AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: KONTROLA
Liczba odnalezionych rekordów: 5



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/5
Nr opisu: 0000041786
Autorzy: Edmund Bielecki, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Fałszowanie żywności w Polsce w latach 2015-2018
Tytuł równoległy: Food adulteration in Poland in 2015-2018
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, T. 55, nr 2, s. 56--62
p-ISSN: 1509-1945

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Słowa kluczowe: fałszowanie żywności ; kontrola ; środek spożywczy zafałszowany ; zdrowie publiczne ; żywność
Słowa kluczowe ang.: food ; food adulteration ; food control ; public health
http://www.h-ph.pl/pdf/hyg-2020/hyg-2020-2-056.pdf
Streszczenie: Wprowadzenie. Dynamiczny postęp techniczny oraz rozwój biotechnologii sprawił, iż możliwości fałszowania żywności, zarówno w postaci przetworzonej, jak też pierwotnej, są coraz większe. Zafałszowana lub podrobiona żywność traci nie tylko swoje właściwości odżywcze, ale także może niekorzystnie wpływać na organizm człowieka, powodując określone zaburzenia zdrowotne. Cel. Analiza dynamiki zafałszowań żywności w Polsce na przestrzeni lat 2015-2018 z uwzględnieniem regionu kraju, rodzaju produktów żywnościowych oraz sposobu ich fałszowania. Materiały i metody. Na podstawie ujawnionych w Polsce danych dotyczących fałszowania żywności w latach 2015-2018 dokonano jakościowej i ilościowej oceny fałszowania produktów żywnościowych. Wyniki. Wykazano istotny wzrost liczby przypadków fałszowania żywności, przy czym najczęściej fałszowanymi produktami były wyroby garmażeryjne i pieczywo. Główną metodą fałszowania żywności było ukrywanie faktycznego składu produktów oraz podawanie w opisie produktów, które nie zostały użyte. Wnioski. Na przestrzeni lat 2015-2018 wykazano istotny wzrost liczby przypadków fałszowania żywności w Polsce, głównie wyrobów garmażeryjnych i pieczywa. Fałszowanie żywności stanowi realne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz ochrony zdrowia publicznego w Polsce.
Streszczenie: Introduction. The dynamic technical progress and the development of biotechnology have increased the possibilities of counterfeiting food, both processed and in its original form. Adulterated or counterfeit food not only loses its nutritional properties, but can also have an adverse effect on the human body, causing certain health disorders.Aim. The aim of the study was to analyse the dynamics of food adulteration in Poland in 2015-2018, taking into account the region of the country, the type of food products and the manner of their adulteration. Material and method. On the basis of data on food adulteration disclosed in Poland in 2015-2018, a qualitative and quantitative assessment of food adulteration was performed. Results. A significant increase in the number of cases of food adulteration was demonstrated. The most frequently counterfeit products being delicatessen and bread. The main method of food counterfeiting is to hide the actual composition of the products and to mention products that have not been used in the description. Conclusion. In 2015-2018, a significant increase in the number of cases of food adulteration in Poland, mainly delicatessen products and bread. Food adulteration poses a real threat to food and nutritional safety and the protection of public health in Poland.

2/5
Nr opisu: 0000036721
Autorzy: Julia Nowicka, Zbigniew Ciekanowski, Wiesława Załoga.
Tytuł pracy: Pozycja menedżera w organizacji
Tytuł równoległy: Manager position in the organization
Tytuł czasopisma:
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Z. 13, nr 4, s. 163--178
p-ISSN: 1896-9380

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 6.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: autorytet ; menedżer ; funkcja ; kontrola ; współpraca ; zarządzanie
Słowa kluczowe ang.: authority ; function ; control ; cooperation ; management
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

3/5
Nr opisu: 0000033484
Autorzy: Zbigniew Ciekanowski.
Tytuł pracy: Kontrola jako istotny element zarządzania kryzysowego na poziomie podstawowym
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, nr 6, s. 52--63
p-ISSN: 2450-2138

Charakterystyka formalna: artykuł popularnonaukowy/popularny
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: burmistrz ; wójt ; samorząd gminy ; kontrola ; zarządzanie kryzysowe
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

4/5
Nr opisu: 0000027482
Autorzy: Katarzyna Rutkowska, Józef Bergier, Zbigniew Witkowski.
Tytuł pracy: Styles of coping with stress and locus of control in sporting situations in a group of young female football players
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2014, Vol. 15 (1), nr 1, s. 60--64
p-ISSN: 1732-3991

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 7.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: psychologia sportu ; stres ; poczucie kontroli ; kontrola ; piłka nożna ; kobiety
Słowa kluczowe ang.: sport ; sport psychology ; psychology ; stress ; locus of control ; woman's football ; football
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
Inne bazy podające opis:
  • EBSCO
  • DOAJ
  • Scopus

    http://www.degruyter.com/view/j/humo.2014.15.issue-1/humo-2014-0004/humo-2014-0004.xml?format=INT
    DOI: 10.2478/humo-2014-0004,

    5/5
    Nr opisu: 0000022107
    Autorzy: Aneta Ewa Chrząszcz.
    Tytuł pracy: Budżet zadaniowy : nowe rozwiązania prawne
    Tytuł całości: W: Budżet zadaniowy jako nowoczesne narzędzie zarządzania gospodarką narodową / red. A. Siedlecka
    Miejsce wydania: Biała Podlaska
    Wydawca: Wydawnictwo PSW im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
    Rok wydania: 2011
    Strony zajęte przez pracę: S. 95-102
    ISBN: 978-83-61044-77-2
    Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
    Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres.
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    Liczba znaków: 20721
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: budżet ; budżet zadaniowy ; Wieloletni Plan Finansowy Państwa ; Wieloletnia Prognoza Finansowa ; kontrola ; sprawozdawczość
    Uwaga: sygn. 13170 VIII CZYT.
    [sprawdź dostępność w katalogu AB]

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB