AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: GRUCZOŁ TARCZYCY
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000040430
Autorzy: Oleksandr Oliynyk.
Tytuł pracy: The influence of sucralose on thyroid gland function
Tytuł równoległy: Wpływ sukralozy na stan funkcjonalny gruczołu tarczycy
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2021, Vol. 15, issue 1, p.12--16
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: hormony tarczycy ; gruczoł tarczycy ; tarczyca ; sukraloza
Słowa kluczowe ang.: thyroid hormones ; thyroid gland ; thyroid ; sucralose
https://www.termedia.pl/THE-INFLUENCE-OF-SUCRALOSE-ON-THYROID-GLAND-FUNCTION,99,41556,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2020.98085
Streszczenie: Recently, an increasing number of scientific studies have reported on the adverse effects of sweeteners on the body. The aim of this work was to study the effect of sucralose on the production of thyroid hormones. Material and methods: The study involved 30 women (average age 24.5ą5.2 years) who considered themselves to be healthy. Blood levels of free and total triiodothyronine, free and total thyroxine, as well as thyroid-stimulating hormone were determined. The women were then prescribed sucralose for a month, taken daily at a dose of 15 mg/kg. At the end of this period, levels of thyroid hormones were measured again. Results: After the sucralose regimen, free and total triiodothyronine and total thyroxine were found to be 2.0, 1.58 and 1.46 times lower, respectively, than before sucralose intake (P<0.001). Conclusions: Given that sucralose affects the production of thyroid hormones, it can be concluded that sucralose is not a biologically inert compound.
Streszczenie: W ostatnim czasie coraz więcej badań naukowych porusza kwestię szkodliwego wpływu słodzików na organizm. Celem niniejszej pracy było przebadanie związku sukralozy z produkcją hormonów tarczycowych. Materiał i metody: Badanie objęło 30 kobiet (średnia wieku 24,5ą5,2 roku), które określiły siebie jako zdrowe. Ustalono poziomy wolnej i całkowitej trijodotyroniny, wolnej i całkowitej tyroksyny oraz hormonu stymulującego hormon tarczycy we krwi. Następnie zalecono pacjentkom przyjmowanie sukralozy codziennie przez miesiąc (w dawce 15 mg/kg). Po tym okresie ponownie zbadano wartości hormonów tarczycy. Wyniki: Po reżimie dawkowania sukralozy, zaobserwowano znaczący spadek wolnej i całkowitej trijodotoroniny oraz całkowitej tyroksyny o odpowiednio 2,0, 1,58 i 1,46 (P<0,001). Wnioski: Wziąwszy pod uwagę fakt, iż sukraloza wpływa na produkcję hormonów tarczycy, można stwierdzić, że nie jest ona związkiem biologicznie obojętnym.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB