AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: KONTROLA GLIKEMII
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000023607
Autorzy: Piotr Paweł Dziemidok, Grzegorz Szcześniak, Ewa Kostrzewa-Zabłocka, Piotr Paprzycki, Anna Korzon-Burakowska.
Tytuł pracy: Current glycaemic control has no impact on the advancement of diabetic neuropathy
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2012, Vol. 19, no 4, p. 742--745
p-ISSN: 1232-1966

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 3.060
Punktacja ministerstwa: 25.000
Index Copernicus: 29.800
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: neuropatia cukrzycowa ; kontrola glikemii ; cukrzyca ; powikłania ; hemoglobina glikowana
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
Inne bazy podające opis:
  • WoS
  • Scopus
  • PubMed

    http://aaem.pl/abstracted.php?level=5&ICID=1024074
    Streszczenie: The aim of the study was to assess the association between glycemic control understanding as a glycated haemoglobin level and indices of diabetic neuropathy. Methods: We evaluated 204 patients with diabetes (type 1 - 29; type 2 - 175). Glycated haemoglobin was determined using The Diabetes Control and Complications Trial/ National Glycohemoglobin Standardization Program method. Evaluation of complaints from the lower extremities was based on the Neuropathy Syndrome Total Score questionnaire. We used a mono lament for evaluation of touch sensation (Semmes-Weinstein 5.07-10 g), a 128 Hz calibrated tune-fork for the vibration perception test, Tip-Therm to assess temperature sensation. Results: The mean glycated haemoglobin level was assessed on 8.53ą1.87%. The mean Neuropathy Syndrome Total Score: 11.45ą6.37. Decreased sensation of touch on both sides was determined in 30% of cases, decreased sensation of temperature in 59% and decreased sensation of vibration in 30%. For Neuropathy Syndrome Total Score and glycated haemoglobin the Pearson's correlation test was 0.00910 (p~0.99), Spearman's rank correlation test was 0.00523 (p~0.95). Persons with sensation deficits and neuropathy symptoms had not significantly higher (Neuropathy Syndrome Total Score, temperature sensation disturbances) and not significantly lower (vibration and touch) glycated haemoglobin level compared to patients without neuropathy. Conclusion: There is no correlation between prevalence and advancement of sensorial neuropathy and current diabetes control in patients with long-term established diabetes.

    2/2
    Nr opisu: 0000023194
    Autorzy: Piotr Paweł Dziemidok, Grzegorz Szcześniak, Ewa Kostrzewa-Zabłocka, Piotr Paprzycki.
    Tytuł pracy: Does glycemic control have indeed an impact on the advancement of diabetic neuropathy in patients with long term established diabetes?
    Tytuł całości: W: X Meeting of the DFSG, Berlin Potsdam, Germany, 28-30 September 2012
    Strony zajęte przez pracę: P.39
    Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe międzynarodowe (książka streszczeń)
    Język publikacji: ENG
    Słowa kluczowe: cukrzyca ; leczenie ; kontrola glikemii ; neuropatia cukrzycowa
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
    http://dfsg.org/fileadmin/user_upload/EWMA/DFSG/abstracts/2012/poster_abstracts__P_/P_39.pdf

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB