AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: ODMIANY
Liczba odnalezionych rekordów: 7



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/7
Nr opisu: 0000035855
Autorzy: Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Biostymulatory jako czynnik wpływający na plon ziemniaka jadalnego
Tytuł równoległy: Biostymulators as a factor affecting the yield of edible potato
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Vol. 25, z. 3, s. 307--315
p-ISSN: 1234-4125

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 14.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: odmiany ; ziemniak ; biostymulatory ; plon bulw
Słowa kluczowe ang.: potato ; cultivars ; biostimulators ; yield of tubers
http://www.acta-agrophysica.org/Biostymulatory-jako-czynnik-wplywajacy-na-plon-ziemniaka-jadalnego,95109,0,2.html
DOI: 10.31545/aagr/95109
Streszczenie: Celem badań było określenie wpływu stosowanych biostymulatorów na plon trzech odmian ziemniaka jadalnego. Doświadczenie polowe przeprowadzono w układzie split-plot w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami były: I - trzy odmiany ziemniaka jadalnego: Honorata, Jelly, Tajfun, II - pięć rodzajów stosowania biostymulatorów: obiekt kontrolny (bez stosowania biostymulatorów), biostymulator Kelpak SLŽ, TitanitŽ, GreenOkŽ, BrunatneBio ZłotoŽ. Zastosowane w doświadczeniu biostymulatory wpływały na zwiększenie plonu (średnio o 1,6 tˇha-1) w porównaniu do poletka kontrolnego. Przy niekorzystnym układzie warunków pogodowych, niesprzyjającym plonowaniu ziemniaków, po zastosowaniu biostymulatorów uzyskano wyższy plon o 1,2 tˇha-1 niż w warunkach korzystnych. Biostymulator BrunatneBio Złoto wpływał istotnie na zwiększenie i strukturę plonu bulw ziemniaka w porównaniu do obiektu kontrolnego. Uprawiane odmiany różniły się pod względem wielkości plonu. Najwyżej plonowała Jelly (średnio 51,05 tˇha-1) i charakteryzowała się większym udziałem w plonie ogólnym bulw dużych niż odmiany Tajfun i Honorata. Największe plony i procentowy udział bulw dużych uzyskano w warunkach pogodowych 2017 roku, a w pozostałych latach plony były średnio o 1,1-1,2 tˇha-1 mniejsze.
Streszczenie: he aim of the study was to determine the effect of biostimulators on the yield of three edible potato varieties. The field experiment was carried out in a split-plot design with three replicates. The examined factors were: I - three varieties of edible potato: Honorata, Jelly, Tajfun, and II - five ways of using biostimulators: control (without biostimulators), Kelpak SLŽ biostimu-lator, TitanitŽ, GreenOkŽ, BrunatneBio ZłotoŽ. The biostimulators used in the experiment caused an increase of yields (on average by 1,6 t ha-1) in comparison to the control plot. With unfavour-able weather conditions, unfavourable for the yielding of potatoes, after the application of the biostimulators a higher yield was obtained, by 1.2 t ha-1, than in favourable weather conditions. The biostimulator BrunatneBio Złoto caused a significant increase in the yield and had an effect on the structure of potato tuber yield in comparison to the control treatment. The varieties grown differed in terms of the level of yields. Variety Jelly produced the highest yield (an average of 51.05 t ha-1) and was characterised by a higher share of large tubers in the total yield of tubers than varieties Tajfun and Honorata. The highest yields and percentage share of large bulbs were obtained in weather conditions of 2017, and in other years yields were lower, on average by 1.1-1.2 t ha-1.
Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka jadalnego (Solanum tuberasum L.) w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydów

2/7
Nr opisu: 0000036491
Autorzy: Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Zawartość białka ogólnego i właściwego w bulwach ziemniaka w zmiennych warunkach pogodowych pod wpływem stosowanych biostymulatorów
Tytuł równoległy: Content of total and true protein in potato tubers in changing weather conditions under the influence of biostimulators
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Vol. 25, z. 4, s. 475--483
p-ISSN: 1234-4125

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 14.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: odmiany ; Solanum tuberosum ; wariany ; białko surowe ; BrunatneBio Złoto
Słowa kluczowe ang.: cultivars ; Solanum tuberosum ; variants ; true protein ; BrunatneBio Złoto
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.acta-agrophysica.org/Zawartosc-bialka-ogolnego-i-wlasciwego-w-bulwach-ziemniaka-w-zmiennych-warunkach,102470,0,2.html
DOI: 10.31545/102470
Streszczenie: Wyniki badań oparto na doświadczeniu polowym przeprowadzonym w latach 2015-2017 w gospodarstwie indywidualnym w miejscowości Międzyrzec Podlaski (51°59'N 22°47'E) w Polsce. Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu rodzaju stosowanych biostymulatorów (Kelpak SLŽ, TitanitŽ, GreenOkŽ, BrunatneBio ZłotoŽ) na zawartość białka ogólnego i właściwego w bulwach trzech odmian ziemniaka jadalnego (Honorata, Jelly, Tajfun). Rośliny ziemniaka trzykrotnie traktowano biostymulatorami (początek kwitnienia, w pełni kwitnienia i po kwitnieniu) wariantem kontrolnym były rośliny ziemniaka bez stosowania biostymulatorów opryskiwane wodą destylowaną. Przed przystąpieniem do zbioru doświadczenia ze wszystkich poletek wykopano losowo bulwy z 10 roślin ziemniaka (z wyłączeniem roślin brzeżnych). Zbioru dokonywano w okresie dojrzałości technologicznej bulw, w pierwszej dekadzie września. Zawartość białka ogólnego oznaczano metodą Kjeldahla, a białko właściwe oddzielono od związków niebiałkowych poprzez strącenie kwasem trójchlorooctowym i oznaczano metodą Bernsteina (AOAC 2006). Doświadczenie założono metodą losowanych podbloków (split-plot). Cechy genetyczne badanych odmian wpływały na zawartość białka surowego i właściwego. Najwięcej białka ogólnego gromadziły bulwy odmiany Tajfun, a białka właściwego odmiany Jelly. Czynnikiem kształtującym zawartość białka ogólnego i właściwego w bulwach ziemniaka okazały się także warunki atmosferyczne w latach badań. Akumulacji białka sprzyjał suchy okres od lipca do września. Duża ilość opadów -325,4 mm i najniższa średnia temperatura powietrza -14,6°C w 2017 roku przyczyniła się do zmniejszenia zawartości białka ogólnego i właściwego w bulwach ziemniaka. Bulwy roślin traktowanych preparatem BrunatneBio ZłotoŽ charakteryzowały się największą zawartością białka ogólnego i właściwego w porównaniu do roślin z wariantu kontrolnego.
Streszczenie: The results of the research were based on a field experiment conducted in 2015-2017 on an individual farm in Międzyrzec Podlaski in Poland. The aim of the study was to determine the effect of the type of biostimulants used (Kelpak SLŽ, TitanitŽ, GreenOkŽ, BrunatneBio ZłotoŽ) on the total and true protein content in tubers of three edible potato varieties (Honorata, Jelly, Tajfun). Potato plants were treated three times with biostimulators (beginning of flowering, full flowering and after flowering), the control variant was potato plants without the use of biostimulators, sprayed with distilled water. Prior to the experimental harvest from all plots, tubers from 10 potato plants (excluding marginal plants) were randomly dug. The harvest was made during the technological maturity of tubers, in the first decade of September. The total protein content was determined by the Kjeldahl method, and the specific protein was separated from the non-protein compounds by precipitation with trichloroacetic acid and determined by the Bernstein method (AOAC 2006). The experiment was based on a random-split sub-plot. Genetic traits of studied varieties affected the content of crude and proper protein. The highest levels of total protein were accumulated in tubers of the Tajfun variety, and the highest content of true proteins was noted for the Jelly variety. The weather conditions in the years of the study were another factor shaping the content of total and true protein content in potato tubers. Accumulation of protein was favoured by the dry period from July to September. A large amount of precipitation - 325.4 mm - and the lowest average air temperature - 14.6°C in 2017 contributed to the reduction of total protein content in potato tubers. Tubers of plants treated with the preparation BrunatneBio Gold were characterised by the highest content of total and true protein in comparison to plants from the control variant.
Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe ziemniaka jadalnego (Solanum tuberasum L.) w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydów : działalność statutowa WNET PSW

3/7
Nr opisu: 0000034870
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: Jakość sensoryczna bulw ziemniaka w zależności od aplikacji UGmax
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, Vol. 34, Nr 1, s. 117--125
p-ISSN: 0860-4088

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 12.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; odmiany ; UGmax ; cechy konsumpcyjne
Słowa kluczowe ang.: potato ; cultivars ; UGmax ; consumption features
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2017/FA%2034(1)%202017%20Zarzecka.pdf
Streszczenie: The research material was potato tubers derived from the three-year yield experiment carried out in the soil of the very good rye complex. The experiment was a two-way random split-plot arrangement of plots with three replicates. The following factors were examined: two medium-early potato cultivars - Satina, Tajfun, and five methods of an application of soil fertilizer UGmax. The research was aimed at determined the effect of potato cultivar and soil fertilizer UGmax on the sensory quality of edible potato tubers. The application of soil fertilizer UGmax contributed to the modified of darkening of cooked flesh of potato tubers after 24 hours identified compared with the control. Type culinary of potato tubers significantly affected cultivars and methods of an application of soil fertilizer UGmax. While other consumptive values: flesh colour, savouriness, darkening of raw flesh of potato tubers after 4 hours, darkening of cooked flesh of potato tubers after 2 hours identified did not change.
Streszczenie: Materiał badawczy stanowiły bulwy ziemniaka pochodzące z trzyletniego doświadczenia polowego przeprowadzonego na glebie kompleksu żytniego bardzo dobrego. Doświadczenie założono jako dwuczynnikowe, metodą losowanych podbloków w trzech powtórzeniach. Badanymi czynnikami były: dwie średnio wczesne odmiany ziemniaka - Satina, Tajfun i pięć sposobów stosowania użyźniacza glebowego UGmax. Celem badań było określenie reakcji odmiany i wpływu użyźniacza glebowego UGmax na cechy sensoryczne bulw ziemniaka jadalnego. Spośród analizowanych cech wartości konsumpcyjnej ciemnienie miąższu bulw ugotowanych oceniane po 24 godzinach modyfikowane było przez sposoby aplikacji użyźniacza glebowego UGmax w porównaniu do obiektu kontrolnego. Typ kulinarny bulw ziemniaka różnicowały istotnie zarówno uprawiane odmiany jak i sposoby stosowania UGmax. Natomiast pozostałe cechy kulinarne: barwa miąższu, smakowitość, ciemnienie miąższu bulw surowych ocenianych po 4 godzinach i ciemnienie miąższu bulw ugotowanych po 2 godzinach, nie zmieniały się w wyniku stosowania UGmax

4/7
Nr opisu: 0000034859
Autorzy: Marek Gugała, Anna Sikorska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Krzysztof Kapela, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: The effect of sowing method and biostimulators on autumn development and overwintering of winter rape
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, No 16 (3), s. 111-120
p-ISSN: 1644-0625

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 11.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: Asahi SL ; bioregulatory ; odmiany ; pokrój roślin ; przezimowanie ; rzepak ozimy
Słowa kluczowe ang.: Asahi SL ; bioregulators ; cultivars ; plant habit ; winter rape ; winter survival
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
http://www.agricultura.acta.utp.edu.pl/index.php/agricultura/article/view/56
Streszczenie: Background. The aim of the study was an assessment of the effect of using various sowing methods and types of applied biostimulators on pre-dormancy plant habit as well as on overwintering of three types of winter rape cultivars. Material and methods. A field experiment was carried out in a split-split-plot design in three replications. The studied factors included: I - three cultivars of winter rape: Monolit (population cultivar), PR 44D06 (restored hybrid cultivar with a semi-dwarf type of growth), PT 205 (restored hybrid cultivar with a conventional type of growth); II - two sowing methods: row spacing of 22.5 cm (row sowing - sowing density of 60 seeds per 1 m2 ), row spacing of 45.0 cm (single seed sowing - sowing density of 40 seeds per 1 m2 ); III - three types of applied biostimulators: control variant (without an application of biostimulators), TytanitŽ biostimulator, AsahiŽSL biostimulator, SilvitŽ biostimulator. Results. Biostimulators applied in the experiment affected an increase in the number of leaves per rosette, root collar diameter, height of elevation of shoot apex as well as taproot length compared with the control plot. The highest values of morphological traits of plants determined in autumn before inhibition of growth as well as plants most complete winter survival were obtained under conditions of spraying with Asahi SL biostimulator, applied at the stage BBCH 13-15. The population cultivar overwintered better in comparison to the two heterotic cultivars, produced rosettes with a higher number of leaves (on average 8.4 leaves), a thicker root collar (on average 7.9 mm), as well as a longer taproot (on average 17.3 cm).The smallest plant losses occurred in cultivar Monolit after winter dormancy. Sowing method did not affect this trait of plant habit. Conclusion. Asahi SL biostimulator significantly affected an increase in all morphological traits of the leaf rosette determined in autumn before inhibition of growth, when compared with the control variant. The restored hybrid morphotypes: PR 44D06 and PT 205, compared with the population cultivar Monolit, were characterized by a poorer autumn development of the leaf rosette. Diversified climatic conditions in the autumn-summer periods of vegetation and in the winter dormancy in the years of the research affected plant habit.
Projekt/grant: Badania statutowe : UPH Siedlce / MNiSW w ramach środków przekazywanych jednostkom na finansowanie działalności statutowej, Nr 363/S/13

5/7
Nr opisu: 0000034708
Autorzy: Anna Sikorska, Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Krzysztof Kapela, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: The impact of agrotechnical factors on fresh and dry matter of oilseed rape
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, Vol. 18, Issue 3, p. 174--179
p-ISSN: 2299-8993

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 12.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: odmiany ; rozeta ; świeża i sucha masa roślinna ; rzepak ozimy ; biostymulatory ; korzenie
Słowa kluczowe ang.: varieties ; rosette ; fresh and dry mass of plants ; bio-stimulators ; winter oilseed rape ; root
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
http://www.jeeng.net/THE-IMPACT-OF-AGROTECHNICAL-FACTORS-ON-FRESH-AND-DRY-MATTER-OF-OILSEED-RAPE,70183,0,2.html
DOI: 10.12911/22998993/70183
Streszczenie: The field experiment was conducted in the years of 2013-2016 at the Agricultural Experimental Station - Zawady belonging to the University of Natural Sciences and Humanities in Siedlce. The experiment was set in the split-split-plot system in three repetitions. The studied factors were: I - three varieties of oilseed rape: Monolit (population variety), PR 44D06 (hybrid restored variety with a semi-dwarf growth type), PT 205 (hybrid restored variety with a traditional growth type). II - two ways of sowing: 22.5 cm spacing (row sowing - density of sowing 60 seeds per 1 m-2), 45.0 cm spacing (point sowing - density of sowing 40 seeds per 1 m-2). III - four types of bio-stimulators used: the control object (without the use of bio-stimulators), TytanitŽ bio-stimulator, AsahiŽSL bio-stimulator, SilvitŽ bio-stimulator. The aim of the study was to determine the impact of the types of used bio-stimulators and the way of sowing on the fresh and dry mass of plants (rosette, root) of three varieties of winter oilseed rape. The fresh and dry mass of the aboveground part of rosette and the fresh and dry mass of the root system depended significantly on the genetic factor, types of used bio-stimulators and atmospheric conditions prevailing in the individual years of research. From the cultivated varieties, the largest fresh and dry mass of the aboveground part of 1 rosette (on average of 33.3 g and 6.34 g) and the fresh and dry mass of the root system of 1 plant (an average of 7.97 g and 2.30 g) characterised the population morphotype - Monolit. Types of the bio-stimulators used significantly impact the increased values of these characteristics. The greatest fresh and dry mass of plants (rosette, root) was noted on object 3, on which the Asahi SL bio-stimulator was used.
Projekt/grant: Badania statutowe : UPH Siedlce, Nr 363/S/13

6/7
Nr opisu: 0000035256
Autorzy: Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Anna Sikorska, Iwona Mystkowska, Honorata Dołęga.
Tytuł pracy: Wpływ herbicydów i biostymulatorów wzrostu na ograniczenie zachwaszczenia i plonowanie ziemniaka jadalnego
Tytuł równoległy: Effect of herbicides and growth biostimulants on weed reduction and yield of edible potato
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, nr 34(4), s. 59-66
p-ISSN: 0860-4088

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 12.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; odmiany ; herbicydy ; biostymulatory ; fitotoksyczność
Słowa kluczowe ang.: potato ; cultivars ; herbicides ; biostimulants ; phytotoxicity
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2017/FA%2034(4)%202017%20Gugala.pdf
Streszczenie: Field studies were conducted on a farm in Wojnów (52°12' N, 22°34' E) in the years 2012-2014. Research purpose was to assess the impact of herbicides and their mixtures with bio-stimulants on the ability to reduce infestation in the edible potato cultivation and to determine their phytotoxic effect on the crop. The experiment has studied the influence of two factors: I factor - three moderately early varieties of edible potato: Bartek, Gawin, Honorata. II factor - five variants of using herbicides and bio-stimulants: 1. the control objecttreatment - mechanical weed control, 2. herbicide Harrier 295 ZC in dose 2.0 dm3 •ha-1, 3. herbicide Harrier 295 ZC in dose 2.0 dm3 •ha-1; then on the east two times biostimulants Kelpak SL in dose 2.0 dm3 •ha-1, 4. herbicide Sencor 70 WG in dose 1.0 kg•ha-1, 5. herbicide Sencor 70 WG + then on the east two times biostimulants Asahi SL in dose 1.0 dm3 •ha-1. The herbicides and biostimulants have impacted the reduction of a fresh mass of weeds compared to the control treatment. Significant effect of the studied factors on the phytotoxic damage to potato plants was stated. In addition, the herbicides and growth biostimulants used in the experiment contributed to the overall yield of potato tubers from 13.6 to 33.2% the controltreatment.
Streszczenie: Badania polowe przeprowadzono w gospodarstwie rolnym w Wojnowie (52°12' N, 22°34' E) w latach 2012-2014. Ich celem była ocena wpływu herbicydów i biostymulatorów na możliwość ograniczenia zachwaszczenia w uprawie ziemniaka jadalnego i określenie ich fitotoksycznego oddziaływania na roślinę. W doświadczeniu badano wpływ dwóch czynników: I czynnik - trzy średnio wczesne odmiany ziemniaka jadalnego: Bartek, Gawin, Honorata. II czynnik - pięć sposobów stosowania herbicydów i biostymulatorów: 1. obiekt kontrolny: pielęgnacja mechaniczna 2. herbicyd Harrier 295 ZC w dawce 2,0 dm3 •ha-1, 3. herbicyd Harrier 295 ZC w dawce 2,0 dm3 •ha-1 a następnie po wschodach roślin dwukrotnie bioregulator Kelpak SL w dawce 2,0 dm3 •ha-1, 4. herbicyd Sencor 70 WG w dawce 1,0 kg•ha-1, 5. herbicyd Sencor 70 WG a następnie po wschodach roślin dwukrotnie biostymulator Asahi SL w dawce 1,0 dm3 •ha-1. Stosowane herbicydy i biostymulatory wpłynęły na ograniczenie świeżej masy chwastów w porównaniu do obiektu kontrolnego. Stwierdzono istotny wpływ badanych czynników na fitotoksyczne uszkodzenia roślin ziemniaka. Ponadto stosowane w doświadczeniu herbicydy i biostymulatory wzrostu przyczyniły się do wzrostu plonu ogólnego bulw ziemniaka od 13,6 do 33,2% w porównaniu do obiektu kontrolnego.

7/7
Nr opisu: 0000033749
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska, Marek Gugała.
Tytuł pracy: Zachwaszczenie łanu i plonowanie ziemniaka w zależności od sposobu pielęgnacji i warunków pogodowych
Tytuł równoległy: Weed infestation of potato cultivars depending on weed control methods and weather conditions
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, Vol. 24, z. 1, s. 111-121
p-ISSN: 1234-4125

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 14.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; odmiany ; sposoby pielęgnacji ; zachwaszczenie
Słowa kluczowe ang.: potato ; cultivars ; weed control method ; weed infestation
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
http://www.acta-agrophysica.org/Weed-infestation-of-potato-cultivars-depending-on-weed-control-methods-and-weather,105040,0,2.html
Streszczenie: Wyniki badań pochodzą z doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 2008-2010 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej Zawady należącej do Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Dwuczynnikowy eksperyment założono metodą split-plot, w trzech powtórzeniach, na glebie zaliczanej do kompleksu żytniego bardzo dobrego i klasy bonitacyjnej IVa. W doświadczeniu badano dwa czynniki. Czynnikiem I były odmiany ziemniaka: Satina, Tajfun, Cekin, czynnikiem II - sposoby pielęgnacji (odchwaszczania) z udziałem herbicydów i ich mieszanin: Command 480 EC, Command 480 EC i Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC i Afalon Dyspersyjny 450 SC oraz obiekt kontrolny - pielęgnacja mechaniczna. Wykazano, że stosowanie zabiegów mechaniczno-chemicznych z udziałem herbicydów i ich mieszanin przyczyniło się do ograniczenia zachwaszczenia w uprawie ziemniaka. Obliczenia statystyczne wykazały istotny wpływ właściwości odmianowych, sposobów odchwaszczania oraz warunków pogodowych na liczebność chwastów, plonowanie ziemniaka oraz wysokość roślin i uszkodzenia poherbicydowe. Dla praktyki rolniczej zaleca się odchwaszczanie mechaniczno-chemiczne z dwukrotnym użyciem herbicydów (przed wschodami i po nich) oraz mechaniczno-chemiczne z zastosowaniem mieszanki herbicydów przed wschodami ziemniaka.
Streszczenie: A field experiment was carried out in 2008-2010 at the Zawady Experimental Station, Chair of Plant Cultivation, University of Natural Sciences and Humanities in Siedlce. The experiment was set up in the split-plot design as a two-factorial three-replication trial. The factors examined were as follows: factor I - potato cultivars Cekin, Satina, Tajfun, factor II - herbicides (Command 480 EC, Command 480 EC and Afalon Dyspersyjny 450 SC, Stomp 400 SC, Stomp 400 SC and Afalon Dyspersyjny 450 SC), and control treatment - mechanical weeding. It was demonstrated that the application of mechanical-chemical treatments including herbicides and their mixtures contributed to a limiting effect on weed infestation in potato crop. Statistical analysis showed that yield of potato tubers strongly depended on the cultivar, weed control method applied, and the weather conditions in the vegetation periods. For agricultural application, mechanical and chemical weed control is recommended with a double herbicide treatment (before and after emergence) and mechanical and chemical weed control with a mixture of herbicides, before potato emergence.
Projekt/grant: Produkcyjność i cechy jakościowe ziemniaka w warunkach stosowania biostymulatorów : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB