Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
ODŻYWIANIE Liczba odnalezionych rekordów: 10
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Background. The growing number of people with excess body weight is one of the most important global health issues. The increase in the number of people with excess weight and obesity leads to a shortened life expectancy. Material and methods. The aim of this pilot study was to use a questionnaire survey to determine the lifestyle of the people in a group of 84 Polish patients from south-eastern Poland, including diet, physical activity, and health. The pilot studies were carried out from December 2021 to January 2022 in a family doctor's clinic among people in search of advice, who willingly volunteered themselves for the study. Results. The results of the study showed that 33% of women and 44% of men have excess body weight. Economic status statistically significantly affects the incidence of overweight and obesity. However, the level of education does not have a statistically significant effect on body weight. The irregularity of meals among the respondents was often explained by irregular work and many responsibilities. Our research also showed a low physical activity of the studied population. Conclusions. Improper nutrition combined with other anti-health behaviors make it significant to introduce intensive health education programs. Streszczenie: Wprowadzenie. Wzrastająca liczba osób z nadmierną masą ciała jest jednym z najważniejszych globalnych problemów zdrowotnych. Wzrost liczby osób z nadwagą i otyłością prowadzi do skrócenia średniej długości życia. Materiał i metody. Celem badań pilotażowych było określenie z a pomocą ankiety kwestionariuszowej stylu życia w 84-osobowej grupie polskich pacjentów z południowo-wschodniej Polski z uwzględnieniem diety, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Badania pilotażowe przeprowadzono od grudnia 2021 do stycznia 2022 w poradni lekarza rodzinnego wśród chętnych osób szukających porady lekarskiej. Wyniki. Wyniki badań wykazały, że 33% kobiet i 44% mężczyzn ma nadwagę. Status ekonomiczny statystycznie istotnie wpływa na występowanie nadwagi i otyłości. Natomiast poziom wykształcenia nieistotny statystycznie nie ma wpływu na masę ciała. Nieregularność posiłków wśród respondentów była często tłumaczona nieregularnością pracy i wieloma obowiązkami. Z naszych badań wynika również niska aktywność fizyczna badanej populacji. Wnioski. Niewłaściwe odżywianie w powiązaniu z innymi zachowaniami antyzdrowotnymi oraz mała aktywność fizyczna sprawiają, że ważne jest wprowadzenie intensywnych programów edukacji zdrowotnej.
2/10
Nr opisu: 0000046671 Autorzy: Alicja Joanna Baranowska. Tytuł pracy: The nutritional value and health benefits of sweet corn kernels (Zea mays ssp. saccharata) Tytuł równoległy: Wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne ziarna kukurydzy cukrowej (Zea mays ssp. saccharata) Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2023, Vol. 17, issue 4, p. 408--416 p-ISSN: 2353-6942 e-ISSN: 2354-0265 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.400 Punktacja ministerstwa: 40.000 Słowa kluczowe: kukurydza cukrowa ; odżywianie ; skład chemiczny ; wartości odżywcze ; właściwości prozdrowotne Słowa kluczowe ang.: chemical constitution ; health benefits ; nutrition ; nutritional value ; sweet corn https://www.termedia.pl/THE-NUTRITIONAL-VALUE-AND-HEALTH-BENEFITS-OF-SWEET-CORN-KERNELS-ZEA-MAYS-SSP-SACCHARATA-,99,51942,0,1.html DOI: 10.5114/hpc.2023.133364 Streszczenie: The aim of this paper was to review scientific studies concerning the nutritional value and healthy properties of sweet corn kernels. Sweet corn (Zea mays ssp. saccharata) is a popular vegetable in America and many European countries. It is also increasingly recognized in Poland. The practical benefits of sugar corn result, among others, from the nutritional value of caryopses and their taste. The review of the literature of the research subject presented in this paper allows us to state that sugar corn caryopses are a source of carbohydrates (simple sugars, starch), protein, vitamins, mineral ingredients, phenolic acids, carotenoids and dietary fiber. The results of chemical analyses prove that sugar corn kernels do not contain gluten; therefore, this plant plays a particularly important role in the nutrition of people with coeliac disease, and corn flour is a valuable product in the food industry. An increasing number of research evidence shows that the regular consumption of wholemeal corn reduces the risk of developing many chronic diseases, such as cardiovascular diseases, eye diseases, obesity, type 2 diabetes, and digestive diseases. The analysis of the literature of the research subject allows us to conclude that sugar corn should be a permanent element of everyday diet, particularly because it can be consumed both in a fresh and processed form all year round. Streszczenie: Celem pracy był przegląd opracowań naukowych na temat wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych ziarna kukurydzy cukrowej. Kukurydza cukrowa (Zea mays ssp. saccharata) jest popularnym warzywem w Ameryce, a także w wielu krajach europejskich. Również w Polsce warzywo to cieszy się coraz większym uznaniem. Zalety użytkowe kukurydzy cukrowej wynikają między innymi z wartości odżywczej ziarniaków oraz ich walorów smakowych. Przegląd literatury przedmiotu badań przedstawiony w niniejszej pracy pozwala stwierdzić, że ziarniaki kukurydzy cukrowej są źródłem węglowodanów (cukry proste, skrobia), białka, witamin, składników mineralnych, kwasów fenolowych, karotenoidów oraz błonnika pokarmowego. Z analiz chemicznych wynika, że ziarno kukurydzy cukrowej nie zawiera glutenu, dlatego roślina ta ma szczególne znaczenie w żywieniu osób chorych na celiakię, a mąka kukurydziana jest cennym surowcem w przemyśle spożywczym. Coraz więcej dowodów naukowych pokazuje, że regularne spożywanie kukurydzy pełnoziarnistej zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych, takich, jak choroby sercowo-naczyniowe, choroby oczu, otyłość, cukrzyca typu II oraz choroby układu trawiennego. Na podstawie analizy literatury stwierdzono, że kukurydza cukrowa powinna być stałym elementem codziennej diety. Tym bardziej, że może być ona spożywana przez cały rok zarówno w postaci świeżej, jak również przetworzonej. Projekt/grant: Wpływ czynników środowiskowych i agrotechnicznych na cechy jakościowe i plonowanie wybranych gatunków roślin : Fundusz Rozwoju Nauki PSW, PB/26/2020
3/10
Nr opisu: 0000043045 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Anna Sikorska. Tytuł pracy: Efektywność ekonomiczna stosowania różnych metod pielęgnacji i odżywiania roślin ziemniaka przy pomocy biostymulatorów Tytuł równoległy: Economic effectiveness of using various methods of care and nutrition of potato plants with the use of biostimulants Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2022, Vol. 62, issue 1, p. 11--16 p-ISSN: 1427-4337 e-ISSN: 2084-4883 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 40.000 Słowa kluczowe: biostymulatory ; efektywność ekonomiczna ; odżywianie ; odmiana ; plon ; sposoby pielęgnacji ; wskaźniki opłacalności ; ziemniak Słowa kluczowe ang.: biostimulants ; cultivar ; economic effectiveness ; nutrition ; potato ; profitability indexes ; weed control methods ; yield http://www.progress.plantprotection.pl/?node_id=35&lang=pl&ma_id=4425 DOI: 10.14199/ppp-2022-002 Streszczenie: Celem badań była ocena ekonomiczna pięciu metod pielęgnacji i odżywiania biostymulatorami: obiekt kontrolny - pielęgnacja mechaniczna, Avatar 293 ZC (chlomazon + metrbuzyna), Avatar 293 ZC i PlonoStart, Avatar 293 ZC i Aminoplant oraz Avatar 293 ZC i Agro-Sorb Folium w zwalczaniu zachwaszczenia na plantacji ziemniaka jadalnego. Materiał badawczy stanowiły bulwy ziemniaka odmiany Malaga pochodzące z trzyletniego doświadczenia polowego przeprowadzonego na glebie średniej, w układzie split-plot, jako dwuczynnikowe w trzech powtórzeniach. Efekty ekonomiczne stosowania różnych metod pielęgnacji i odżywiania roślin ziemniaka przy pomocy biostymulatorów określono na podstawie orientacyjnych wskaźników opłacalności E1 i E2 oraz wskaźnika pokrycia kosztów Wpk, które wynosiły średnio E1 (21,04), E2 (6,88%), Wpk (3,88). Uzyskano wzrost plonu handlowego średnio o 37,4%. Streszczenie: The aim of the research was the economic evaluation of five methods of care and nutrition with biostimulants: control object - mechanical care, Avatar 293 ZC (clomazone + metribuzin), Avatar 293 ZC and PlonoStart, Avatar 293 ZC and Aminoplant as well as Avatar 293 ZC and Agro-Sorb Folium in combating weed infestation in food potato plantations. The research material consisted of potato tubers of the Malaga variety coming from a three-year field experiment carried out on medium soil, in a split-plot system, as a two-factorial experiment in three replications. The economic effects of using various methods of care and nutrition of potato plants with the use of biostimulants were determined on the basis of the indicative profitability ratios E1 and E2, and the cost coverage ratio Wpk, which were on average E1 (21.04), E2 (6.88%), Wpk (3.88). The commercial yield increased by 37.4% on average.
4/10
Nr opisu: 0000045852 Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Anna Sikorska. Tytuł pracy: Effect of herbicide and biostimulants on the economic effect of edible potato cultivation Tytuł równoległy: Wpływ herbicydów i preparatów biostymulujących na wynik ekonomiczny uprawy ziemniaka jadalnego Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2022, No 21 (2), s. 15--24 p-ISSN: 1644-0625 e-ISSN: 2300-8504 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 20.000 Słowa kluczowe: chwasty ; nadwyżka brutto ; odżywianie ; plon ; ziemniak Słowa kluczowe ang.: gross margin ; nutrition ; weed control ; yield of potato DOI: 10.377660/aspagr.2022.21.1.2
5/10
Nr opisu: 0000037660 Autorzy: Ewa Jadwiga Stępień, Joanna Baj-Korpak, Krystyna Gawlik, Barbara Bergier, Agata Pocztarska, Mirosława Regina Sidor, Adam Szepeluk. Tytuł pracy: Relationship between diets and the quality of life to women aged 50 to 64 Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2019, Vol. 70, nr 2, s. 169--175 p-ISSN: 0035-7715 e-ISSN: 2451-2311 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 20.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: odżywianie ; jakośc życia ; kobieta ; klimakterium Słowa kluczowe ang.: nutrition ; quality of life ; women ; menopause Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/relationships-between-diets-and-the-quality-of-life-to-women-aged-50-to-64?lang=pl DOI: 10.32394/rpzh.2019.0067 Streszczenie: Background. Adverse effects of numerous environmental factors, including improperly balanced diets, may accelerate the onset of ailments related to the climacteric period. Objective. The aim of the study was to examine the relationships between diets and the quality of life of working women aged 50-64 years. Material and methods.The study included 274 working women aged 55.4ą4.0 years living in Biała Podlaska and the surrounding area. These were women working in various positions (teaching, administrative, economic department) at the State School of Higher Education in Biała Podlaska, Poland and patients of the Health and Rehabilitation Centre in Biała Podlaska. The study was conducted by means of a popular tool used to diagnose quality of life i.e. SF-36 questionnaire (Short Form Health Survey) and the Questionnaire of Eating Behaviour (QEB). Results. In all categories of quality of life (SF-36), apart from pain and general health, there were statistically significant differences between the results of the respondents and the norm for Polish women aged 50 to 60 years. Fruit, vegetables and wholemeal bread were the most frequently consumed products in the healthy diet group, while legumes, fish and curd cheese were the least frequently consumed by the respondents. Of the unhealthy products, the women most often chose sweets (at least once a week), cheese and fried food. Analysis of the effect of a healthy diet on the quality of life showed that a statistically significant correlations were observed in the case of mental health, functioning in society, emotionality, vitality, and well-being. Conclusions. A positive correlation with the application of a healthy diet was observed in all the categories of quality of life. This means that the respondents with healthy diets had a higher quality of life. Streszczenie: Wprowadzenie. Niekorzystne oddziaływanie licznych czynników środowiskowych, w tym stosowanie niewłaściwie zbilansowanej diety może przyspieszać pojawienie się dolegliwości związanych z okresem klimakterium. Cel badań. Celem badań była weryfikacja zależności pomiędzy spożywaną dietą a jakością życia kobiet w wieku 50-64 lata aktywnych zawodowo. Materiał i metody. Badaniami objęto 274 kobiety w wieku 55,4ą4,0 lat, aktywne zawodowo zamieszkujące Białą Podlaską i okolice. Były to osoby pracujące na różnych stanowiskach (dydaktycznych, administracyjnych, działu gospodarczego) w Państwowej Szkole Wyższej w Białej Podlaskiej oraz pacjentki korzystające z usług Centrum Zdrowia i Rehabilitacji w Białej Podlaskiej. Badania dokonano za pomocą narzędzia używanego do diagnozy jakości życia - kwestionariusza SF-36 Short Form Health Survey oraz kwestionariusza QEB do badania zachowań żywieniowych i opinii na temat żywności (QEB - Questionnaire of Eating Behaviour). Wyniki. We wszystkich kategoriach jakości życia (SF-36), poza "bólem" i "zdrowiem ogólnym", odnotowano różnice istotne statystycznie pomiędzy wynikami respondentek i normą dla polskich kobiet w wieku 50-60 lat. Najczęściej spożywanymi przez badane kobiety produktami z grupy prozdrowotnej są owoce, warzywa i pieczywo razowe, natomiast najrzadziej potrawy z nasion strączkowych, ryby oraz sery twarogowe. Z produktów niezdrowych najczęściej badane kobiety sięgają po słodycze, sery żółte i potrawy smażone. Analizując wpływ diety prozdrowotnej na jakość życia respondentek odnotowano istotną statystycznie zależność w przypadku zdrowia psychicznego, funkcjonowania w społeczeństwie, emocjonalności, witalności oraz samopoczucia. Wnioski. We wszystkich ww. kategoriach jakości życia odnotowano dodatnią korelację ze stosowaniem prozdrowotnej diety. Oznacza to, że respondentki, które odżywiają się zdrowo posiadają wyższą jakość życia. Projekt/grant: Styl i jakość życia a wybrane aspekty stanu fizycznego kobiet aktywnych zawodowo w wieku od 50 do 64 lat : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, FG.II.20
6/10
Nr opisu: 0000027962 Autorzy: Barbara Sokołowska, Monika Wiśniewska, Andrzej Leszek Borzęcki. Tytuł pracy: Analiza wybranych aspektów sposobu odżywiania kobiet ciężarnych Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2014, Vol. 16, no. 3, p. 291--292 p-ISSN: 1734-3402 e-ISSN: 2449-8580 Uwagi: Streszcz. w jęz. pol. i ang. Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 5.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: kobieta ciężarna ; odżywianie ; dieta Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW. Inne bazy podające opis:
7/10
Nr opisu: 0000026785 Autorzy: Marta Szot, Beata Ewa Kosińska, Yauheni Tsishchanka. Tytuł pracy: The selected aspects of the lifestyle of the students of Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska Tytuł równoległy: Wybrane elementy stylu życia studentów Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej Tytuł całości: W: Health behaviors of adolescents and adults / ed. Stanisława Spisacka Miejsce wydania: Biała Podlaska Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII Rok wydania: 2013 Strony zajęte przez pracę: S. 109-118 ISBN: 978-83-61044-07-9 Uwagi: Streszcz. w jęz. ang. i pol. Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. kongres. lub podst. dla dyscypliny Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 5.000 Liczba znaków: 23872 Liczba arkuszy: 0,6 Praca recenzowana Słowa kluczowe: styl życia ; aktywność fizyczna ; odżywianie ; student ; Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej Słowa kluczowe ang.: lifestyle ; physical activity ; nutrition ; students ; Pope John Paul II State School of Higher Education Uwaga: sygn. 14751 XVIII CZYT. ; 14752 XVIII CZYT. [sprawdź dostępność w katalogu AB]
8/10
Nr opisu: 0000023324 Autorzy: Stanisława Spisacka. Tytuł monografii: Nutritional behaviour of adolescents and adults / ed. by S. Spisacka Miejsce wydania: Biała Podlaska Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII Rok wydania: 2012 Strony: 110 s., il., 24 cm ISBN: 978-83-61044-42-0 Uwagi: Streszcz. pol. przy pracach. Charakterystyka formalna: monografia polska (redaktor) Charakterystyka wg MNiSW: redakcja monografii - j. kongres. lub podst. dla dyscypliny Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 5.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: odżywianie ; zachowania żywieniowe ; zdrowie Inne bazy podające opis:
WoS
9/10
Nr opisu: 0000017523 Autorzy: Diana Luiza Piaszczyk, Stanisława Spisacka, Barbara Sokołowska. Tytuł pracy: Wskaźnik BMI i opinie gimnazjalistek na temat masy ciała Tytuł pracy w innym języku: BMI index and opinions of junior high school girls concering body mass Tytuł całości: W: Współczesne zagrożenia zdrowia : praca zbiorowa / red. M. Kozioł-Montewka, S. Spisacka Miejsce wydania: Biała Podlaska Wydawca: Wydawnictwo PWSZ im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej Rok wydania: 2008 Strony zajęte przez pracę: S. 63-71 ISBN: 978-83-61044-60-4 Uwagi: Streszcz. w jęz. pol. Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 7.000 Słowa kluczowe: dziewczęta ; masa ciała ; BMI ; odżywianie ; nawyki żywieniowe
10/10
Nr opisu: 0000004776 Autorzy: Dominika Tworek, Barbara Bergier. Tytuł pracy: Wiedza studentów turystyki i rekreacji na temat prawidłowego żywienia osób aktywnych ruchowo Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2006, nr 8-9, s. 8--11 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Język publikacji: POL Słowa kluczowe: aktywność ruchowa ; odżywianie ; prawidłowe żywienie ; studenci Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.