AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: MAKROELEMENTY
Liczba odnalezionych rekordów: 3



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/3
Nr opisu: 0000033191
Autorzy: Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Krzysztof Kapela, Anna Sikorska, Ewa Krasnodębska, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Changes in microelements concentrations in tubers of three potato cultivars due to an application of herbicides
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 25, no. 12, p. 5381-5387
p-ISSN: 1018-4619

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.425
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: herbicydy ; zachwaszczenie ; makroelementy ; ziemniaki
Słowa kluczowe ang.: herbicides ; weed control method ; macroelements ; potato
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.prt-parlar.de/download_feb_2016/
Streszczenie: Tubers for laboratory analyses were obtained in a field experiment conducted at the Zawady Experimental Farm owned by the Siedlce University of Natural Sciences and Humanities in 2008-2010. The experiment was a two-factor splitplot arrangement with three replicates. The following factors were examined: three cultivars: Cekin, Satina, Tajfun, and four weed control methods based on an application of herbicides or their mixtures: Command 480 EC 0.2 dm3ˇha-1, Dispersive Afalon 450 SC 1.0 dm3ˇha-1, Stomp 400 SC 3.5 dm3ˇha-1 and no herbicide control. The aim of the study was to determine the effect of cultivars and herbicides mixtures on edible potato tuber contents of magnesium and potassium. Analysis demonstrated that genetic characteristics of the cultivars significantly affected magnesium content. The highest amount of magnesium was accumulated by Tajfun, on average 1.832 g kg-1, and the lowest by Cekin, on average 1.601 g kg-1. Also, variance analysis demonstrated a significant effect of weed control methods on magnesium content in potato tubers. Results of the study revealed that Tajfun and Cekin had, respectively, the highest and lowest potassium concentrations, on average 20.62 and 16.41 g kg-1. The herbicides and their mixtures applied in the experiment were found to significantly affect potato tuber dry matter content of potassium. A combination of mechanical and chemical weed control contributed to a decline in potassium content from 0.740 to 1.270 g kg-1, on average. Statistical analysis demonstrated that edible potato tuber content of potassium was significantly influenced by meteorological conditions in the study years.

2/3
Nr opisu: 0000031537
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Magdalena Zarzecka.
Tytuł pracy: Porównanie zawartości wybranych składników mineralnych w bulwach ziemniaka jadalnego
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2015, nr 583, s. 133-140
p-ISSN: 0084-5477

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 13.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; bulwa ; makroelementy ; sklep
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
http://www.zppnr.sggw.pl/583-14.pdf
Streszczenie: Celem przeprowadzonych badań była ocena zawartości wybranych składników mineralnych (azotu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu) w bulwach zmieniaka jadalnego. Materiał badawczy stanowiły próby bulw ziemniaka zakupione w sieci handlowej na terenie środkowo-wschodniej Polski. Zakupu dokonano w trzech rodzajach sklepów, tj. supermarket, sklep spożywczy i sklep owocowo-warzywny. Każdy rodzaj sklepu był reprezentowany przez 10 punktów sprzedaży. W każdym punkcie sprzedazy zakupiono po trzy opakowania bulw ziemianka, każde o masie 2.0-2,5 kg. Ziemniaki zakupione we wszystkich rodzajach sklepów różniły się istotnie pod względem zawartości azotu, potasu i fosforu, a zawartości wapnia, magnezu i sodu były do siebie zbliżone.
Streszczenie: Potato is the fourth most important food crop in the world after rice, wheat and mize. In many European countries, potatoes represent main staple ood and therefore consumption of tubers can substantially affect human dietary intake of many elements. Appropriate nutrition, that is supplying sufficient levels of energy, nutrients and minerals, is a precondition determining the right functioning of the organism. In recent years there hass been an increasing interest in potato-based diets due to the crop's nutritional and dietetic aspects as well as medicinal use. the aim of the study was to assessment content of selected mineral (nitrogen, potassium, phosphorus, calcium, magnesium, sodium) in edible potato tubers. Samples of potato tubers were purchased in three kinds of outlets, all of them operating either in east-central Poland (Siedlce and Międzyrzec Podlaski): supermarkets (cultivars: Melody, Augusta, Milva, Satina, Asterix, Sante), grocery shops (cultivars: Irga, Lord, Tajfun) and fruit and vegetable shops (cultivars: Irga, Lord, Vineta). Three packets of potato tubers, each weighing 2.0-2.5 kg, were purchased in 10 shops representing each kind of outlet. Chemical analyses were conducted of dry material in three replicates. Total nitrogen was determined using the Kjeldahl method on a 2300 Kjeltec Analizer Unit, and phosphorus content was analysed by means of the photometric method, and potasium, calcium, magnesium, sodium contents were determined by the atomic absorptionmethodology (AAS) after tubers had been cut, dried and mineralised in a laboratory oven. The results were statistically analysed by one-way variance analysis at the significance level of 0.05. Potatotes purchased in all three types of outlets were significant diferences in the content of nitrogen, potassium and phosphorus and contents calcium, magnesium sodium were nearly the same. The highest nitrogen, potassium, phosphorus, calcium were accumulated by cultivars of potatoes sold in supermarkets, magnesium by tubers purchased in grocery shops tivars of potatoes sold in supermarkets, magnesium by tubers purchased in grocery shops and sodium by cultivars of potatoes from the fruit and vegetable shops. Macroelements content in the dry matter of potato tubers from supermarkets, compared to other shops, was probably conditioned cultivar and technology of cultivation. The chemical composition of edible potatoes tubers was good rgardless of the kind of outlet they were collected from.

3/3
Nr opisu: 0000020465
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Zawartość i pobranie azotu, fosforu i potasu przez chwasty w uprawie ziemniaka w warunkach zróżnicowanych zabiegów agrotechnicznych
Tytuł równoległy: Content and uptake of nitrogen, phosphorus and potassium by weeds in potato cultivation at different agrotechnical treatments
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2010, nr 255, s. 77--84
p-ISSN: 0373-7837

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 6.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: chwasty ; makroelementy ; zawartość ; pobranie ; ziemniak
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
http://biblioteka.ihar.edu.pl/biuletyn_ihar.php?field[slowa_kluczowe]=&field[autor]=&id=50&idd=1085&podzial_id=1&podzial_idd=#lib
Streszczenie: Badania wykonano na próbach pochodzących z doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 2002-2004 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej Zawady. Czynnikami doświadczenia były dwa sposoby uprawy roli i siedem sposobów pielęgnacji ziemniaka. Zawartość azotu ogólnego oznaczono metodą Kjeldahla, fosforu kolorymetrycznie, potasu metodą absorpcji spektrofotometrii atomowej (ASA). Przed zwarciem rzędów ziemniaka zawartość makroelementów w suchej masie chwastów zależała istotnie od sposobów uprawy, pielęgnacji i warunków pogodowych. Z kolei przed zbiorem bulw zależała ona od sposobów pielęgnacji i warunków klimatycznych, a fosforu ponadto od sposobu uprawy. Pobranie azotu, fosforu i potasu przez chwasty z powierzchni jednego hektara zależało od czynników doświadczenia.
Streszczenie: The investigations were performed on samples collected in the field experiment carried out at the Experimental Station in Zawady in the years 2002-2004. The experimental factors included two soil tillage systems and seven weed control methods in potato. Total contet of nitrogen was estimated according to the method recommended by Kjeldahl, that of phosphorus - according to the colorimetric method, and content of potassium using the method of atomic absorption spectrophotometry (AAS). Before closing of potato rows the content of macronutrients in weed dry matter depended significantly on soil tillage, weed control methods and weather conditions. Prior to tubers harvest, it depended on weed control methods and weather conditions during the growing season, and it the case of phosphorus - additionally on a soil tillage system. The uptake of nitrogen, phosphorus and potassium by weeds from an area of 1 hectare depended on the experimental factors.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB