Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
MIKROBIOM Liczba odnalezionych rekordów: 3
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Grzyby Candida spp. wyizolowane od zarówno ludzi, jak i zwierząt, mają zbliżony genotyp. Nie stwierdzono również swoistości tych grzybów w stosunku do kolonizowania różnych gatunków żywicieli, przez co zwierzęta mogą być ich rezerwuarem dla człowieka. Narażenie zawodowe dotyczy pracowników mających bezpośredni kontakt ze zwierzętami gospodarskimi, tj. rolników, hodowców, weterynarzy i pracowników technicznych gospodarstw. Infekcje grzybicze i choroby zwłaszcza skóry dłoni mogą być także związane z długotrwałą ekspozycją na wilgoć i opatrunki okluzyjne. Ryzyko zakażenia wzrasta również u pracowników sektora rybnego, florystów, fryzjerów, pracowników gastronomii, piekarzy i cukierników, a także zatrudnionych w ochronie zdrowia. Candida spp. jako organizmy saprofityczne pełnią istotną funkcję w zachowaniu homeostazy organizmu, a wraz z jej zachwianiem zwiększają ryzyko kandydozy. Intensyfikacja produkcji zwierzęcej, zmiany środowiskowe oraz nadmierne stosowanie antybiotyków w leczeniu infekcji u ludzi i zwierząt sprzyjają tego typu zakażeniom. Ważne jest zatem przyjęcie przez pracodawców i pracowników narażanych zawodowo odpowiednich strategii w celu ograniczenia czynników sprzyjających zakażeniom na tle Candida spp. w miejscu pracy. Streszczenie: Candida spp. isolated from both humans and animals have a similar genotype. Properties of Candida spp. specific for different host species have not been isolated, followed by studies indicating that animals can be a reservoir of these fungi for humans. Occupational exposure concerns workers who have direct contact with farm animals, i.e., farmers, breeders, veterinarians, farm technicians. Hand dermatitis and fungal infection may be caused by prolonged exposure to water and occlusive gloves. The risk of fungal infection is estimated to be high for seafood workers, florists, hairdressers, bakers and cooks, gastronomy workers and healthcare workers. Even though Candida spp. are effective as saprophytic, in the event of a weakening of the function or disturbance of homeostasis, the risk of developing an additional form of candidiasis is increasing due to the intensification of animal production, environmental changes and the excessive use of antibiotics to treat infections in humans and animals. Employers and workers should adopt appropriate strategies to reduce factors conductive to Candida spp. infection at professional work. Projekt/grant: Zastosowanie mikroskopu sił atomowych (AFM) w ocenie własności nanomechanicznych Candida spp : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, PB/1/2019
2/3
Nr opisu: 0000035633 Autorzy: Anna Gózd-Barszczewska, Maria Kozioł-Montewka, Piotr Barszczewski. Tytuł pracy: Udział mikrobiomu przewodu pokarmowego w patogenezie chorób układu sercowo-naczyniowego poprzez wpływ na zaburzenia gospodarki lipidowej Tytuł równoległy: The role of gut microbiome in the pathogenesis of cardiov ascular diseases, through the effect on lipid metabolism disorders Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2018, Vol. 9, Nr 2, s. 49--56 p-ISSN: 2082-0623 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 5.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: miażdżyca ; mikrobiom ; zaburzenia lipidowe Słowa kluczowe ang.: atherosclerosis ; lipid disorders ; microbiome Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii http://evereth.pl/forum-zakazen-2018-9-2-49-108/ DOI: 10.15374/FZ2018007 Streszczenie: Choroby układu sercowo-naczyniowego pozostają w społeczeństwach krajów wysoko rozwiniętych główną przyczyną zgonów. Pomimo licznych badań nadal nie wyjaśniono w pełni ich patogenezy. Nadzieję na poprawę sytuacji wiąże się z poznaniem roli mikroflory jelitowej, która poprzez wytwarzane metabolity, a także interakcję z organizmem gospodarza może wywierać wpływ na procesy zdrowia i choroby. W niniejszej pracy porównano wyniki badań własnych oraz europejskich badań populacyjnych w aspekcie wpływu drobnoustrojów na występowanie chorób układu sercowo-naczyniowego. Ustalono, iż wybrane grupy bakterii są istotne w kontekście występowania zaburzeń gospodarki lipidowej, odgrywających kluczową rolę w rozwoju miażdżycy. Dzięki wykorzystaniu badań molekularnych możliwe staje się porównywanie wyników badań mikrobiomu i poszukiwanie związków mikroflory z procesami patologicznymi w różnych populacjach. Streszczenie: Cardiovascular diseases remain the main cause of deaths in the societies of highly developed countries. Despite numerous studies, their pathogenesis is still not fully explained. The chance to improve the situation is related to determining the role of human gut microbiota, which, through metabolites, as well as the interaction with the host, could have an impact on human health. In this study, we compared the results of our research and European studies in order to determine the effect of microorganisms on the occurrence of cardiovascular diseases. We have found that selected bacterial taxa may contribute to lipid disorders, which play a key role in the development of atherosclerosis. Molecular methods allow to compare the results of microbiome studies and establish microflora compounds with pathological processes in different populations.