AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: OWIES
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000047489
Autorzy: Agnieszka Ginter, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Właściwości odżywcze owsa i jego przetworów
Tytuł równoległy: Nutritional properties of oats and their products
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2024, nr 1(10), s. 127--137
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: owies ; płatki owsiane ; skład chemiczny ; właściwości odżywcze
Słowa kluczowe ang.: chemical contents ; nutritional properties ; oat ; oats cereals
https://pans.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2024/04/www-Wlasciwosci-odzywcze-owsa-i-jego-przetworow.pdf
DOI: 10.12775/HERB.2024.011
Streszczenie: W pracy przedstawiono właściwości prozdrowotne owsa oraz jego przetworów, przede wszystkim wyrobów spożywczych, a szczególnie płatków owsianych. Omówiono skład chemiczny ziarna owsa i według danych Głównego Urzędu Statystycznego przedstawiono powierzchnię, plony i zbiory Avena sativa L. Liczne badania wykazały, że produkty owsiane stanowią żywność funkcjonalną. Doniesienia naukowe wskazują, że artykuły spożywcze z dodatkiem owsa mają wyjątkowe właściwości prozdrowotne i należy je uwzględniać w codziennej diecie.
Streszczenie: This paper presents the health-promoting properties of oats and their products, primarily food products, especially oat flakes. Based on a review of the literature, the basic information about this cereal and the chemical composition of oat grain are discussed, and according to the Central Statistical Office, the area, yield and harvest of Avena sativa L. Numerous studies have shown that oat products are functional foods. Scientific reports indicate that food with oats have unique health-promoting properties and should be included in the daily diet.

2/2
Nr opisu: 0000031323
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Magdalena Zarzecka, Katarzyna Falkowska.
Tytuł pracy: Owies siewny - wartość odżywcza i prozdrowotna oraz wykorzystanie przemysłowe
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2015, nr 4, s. 182--185
p-ISSN: 1505-3768
e-ISSN: 1731-2523

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 7.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: owies ; skład chemiczny ; wartości odżywcze ; korzyści zdrowotne ; wykorzystanie przemysłowe
Słowa kluczowe ang.: oat ; chemical composition ; nutritional values ; benefits health ; industrial use
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
Streszczenie: Oat cultivars breeding in Poland started at the end of 19th century. In recent decades interest in oats and its products was significantly increased. The chemical composition and nutritional value indicate the possibility of its widespread ise in nutrition, medicine, cosmetics and industrial processing. Oat and oat products are an important source of many valuable components, i.e. first of all, proteins, fats, dietary fibre, carbohydrates, mineral compounds and vitamins. Oat grain contained 10-23 % total protein, 4-10 % fat and 37-55 % starch. They key component of this soluble fraction of dietary fibre are b-glucans. Oat is a health promoting grain for the human body. Oat products may be a beneficial diet suplement to be highly recommended for people suffering from such diseases as: overweight, gastrointestinal track disorders, atherosclerosis, hypertension. Very beneficial features of the use of hulled oats provide an opportunity for the production of food of high biological quality. Oats plays an important role in crop rotation and provides a valuable fodder for animals.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB