AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: RACJA ŻYWNOŚCIOWA
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000042315
Autorzy: Ewelina Maculewicz, Ewa Szarska, Aneta Lewicka, Katarzyna Lorenz, Roman Łakomy, Andrzej Tomczak, Jerzy Władysław Bertrandt.
Tytuł pracy: Assessment of physical activity level and nutritional status of soldiers serving in the Airborne Battalion
Tytuł równoległy: Ocena aktywności fizycznej i stanu żywienia żołnierzy służących w Batalionie Powietrznodesantowym
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2021, nr 3, s. 110--115
p-ISSN: 0024-0745

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: aktywność fizyczna ; racja żywnościowa ; Wojsko Polskie ; żołnierze
Słowa kluczowe ang.: food ration ; physical activity ; soldiers
https://www.mp.pl/lekarzwojskowy/artykul/2074/
DOI: 10.53301/lw.2074
Streszczenie: Soldiers are a specific social group that is exposed to high, both physical and mental, burden which is associated with their training and service. Rational nutrition and proper level of physical activity play a crucial role in maintaining their good health. Therefore, knowledge about soldiers' nutrition and physical activity is essential to maintain their combat ability. The aim of this work was to assess the nutritional status and physical activity of soldiers serving in the 16th Airborne Battalion in Krakow. A total of 69 soldiers underwent this examination. Analysis of physical activity was assessed by the IPAQ - International Physical Activity Questionnaire, while frequency of food intake was assessed by the FFQ - Frequency of Food Intake Questionnaire. As a result of the examination it was found that 85% of soldiers revealed a high level of physical activity. The additional results obtained in the survey were: the consumption of fruits and vegetables was too low, the consumption of low-quality processed meats, dairy products and sugar was excessive. The conclusions of this study show that the examined soldiers were highly physically active. In addition to that, it is concluded that education about rational nutrition and nutritional prevention of civilization metabolic diseases should be introduced among soldiers.
Streszczenie: Żołnierze są specyficzną grupą społeczną, która narażona jest na duże obciążenie fizyczne i psychiczne związane z ich służbą oraz treningami. Racjonalne odżywianie oraz odpowiedni poziom aktywności fizycznej odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, dlatego wiedza o żywieniu oraz aktywności fizycznej żołnierzy jest niezbędna do utrzymania ich zdolności bojowych. Celem tej pracy była ocena stanu odżywiania oraz aktywności fizycznej żołnierzy służących w 16. Batalionie Powietrznodesantowym w Krakowie. Badaniu poddano 69 żołnierzy. Analizę aktywności fizycznej wykonano za pomocą Międzynarodowego Kwestionariusza Aktywności Fizycznej IPAQ. Częstotliwość spożywania jedzenia oceniano za pomocą Kwestionariusza Częstotliwości Spożycia Żywności FFQ. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że 85% żołnierzy wykazywało wysoki poziom aktywności fizycznej. Dodatkowe wyniki uzyskane w badaniu są następujące: spożycie owoców i warzyw jest zbyt małe, zaobserwowano nadmierne spożycie złej jakości przetworzonych produktów mięsnych, nabiału oraz cukru. Wnioski z przeprowadzonego badania wskazują, że aktywność fizyczna żołnierzy była bardzo duża. Ponadto stwierdza się, że należy prowadzić wśród żołnierzy edukację dotyczącą racjonalnego odżywiania oraz żywieniowej profilaktyki cywilizacyjnych chorób metabolicznych.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB