Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
HERBICYDY Liczba odnalezionych rekordów: 24
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Celem badań było określenie wpływu herbicydów i biostymulatorów na zawartość azotu ogólnego, białkowego i pobranie azotu ogólnego przez bulwy trzech odmian ziemniaka jadalnego. Wyniki uzyskano z trzyletniego doświadczenia polowego, z następującymi czynnikami: I - trzy odmiany ziemniaka jadalnego - Bartek, Gawin, Honorata; II - pięć sposobów stosowania herbicydów i biostymulatorów: 1 obiekt kontrolny; 2 zabiegi mechaniczno-chemiczne i herbicyd Harrier; 3 zabiegi mechaniczno-chemiczne i herbicyd Harrier + pod koniec wschodów roślin biostymulator Kelpak SL; 4 zabiegi mechaniczno-chemiczne i herbicyd Sencor 70 WG; 5 zabiegi mechaniczno-chemiczne i herbicyd Sencor 70 WG + pod koniec wschodów roślin biostymulator Asahi SL. Zawartość azotu ogólnego oznaczono w suchej masie bulw metodą Kjeldahla. Wykazano istotny wpływ czynników na zawartość azotu ogólnego i białkowego w bulwach oraz na pobranie azotu ogólnego przez bulwy ziemniaka. Największą zawartość azotu ogólnego i białkowego odnotowano w bulwach odmiany Bartek, a największe pobieranie azotu z plonem odmiany Honorata. Streszczenie: The aim of this study was to determine the effect of herbicides and biostimulants on total nitrogen, protein nitrogen and total nitrogen uptake by tubers of three edible potato cultivars. Results were obtained from a three-year field experiment with the following factors: I - three edible potato cultivars - Bartek, Gawin, Honorata; II - five ways of herbicide and biostimulant application: 1 - site, 2 - mechanical-chemical treatments and Harrier 295 ZC herbicide, 3 - mechanical-chemical treatments and Harrier 295 ZC herbicide + at the end of plant emergence Kelpak SL biostimulator, 4 - mechanical-chemical treatments and Sencor 70 WG herbicide, 5 - mechanical-chemical treatments and Sencor 70 WG herbicide + at the end of plant emergence Asahi SL biostimulator. Total nitrogen content was determined in tuber dry matter using the Kjeldahl method. A significant effect of the factors on the content of total and protein nitrogen in tubers, and on the total nitrogen uptake by potato tubers was demonstrated. The highest total and protein nitrogen content was recorded in the tubers of Bartek cultivar, and the highest nitrogen uptake with the yield of Honorata cultivar.
5/24
Nr opisu: 0000036803 Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała. Tytuł pracy: Wpływ metod pielęgnacji na zawartość kwasu askorbinowego w bulwach ziemniaka jadalnego Tytuł równoległy: Effect of treatment methods on the content of ascorbic acid in potato tubers Tytuł całości: W: 59. Sesja Naukowa Instytutu Ochrony Roślin - Państwowego Instytutu Badawczego, Poznań, 12-14 lutego 2019 : streszczenia "Nowoczesne rozwiązania w ochronie roślin" Miejsce wydania: Poznań Wydawca: Instytut Ochrony Roślin. Państwowy Instytut Badawczy Rok wydania: 2019 Strony zajęte przez pracę: S. 88-89 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa krajowa Język publikacji: POL Słowa kluczowe: ziemniak jadalny ; kwas askorbinowy ; biostymulatory ; herbicydy Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
6/24
Nr opisu: 0000035551 Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała. Tytuł pracy: Jakość sensoryczna bulw ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów i herbicydu Tytuł całości: W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : Innowacyjność i optymalizacja procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka: X Jubileuszowa Konferencja Naukowa Polanica Zdrój 8-10 maja 2018 r. / oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski Miejsce wydania: Polanica Zdrój Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Rok wydania: 2018 Strony zajęte przez pracę: S. 49 ISBN: 978-83-923549-1-8 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Charakterystyka merytoryczna: abstrakt Język publikacji: POL Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniaki ; biostymulatory ; herbicydy Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydu : działalność statutowa WNET PSW
7/24
Nr opisu: 0000036495 Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Krystyna Zarzecka. Tytuł pracy: Sensor quality of potato tubers in conditions of application of biostimulators and herbicide Tytuł równoległy: Jakość sensoryczna bulw ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów i herbicydu Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2018, nr 593, s. 3--11 p-ISSN: 0084-5477 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 13.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: Solanum tuberosum ; jakość sensoryczna ; biostymulatory ; herbicydy Słowa kluczowe ang.: Solanum tuberosum ; sensory quality ; biostimulators ; herbicides Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://www.zppnr.sggw.pl/ZPPNR.2018.593.11.pdf DOI: 10.22630/ZPPNR.2018.593.11 Streszczenie: Field experiments were conducted in 2015-2017. The purpose of the study was to assess the impact of application of biostimulators and herbicide on the selected sensory quality feature of table potato tubers (color of tuber flesh, cooking type and darkening of raw and boiled tuber flesh). The experiment was established in three replications, using the randomized split-block system method, with the first factor being three early cultivars of edible potato: (Bellarosa, Owacja, Vineta), and the second one: five methods of use of growth biostimulators: GreenOK - Universal-PRO and Asahi SL, as well as their combination with the herbicide Avatar 293 ZC. On the basis of the obtained results, it was demonstrated that the color of tuber flesh depended substantially on the cultivars being grown. No significant impact of the experiment factors on the cooking type was proven. On the other hand, darkening of raw and boiled tuber flesh depended substantially on the cultivars being grown, methods of application of biostimulators and herbicide, as well as weather conditions during the vegetation period of potato plants. Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów i herbicydów : działalność statutowa WNET PSW
8/24
Nr opisu: 0000035552 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Honorata Dołęga. Tytuł pracy: Zmiany zawartości azotanów (V) w bulwach ziemniaka w zależności od aplikacji herbicydów i biostymulatorów Tytuł całości: W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie : Innowacyjność i optymalizacja procesów w produkcji i przetwarzaniu ziemniaka: X Jubileuszowa Konferencja Naukowa Polanica Zdrój 8-10 maja 2018 r. / oprac. red. Hanna Boruczkowska, Tomasz Boruczkowski Miejsce wydania: Polanica Zdrój Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Rok wydania: 2018 Strony zajęte przez pracę: S.50-51 ISBN: 978-83-923549-1-8 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń) Charakterystyka merytoryczna: abstrakt Język publikacji: POL Praca recenzowana Słowa kluczowe: azotany ; ziemniaki ; herbicydy ; biostymulatory Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
9/24
Nr opisu: 0000033781 Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska, Marek Gugała. Tytuł pracy: An effect of herbicides and their mixtures on potato yielding and efficacy in potato crop Tytuł pracy w innym języku: Wpływ herbicydów i ich mieszanin na plonowanie i skuteczność chwastobójczą w uprawie ziemniaka Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, Vol. 57, No. 1, s. 21--26 p-ISSN: 1427-4337 e-ISSN: 2084-4883 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 12.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: herbicydy ; plon ; zachwaszczenie ; ziemniak Słowa kluczowe ang.: herbicides ; yield ; weed infestation ; potato Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii http://www.progress.plantprotection.pl/?node_id=35&lang=pl&ma_id=2214&a=1 DOI: 10.14199/ppp-2017-003 Streszczenie: The research was carried out to evaluate the effectiveness of selected herbicides and their mixtures in potato crops. The presented results are from the field experiments conducted in the years 2008-2010. The experiment was set up as a split-plot design with three replicates. The factors examined in the experiment included three potato cultivars - Satina, Tajfun, Cekin, and five weed control methods of pesticide applications, four with the use of herbicides and their mixtures: with a mixture: herbicides Command 480 EC, Command 480 EC + Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC + Afalon Dyspersyjny 450 SC and without herbicides (control object). The ratio of dry mass of weeds destroyed before harvesting the tubers variend depending on the method of weed control, and ranged from 34.4% to 68.3%. The mixture of herbicide Command 480 EC + Afalon Dyspersyjny provided the highest effectivenes. Streszczenie: Celem badań była ocena skuteczności chwastobójczej wybranych herbicydów i ich mieszanin na plantacji ziemniaka. Wyniki badań pochodzą z doświadczeń polowych przeprowadzonych w latach 2008-2010. Eksperyment założono w układzie split-plot, jako dwuczynnikowy w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami były trzy odmiany ziemniaka - Satina, Tajfun, Cekin, a także pięć sposobów pielęgnacji - cztery z użyciem herbicydów i ich mieszanin: Command 480 EC, Command 480 EC + Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC + Afalon Dyspersyjny 450 SC oraz bez herbicydów (obiekt kontrolny). Procent zniszczenia suchej masy chwastów przed zbiorem bulw był zróżnicowany w zależności od sposobów pielęgnacji i wynosił od 34,4% do 68,3%. Największą skuteczność chwastobójczą stwierdzono na obiekcie opryskiwanym mieszaniną herbicydów Command 480 EC + Afalon Dyspersyjny.
10/24
Nr opisu: 0000034633 Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała. Tytuł pracy: Chwasty persona non grata upraw ziemniaka Cykl: uprawa Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, nr 4, s. 120--124 p-ISSN: 1232-6879 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy Język publikacji: POL Słowa kluczowe: uprawa ; ziemniaki ; herbicydy ; chwasty https://www.topagrar.pl/archiwum/2017/kwiecien-2017/article/chwasty-persona-non-grata-upraw-ziemniaka/ Streszczenie: Stanowisko po oborniku, jesienne i wiosenne dawki nawozów, uprawa spulchniająca podłoże to komfortowe warunki dla ziemniaka. Niestety, również dla chwastów. Jedną z przyczyn niskich plonów ziemniaka jest niedostateczna ochrona plantacji przed chwastami. Są one w stanie ograniczyć zbiory bardziej niż niektóre choroby. Skala strat może sięgać 60-70%, do czego nie wolno dopuścićć. Nakłady na uprawę, nawożenie i ochronę mają służyć uzyskiwaniu dochodów z uprawy, a nie chwastom.
11/24
Nr opisu: 0000034867 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Bożena Głuszczak. Tytuł pracy: Ekonomiczna ocena różnych sposobów odchwaszczania ziemniaków jadalnych Tytuł równoległy: Economic evaluation of diffrent systems of weed control of edible potatoes Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, T. XIX, Z. 3, s. 308--311 p-ISSN: 1508-3535 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 10.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak jadalny ; plon ; koszty ; herbicydy ; wskaźniki opłacalności Słowa kluczowe ang.: edible potato ; yield ; costs ; herbicides ; profitability indexes Uwaga: Kopia dostepna w Sekcji Bibliometrii http://rn.seria.com.pl/rn/category/93-19-3.html DOI: 10.5604/01.3001.0010.3268 Streszczenie: Zaprezentowano wyniki 3-letniego doświadczenia polowego z zastosowaniem różnych sposobów pielęgnacji w uprawie ziemniaków jadalnych. Obiekty doświadczalne obejmowały pięć sposobów pielę- gnacji: obiekt kontrolny z pielęgnacją mechaniczną i cztery obiekty pielęgnacji mechaniczno-chemicznej z użyciem herbicydów i ich mieszanin - Command 480 EC, Command 480 EC + Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC + Afalon Dyspersyjny 450 SC. Analizy ekonomicznej dokonano na podstawie zrealizowanych zabiegów oraz nakładów materiałowych. Efekty ekonomiczne zabiegów ochrony roślin określono na podstawie wskaźników przyjętych w ochronie roślin, takich jak: wskaźnik pokrycia kosztów (Wpk) i orientacyjne wskaźniki opłacalności (E1 i E2 ). Orientacyjne wskaźniki opłacalności E1 i E2 wykazały, że mechaniczno-chemiczna ochrona ziemniaka jadalnego z zastosowaniem herbicydów była opłacalna. Streszczenie: The paper presents the results of calculations which are 3-year field experiment with different weed control methods in the cultivation of edible potato. Experimental objects included five weed control methods: control object - mechanical as well as four objects of mechanical-chemical treatments with the use of herbicides and their mixtures - Command 480 EC, Command 480 EC + Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC + Afalon Dyspersyjny 450 SC. The economic analysis included performed treatments and material input. The economic effects of crop protection treatments was determined on the basis of the indicators adopted in crop protection, such as: index of the cost defrayal (WPK) and orientation indexes of profitability (E1 and E2). Orientation indexes of profitability E1 and E2 showed that mechanical-chemical protection of edible potato using herbicides was profitable.
12/24
Nr opisu: 0000035256 Autorzy: Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Anna Sikorska, Iwona Mystkowska, Honorata Dołęga. Tytuł pracy: Wpływ herbicydów i biostymulatorów wzrostu na ograniczenie zachwaszczenia i plonowanie ziemniaka jadalnego Tytuł równoległy: Effect of herbicides and growth biostimulants on weed reduction and yield of edible potato Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, nr 34(4), s. 59-66 p-ISSN: 0860-4088 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 12.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak ; odmiany ; herbicydy ; biostymulatory ; fitotoksyczność Słowa kluczowe ang.: potato ; cultivars ; herbicides ; biostimulants ; phytotoxicity Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2017/FA%2034(4)%202017%20Gugala.pdf Streszczenie: Field studies were conducted on a farm in Wojnów (52°12' N, 22°34' E) in the years 2012-2014. Research purpose was to assess the impact of herbicides and their mixtures with bio-stimulants on the ability to reduce infestation in the edible potato cultivation and to determine their phytotoxic effect on the crop. The experiment has studied the influence of two factors: I factor - three moderately early varieties of edible potato: Bartek, Gawin, Honorata. II factor - five variants of using herbicides and bio-stimulants: 1. the control objecttreatment - mechanical weed control, 2. herbicide Harrier 295 ZC in dose 2.0 dm3 ha-1, 3. herbicide Harrier 295 ZC in dose 2.0 dm3 ha-1; then on the east two times biostimulants Kelpak SL in dose 2.0 dm3 ha-1, 4. herbicide Sencor 70 WG in dose 1.0 kgha-1, 5. herbicide Sencor 70 WG + then on the east two times biostimulants Asahi SL in dose 1.0 dm3 ha-1. The herbicides and biostimulants have impacted the reduction of a fresh mass of weeds compared to the control treatment. Significant effect of the studied factors on the phytotoxic damage to potato plants was stated. In addition, the herbicides and growth biostimulants used in the experiment contributed to the overall yield of potato tubers from 13.6 to 33.2% the controltreatment. Streszczenie: Badania polowe przeprowadzono w gospodarstwie rolnym w Wojnowie (52°12' N, 22°34' E) w latach 2012-2014. Ich celem była ocena wpływu herbicydów i biostymulatorów na możliwość ograniczenia zachwaszczenia w uprawie ziemniaka jadalnego i określenie ich fitotoksycznego oddziaływania na roślinę. W doświadczeniu badano wpływ dwóch czynników: I czynnik - trzy średnio wczesne odmiany ziemniaka jadalnego: Bartek, Gawin, Honorata. II czynnik - pięć sposobów stosowania herbicydów i biostymulatorów: 1. obiekt kontrolny: pielęgnacja mechaniczna 2. herbicyd Harrier 295 ZC w dawce 2,0 dm3 ha-1, 3. herbicyd Harrier 295 ZC w dawce 2,0 dm3 ha-1 a następnie po wschodach roślin dwukrotnie bioregulator Kelpak SL w dawce 2,0 dm3 ha-1, 4. herbicyd Sencor 70 WG w dawce 1,0 kgha-1, 5. herbicyd Sencor 70 WG a następnie po wschodach roślin dwukrotnie biostymulator Asahi SL w dawce 1,0 dm3 ha-1. Stosowane herbicydy i biostymulatory wpłynęły na ograniczenie świeżej masy chwastów w porównaniu do obiektu kontrolnego. Stwierdzono istotny wpływ badanych czynników na fitotoksyczne uszkodzenia roślin ziemniaka. Ponadto stosowane w doświadczeniu herbicydy i biostymulatory wzrostu przyczyniły się do wzrostu plonu ogólnego bulw ziemniaka od 13,6 do 33,2% w porównaniu do obiektu kontrolnego.
13/24
Nr opisu: 0000033191 Autorzy: Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Krzysztof Kapela, Anna Sikorska, Ewa Krasnodębska, Alicja Joanna Baranowska. Tytuł pracy: Changes in microelements concentrations in tubers of three potato cultivars due to an application of herbicides Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2016, Vol. 25, no. 12, p. 5381-5387 p-ISSN: 1018-4619 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.425 Punktacja ministerstwa: 15.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: herbicydy ; zachwaszczenie ; makroelementy ; ziemniaki Słowa kluczowe ang.: herbicides ; weed control method ; macroelements ; potato Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://www.prt-parlar.de/download_feb_2016/ Streszczenie: Tubers for laboratory analyses were obtained in a field experiment conducted at the Zawady Experimental Farm owned by the Siedlce University of Natural Sciences and Humanities in 2008-2010. The experiment was a two-factor splitplot arrangement with three replicates. The following factors were examined: three cultivars: Cekin, Satina, Tajfun, and four weed control methods based on an application of herbicides or their mixtures: Command 480 EC 0.2 dm3ˇha-1, Dispersive Afalon 450 SC 1.0 dm3ˇha-1, Stomp 400 SC 3.5 dm3ˇha-1 and no herbicide control. The aim of the study was to determine the effect of cultivars and herbicides mixtures on edible potato tuber contents of magnesium and potassium. Analysis demonstrated that genetic characteristics of the cultivars significantly affected magnesium content. The highest amount of magnesium was accumulated by Tajfun, on average 1.832 g kg-1, and the lowest by Cekin, on average 1.601 g kg-1. Also, variance analysis demonstrated a significant effect of weed control methods on magnesium content in potato tubers. Results of the study revealed that Tajfun and Cekin had, respectively, the highest and lowest potassium concentrations, on average 20.62 and 16.41 g kg-1. The herbicides and their mixtures applied in the experiment were found to significantly affect potato tuber dry matter content of potassium. A combination of mechanical and chemical weed control contributed to a decline in potassium content from 0.740 to 1.270 g kg-1, on average. Statistical analysis demonstrated that edible potato tuber content of potassium was significantly influenced by meteorological conditions in the study years.
14/24
Nr opisu: 0000033193 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Honorata Dołęga, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Anna Sikorska, Bożena Głuszczak. Tytuł pracy: Effect of some herbicides application on nitrates (V) content in potato tubers Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2016, Vol. 17, issue 3, p. 198--202 p-ISSN: 2299-8993 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 12.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: herbicydy ; azotany ; bulwa ziemniaka ; odmiana Słowa kluczowe ang.: herbicides ; nitrates (V) ; potato tubers ; varieties Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://www.jeeng.net/EFFECT-OF-SOME-HERBICIDES-APPLICATION-ON-NITRATES-V-CONTENT-IN-POTATO-TUBERS,63315,0,2.html DOI: 10.12911/22998993/63315 Streszczenie: A field experiment was carried in the Agricultural Experimental Station Zawady (52°03' N; 22°33' E),owned by the Siedlce University of Natural Sciences and Humanities out in 2005-2007. The research was designed as a two factors randomized block with three replicates. Factors examined in the experiment included two potato varieties - Irga and Balbina and four weed control methods combined mechanical and chemical for herbicides application: Plateen 41,5 WG (metribuzin + flufenacet), Racer 250 EC (fluorochloridone), Sencor 70 WG (metribuzin), and control object - mechanical weeding before and after potato sprouting. The study was designed to test the influence of the weed control methods on nitrates content in consumption potato tubers. The nitrates (V) content depended on the weed control methods, varieties and weather conditions throughout the growing season. The highest nitrates (V) content was determined when weeds were controlled mechanically and chemically using Sencor 70 WG. The study results demonstrated that Balbina had a higher concentration of nitrates (V) compared with Irga.
15/24
Nr opisu: 0000031538 Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała. Tytuł pracy: Efficacy of herbicides in potato crop Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2016, Vol. 17, issue 1, p. 82--88 p-ISSN: 2299-8993 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 12.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: herbicydy ; ziemniak ; zachwaszczenie Słowa kluczowe ang.: herbicides ; potato ; weed control methods Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW. http://www.jeeng.net/EFFICACY-OF-HERBICIDES-IN-POTATO-CROP,61194,0,2.html DOI: 10.12911/22998993/61194 Streszczenie: The experiment was conducted on slightly acidic soil classified as very good rye complex. The aim of the study was to assess the impact of plant-care procedures with the use of herbicides and their mixtures on the number and weed species composition in the field of three edible potato cultivars: Satina, Tajfun and Cekin. The weed infestation was determined at two dates: before the row closure and before tuber harvest. The most effective in decrease of weed infestation, before the row closure as well as before the harvesting of the tubers, appeared to be variations in which herbicides mixtures were used: Command 480 EC 0.2 lha-1 + Dispersive Afalon 450 SC 1.0 lha-1 and Stomp 400 SC 3.5 lha-1 + Dispersive Afalon 450 SC 1.0 lha-1. According to the conducted researches, the potato cultivars did not have significant effect on weed infestation marked at the beginning and at the end of vegetation. Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów i herbicydów : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, FG.IV.6
16/24
Nr opisu: 0000033196 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Bożena Głuszczak. Tytuł pracy: Opłacalność uprawy ziemniaków jadalnych Tytuł równoległy: Profitability of edible potatoes cultivation Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2016, T. 18, z. 4, s. 260--264 p-ISSN: 1508-3535 e-ISSN: 2450-7296 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 10.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniaki ; herbicydy ; koszty ; nadwyżka bezpośrednia Słowa kluczowe ang.: potatoes ; herbicides ; costs ; gross margin Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://seria.com.pl/images/Pliki/repozytorium/18-4/18-4-Zarzecka.pdf Streszczenie: Celem badań była ocena opłacalności pięciu sposobów odchwaszczania ziemniaków z użyciem herbicydów i ich mieszanin. Materiał badawczy stanowiły bulwy ziemniaków odmiany Tajfun pochodzące z trzyletniego doświadczalnego pola przeprowadzonego na glebie kompleksu żytniego bardzo dobrego. Zabiegi mechaniczno-chemiczne zwiekszyły plon handlowy bulw średnio o 54,5 % w stosunku do obiektu kontrolnego. Nadwyżka bezpośrednia kształtowała sie od 582,9 zł na obiekcie kontrolnym pielęgnowanym mechanicznie do 9401,6 zł na obiekcie, na którym zastosowano mieszanine herbicydów Command 480 EC + Afalon Dyspersyjny 450 SC. Streszczenie: The research material was potato tubers cv. "Tajfun" derived from the three-yield experiment carried out in the soil of the very good rye complex. The aim of the research was evaluation of profitability of five weed control methods in potato cultivation with the used herbicides and their mixtures. Mechanical and chemical treatment increased by 54,5 % as compared to the control object. The gross margin ranged from 582.9 PLN for the control object mechanical weeding to 9401,6 PLN for object in which weeds controlled with mixture herbicides Command 480 EC + Afalon Dispersive 450 SC.
17/24
Nr opisu: 0000033423 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Honorata Dołęga, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska. Tytuł pracy: Wpływ biostymulatorów i herbicydów na smakowitość i ciemnienie miąższu bulw ziemniaka Tytuł równoległy: Effect of biostimulators and herbicides on savouriness and darkening of the flesh of potato tubers Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2016, nr 585, s. 169--177 p-ISSN: 0084-5477 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 13.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak ; herbicydy ; biostymulatory ; smakowitość ; ciemnienie miąższu Słowa kluczowe ang.: potato ; herbicides ; biostimulators ; savouriness ; darkening of the flesh Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. Streszczenie: Badania polowe przeprowadzono w latach 2012?2014, na glebie bardzo lekkiej i lekkiej. Doświadczenie założono w trzech powtórzeniach, metodą losowanych podbloków w układzie split-plot, gdzie czynnikiem pierwszym były trzy średnio wczesne odmiany ziemniaka jadalnego: Bartek, Gawin i Honorata, a drugim - stosowanie herbicydów i biostymulatorów: obiekt kontrolny z pielęgnacją wyłącznie mechaniczną i cztery obiekty, na których stosowano herbicydy: Harrier 295 ZC, Harrier 295 ZC i bioregulator Kelpak SL, Sencor 70 WG, Sencor 70 WG i biostymulator Asahi SL. Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu biostymulatorów i herbicydów na wybrane cechy jakości konsumpcyjnej (smakowitość, ciemnienie miąższu bulw surowych po 10 minutach, ciemnienie miąższu bulw ugotowanych po 10 minutach i 24 godzinach) bulw ziemniaka jadalnego. Na podstawie otrzymanych wyników wykazano, że spośród analizowanych cech jakości sensorycznej tylko ciemnienie miąższu bulw ugotowanych zależało istotnie od herbicydów i biostymulatorów, natomiast smakowitość i ciemnienie miąższu bulw surowych nie uległy zmianom w porównaniu do bulw z obiektu kontrolnego. Odmiany i warunki pogodowe w latach badań decydowały o wszystkich analizowanych cechach jakościowych. Streszczenie: The potato is the world's fourth most imported food crop, following after wheat rice and maize. It is an important food staple in Poland and many other countries. The potato quality depends on chemical composition, which modifies its nutritional value. It is very important to protect potato crops against competitive impact of weeds that decrease yield. Plant growth regulator treatment is an alternative way to achieve higher yielding and better quality of potato tubers. The growth substances stimulate life processes of plant by activating the synthesis of hormones and its stimulation, moreover they improve plant resistance to stress factors. The field experiment was carried out in years 2012?2014 on very light and light soil which belonged to a good rye complex. The experiment was designed as a two factors randomized block with three replicates. Factors examined in the experiment included three cultivars of edible potatoes - Bartek, Gawin, Honorata, and five methods application of herbicides and biostimulators. In this experiment application of the following herbicides: Harrier 295 ZC at a dose of 2,0 dm3ˇha-1, herbicides Harrier 295 ZC at a dose of 2,0 dm3ˇ ha-1 and growth regulators Kelpak SL at a dose of 2,0 dm3ˇha-1, Sencor 70 WG at a dose of 1,0 kgˇha-1, Sencor 70 WG at a dose of 1,0 kgˇha-1 and growth regulators Asahi SL at a dose of 1,0 dm3ˇha-1, while the control consisted of mechanical weeding without chemical protection. The aim of the research conducted in 2012-2014 was to determine the effect of the plant growth regulators and herbicides on the selected quality consumption features of potato tubers: savouriness, darkening of raw tubers after 10 minutes, darkening of cooked tubers after 10 minutes and after 24 hours. The obtained results showed that herbicides and biostimulators not affected the savouriness and darkening of raw tubers but resulted in increased darkening of cooked tubers after 10 minutes and after 24 hours. All determined consumption features significantly differentiated by features of the cultivars and weather conditions during the growing season. The smallest darkening flesh raw and cooked characterized by cultivars Gawin and Honorata, while the more cultivars darkened Bartek.
18/24
Nr opisu: 0000033111 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Honorata Dołęga. Tytuł pracy: Wpływ biostymulatorów i herbicydów na wybrane cechy jakości konsumpcyjnej bulw ziemniaka Tytuł całości: W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie "Ziemniak prozdrowotnym produktem roślinnym" : IX Konferencja Naukowa, Pawłowice, 9-11 maja 2016 r. / oprac. red. Wacław Leszczyński, Tomasz Boruczkowski Miejsce wydania: Wrocław Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Rok wydania: 2016 Strony zajęte przez pracę: S. 55 ISBN: 978-83-923549-8-2 Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe w suplemencie polskim Język publikacji: POL Słowa kluczowe: herbicydy ; biostymulatory ; ziemniak ; bulwa Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
19/24
Nr opisu: 0000031237 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Anna Sikorska, Alicja Joanna Baranowska. Tytuł pracy: The effect of agrotechnical factors on the potassium content and its removal by potato tubers Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2015, Vol. 16, issue 4, p. 180--184 p-ISSN: 2299-8993 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 12.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak ; herbicydy ; potas ; systemy uprawowe Słowa kluczowe ang.: potato ; herbicides ; potassium ; tillage systems Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW. http://www.jeeng.net/THE-EFFECT-OF-AGROTECHNICAL-FACTORS-ON-THE-POTASSIUM-CONTENT-AND-ITS-REMOVAL-BY-POTATO-TUBERS,59368,0,2.html DOI: 10.12911/22998993/11111 Streszczenie: A 3-year field experiment covered two methods of soil tillage, conventional and simplified, as well as the following herbicide options: Plateen 41,5 WG, Plateen 41,5 WG + Fusilade Forte 150 EC, Plateen 41,5 WG + Fusilade Forte 150 EC + adjuvant Atpolan 80 EC, Barox 460 SL, Barox 460 SL + Fusilade Forte 150 EC, Barox 460 SL + Fusilade Forte 150 EC + adjuvant Atpolan 80 EC and control object - mechanical weeding. Potassium content and its removal by potato tubers significantly depended on soil tillage methods, weed control methods and research years. More potassium was contained in tubers harvested from conventional tillage compared with the reduced tillage. Herbicides applied in the potato field significantly decreased potassium content in tubers compared with the control object. Simplifications of soil tillage decreased potassium accumulation in potato tubers compared with the conventional tillage. Significant changes were also observed in content of potassium and its removal by 1 tonne tubers between the experimental years.
20/24
Nr opisu: 0000029443 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Iwona Mystkowska, Marek Gugała, Alicja Joanna Baranowska, Magdalena Zarzecka, Katarzyna Falkowska. Tytuł pracy: Kształtowanie zawartości witaminy C w bulwach ziemniaka jadalnego w warunkach ochrony przed agrofagami Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa 3, T. 2 / red. Krystyna Zarzecka, Stanisław Kondracki Miejsce wydania: Biała Podlaska Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII Rok wydania: 2014 Strony zajęte przez pracę: S. 416-422 ISBN: 978-83-61044-95-6 Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres. Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 4.000 Liczba znaków: 20 159 Liczba arkuszy: 0,5 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak ; witamina C ; herbicydy ; insektycydy ; odmiana Uwaga: sygn. 15764 XVII.5 CZYT. ; 15765 XVII.5 CZYT. [sprawdź dostępność w katalogu AB] Streszczenie: W doświadczeniach przeprowadzonych w trzech dwuletnich seriach (2003-2004, 2005-2006 i 2006-2007) badano wpływ chemicznych środków ochrony roslin (ś.o.r.) - herbicydów i insektycydów oraz sposobów uprawy roli na zawartość witaminy C w bulwach ziemniaka jadalnego. Przedstawiono wyniki nad wpływem różnych sposobów odchwaszczania z udziałem herbicydów i ich mieszanin i sposobów zwalczania stonki ziemniaczanej z zastosowaniem insektycydów oraz zróżnicowanej uprawy roli na koncentrację witaminy C w bulwach pięciu odmian ziemniaka jadalnego (Balbina, Irga, Wiking, Mors, Żagiel). Herbicydy i ich mieszaniny oraz insektycydy aplikowane do zwalczania stonki ziemniaczanej zwiększały zawartość witaminy C w bulwach ziemniaka jadalnego w porównaniu do ziemniaków zebranych z obiektu kontrolnego bez ochrony chemicznej. Uprawiane w doświadczeniach odmiany ziemniaka zawierały od 192,0 do 227,6 mg.kg-1 w świeżej masie bulw witaminy C.
21/24
Nr opisu: 0000028321 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska. Tytuł pracy: Wpływ herbicydów i ich mieszanin na wielkość plonu ubocznego bulw ziemniaka Tytuł równoległy: The effect of herbicides and their mixtures on the side yield of potato tubers Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2014, Vol. 21, issue 3, s. 375--385 p-ISSN: 1234-4125 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 7.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak ; bulwa ; plon ; herbicydy Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW. Inne bazy podające opis:
AGRO
http://www.acta-agrophysica.org/The-effect-of-herbicides-and-their-mixtures-on-the-side-yield-of-potato-tubers,104924,0,2.html Streszczenie: Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2008-2010, na glebie kom-pleksu żytniego bardzo dobrego. Doświadczenie założono metodą losowanych podbloków jako dwuczynnikowe w trzech powtórzeniach. Czynnikiem I były odmiany ziemniaka: Cekin, Satina, Tajfun, czynnikiem II - sposoby odchwaszczania z udziałem herbicydów i ich mieszanin: Com-mand 480 EC, Command 480 EC i Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC i Afalon Dyspersyjny 450 SC oraz obiekt kontrolny - pielęgnacja mechaniczna. Wykazano, że stosowanie zabiegów mechaniczno-chemicznych z udziałem herbicydów i ich mieszanin przyczyni-ło się do zmniejszenia wad zewnętrznych i wewnętrznych bulw oraz masy bulw małych i bulw z wadami w porównaniu do obiektu kontrolnego z pielęgnacją mechaniczną. Badane odmiany różni-ły się istotnie pod względem masy bulw małych i bulw z wadami. Najmniejszy średni plon uboczny bulw uzyskano u odmiany Cekin - 4,78 tˇha-1, natomiast największy u odmiany Satina - 6,46 tˇha-1. Warunki meteorologiczne w latach badań istotnie różnicowały występowanie wad bulw. Streszczenie: A field experiment was carried out in 2008-2010 on a soil of the very good rye complex. The experiment was set up in the split-plot design as a two-factorial, three-replication trial. The factors examined were as follows: factor I - potato cultivars: Cekin, Satina, Tajfun, factor II - weed control methods involving the application herbicides and their mixtures: Command 480 EC, Command 480 EC and Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC and Afalon Dyspersyjny 450 SC, and control object - mechanical weeding. Mechanical-chemical treatments for herbicides and their mixtures contributed to a decrease of external defects and internal defects and mass of small tubers and mass tubers with defects as compared to the control object with mechani-cal weeding. There were determined differences of mass of small tubers and mass of tubers with defects. The lowest (4.78 t ha-1) and the highest (6.46 t ha-1) average side tuber yields were recorded for cultivars Cekin and Satina, respectively. Meteorological conditions in the study years signifi-cantly affected the occurrence of defects of tubers.
22/24
Nr opisu: 0000027352 Autorzy: Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Honorata Dołęga, Alicja Joanna Baranowska. Tytuł pracy: Skuteczność działania herbicydów w uprawie ziemniaka Tytuł równoległy: Efficacy of herbicides in potato crop Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2012, Vol. 68, z. 4, s. 45--51 p-ISSN: 0365-1118 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 5.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak ; uprawa ; herbicydy ; plon Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW. http://wydawnictwo.up.lublin.pl/annales/Agricultura/2012/streszczenia2012_4/05.pdf Streszczenie: Celem badań była ocena skuteczności chwastobójczej wybranych herbicydów stosowanych na plantacji ziemniaka. Doświadczenie polowe założono metodą losowanych podbloków (split-plot), w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami były dwie odmiany ziemniaka - Irga i Balbina, a także cztery sposoby pielęgnacji - trzy z użyciem herbicydów: Plateen 41,5 WG, Racer 250 EC, Sencor 70 WG oraz bez herbicydów (obiekt kontrolny). Procent zniszczenia liczby chwastów przed zbiorem bulw był zróżnicowany w zależności od sposobów pielęgnacji i wynosił od 21,1 do 55,6 %. Największą skuteczność chwastobójczą stwierdzono na obiekcie opryskiwanym herbicydem Sencor 70 WG. Streszczenie: The research was undertaken to evaluate the effeciveness of selected herbicides application in potato stands. A field experiment was a split-plot design with three replications. Factors examined in the experiment included two potato cultivars - Irga and Balbina and four weed control methods for application herbicides: Plateen 41,5 WG, Racer 250 EC, Sencor 70 WG and without herbicides (control object). the proportion of weed destroyed before harvest of the tubers depending on the method of weed control, and ranged from 21.1 % to 55.6 %. The highest effectiveness was provided of treatment performed with the use of herbicide Sencor 70 WG.
23/24
Nr opisu: 0000036842 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska, Marek Gugała. Tytuł pracy: Agrotechniczne uwarunkowania skutecznej ochrony ziemniaka przed chwastami Tytuł całości: W: Nasiennictwo i ochrona ziemniaka : konferencja naukowo-szkoleniowa, Darłówko, 21-22 maja 2009 r. Miejsce wydania: Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie. Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie Rok wydania: 2009 Strony zajęte przez pracę: S. 132-135 Kopia niedostępna: x Opis nie został sporządzony z autopsji: x Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich Język publikacji: POL Słowa kluczowe: chwasty ; herbicydy ; zachwaszczenie ; ziemniaki
24/24
Nr opisu: 0000026975 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska, Marek Gugała. Tytuł pracy: The influence of soil tillage systems and weed control methods on weed infestation of potato (Solanum tuberosum L.) Tytuł równoległy: Wpływ sposobu uprawy roli i pielęgnacji na zachwaszczenie ziemniaka Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2009, Vol. 62, no 2, s. 231--240 p-ISSN: 0065-0951 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 6.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziemniak ; uprawa ; odchwaszczanie ; herbicydy ; zachwaszczenie Słowa kluczowe ang.: potato ; soil tillage system ; weed ; herbicide ; weed control method Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW. https://pbsociety.org.pl/journals/index.php/aa/article/view/aa.2009.045/1304 Streszczenie: A field experiment was conducted in the years 2002- 2004 at the Zawady Agricultural Experimental Station (52 o 06' N; 22o06' E), belonging to the University of Podlasie in Siedlce, Poland. The investigated factors were two soil tillage systems (traditional and reduced) and seven methods of weed control in potato canopies with herbicide application. The aim of the study was to determine the influence of tillage systems and weed control methods on the weed species composition and weed density. Tillage systems, weed control methods and atmospheric conditions prevailing in the study years significantly varied weed infestation of potato canopies at the beginning of vegetation and before tuber harvest. The lowest number of weeds, compared to the control treatment, was recorded in the treatments in which chemical and mechanical weed control had been applied. The treatments with the traditional tillage system also showed lower weed infestation than those in which simplifications had been applied.