Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
JAKOŚC ŻYCIA Liczba odnalezionych rekordów: 3
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Background. Adverse effects of numerous environmental factors, including improperly balanced diets, may accelerate the onset of ailments related to the climacteric period. Objective. The aim of the study was to examine the relationships between diets and the quality of life of working women aged 50-64 years. Material and methods.The study included 274 working women aged 55.4ą4.0 years living in Biała Podlaska and the surrounding area. These were women working in various positions (teaching, administrative, economic department) at the State School of Higher Education in Biała Podlaska, Poland and patients of the Health and Rehabilitation Centre in Biała Podlaska. The study was conducted by means of a popular tool used to diagnose quality of life i.e. SF-36 questionnaire (Short Form Health Survey) and the Questionnaire of Eating Behaviour (QEB). Results. In all categories of quality of life (SF-36), apart from pain and general health, there were statistically significant differences between the results of the respondents and the norm for Polish women aged 50 to 60 years. Fruit, vegetables and wholemeal bread were the most frequently consumed products in the healthy diet group, while legumes, fish and curd cheese were the least frequently consumed by the respondents. Of the unhealthy products, the women most often chose sweets (at least once a week), cheese and fried food. Analysis of the effect of a healthy diet on the quality of life showed that a statistically significant correlations were observed in the case of mental health, functioning in society, emotionality, vitality, and well-being. Conclusions. A positive correlation with the application of a healthy diet was observed in all the categories of quality of life. This means that the respondents with healthy diets had a higher quality of life. Streszczenie: Wprowadzenie. Niekorzystne oddziaływanie licznych czynników środowiskowych, w tym stosowanie niewłaściwie zbilansowanej diety może przyspieszać pojawienie się dolegliwości związanych z okresem klimakterium. Cel badań. Celem badań była weryfikacja zależności pomiędzy spożywaną dietą a jakością życia kobiet w wieku 50-64 lata aktywnych zawodowo. Materiał i metody. Badaniami objęto 274 kobiety w wieku 55,4ą4,0 lat, aktywne zawodowo zamieszkujące Białą Podlaską i okolice. Były to osoby pracujące na różnych stanowiskach (dydaktycznych, administracyjnych, działu gospodarczego) w Państwowej Szkole Wyższej w Białej Podlaskiej oraz pacjentki korzystające z usług Centrum Zdrowia i Rehabilitacji w Białej Podlaskiej. Badania dokonano za pomocą narzędzia używanego do diagnozy jakości życia - kwestionariusza SF-36 Short Form Health Survey oraz kwestionariusza QEB do badania zachowań żywieniowych i opinii na temat żywności (QEB - Questionnaire of Eating Behaviour). Wyniki. We wszystkich kategoriach jakości życia (SF-36), poza "bólem" i "zdrowiem ogólnym", odnotowano różnice istotne statystycznie pomiędzy wynikami respondentek i normą dla polskich kobiet w wieku 50-60 lat. Najczęściej spożywanymi przez badane kobiety produktami z grupy prozdrowotnej są owoce, warzywa i pieczywo razowe, natomiast najrzadziej potrawy z nasion strączkowych, ryby oraz sery twarogowe. Z produktów niezdrowych najczęściej badane kobiety sięgają po słodycze, sery żółte i potrawy smażone. Analizując wpływ diety prozdrowotnej na jakość życia respondentek odnotowano istotną statystycznie zależność w przypadku zdrowia psychicznego, funkcjonowania w społeczeństwie, emocjonalności, witalności oraz samopoczucia. Wnioski. We wszystkich ww. kategoriach jakości życia odnotowano dodatnią korelację ze stosowaniem prozdrowotnej diety. Oznacza to, że respondentki, które odżywiają się zdrowo posiadają wyższą jakość życia. Projekt/grant: Styl i jakość życia a wybrane aspekty stanu fizycznego kobiet aktywnych zawodowo w wieku od 50 do 64 lat : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, FG.II.20
3/3
Nr opisu: 0000036411 Autorzy: Agnieszka Anna Siedlecka. Tytuł pracy: Warunki mieszkaniowe wiejskich gospodarstw domowych w Polsce na tle wybranych państw Unii Europejskiej Tytuł równoległy: Housing conditions of rural households in Poland compared with selected countries of the European Union Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2018, T. 20, z. 6, s. 230--235 p-ISSN: 1508-3535 e-ISSN: 2450-7296 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 10.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: gospodarstwo domowe ; jakośc życia ; mieszkanie ; obszary wiejskie Słowa kluczowe ang.: household ; quality of life ; home ; rural areas Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. https://rnseria.com/resources/html/article/details?id=183158 DOI: 10.5604/01.3001.0012.7766 Streszczenie: Celem artykułu jest analiza warunków mieszkaniowych gospodarstw domowych zamieszkujących obszary wiejskie w Polsce na tle w wybranych państw Unii Europejskiej. Gospodarstwo domowe, jako podstawowy podmiot życia gospodarczego dysponuje ograniczonymi zasobami. Jednym z elementów tych zasobów jest mieszkanie. Zarówno jego powierzchnia, wyposażanie oraz infrastruktura stanowią istotny element wpływający na kształtowanie jakości życia. Analiza danych statystycznych wskazała, że gorsze warunki, opisane z wykorzystaniem miernika, jakim jest średnia liczba pokojów na osobę w gospodarstwach domowych, były w Polsce w porównaniu z innymi państwami UE. Wykorzystano dane statystyczne dla roku 2017 zgromadzone przez urząd statystyczny UE (Eurostat). Streszczenie: The aim of the paper was to analyze the housing conditions of households living in rural areas in Poland against a background in selected European Union countries. The household as a basic subject of economic life has limited resources. One of the elements of these resources is a flat. Both its area, equipment and infrastructure are an important element affecting the quality of life. The analysis of statistical data showed that worse conditions, described using the average number of rooms per person in households, were in Poland in comparison with other European Union countries. The statistical data for 2017 collected by the Statistical Office of the European Union (Eurostat) were used in the article. Projekt/grant: : działalność statutowa WNET PSW