AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: BULWA
Liczba odnalezionych rekordów: 4



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/4
Nr opisu: 0000033111
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Honorata Dołęga.
Tytuł pracy: Wpływ biostymulatorów i herbicydów na wybrane cechy jakości konsumpcyjnej bulw ziemniaka
Tytuł całości: W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie "Ziemniak prozdrowotnym produktem roślinnym" : IX Konferencja Naukowa, Pawłowice, 9-11 maja 2016 r. / oprac. red. Wacław Leszczyński, Tomasz Boruczkowski
Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Rok wydania: 2016
Strony zajęte przez pracę: S. 55
ISBN: 978-83-923549-8-2
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe w suplemencie polskim
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: herbicydy ; biostymulatory ; ziemniak ; bulwa
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

2/4
Nr opisu: 0000033110
Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała.
Tytuł pracy: Wpływ Użyźniania Glebowego UGmax na plon i wybrane cechy jakości bulw ziemniaka (Solanum Tuberosum L.)
Tytuł całości: W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie "Ziemniak prozdrowotnym produktem roślinnym" : IX Konferencja Naukowa, Pawłowice, 9-11 maja 2016 r. / oprac. red. Wacław Leszczyński, Tomasz Boruczkowski
Miejsce wydania: Wrocław
Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Rok wydania: 2016
Strony zajęte przez pracę: S. 47
ISBN: 978-83-923549-8-2
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe w suplemencie polskim
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: ziemniak ; plon ; bulwa ; użyźniacz glebowy
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

3/4
Nr opisu: 0000031537
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Magdalena Zarzecka.
Tytuł pracy: Porównanie zawartości wybranych składników mineralnych w bulwach ziemniaka jadalnego
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2015, nr 583, s. 133-140
p-ISSN: 0084-5477

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 13.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; bulwa ; makroelementy ; sklep
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
http://www.zppnr.sggw.pl/583-14.pdf
Streszczenie: Celem przeprowadzonych badań była ocena zawartości wybranych składników mineralnych (azotu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu) w bulwach zmieniaka jadalnego. Materiał badawczy stanowiły próby bulw ziemniaka zakupione w sieci handlowej na terenie środkowo-wschodniej Polski. Zakupu dokonano w trzech rodzajach sklepów, tj. supermarket, sklep spożywczy i sklep owocowo-warzywny. Każdy rodzaj sklepu był reprezentowany przez 10 punktów sprzedaży. W każdym punkcie sprzedazy zakupiono po trzy opakowania bulw ziemianka, każde o masie 2.0-2,5 kg. Ziemniaki zakupione we wszystkich rodzajach sklepów różniły się istotnie pod względem zawartości azotu, potasu i fosforu, a zawartości wapnia, magnezu i sodu były do siebie zbliżone.
Streszczenie: Potato is the fourth most important food crop in the world after rice, wheat and mize. In many European countries, potatoes represent main staple ood and therefore consumption of tubers can substantially affect human dietary intake of many elements. Appropriate nutrition, that is supplying sufficient levels of energy, nutrients and minerals, is a precondition determining the right functioning of the organism. In recent years there hass been an increasing interest in potato-based diets due to the crop's nutritional and dietetic aspects as well as medicinal use. the aim of the study was to assessment content of selected mineral (nitrogen, potassium, phosphorus, calcium, magnesium, sodium) in edible potato tubers. Samples of potato tubers were purchased in three kinds of outlets, all of them operating either in east-central Poland (Siedlce and Międzyrzec Podlaski): supermarkets (cultivars: Melody, Augusta, Milva, Satina, Asterix, Sante), grocery shops (cultivars: Irga, Lord, Tajfun) and fruit and vegetable shops (cultivars: Irga, Lord, Vineta). Three packets of potato tubers, each weighing 2.0-2.5 kg, were purchased in 10 shops representing each kind of outlet. Chemical analyses were conducted of dry material in three replicates. Total nitrogen was determined using the Kjeldahl method on a 2300 Kjeltec Analizer Unit, and phosphorus content was analysed by means of the photometric method, and potasium, calcium, magnesium, sodium contents were determined by the atomic absorptionmethodology (AAS) after tubers had been cut, dried and mineralised in a laboratory oven. The results were statistically analysed by one-way variance analysis at the significance level of 0.05. Potatotes purchased in all three types of outlets were significant diferences in the content of nitrogen, potassium and phosphorus and contents calcium, magnesium sodium were nearly the same. The highest nitrogen, potassium, phosphorus, calcium were accumulated by cultivars of potatoes sold in supermarkets, magnesium by tubers purchased in grocery shops tivars of potatoes sold in supermarkets, magnesium by tubers purchased in grocery shops and sodium by cultivars of potatoes from the fruit and vegetable shops. Macroelements content in the dry matter of potato tubers from supermarkets, compared to other shops, was probably conditioned cultivar and technology of cultivation. The chemical composition of edible potatoes tubers was good rgardless of the kind of outlet they were collected from.

4/4
Nr opisu: 0000028321
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Wpływ herbicydów i ich mieszanin na wielkość plonu ubocznego bulw ziemniaka
Tytuł równoległy: The effect of herbicides and their mixtures on the side yield of potato tubers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2014, Vol. 21, issue 3, s. 375--385
p-ISSN: 1234-4125

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 7.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; bulwa ; plon ; herbicydy
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
Inne bazy podające opis:
  • AGRO

    http://www.acta-agrophysica.org/The-effect-of-herbicides-and-their-mixtures-on-the-side-yield-of-potato-tubers,104924,0,2.html
    Streszczenie: Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2008-2010, na glebie kom-pleksu żytniego bardzo dobrego. Doświadczenie założono metodą losowanych podbloków jako dwuczynnikowe w trzech powtórzeniach. Czynnikiem I były odmiany ziemniaka: Cekin, Satina, Tajfun, czynnikiem II - sposoby odchwaszczania z udziałem herbicydów i ich mieszanin: Com-mand 480 EC, Command 480 EC i Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC i Afalon Dyspersyjny 450 SC oraz obiekt kontrolny - pielęgnacja mechaniczna. Wykazano, że stosowanie zabiegów mechaniczno-chemicznych z udziałem herbicydów i ich mieszanin przyczyni-ło się do zmniejszenia wad zewnętrznych i wewnętrznych bulw oraz masy bulw małych i bulw z wadami w porównaniu do obiektu kontrolnego z pielęgnacją mechaniczną. Badane odmiany różni-ły się istotnie pod względem masy bulw małych i bulw z wadami. Najmniejszy średni plon uboczny bulw uzyskano u odmiany Cekin - 4,78 tˇha-1, natomiast największy u odmiany Satina - 6,46 tˇha-1. Warunki meteorologiczne w latach badań istotnie różnicowały występowanie wad bulw.
    Streszczenie: A field experiment was carried out in 2008-2010 on a soil of the very good rye complex. The experiment was set up in the split-plot design as a two-factorial, three-replication trial. The factors examined were as follows: factor I - potato cultivars: Cekin, Satina, Tajfun, factor II - weed control methods involving the application herbicides and their mixtures: Command 480 EC, Command 480 EC and Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC and Afalon Dyspersyjny 450 SC, and control object - mechanical weeding. Mechanical-chemical treatments for herbicides and their mixtures contributed to a decrease of external defects and internal defects and mass of small tubers and mass tubers with defects as compared to the control object with mechani-cal weeding. There were determined differences of mass of small tubers and mass of tubers with defects. The lowest (4.78 t ha-1) and the highest (6.46 t ha-1) average side tuber yields were recorded for cultivars Cekin and Satina, respectively. Meteorological conditions in the study years signifi-cantly affected the occurrence of defects of tubers.

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB