny, jak i inne, szczególnie jeśli cieszą się autorytetem społecznym. Przeprowadzone w 2016 r. w Polsce badanie wykazało spożywanie wód smakowych przez prawie 40% hospitalizowanych dzieci. Zmniejszenie spożycia słodzonych napojów należy do priorytetów zdrowia publicznego w krajach zwesternizowanych. Przyjmowanie przez pielęgniarki prozdrowotnych wzorców zachowań i udział w promocji zdrowia są kluczowe dla tego zawodu. Cel pracy. Ocena spożycia butelkowanych wód smakowych przez studentów pielęgniarstwa. Materiał i metody. Na potrzeby badania opracowano kwestionariusz ankiety dotyczący spożywania butelkowanych wód smakowych i preferencji przy wyborze produktów. W marcu 2019 r. przeprowadzono ankietę wśród 109 studentów pielęgniarstwa w Państwowej Szkole Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Wyniki. W tygodniu poprzedzającym udzielenie odpowiedzi na pytania zawarte w ankiecie 19,3% studentów spożywało butelkowaną wodę smakową. Tylko 10,2% deklarowało, że nigdy nie piło wód smakowych. Najczęściej wybierano wody o smaku cytrynowym (51,5%), truskawkowym (20,0%) i jabłkowym (14,0%). Wnioski. Badanie pilotażowe potwierdziło konieczność aktywnego zwalczania nieprawdziwego przekazu, że wody smakowe są wodami mineralnymi, a nie "bezbarwnymi napojami", także wśród osób, które w przyszłości zawodowo będą zajmować się promocją zdrowia.
Streszczenie: Background. In the USA, sugar-sweetened beverages, including flavored water, are the leading sources of added sugars, contributing nearly half of those consumed. Eating habits and food preferences of children are largely shaped by adults, both family members and people of high social authority. Recent study provided evidence of a very high rate of hospitalized children who drink flavored water in Poland. Reducing consumption of sugar-sweetened beverages has become a public health priority in westernized countries. Adopting health behavior patterns and participating in health promotion by the nurses are key issues for performing nurses' duties according to social expectations. Objectives. The aim of the study was to assess the consumption of bottled flavored water by students of nursing. Material and Methods. An original questionnaire was developed as a tool for survey research. It comprised questions on frequency of flavored water consumption as well as preferences of flavors. In March 2019, searches were led among 109 students of nursing in the Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska. Results. In the week preceding the survey, bottled flavored water was consumed by 19.3% of students of nursing. Only 10.2% of participants declared that they never consumed bottled flavored water. Among the most preferable flavors were: lemon (51.5%), strawberry (20.0%) and apple (14.0%). Conclusion. This pilot study confirmed the need to actively counter the false conviction that bottled flavored water is mineral water (not "colorless beverages") also among people who will professionally participate in health promotion in the future.

5/13
Nr opisu: 0000039791
Autorzy: Gustaw Wójcik.
Tytuł monografii: Jesteśmy z Tobą : poradnik dla rodzin i opiekunów seniorów / red. Gustaw Wójcik
Miejsce wydania: Warszawa
Wydawca: Fundacja Pro Civitas Bono
Rok wydania: 2019
Strony: 144 s., il. kol., 24 cm
ISBN: 978-83-66196-05-6
Charakterystyka formalna: książka polska (redaktor)
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: aktywizacja fizyczna ; aktywizacja intelektualna ; choroba Alzheimera ; choroba Parkinsona ; choroby wieku podeszłego ; cukrzyca ; miażdżyca ; nadciśnienie tętnicze ; osoby starsze ; opieka ; osteoporoza ; pierwsza pomoc ; rany przewlekłe ; reumatyzm ; seniorzy ; żylaki ; żywienie
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

6/13
Nr opisu: 0000030329
Autorzy: Aneta Marta Stanisławek, Agata Słupska.
Tytuł pracy: Prawidłowe nawyki żywieniowe jako element prozdrowotnego stylu życia w opinii studentów PSW w Białej Podlaskiej
Tytuł całości: W: Wpływ choroby, poziomu wiedzy prozdrowotnej i edukacji na jakość życia pacjentów / red. Stanisława Spisacka, Ryszard Markert
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
Rok wydania: 2015
Strony zajęte przez pracę: S. 204-210
ISBN: 978-83-64881-04-6
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres.
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 4.000
Liczba znaków: 25010
Liczba arkuszy: 0,62
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: zdrowie ; żywienie ; nawyki żywieniowe ; błędy żywieniowe
Uwaga: sygn. 16200 XVIII.12.2 CZYT. B
Streszczenie: Nawyki żywieniowe czyli sposób odżywania się, mogą być prawidłowe i nieprawidłowe. Odzwierciedlają nasze przyzwyczajenia i preferencje smakowe związane z żywieniem. W pracy zostały przedstawione zagadnienia związane ze zdrowiem i właściwym odżywianiem się człowieka, a zwłaszcza studentów. Na zdrowie człowieka istotny wpływ ma prawidłowe odżywianie. Polega ono na dostarczeniu dla organizmu właściwych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego jego funkcjonowania. Opis tych zagadnień został zawarty w pracy. Celem pracy była ocena wiedzy studentów na temat zdrowego odżywiania. Przy zebraniu informacji na temat odżywiania się studentów posłużono się kwestionariuszem ankiety. Zawierał on zestaw pytań dotyczących zagadnień będących przedmiotem badań. Badania zostały przeprowadzone wśród studentów Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej.

7/13
Nr opisu: 0000027884
Autorzy: Diana Luiza Piaszczyk, Anna Jadwiga Ławnik, Jolanta Abramczyk.
Tytuł pracy: Overweight and obesity among middle school students from Lubartów including nutrition and physical activity
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2014, Vol. 8, no 1, p. 45--54
p-ISSN: 2353-6942

Uwagi: Streszcz. w jęz. ang.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 4.000
Index Copernicus: 79.270
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: nadwaga ; otyłość ; żywienie ; aktywność fizyczna ; uczniowie ; szkoła średnia
Słowa kluczowe ang.: overweight ; obesity ; nutrition ; physical activity ; students ; middle school
Inne bazy podające opis:
  • AGRO

    https://www.termedia.pl/OVERWEIGHT-AND-OBESITY-AMONG-MIDDLE-SCHOOL-STUDENTS-r-nFROM-LUBARTOW-INCLUDING-NUTRITION-AND-PHYSICAL-ACTIVITY,99,26649,0,0.html

    8/13
    Nr opisu: 0000026791
    Autorzy: Aneta Marta Stanisławek, Agnieszka Żuk, Dariusz Stanisławek, Diana Luiza Piaszczyk.
    Tytuł pracy: Assessment of schoolchildren's eating habits
    Tytuł równoległy: Ocena nawyków żywieniowych młodzieży szkolnej
    Tytuł całości: W: Health behaviors of adolescents and adults / ed. Stanisława Spisacka
    Miejsce wydania: Biała Podlaska
    Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
    Rok wydania: 2013
    Strony zajęte przez pracę: S. 176-190
    ISBN: 978-83-61044-07-9
    Uwagi: Streszcz. w jęz. pol.
    Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
    Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
    Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. kongres. lub podst. dla dyscypliny
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    Liczba znaków: 24548
    Liczba arkuszy: 0,6
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: nawyki żywieniowe ; żywienie ; schorzenia dietozależne ; otyłość ; młodzież
    Uwaga: sygn. 14751 XVIII CZYT. ; 14752 XVIII CZYT.
    [sprawdź dostępność w katalogu AB]

    9/13
    Nr opisu: 0000026775
    Autorzy: Stanisława Spisacka.
    Tytuł monografii: Health behaviors of adolescents and adults / ed. Stanisława Spisacka
    Miejsce wydania: Biała Podlaska
    Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
    Rok wydania: 2013
    Strony: 374 s., il., 24 cm
    ISBN: 978-83-61044-07-9
    Charakterystyka formalna: monografia polska (redaktor)
    Charakterystyka wg MNiSW: redakcja monografii - j. kongres. lub podst. dla dyscypliny
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    Liczba arkuszy: 21,4
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: zachowania zdrowotne ; dieta ; żywienie ; otyłość ; aktywność fizyczna
    Słowa kluczowe ang.: health behavior ; diet ; nourishment ; obesity ; physical activity
    Uwaga: sygn. 14751 XVIII CZYT. ; 14752 XVIII CZYT.
    [sprawdź dostępność w katalogu AB]

    10/13
    Nr opisu: 0000024963
    Autorzy: Anna Jadwiga Ławnik, Zofia Kubińska, Renata Marzena Chlebowska.
    Tytuł pracy: Wiedza i zachowania żywieniowe personelu pielęgniarskiego
    Tytuł pracy w innym języku: The knowledge and eating behaviours of nursing staff
    Tytuł czasopisma:
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2012, T. 6, nr 2, s. 98--109
    p-ISSN: 2082-7288

    Uwagi: Art. w jęz. pol. i ang.
    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL, ENG
    Punktacja ministerstwa: 2.000
    Index Copernicus: 5.030
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: zachowania żywieniowe ; żywienie ; pielęgniarka
    http://www.pswbp.pl/index.php/pl/o-uczelni/pliki-do-pobrania/Inne-pliki/Human-and-Health---Człowiek-i-Zdrowie/Tom-VI-nr-2-rok-2012/09-Wiedza-i-zachowania-żywieniowe-personelu-pielęgniarskiego/

    11/13
    Nr opisu: 0000021525
    Autorzy: Ewa Kostrzewa-Zabłocka, Agata Kłos, Piotr Paweł Dziemidok.
    Tytuł pracy: Patients with Parkinson's disease : therapy, nursing and nutrition
    Tytuł równoległy: Pacjent z chorobą Parkinsona : leczenie, pielęgnacja i żywienie
    Tytuł całości: W: Welfare problems in modern medicine / ed. by S. Spisacka
    Miejsce wydania: Biała Podlaska
    Wydawca: Instytut Zdrowia. Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
    Rok wydania: 2011
    Strony zajęte przez pracę: S. 21-34
    ISBN: 978-83-61044-61-1
    Uwagi: Streszcz. w jęz. ang i pol.
    Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
    Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. kongres. lub podst. dla dyscypliny
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 5.000
    Liczba znaków: 29438
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: choroba Parkinsona ; leczenie ; pielęgnacja ; żywienie
    Słowa kluczowe ang.: Parkinson's disease ; therapy ; nursing ; nutrition
    Uwaga: sygn. 12558 XVIII CZYT. ; 12557 XVIII CZYT.
    [sprawdź dostępność w katalogu AB]
    Streszczenie: Parkinson's disease is a term used to refer to a neurodegenerative disorder of unknow origin, which is related to basal gangila and in particular to substantia nigra. This chronic illness is most common in eldelry people, although the cases of the disease affecting the young are not unfamiliar. Diagnosis requires the presence of at least two out three most characteristic symptoms, which comprise: tremor at rest, increased muscle tone and slowness of movement. Patient's posture (slightly forward flexed with the head jutted forward, slightly bent knees, hips and elbows) resulting from occurence of muscular rigidity, tremor at rest, hypomimia and small shuffling steps creates the picture of the patient's physical appearance. The disease always runs a progressive course; nonetheless, the rate of changes is variable on case by case basis. The individual course of the disease is affected by a diverse nature and intensiication of changes in the central nervous system as well as parallel occurrence of several diseases and administration of many various medicines. Therefore, a patient may in some cases becme dependent as far as third party care is concerned within several years and sometimes maintain fitness into advanced old age. There is no efficient casual treatment of the illness; only palliative care is possible. Pharmacotherapy as a long-term process, which and after several years of application may develop complications. Conversely, non-pharmacological procedures include physical therapy, diet, occupational therapy, education and support, both for the patient as well as involved relatives.
    Streszczenie: Mianem choroby Parkinsona nazywa się zwyrodnieniowy proces neurodegeneracyjny o nieustalonym podłożu dotyczący jąder podkomorowych mózgu, a zwłaszcza istoty czarnej. Schorzenie to dotyka głównie ludzi w starszym wieku, choć zdarzają się przypadki zachorowań na tę chorobę wśród ludzi młodych. Do jej rozpoznania niezbędna jest obecność przynajmniej dwóch z charakterystycznej triady objawów, do której zaliczamy: rdrżenie spoczynkowe, wzmożone napięcie mięśniowe, spowolnienie ruchowe. Postawa chorego (lekko pochylony do przodu z głową schyloną nieco do przodu, lekko ugiętymi kolanami, biodrami, łokciami) związana z występowaniem sztywności mięśniowej, drżeniem spoczynkowym, maskowatością twarzy, chodem drobnymi kroczkami - składa się na obraz wyglądu fizycznego osoby chorej. Choroba ma zawsze przebieg postępujący, jednak tempo zmian jest osobniczo zmienne. Na indywidualność przebiegu wplywa różny charakter i nasilenie zmian w ośrodkowym układzie nerwowym, a także występowanie równolegle kilku chorób i stosowanie wielu leków, różnych u poszczególnych pacjentów. Z tego powodu czasem w ciągu kilku lat pacjent staje się niesamodzielny w zakresie samoobsługi, a czasami zachowuje sprawność do późnej starości. Nie ma skutecznego leczenia przyczynowego choroby, może być ono wyłącznie objawowe. Farmakoterapia jest długotrwała i po kilku latach stosowania daje powikłania. Postępowanie niefarmaklogiczne obejmuje zaś fizykoterapię, dietę, terapię zajęciową, edukację i wsparcie zarówno pacjenta jak i jego rodziny.

    12/13
    Nr opisu: 0000020718
    Autorzy: Mirosław Jerzy Jarosz, Piotr Paweł Dziemidok, Grzegorz Szcześniak, Justyna Jaworska, Anna Włoszczak-Szubzda, Agnieszka Kowalska.
    Tytuł pracy: The Effectiveness of Dietary Treatment of Obesity and Health and Food Policy of the State
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2010, Vol. 19, no. 5A, s. 200--202
    p-ISSN: 1230-1485

    Charakterystyka formalna: referat zjazdowy w suplemencie polskim
    Język publikacji: ENG
    Słowa kluczowe: otyłość ; choroby cywilizacyjne ; żywienie ; polityka zdrowotna
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.

    13/13
    Nr opisu: 0000001072
    Autorzy: Barbara Bergier, Dominika Tworek.
    Tytuł pracy: Żywienie osób aktywnych ruchowo w świadomości studentów kierunku turystyki i rekreacji
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2006, nr 2, s. 12--14
    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Język publikacji: POL
    Słowa kluczowe: aktywność ruchowa ; żywienie ; studenci
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB