AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: SÓL HIMALAJSKA
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000047241
Autorzy: Łukasz Jan Zbucki, Ewa Plażuk.
Tytuł pracy: Mechanical grinding of spices in grinders with polymeric burrs and transfer of microplastics to food
Tytuł równoległy: Mechaniczne mielenie przypraw w młynkach z polimerowymi żarnami a przedostawanie się mikroplastiku do żywności
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2024
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Uwagi: Online first.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.400
Słowa kluczowe: mikroplastik ; młynek do przypraw ; pieprz czarny ; przyprawy ; sól himalajska ; ścieranie ; żarna polimerowe
Słowa kluczowe ang.: black pepper ; Himalayan salt ; microplastics ; spices ; wear of burrs
https://www.termedia.pl/MECHANICAL-GRINDING-OF-SPICES-IN-GRINDERS-WITH-POLYMERIC-BURRS-AND-TRANSFER-OF-MICROPLASTICS-TO-FOOD,99,52392,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2024.134773
Streszczenie: Background: Nowadays, researchers are alarming that our everyday food products may be contaminated with plastics during the processing and packaging process. Plastic polymers and harmful chemical additives, such as plasticizers, dyes or modifiers, may enter our body along with food in the form of microplastic particles and cause harm to human health. Risk assessment of microplastics in food products is still at an early stage due to the heterogeneity of research and methodology. Material and methods: The present study analyzed the abrasion of plastic particles from several different Himalayan salt and black pepper grinders with burrs made of polymers using FT-IR and SEM techniques. Results: The study confirms the effect of the polymers used on the amount of microplastic released as well as the rate of wear of the grinder burrs from the ground spice. Conclusions: Determining the impact of using such devices on human health requires however further research.
Streszczenie: W obecnych czasach badacze alarmują, że nasze codzienne produkty spożywcze mogą być zanieczyszczone tworzywami sztucznymi, towarzyszącymi procesowi przetwarzania i pakowania. Plastikowe polimery i szkodliwe dodatki chemiczne, takie jak: plastyfikatory, barwniki lub modyfikatory, mogą przedostawać się wraz z żywnością do naszego organizmu w postaci cząstek mikroplastiku i powodować szkody dla zdrowia ludzkiego. Ocena ryzyka obecności mikroplastiku w produktach spożywczych jest wciąż na wczesnym etapie ze względu na niejednolitość badań i metodologii. Materiał i metody: W niniejszym badaniach analizowano ścieranie cząstek plastiku z kilku różnych młynków do soli himalajskiej i pieprzu czarnego z żarnami wykonanymi z polimerów przy użyciu technik FT-IR i SEM. Wyniki: Przeprowadzone badania potwierdzają wpływ wykorzystanych polimerów na ilość uwalnianego mikroplastiku jak i tempo zużycia żarna młynków od mielonej przyprawy. Wnioski: Określenie wpływu wykorzystania tego typu urządzeń na zdrowie człowieka wymaga jednak prowadzenia dalszych badań.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB