AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: AZOTANY
Liczba odnalezionych rekordów: 4



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/4
Nr opisu: 0000035552
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Honorata Dołęga.
Tytuł pracy: Zmiany zawartości azotanów (V) w bulwach ziemniaka w zależności od aplikacji herbicydów i biostymulatorów
Tytuł całości: W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : Innowacyjność i optymalizacja procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka: X Jubileuszowa Konferencja Naukowa Polanica Zdrój 8-10 maja 2018 r. / oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski
Miejsce wydania: Polanica Zdrój
Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Rok wydania: 2018
Strony zajęte przez pracę: S.50-51
ISBN: 978-83-923549-1-8
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Charakterystyka merytoryczna: abstrakt
Język publikacji: POL
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: azotany ; ziemniaki ; herbicydy ; biostymulatory
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii

2/4
Nr opisu: 0000033193
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Honorata Dołęga, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Anna Sikorska, Bożena Głuszczak.
Tytuł pracy: Effect of some herbicides application on nitrates (V) content in potato tubers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 17, issue 3, p. 198--202
p-ISSN: 2299-8993

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 12.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: herbicydy ; azotany ; bulwa ziemniaka ; odmiana
Słowa kluczowe ang.: herbicides ; nitrates (V) ; potato tubers ; varieties
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.jeeng.net/EFFECT-OF-SOME-HERBICIDES-APPLICATION-ON-NITRATES-V-CONTENT-IN-POTATO-TUBERS,63315,0,2.html
DOI: 10.12911/22998993/63315
Streszczenie: A field experiment was carried in the Agricultural Experimental Station Zawady (52°03' N; 22°33' E),owned by the Siedlce University of Natural Sciences and Humanities out in 2005-2007. The research was designed as a two factors randomized block with three replicates. Factors examined in the experiment included two potato varieties - Irga and Balbina and four weed control methods combined mechanical and chemical for herbicides application: Plateen 41,5 WG (metribuzin + flufenacet), Racer 250 EC (fluorochloridone), Sencor 70 WG (metribuzin), and control object - mechanical weeding before and after potato sprouting. The study was designed to test the influence of the weed control methods on nitrates content in consumption potato tubers. The nitrates (V) content depended on the weed control methods, varieties and weather conditions throughout the growing season. The highest nitrates (V) content was determined when weeds were controlled mechanically and chemically using Sencor 70 WG. The study results demonstrated that Balbina had a higher concentration of nitrates (V) compared with Irga.

3/4
Nr opisu: 0000033122
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Ocena zawartości azotanów (V) i mikroelementów w bulwach ziemniaka jadalnego
Tytuł równoległy: Assessment of nitrate (V) and microelement content in edible potato tubers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, T. 97, nr 3, s. 279--283
p-ISSN: 1895-4316

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; azotany ; składniki mineralne
Słowa kluczowe ang.: potato ; nitrates ; minerals
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.phie.pl/pdf/phe-2016/phe-2016-3-279.pdf
Streszczenie: Wprowadzenie. Ziemniaki są podstawowym składnikiem diety człowieka i doskonałym źródłem składników mineralnych. Jednak obok składników odżywczych mogą zawierać składniki niepożądane. Cel. Ocena zawartości azotanów i składników mineralnych (manganu, żelaza, miedzi i cynku) w bulwach ziemniaka jadalnego z sieci handlowej środkowo-wschodniej Polski. Materiały i metody. Materiał badawczy stanowiły próby bulw ziemniaka zakupione w sieci handlowej na terenie środkowo-wschodniej Polski. Zakupu dokonano w trzech rodzajach sklepów (supermarket, sklep spożywczy i sklep owocowo-warzywny). Każdy rodzaj sklepu był reprezentowany przez dziesięć punktów sprzedaży. W każdym punkcie sprzedaży zakupiono po trzy opakowania bulw ziemniaka, każde o masie 2,0-2,5 kg. Zawartość azotanów (V) w bulwach ziemniaka oznaczono za pomocą jonoselektywnej elektrody azotanowej oraz chlorosrebrowej elektrody odniesienia. Zawartość mikroelementów oznaczono metodą spektrometrii absorpcji atomowej (ASA). Wyniki. Stwierdzono, że zawartość azotanów (V) w bulwach ziemniaka zakupionych w supermarketach, sklepach spożywczych i sklepach owocowo-warzywnych wahała się w przedziale odpowiednio: 165,5-170,1; 162,2-164,2 i 152,1-154,8 mg/kg świeżej masy bulw. W prowadzonych badaniach największa średnia zawartość manganu była w bulwach zakupionych w sklepach owocowo-warzywnych, żelaza w supermarketach, a cynku w sklepach spożywczych. Wnioski. Średnie zawartości azotanów (V) w ziemniakach zakupionych we wszystkich rodzajach sieci handlowej, nie stanowiły zagrożenia dla zdrowia człowieka. Zawartość analizowanych składników mineralnych, tj. manganu, żelaza, miedzi i cynku, była zróżnicowana, ale zbliżona do wartości podawanych przez innych autorów.
Streszczenie: Introduction. Potatoes are a basic component of human diets worldwide and an excellent source of minerals. However, potatoes may contain undesirable compounds. Aim. The assessment of the content of nitrates and microelements (manganese, iron, copper, zinc) in edible potato tubers in retail outlets in east-central Poland. Material & Method. Samples of potato tubers were purchased in three kinds of outlets in east-central Poland: supermarkets, grocery shops and fruit and vegetable shops. Each kind of outlet was represented by 10 shops. Three packets of potato tubers, each weighing 2.0-2.5 kg, were purchased in every shop. The nitrate content was determined with the ionoselective nitrate electrode and chlorinesilver reference electrode. The microelement content was determined by the atomic absorption spectrometry method (AAS). Results. The nitrate content (V) in potato tubers collected from supermarkets, groceries and fruit and vegetable shops ranged between 165.5-170.1; 162.2-164.2 and 152.1-154.8 mg/kg of fresh matter respectively. In the present study the highest average manganese content was determined in tubers purchased in fruit and vegetable shops, the highest average iron content in supermarkets and zinc in grocery shops. Conclusion. The mean nitrate (V) content in potatoes purchased in all three types of outlets was not harmful to people's health. The contents of analyzed minerals such as manganese, iron, copper and zinc were varied and similar to the values reported by other authors.

4/4
Nr opisu: 0000033422
Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Iwona Mystkowska, Marek Gugała.
Tytuł pracy: Wpływ użyźniacza glebowego UGmax na plon frakcji handlowej oraz zawartość zotu białkowego i azotanów w bulwach ziemniaka (Solanum tuberosum L.)
Tytuł równoległy: The impact of the soil fertilizer UGmax on the yield of commercial fraction, the content of protein nitrogen and nitrates in potato tubers (Solanum tuberosum L.)
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, nr 585, s. 3--11
p-ISSN: 0084-5477

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 13.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; użyźniacz glebowy ; plon frakcji handlowej ; azot białkowy ; azotany
Słowa kluczowe ang.: potato ; soil fertilizer ; commercial fraction yields ; protein nitrogen ; nitrates
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Streszczenie: Celem badań było określenie wpływu użyźniacza glebowego UGmax na plon frakcji handlowej, zawartość azotu białkowego i azotanów w bulwach ziemniaka jadalnego. Badania realizowano w latach 2008-2010 na glebie zaliczanej do klasy bonitacyjnej IVa. Badanymi czynnikami były odmiana ziemniaka oraz sposób aplikacji użyźniacza. Ocenie poddano dwie średnio wczesne odmiany ziemniaka jadalnego (Satina i Tajfun) oraz 5 sposobów stosowania preparatu UGmax różniących się dawką i terminem aplikacji. W wyniku przeprowadzonych badań wykazano, że użyźniacz glebowy UGmax istotnie zwiększał plon bulw frakcji handlowej. Był on większy na wszystkich obiektach, na których aplikowano ten preparat niezależnie od dawki i terminu jego stosowania w porównaniu z obiektem standardowym. Plon bulw frakcji handlowej zależał również od uprawianych odmian. Użyźniacz glebowy UGmax istotnie zwiększał zawartość azotu białkowego w bulwach ziemniaka w porównaniu z obiektem standardowym, natomiast zawartość azotanów w świeżej masie bulw ziemniaka nie zależała od badanych czynników eksperymentu.
Streszczenie: The interest in agricultural practice, as well as the slight and inconsistent empirical results achieved thus far, prompted to further research into the impact of preparations containing microorganisms to the soil environmental and plant yielding. The aim of the research was to define the impact of the soil fertilizer UGmax on the commercial fraction yields, the content of protein nitrogen and nitrates in edible potato tubers. A field experiment was carried out at Agricultural Experimental Station in the Zawady (52o03oN; 22o3oE) on the IVa soil valuation class in years 2008-2010. The examined factors included variety and method of the soil fertilizer UGmax application. Two medium-early varieties of edible potato (Satina and Tajfun) and five ways of using the soil fertilizer Ugmax, in different doses and terms were assessed: 1. standard object without UGmax, 2. UGmax applied to the soil before tuber planting at a dose of 1,0 dm3ˇha-1, 3. UGmax applied to the soil before tuber planting at a dose of 0,5 dm3ˇha-1, when the height of plants is about 10-15 cm, and in the flower buds making phase at a dose of 0,25 dm3ˇha-1,4. UGmax before tuber planting at a dose of 1,0 dm3ˇha-1 and when the height of plants is about 10-15 cm and in the flower buds making phase at a dose of 0,5 dm3ˇha-1, 5. UGmax when the height of plants is about 10-15 cm and in the flower buds making phase at a dose of 0,5 dm3ˇha-1. The soil fertilizer was dissolved in 300 dm3 of water per hectare. The soil fertilizer UGmax is an extract of compost containing the vaccine of the soil microorganisms. It consists of: lactic bacteria, bacteria Pseudomonas, Azotobakter, actinomycetes, yeast and macro and micronutrients such as: potassium (3500 mgˇl-1), nitrogen (1200 mgˇl-1), sulphur (1000 mgˇl-1), phosphorus (500 mgˇl-1), sodium (200 mgˇl-1), magnesium (100 mgˇl-1), zinc (20 mgˇl-1), manganese (0,3 mgˇl-1). As a result of the research, it was shown that the microbiological preparation used during the experiment significantly influenced the yield increase of commercial fraction tubers. This yield was bigger at each object after using of the preparation, in comparison with the standard object. Our own research has shown that the commercial fraction yield also depended on the cultivated varieties. The soil fertilizer UGmax significantly increased the content of protein nitrogen in potato tubers, in comparison with the standard object. Changes in the nitrate content in the fresh mass of potato tubers were not significant.
Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów i herbicydów : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, FG.IV.6

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB