Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
BIOSTYMULATORY Liczba odnalezionych rekordów: 26
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Zaprezentowano wyniki trzyletniego doświadczenia polowego w uprawie ziemniaka jadalnego odmiany Oberon z zastosowaniem pięciu metod kontroli zachwaszczenia i odżywiania biostymulatorami: obiekt kontrolny - pielęgnacja mechaniczna, Avatar 293 ZC (chlomazon + metrybuzyna), Avatar 293 ZC i PlonoStart, Avatar 293 ZC i Aminoplant oraz Avatar 293 ZC i Agro-Sorb Folium w układzie split-plot, dwuczynnikowego w trzech powtórzeniach. Celem badań była analiza efektywności ekonomicznej pięciu metod pielęgnacji i odżywiania biostymulatorami w zwalczaniu zachwaszczenia na plantacji ziemniaka odmiany Oberon przeprowadzonego na glebie średniej, którą określono na podstawie wskaźników przyjętych w ochronie roślin, takich jak: wskaźnik pokrycia kosztów Wpk, który wyniósł średnio 3,75 i wskaźników opłacalności E1 i E2, które wynosiły średnio 20,34 i 5,68%. Wskaźniki opłacalności wykazały, że mechaniczno-chemiczna ochrona ziemniaka odmiany Oberon z zastosowaniem herbicydu i biostymulatorów była opłacalna. Streszczenie: The results of a three-year field experiment in the cultivation of the edible potato of the Oberon cultivar with the use of five methods of weed control and nutrition with biostimulators were presented: control object - mechanical care, Avatar 293 ZC (chlomazone + metribuzin), Avatar 293 ZC and PlonoStart, Avatar 293 ZC and Aminoplant and Avatar 293 ZC and Agro-Sorb Folium in a split-plot system, two-factor in three repetitions. The aim of the study was to analyze the economic effectiveness of five methods of care and nutrition with biostimulators in combating weed infestation on a potato plantation of the Oberon cultivar carried out on medium soil, which was determined on the basis of indicators adopted in plant protection, such as: cost coverage index Wpk, which was on average 3.75 and profitability ratios E1 and E2, which averaged 20.34 and 5.68%. Profitability ratios showed that the mechanical and chemical protection of potatoes of the Oberon variety with the use of herbicide and biostimulators was profitable.
3/26
Nr opisu: 0000046120 Autorzy: Iwona Mystkowska, Angelika Dadej, Aleksandra Dmitrowicz, Beata Ewa Kosińska, Agnieszka Panasiuk, Ewa Plażuk. Tytuł pracy: Ocena wpływu biostymulatorów na smakowitość i ciemnienie miąższu bulw surowych i gotowanych Helianthus tuberosus Tytuł całości: W: Nasiennictwo i ochrona ziemniaka : 53. konferencja naukowo-szkoleniowa, Mielno 11-12 maja 2023 r. Miejsce wydania: Bonin Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie Rok wydania: 2023 Strony zajęte przez pracę: S. 49-51 ISBN: 978-83-87109-89-9 Uwagi: Poster. Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Język publikacji: POL Słowa kluczowe: biostymulatory ; miąższ ; smakowitość ; topinambur Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://ziemniak-bonin.pl/wp-content/uploads/2023/05/Materia%C5%82y-konferencyjne-Mielno-2023.pdf
4/26
Nr opisu: 0000047416 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Agnieszka Ginter. Tytuł pracy: Oddziaływanie biostymulatorów na zawartość i pobranie wybranych składników mineralnych przez bulwy ziemniaka Tytuł całości: W: Book of Abstracts : 18th International Conference of the Julian Aleksandrowicz Polish Society for Magnesium Research "The importance of chemical elements in various aspects of human life", Lublin, October 16-18, 2023 / eds. Jolanta Domańska, Paweł Muszyński Miejsce wydania: Lublin Wydawca: Publishing House of University of Life Sciences in Lublin Rok wydania: 2023 Strony zajęte przez pracę: S. 38 ISBN: 978-83-7259-412-9 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa Język publikacji: POL Słowa kluczowe: biostymulatory ; bulwy ; składniki mineralne ; ziemniak
5/26
Nr opisu: 0000047249 Autorzy: Iwona Mystkowska. Charakterystyka formalna: udział w konferencji naukowej Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa Język publikacji: POL Słowa kluczowe: biostymulatory ; składniki mineralne ; topinambur
6/26
Nr opisu: 0000046115 Autorzy: Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Łukasz Domański, Anna Sikorska, Iwona Mystkowska. Tytuł pracy: Wpływ herbicydów i biostymulatorów stosowanych w uprawie ziemniaka na skład gatunkowy chwastów Tytuł całości: W: Nasiennictwo i ochrona ziemniaka : 53. konferencja naukowo-szkoleniowa, Mielno 11-12 maja 2023 r. Miejsce wydania: Bonin Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie Rok wydania: 2023 Strony zajęte przez pracę: S. 41-42 ISBN: 978-83-87109-89-9 Uwagi: Poster. Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa krajowa Język publikacji: POL Słowa kluczowe: biostymulatory ; chwasty ; herbicydy ; uprawa ; ziemniak Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://ziemniak-bonin.pl/wp-content/uploads/2023/05/Materia%C5%82y-konferencyjne-Mielno-2023.pdf
7/26
Nr opisu: 0000046116 Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter, Anna Sikorska. Tytuł pracy: Wpływ herbicydu i biostymulatorów na wybrane cechy jakości konsumpcyjnej bulw ziemniaka Tytuł całości: W: Nasiennictwo i ochrona ziemniaka : 53. konferencja naukowo-szkoleniowa, Mielno 11-12 maja 2023 r. Miejsce wydania: Bonin Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie Rok wydania: 2023 Strony zajęte przez pracę: S. 42--44 ISBN: 978-83-87109-89-9 Uwagi: Poster. Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Język publikacji: POL Słowa kluczowe: biostymulatory ; bulwa ziemniaka ; herbicydy ; jakość ; konsumpcja ; ziemniak Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://ziemniak-bonin.pl/wp-content/uploads/2023/05/Materia%C5%82y-konferencyjne-Mielno-2023.pdf
8/26
Nr opisu: 0000043045 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Anna Sikorska. Tytuł pracy: Efektywność ekonomiczna stosowania różnych metod pielęgnacji i odżywiania roślin ziemniaka przy pomocy biostymulatorów Tytuł równoległy: Economic effectiveness of using various methods of care and nutrition of potato plants with the use of biostimulants Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2022, Vol. 62, issue 1, p. 11--16 p-ISSN: 1427-4337 e-ISSN: 2084-4883 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 40.000 Słowa kluczowe: biostymulatory ; efektywność ekonomiczna ; odżywianie ; odmiana ; plon ; sposoby pielęgnacji ; wskaźniki opłacalności ; ziemniak Słowa kluczowe ang.: biostimulants ; cultivar ; economic effectiveness ; nutrition ; potato ; profitability indexes ; weed control methods ; yield http://www.progress.plantprotection.pl/?node_id=35&lang=pl&ma_id=4425 DOI: 10.14199/ppp-2022-002 Streszczenie: Celem badań była ocena ekonomiczna pięciu metod pielęgnacji i odżywiania biostymulatorami: obiekt kontrolny - pielęgnacja mechaniczna, Avatar 293 ZC (chlomazon + metrbuzyna), Avatar 293 ZC i PlonoStart, Avatar 293 ZC i Aminoplant oraz Avatar 293 ZC i Agro-Sorb Folium w zwalczaniu zachwaszczenia na plantacji ziemniaka jadalnego. Materiał badawczy stanowiły bulwy ziemniaka odmiany Malaga pochodzące z trzyletniego doświadczenia polowego przeprowadzonego na glebie średniej, w układzie split-plot, jako dwuczynnikowe w trzech powtórzeniach. Efekty ekonomiczne stosowania różnych metod pielęgnacji i odżywiania roślin ziemniaka przy pomocy biostymulatorów określono na podstawie orientacyjnych wskaźników opłacalności E1 i E2 oraz wskaźnika pokrycia kosztów Wpk, które wynosiły średnio E1 (21,04), E2 (6,88%), Wpk (3,88). Uzyskano wzrost plonu handlowego średnio o 37,4%. Streszczenie: The aim of the research was the economic evaluation of five methods of care and nutrition with biostimulants: control object - mechanical care, Avatar 293 ZC (clomazone + metribuzin), Avatar 293 ZC and PlonoStart, Avatar 293 ZC and Aminoplant as well as Avatar 293 ZC and Agro-Sorb Folium in combating weed infestation in food potato plantations. The research material consisted of potato tubers of the Malaga variety coming from a three-year field experiment carried out on medium soil, in a split-plot system, as a two-factorial experiment in three replications. The economic effects of using various methods of care and nutrition of potato plants with the use of biostimulants were determined on the basis of the indicative profitability ratios E1 and E2, and the cost coverage ratio Wpk, which were on average E1 (21.04), E2 (6.88%), Wpk (3.88). The commercial yield increased by 37.4% on average.
9/26
Nr opisu: 0000044220 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Łukasz Domański, Anna Sikorska. Tytuł pracy: Oddziaływanie herbicydu i biostymulatorów na efekt ekonomiczny uprawy ziemniaka jadalnego Tytuł całości: W: Zdolności kompensacyjne roślin uprawnych jako reakcja na uszkodzenia przez czynniki biotyczne i abiotyczne : konferencja naukowa, 22-24 czerwca 2022 roku, Fojutowo (Bory Tucholskie) Miejsce wydania: Bydgoszcz Wydawca: Politechnika Bydgoska Rok wydania: 2022 Strony zajęte przez pracę: S. 35 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Język publikacji: POL Słowa kluczowe: biostymulatory ; efekt ekonomiczny ; herbicydy ; uprawa ; zachwaszczenie ; ziemniak
10/26
Nr opisu: 0000044219 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Agnieszka Ginter, Iwona Mystkowska, Anna Sikorska. Tytuł pracy: Skuteczność chwastobójcza zabiegów mechaniczno-chemicznych z aplikacją biostymulatorów w uprawie Solanum tuberosum L. Tytuł całości: W: Polskie rolnictwo w obliczu Europejskiego Zielonego Ładu : konferencja naukowa, 4-6 września 2022, Chlewiska Miejsce wydania: Siedlce Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Rok wydania: 2022 Strony zajęte przez pracę: S. 57 ISBN: 978-83-67162-33-3 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Język publikacji: POL Słowa kluczowe: biostymulatory ; zabiegi mechaniczno-chemiczne ; zachwaszczenie ; ziemniaki
11/26
Nr opisu: 0000040299 Autorzy: Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Anna Sikorska. Tytuł pracy: Infestation of potato tubers by a Streptomyces scabies depending on application of herbicides and biostimulants Tytuł pracy w innym języku: Porażenie bulw ziemniaka Streptomyces scabies w zależności od zastosowanych herbicydów i biostymulatorów Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2020, Vol. 60, issue 3, p. 254--260 p-ISSN: 1427-4337 e-ISSN: 2084-4883 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 40.000 Słowa kluczowe: parch zwykły ; biostymulatory ; Harrier 295 ZC ; Sencor 70 WG ; Solanum tuberosum L. Słowa kluczowe ang.: common scab ; biostimulators ; Harrier 295 ZC ; Sencor 70 WG ; Solanum tuberosum L. Inne bazy podające opis:
Scopus
http://www.progress.plantprotection.pl/?node_id=35&lang=pl&ma_id=4114 DOI: 10.14199/ppp-2020-027 Streszczenie: In the years 2012-2014 field experiment was conducted in the town of Wojnów in the Masovian Voivodeship. The aim of the study was to determine the occurrence of common scab on edible potato tubers depending on the herbicides and herbicides with biostimulators. In the experiment, two factors were examined: the first order factor were potato varieties: Bartek, Gawin, Honorata, while the second order factor was five ways of using herbicides and herbicides with biostimulators: control object - mechanical care, Harrier 295 ZC, Harrier 295 ZC and Kelpak SL, Sencor 70 WG and Sencor 70 WG and Asahi SL. The assessment of tuber infestation with scab was made using a 9-point scale on 100 randomly selected tubers from individual objects of the experiment. Herbicides and herbicides with biostimulators used in potato cultivation significantly reduced the occurrence of common scab on tubers and reduced the average degree of sample infestation and infected tubers. Streszczenie: W latach 2012-2014 przeprowadzono doświadczenie polowe, zlokalizowane w miejscowości Wojnów, położonej w województwie mazowieckim. Celem badań było określenie występowania parcha zwykłego na bulwach ziemniaka jadalnego w zależności od zastosowanych herbicydów i herbicydów z biostymulatorami. W doświadczeniu badano dwa czynniki: czynnikiem I rzędu były odmiany ziemniaka: Bartek, Gawin, Honorata, natomiast czynnikiem II rzędu - pięć sposobów stosowania herbicydów i herbicydów z biostymulatorami: obiekt kontrolny - pielęgnacja mechaniczna, Harrier 295 ZC, Harrier 295 ZC i Kelpak SL, Sencor 70 WG oraz Sencor 70 WG i Asahi SL. Ocenę porażenia bulw parchem zwykłym dokonano za pomocą 9-stopniowej skali, na 100 losowo pobranych bulwach z poszczególnych obiektów eksperymentu. Zastosowane w uprawie ziemniaka herbicydy i herbicydy z biostymulatorami istotnie ograniczały występowanie parcha zwykłego na bulwach oraz zmniejszały średni stopień porażenia próby i średni stopień porażenia bulw porażonych.
12/26
Nr opisu: 0000036954 Autorzy: Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Anna Sikorska. Tytuł pracy: Wpływ biostymulatorów na zawartość glikoalkaloidów w liściach i bulwach ziemniaka jadalnego Tytuł równoległy: The effect of biostimulators on glycoalkaloid content in leaves and tubers of edible potato Tytuł całości: W: 59. Sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin - Państwowego Instytutu Badawczego, Poznań, 12-14 lutego 2019 : streszczenia "Nowoczesne rozwiązania w ochronie roślin" Miejsce wydania: Poznań Wydawca: Instytut Ochrony Roślin. Państwowy Instytut Badawczy Rok wydania: 2019 Strony zajęte przez pracę: S. 141-142 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa krajowa Język publikacji: POL Słowa kluczowe: ziemniak jadalny ; biostymulatory ; glikoalkaloidy Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
13/26
Nr opisu: 0000036803 Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała. Tytuł pracy: Wpływ metod pielęgnacji na zawartość kwasu askorbinowego w bulwach ziemniaka jadalnego Tytuł równoległy: Effect of treatment methods on the content of ascorbic acid in potato tubers Tytuł całości: W: 59. Sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin - Państwowego Instytutu Badawczego, Poznań, 12-14 lutego 2019 : streszczenia "Nowoczesne rozwiązania w ochronie roślin" Miejsce wydania: Poznań Wydawca: Instytut Ochrony Roślin. Państwowy Instytut Badawczy Rok wydania: 2019 Strony zajęte przez pracę: S. 88-89 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa krajowa Język publikacji: POL Słowa kluczowe: ziemniak jadalny ; kwas askorbinowy ; biostymulatory ; herbicydy Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
14/26
Nr opisu: 0000037210 Autorzy: Iwona Mystkowska. Tytuł pracy: Wpływ stosowania biostymulatorów na zawartość suchej masy i skrobi w bulwach ziemniaka jadalnego Tytuł równoległy: The effect of the use of biostimulators on dry matter and starch content of tuber potatoes Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2019, Vol. 36, no 1, p. 45--53 p-ISSN: 0860-4088 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 20.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak ; biostymulatory ; sucha masa ; skrobia Słowa kluczowe ang.: potato ; biostimulators ; dry matter ; starch Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2019/FA%2036(1)%202019%20Mystkowska.pdf DOI: 10.26374/fa.2019.36.5 Streszczenie: Materiał badawczy stanowiły bulwy ziemniaka pochodzące z trzyletniego doświadczenia polowego (2015-2017) w miejscowości Międzyrzec Podlaski. Doświadczenie założono jako dwuczynnikowe, metodą losowanych podbloków w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami pierwszego rzędu były trzy odmiany ziemniaka jadalnego: Honorata, Jelly, Tajfun, a drugiego rzędu cztery sposoby stosowania biostymulatorów: Kelpak SL, Titanit, GreenOk, Brunatne Bio Złoto i obiekt kontrolny opryskiwany wodą. Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu biostymulatorów na zawartość suchej masy i skrobi w bulwach ziemniaka. W przeprowadzonych badaniach biostymulatory zwiększały średnio zawartości suchej masy o 9,0 gkg-1, a skrobi o 5,0 gkg-1 w bulwach ziemniaka w porównaniu do obiektu kontrolnego. Streszczenie: The research material consisted of potato tubers from a three-year field experiment (2015-2017) in the town of Międzyrzec Podlaski. The experiment was assumed as a two-factor method of random sub-blocks in three replications. The examined factors of the first order were three varieties of edible potato: Honorata, Jelly, Tajfun, and the second row of four methods of using biostimulators: Kelpak SL, Titanite, GreenOk, Brown Bio Gold and control object sprayed with water. The aim of the conducted research was to assess the effect of biostimulators on the content of dry matter and starch in potato tubers. In the conducted tests, the biostymulators, increased on average the dry matter content by 5,2 gkg-1 and starch by 3,3 gkg-1 in potato tubers in comparison to the control object. Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka jadalnego (Solanum tuberasum L.) w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydów
15/26
Nr opisu: 0000035855 Autorzy: Iwona Mystkowska. Tytuł pracy: Biostymulatory jako czynnik wpływający na plon ziemniaka jadalnego Tytuł równoległy: Biostymulators as a factor affecting the yield of edible potato Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2018, Vol. 25, z. 3, s. 307--315 p-ISSN: 1234-4125 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 14.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: odmiany ; ziemniak ; biostymulatory ; plon bulw Słowa kluczowe ang.: potato ; cultivars ; biostimulators ; yield of tubers http://www.acta-agrophysica.org/Biostymulatory-jako-czynnik-wplywajacy-na-plon-ziemniaka-jadalnego,95109,0,2.html DOI: 10.31545/aagr/95109 Streszczenie: Celem badań było określenie wpływu stosowanych biostymulatorów na plon trzech odmian ziemniaka jadalnego. Doświadczenie polowe przeprowadzono w układzie split-plot w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami były: I - trzy odmiany ziemniaka jadalnego: Honorata, Jelly, Tajfun, II - pięć rodzajów stosowania biostymulatorów: obiekt kontrolny (bez stosowania biostymulatorów), biostymulator Kelpak SLŽ, TitanitŽ, GreenOkŽ, BrunatneBio ZłotoŽ. Zastosowane w doświadczeniu biostymulatory wpływały na zwiększenie plonu (średnio o 1,6 tˇha-1) w porównaniu do poletka kontrolnego. Przy niekorzystnym układzie warunków pogodowych, niesprzyjającym plonowaniu ziemniaków, po zastosowaniu biostymulatorów uzyskano wyższy plon o 1,2 tˇha-1 niż w warunkach korzystnych. Biostymulator BrunatneBio Złoto wpływał istotnie na zwiększenie i strukturę plonu bulw ziemniaka w porównaniu do obiektu kontrolnego. Uprawiane odmiany różniły się pod względem wielkości plonu. Najwyżej plonowała Jelly (średnio 51,05 tˇha-1) i charakteryzowała się większym udziałem w plonie ogólnym bulw dużych niż odmiany Tajfun i Honorata. Największe plony i procentowy udział bulw dużych uzyskano w warunkach pogodowych 2017 roku, a w pozostałych latach plony były średnio o 1,1-1,2 tˇha-1 mniejsze. Streszczenie: he aim of the study was to determine the effect of biostimulators on the yield of three edible potato varieties. The field experiment was carried out in a split-plot design with three replicates. The examined factors were: I - three varieties of edible potato: Honorata, Jelly, Tajfun, and II - five ways of using biostimulators: control (without biostimulators), Kelpak SLŽ biostimu-lator, TitanitŽ, GreenOkŽ, BrunatneBio ZłotoŽ. The biostimulators used in the experiment caused an increase of yields (on average by 1,6 t ha-1) in comparison to the control plot. With unfavour-able weather conditions, unfavourable for the yielding of potatoes, after the application of the biostimulators a higher yield was obtained, by 1.2 t ha-1, than in favourable weather conditions. The biostimulator BrunatneBio Złoto caused a significant increase in the yield and had an effect on the structure of potato tuber yield in comparison to the control treatment. The varieties grown differed in terms of the level of yields. Variety Jelly produced the highest yield (an average of 51.05 t ha-1) and was characterised by a higher share of large tubers in the total yield of tubers than varieties Tajfun and Honorata. The highest yields and percentage share of large bulbs were obtained in weather conditions of 2017, and in other years yields were lower, on average by 1.1-1.2 t ha-1. Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka jadalnego (Solanum tuberasum L.) w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydów
16/26
Nr opisu: 0000036137 Autorzy: Alicja Joanna Baranowska. Tytuł pracy: Impact of growth biostimulators and herbicide of edible potato yield Tytuł równoległy: Wpływ biostymulatorów wzrostu i herbicydu na plon ziemniaka jadalnego Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2018, Vol. 25, z. 4, s. 385--396 p-ISSN: 1234-4125 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 14.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak ; plon ogólny ; biostymulatory ; herbicyd Słowa kluczowe ang.: potato ; total yield ; biostimulators ; herbicide Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://www.acta-agrophysica.org/Impact-of-growth-biostimulators-and-herbicide-on-edible-potato-yield,99211,0,2.html DOI: 10.31545/aagr/99211 Streszczenie: The aim of the study was to define the influence of cultivation methods involving the application of growth biostimulators and herbicide on the total yield of edible potato. The field research was conducted in 2015-2017 in the area of eastern Poland, in Lublin Voivodeship. The experiments were performed in three replicates using the randomised split-block method. The examined factors included: factor I - three early cultivars of edible potato (Owacja, Bellarosa, Vineta), factor II - cultivation methods involving the application of growth biostimulators and herbicide: GreenOK-Universal Pro and Asahi SL as well as their combination with the Avatar 293 ZC herbicide. The highest total yield of tubers was obtained from treatment 4, where prior to sprouting mechanical tillage was used, and after the final shaping of ridges and just before sprouting the Avatar 293 ZC herbicide was applied at a dose of 1.5 dm3 ha-1, and then after sprouting the GreenOK Universal-PRO was applied three times at doses: 0.10 dm3 ha-1 - full moon-end of seeding + 0.15 dm3 ha-1 - covering inter-rows + 0.15 dm3 ha-1 - formation of flower buds (an average of 41.8 t ha-1), and from treatment 5, in which mechanical tillage was used prior to seeding, and after the ultimate formation of furrows before seeding of potato plants, Avatar herbicide 293 was applied in a dose of 1.5 dm3 ha-1 (total yield amounted to, on average, 40.6 t ha-1). Potato cultivars cultivated in the experiment and meteorological conditions during the conducted tests also had a significant impact on the size of the total yield. Cultivar Owacja produced the highest yields (an average of 41.4 t ha-1). The largest total yield was collected in 2016 (an average of 42.8 t ha-1). A significant influence of the experimental factors on the structure of large tuber yields was also found. Streszczenie: Celem badań było określenie wpływu metod pielęgnacji z zastosowaniem biostymulatorów wzrostu i herbicydu na plon ogólny bulw trzech odmian ziemniaka jadalnego. Badania polowe przeprowadzono w latach 2015-2017 w rejonie Polski wschodniej, w województwie lubelskim. Doświadczenia założono metodą losowanych podbloków w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami były: I. czynnik - trzy wczesne odmiany ziemniaka jadalnego (Owacja, Bellarosa, Vineta), II. czynnik - metody pielęgnacji z zastosowaniem biostymulatorów wzrostu i herbicydu: GreenOk-Uniwersal Pro i Asahi SL oraz ich kombinacja z herbicydem Avatar 293 ZC. Największy plon ogólny bulw uzyskano na obiekcie 4., na którym do wschodów zastosowano pielęgnację mechaniczną, a po ostatecznym ukształtowaniu redlin tuż przed wschodami herbicyd Avatar 293 ZC w dawce 1,5 dm3ˇha-1 i następnie po wschodach trzykrotnie aplikowano bioaktywator GreenOK Universal-PRO w dawkach: 0,10 dm3ˇha-1 - pełnia-koniec wschodów + 0,15 dm3ˇha-1 - zakrywanie międzyrzędzi + 0,15 dm3ˇha-1 - zawiązywanie pąków kwiatowych (średnio 41,8 tˇha-1) oraz z obiektu 5., na którym do wschodów stosowano pielęgnację mechaniczną, a po ostatecznym ukształtowaniu redlin przed wschodami roślin ziemniaka aplikowano herbicyd Avatar 293 ZC w dawce 1,5 dm3ˇha-1 (średnio 40,6 tˇha-1). Na wielkość plonu ogólnego istotny wpływ miały również uprawiane w doświadczeniu odmiany ziemniaka oraz warunki meteorologiczne podczas prowadzenia badań. Najwyżej plonowała Owacja (średnio 41,4 tˇha-1). Największy plon ogólny zebrano w 2016 roku (średnio 42,8 tˇha-1). Stwierdzono również istotny wpływ czynników doświadczenia na strukturę plonu bulw dużych. Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydu : działalność statutowa WNET PSW
17/26
Nr opisu: 0000035551 Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała. Tytuł pracy: Jakość sensoryczna bulw ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów i herbicydu Tytuł całości: W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : Innowacyjność i optymalizacja procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka: X Jubileuszowa Konferencja Naukowa Polanica Zdrój 8-10 maja 2018 r. / oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski Miejsce wydania: Polanica Zdrój Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Rok wydania: 2018 Strony zajęte przez pracę: S. 49 ISBN: 978-83-923549-1-8 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Charakterystyka merytoryczna: abstrakt Język publikacji: POL Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniaki ; biostymulatory ; herbicydy Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydu : działalność statutowa WNET PSW
18/26
Nr opisu: 0000036495 Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Krystyna Zarzecka. Tytuł pracy: Sensor quality of potato tubers in conditions of application of biostimulators and herbicide Tytuł równoległy: Jakość sensoryczna bulw ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów i herbicydu Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2018, nr 593, s. 3--11 p-ISSN: 0084-5477 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 13.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: Solanum tuberosum ; jakość sensoryczna ; biostymulatory ; herbicydy Słowa kluczowe ang.: Solanum tuberosum ; sensory quality ; biostimulators ; herbicides Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://www.zppnr.sggw.pl/ZPPNR.2018.593.11.pdf DOI: 10.22630/ZPPNR.2018.593.11 Streszczenie: Field experiments were conducted in 2015-2017. The purpose of the study was to assess the impact of application of biostimulators and herbicide on the selected sensory quality feature of table potato tubers (color of tuber flesh, cooking type and darkening of raw and boiled tuber flesh). The experiment was established in three replications, using the randomized split-block system method, with the first factor being three early cultivars of edible potato: (Bellarosa, Owacja, Vineta), and the second one: five methods of use of growth biostimulators: GreenOK - Universal-PRO and Asahi SL, as well as their combination with the herbicide Avatar 293 ZC. On the basis of the obtained results, it was demonstrated that the color of tuber flesh depended substantially on the cultivars being grown. No significant impact of the experiment factors on the cooking type was proven. On the other hand, darkening of raw and boiled tuber flesh depended substantially on the cultivars being grown, methods of application of biostimulators and herbicide, as well as weather conditions during the vegetation period of potato plants. Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów i herbicydów : działalność statutowa WNET PSW
19/26
Nr opisu: 0000035553 Autorzy: Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała. Tytuł pracy: Wpływ biostymulatorów na smakowitość i ciemnienie miąższu bulw surowych i ugotowanych ziemniaka Tytuł całości: W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : Innowacyjność i optymalizacja procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka: X Jubileuszowa Konferencja Naukowa Polanica Zdrój 8-10 maja 2018 r. / oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski Miejsce wydania: Polanica Zdrój Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Rok wydania: 2018 Strony zajęte przez pracę: S.52 ISBN: 978-83-923549-1-8 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Charakterystyka merytoryczna: abstrakt Język publikacji: POL Praca recenzowana Słowa kluczowe: biostymulatory ; ziemniaki Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii Projekt/grant: Metale ciężkie i substancje antyżywieniowe w ziemniaku uprawianym wzdłuż szlaków komunikacyjnych : działalność statutowa WNET PSW
20/26
Nr opisu: 0000035641 Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała. Tytuł pracy: Zachwaszczenie ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów Tytuł równoległy: The weed infestation of potato field under conditions of applications of the biostymulators Tytuł całości: W: 58. Sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin - Państwowego Instytutu Badawczego : Poznań, 6-8 lutego 2018 r. Miejsce wydania: Poznań Wydawca: Instytut Ochrony Roślin. Państwowy Instytut Badawczy Rok wydania: 2018 Strony zajęte przez pracę: S. 143-144 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa krajowa Język publikacji: POL Praca recenzowana Słowa kluczowe: zachwaszczenie ; ziemniaki ; biostymulatory Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydu : działalność statutowa WNET PSW
21/26
Nr opisu: 0000035552 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Honorata Dołęga. Tytuł pracy: Zmiany zawartości azotanów (V) w bulwach ziemniaka w zależności od aplikacji herbicydów i biostymulatorów Tytuł całości: W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : Innowacyjność i optymalizacja procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka: X Jubileuszowa Konferencja Naukowa Polanica Zdrój 8-10 maja 2018 r. / oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski Miejsce wydania: Polanica Zdrój Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Rok wydania: 2018 Strony zajęte przez pracę: S.50-51 ISBN: 978-83-923549-1-8 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Charakterystyka merytoryczna: abstrakt Język publikacji: POL Praca recenzowana Słowa kluczowe: azotany ; ziemniaki ; herbicydy ; biostymulatory Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
22/26
Nr opisu: 0000034708 Autorzy: Anna Sikorska, Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Krzysztof Kapela, Iwona Mystkowska. Tytuł pracy: The impact of agrotechnical factors on fresh and dry matter of oilseed rape Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, Vol. 18, Issue 3, p. 174--179 p-ISSN: 2299-8993 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 12.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: odmiany ; rozeta ; świeża i sucha masa roślinna ; rzepak ozimy ; biostymulatory ; korzenie Słowa kluczowe ang.: varieties ; rosette ; fresh and dry mass of plants ; bio-stimulators ; winter oilseed rape ; root Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii http://www.jeeng.net/THE-IMPACT-OF-AGROTECHNICAL-FACTORS-ON-FRESH-AND-DRY-MATTER-OF-OILSEED-RAPE,70183,0,2.html DOI: 10.12911/22998993/70183 Streszczenie: The field experiment was conducted in the years of 2013-2016 at the Agricultural Experimental Station - Zawady belonging to the University of Natural Sciences and Humanities in Siedlce. The experiment was set in the split-split-plot system in three repetitions. The studied factors were: I - three varieties of oilseed rape: Monolit (population variety), PR 44D06 (hybrid restored variety with a semi-dwarf growth type), PT 205 (hybrid restored variety with a traditional growth type). II - two ways of sowing: 22.5 cm spacing (row sowing - density of sowing 60 seeds per 1 m-2), 45.0 cm spacing (point sowing - density of sowing 40 seeds per 1 m-2). III - four types of bio-stimulators used: the control object (without the use of bio-stimulators), TytanitŽ bio-stimulator, AsahiŽSL bio-stimulator, SilvitŽ bio-stimulator. The aim of the study was to determine the impact of the types of used bio-stimulators and the way of sowing on the fresh and dry mass of plants (rosette, root) of three varieties of winter oilseed rape. The fresh and dry mass of the aboveground part of rosette and the fresh and dry mass of the root system depended significantly on the genetic factor, types of used bio-stimulators and atmospheric conditions prevailing in the individual years of research. From the cultivated varieties, the largest fresh and dry mass of the aboveground part of 1 rosette (on average of 33.3 g and 6.34 g) and the fresh and dry mass of the root system of 1 plant (an average of 7.97 g and 2.30 g) characterised the population morphotype - Monolit. Types of the bio-stimulators used significantly impact the increased values of these characteristics. The greatest fresh and dry mass of plants (rosette, root) was noted on object 3, on which the Asahi SL bio-stimulator was used. Projekt/grant: Badania statutowe : UPH Siedlce, Nr 363/S/13
23/26
Nr opisu: 0000035256 Autorzy: Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Anna Sikorska, Iwona Mystkowska, Honorata Dołęga. Tytuł pracy: Wpływ herbicydów i biostymulatorów wzrostu na ograniczenie zachwaszczenia i plonowanie ziemniaka jadalnego Tytuł równoległy: Effect of herbicides and growth biostimulants on weed reduction and yield of edible potato Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, nr 34(4), s. 59-66 p-ISSN: 0860-4088 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 12.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak ; odmiany ; herbicydy ; biostymulatory ; fitotoksyczność Słowa kluczowe ang.: potato ; cultivars ; herbicides ; biostimulants ; phytotoxicity Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2017/FA%2034(4)%202017%20Gugala.pdf Streszczenie: Field studies were conducted on a farm in Wojnów (52°12' N, 22°34' E) in the years 2012-2014. Research purpose was to assess the impact of herbicides and their mixtures with bio-stimulants on the ability to reduce infestation in the edible potato cultivation and to determine their phytotoxic effect on the crop. The experiment has studied the influence of two factors: I factor - three moderately early varieties of edible potato: Bartek, Gawin, Honorata. II factor - five variants of using herbicides and bio-stimulants: 1. the control objecttreatment - mechanical weed control, 2. herbicide Harrier 295 ZC in dose 2.0 dm3 ha-1, 3. herbicide Harrier 295 ZC in dose 2.0 dm3 ha-1; then on the east two times biostimulants Kelpak SL in dose 2.0 dm3 ha-1, 4. herbicide Sencor 70 WG in dose 1.0 kgha-1, 5. herbicide Sencor 70 WG + then on the east two times biostimulants Asahi SL in dose 1.0 dm3 ha-1. The herbicides and biostimulants have impacted the reduction of a fresh mass of weeds compared to the control treatment. Significant effect of the studied factors on the phytotoxic damage to potato plants was stated. In addition, the herbicides and growth biostimulants used in the experiment contributed to the overall yield of potato tubers from 13.6 to 33.2% the controltreatment. Streszczenie: Badania polowe przeprowadzono w gospodarstwie rolnym w Wojnowie (52°12' N, 22°34' E) w latach 2012-2014. Ich celem była ocena wpływu herbicydów i biostymulatorów na możliwość ograniczenia zachwaszczenia w uprawie ziemniaka jadalnego i określenie ich fitotoksycznego oddziaływania na roślinę. W doświadczeniu badano wpływ dwóch czynników: I czynnik - trzy średnio wczesne odmiany ziemniaka jadalnego: Bartek, Gawin, Honorata. II czynnik - pięć sposobów stosowania herbicydów i biostymulatorów: 1. obiekt kontrolny: pielęgnacja mechaniczna 2. herbicyd Harrier 295 ZC w dawce 2,0 dm3 ha-1, 3. herbicyd Harrier 295 ZC w dawce 2,0 dm3 ha-1 a następnie po wschodach roślin dwukrotnie bioregulator Kelpak SL w dawce 2,0 dm3 ha-1, 4. herbicyd Sencor 70 WG w dawce 1,0 kgha-1, 5. herbicyd Sencor 70 WG a następnie po wschodach roślin dwukrotnie biostymulator Asahi SL w dawce 1,0 dm3 ha-1. Stosowane herbicydy i biostymulatory wpłynęły na ograniczenie świeżej masy chwastów w porównaniu do obiektu kontrolnego. Stwierdzono istotny wpływ badanych czynników na fitotoksyczne uszkodzenia roślin ziemniaka. Ponadto stosowane w doświadczeniu herbicydy i biostymulatory wzrostu przyczyniły się do wzrostu plonu ogólnego bulw ziemniaka od 13,6 do 33,2% w porównaniu do obiektu kontrolnego.
24/26
Nr opisu: 0000035249 Autorzy: Iwona Mystkowska. Tytuł pracy: Wpływ zróżnicowanej techniki odchwaszczania i stosowania biostymulatorów na efektywność ekonomiczną uprawy ziemniaków jadalnych Tytuł równoległy: Effects of different weed control of techniques and biostymulators on economic efficiency of potatoes growing Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, T. XIX, z. 6, s. 190--193 p-ISSN: 1508-3535 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 10.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniaki ; biostymulatory ; opłacalność Słowa kluczowe ang.: potatoes ; biostimulators ; profitability Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii http://rn.seria.com.pl/rn/category/96-19-6.html DOI: 10.5604/01.3001.0010.7928 Streszczenie: Celem badań było określenie wpływu zróżnicowanej techniki odchwaszczania i stosowania biostymulatorów na efektywność ekonomiczną uprawy ziemniaków jadalnych. Badania polowe przeprowadzono w latach 2015-2017 z zastosowaniem biostymulatorów w gospodarstwie indywidualnym w miejscowości Międzyrzec Podlaski. Materiał badawczy stanowiły bulwy ziemniaków odmiany Honorata pochodzące z trzyletniego doświadczenia polowego przeprowadzonego na glebie kompleksu żytniego bardzo dobrego. Zastosowane biostymulatory zwiększyły plon handlowy bulw średnio o 10,85 t/ha w stosunku do obiektu kontrolnego, bez dolistnego dokarmiania. Nadwyżka bezpośrednia kształtowała się od 6354,9 zł/ha na obiekcie kontrolnym do 14879,8 zł/ha na obiekcie, na którym zastosowano biostymulator Kelpak SL. Streszczenie: The aim of the study was to determine the effect of the differences weed contol techniques and biostimulators on ecinomic effciency of potatoes. Field studies were carried out in the years 2015-2017 using biostimulators in an individual farm in Międzyrzec Podlaski. The applied biostimulators increased the commercial yield of tubers by an average of 10.85 t/ha in comparison to the control without foliar feeding. The direct surplus was from 6354.9 at the control facility to 14879.8 PLN/ha on the premises where the Kelpak SL biostimulator was used. Projekt/grant: Metale ciężkie i substancje antyżywieniowe w ziemniaku uprawianym wzdłuż szlaków komunikacyjnych : działalność statutowa WNET PSW
25/26
Nr opisu: 0000033423 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Honorata Dołęga, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska. Tytuł pracy: Wpływ biostymulatorów i herbicydów na smakowitość i ciemnienie miąższu bulw ziemniaka Tytuł równoległy: Effect of biostimulators and herbicides on savouriness and darkening of the flesh of potato tubers Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2016, nr 585, s. 169--177 p-ISSN: 0084-5477 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 13.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak ; herbicydy ; biostymulatory ; smakowitość ; ciemnienie miąższu Słowa kluczowe ang.: potato ; herbicides ; biostimulators ; savouriness ; darkening of the flesh Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. Streszczenie: Badania polowe przeprowadzono w latach 2012?2014, na glebie bardzo lekkiej i lekkiej. Doświadczenie założono w trzech powtórzeniach, metodą losowanych podbloków w układzie split-plot, gdzie czynnikiem pierwszym były trzy średnio wczesne odmiany ziemniaka jadalnego: Bartek, Gawin i Honorata, a drugim - stosowanie herbicydów i biostymulatorów: obiekt kontrolny z pielęgnacją wyłącznie mechaniczną i cztery obiekty, na których stosowano herbicydy: Harrier 295 ZC, Harrier 295 ZC i bioregulator Kelpak SL, Sencor 70 WG, Sencor 70 WG i biostymulator Asahi SL. Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu biostymulatorów i herbicydów na wybrane cechy jakości konsumpcyjnej (smakowitość, ciemnienie miąższu bulw surowych po 10 minutach, ciemnienie miąższu bulw ugotowanych po 10 minutach i 24 godzinach) bulw ziemniaka jadalnego. Na podstawie otrzymanych wyników wykazano, że spośród analizowanych cech jakości sensorycznej tylko ciemnienie miąższu bulw ugotowanych zależało istotnie od herbicydów i biostymulatorów, natomiast smakowitość i ciemnienie miąższu bulw surowych nie uległy zmianom w porównaniu do bulw z obiektu kontrolnego. Odmiany i warunki pogodowe w latach badań decydowały o wszystkich analizowanych cechach jakościowych. Streszczenie: The potato is the world's fourth most imported food crop, following after wheat rice and maize. It is an important food staple in Poland and many other countries. The potato quality depends on chemical composition, which modifies its nutritional value. It is very important to protect potato crops against competitive impact of weeds that decrease yield. Plant growth regulator treatment is an alternative way to achieve higher yielding and better quality of potato tubers. The growth substances stimulate life processes of plant by activating the synthesis of hormones and its stimulation, moreover they improve plant resistance to stress factors. The field experiment was carried out in years 2012?2014 on very light and light soil which belonged to a good rye complex. The experiment was designed as a two factors randomized block with three replicates. Factors examined in the experiment included three cultivars of edible potatoes - Bartek, Gawin, Honorata, and five methods application of herbicides and biostimulators. In this experiment application of the following herbicides: Harrier 295 ZC at a dose of 2,0 dm3ˇha-1, herbicides Harrier 295 ZC at a dose of 2,0 dm3ˇ ha-1 and growth regulators Kelpak SL at a dose of 2,0 dm3ˇha-1, Sencor 70 WG at a dose of 1,0 kgˇha-1, Sencor 70 WG at a dose of 1,0 kgˇha-1 and growth regulators Asahi SL at a dose of 1,0 dm3ˇha-1, while the control consisted of mechanical weeding without chemical protection. The aim of the research conducted in 2012-2014 was to determine the effect of the plant growth regulators and herbicides on the selected quality consumption features of potato tubers: savouriness, darkening of raw tubers after 10 minutes, darkening of cooked tubers after 10 minutes and after 24 hours. The obtained results showed that herbicides and biostimulators not affected the savouriness and darkening of raw tubers but resulted in increased darkening of cooked tubers after 10 minutes and after 24 hours. All determined consumption features significantly differentiated by features of the cultivars and weather conditions during the growing season. The smallest darkening flesh raw and cooked characterized by cultivars Gawin and Honorata, while the more cultivars darkened Bartek.
26/26
Nr opisu: 0000033111 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Honorata Dołęga. Tytuł pracy: Wpływ biostymulatorów i herbicydów na wybrane cechy jakości konsumpcyjnej bulw ziemniaka Tytuł całości: W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie "Ziemniak prozdrowotnym produktem roślinnym" : IX Konferencja Naukowa, Pawłowice, 9-11 maja 2016 r. / oprac. red. Wacław Leszczyński, Tomasz Boruczkowski Miejsce wydania: Wrocław Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Rok wydania: 2016 Strony zajęte przez pracę: S. 55 ISBN: 978-83-923549-8-2 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe w suplemencie polskim Język publikacji: POL Słowa kluczowe: herbicydy ; biostymulatory ; ziemniak ; bulwa Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.