AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: SKŁAD CHEMICZNY
Liczba odnalezionych rekordów: 11



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/11
Nr opisu: 0000046671
Autorzy: Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: The nutritional value and health benefits of sweet corn kernels (Zea mays ssp. saccharata)
Tytuł równoległy: Wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne ziarna kukurydzy cukrowej (Zea mays ssp. saccharata)
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 17, issue 4, p. 408--416
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.400
Punktacja ministerstwa: 40.000
Słowa kluczowe: kukurydza cukrowa ; odżywianie ; skład chemiczny ; wartości odżywcze ; właściwości prozdrowotne
Słowa kluczowe ang.: chemical constitution ; health benefits ; nutrition ; nutritional value ; sweet corn
https://www.termedia.pl/THE-NUTRITIONAL-VALUE-AND-HEALTH-BENEFITS-OF-SWEET-CORN-KERNELS-ZEA-MAYS-SSP-SACCHARATA-,99,51942,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2023.133364
Streszczenie: The aim of this paper was to review scientific studies concerning the nutritional value and healthy properties of sweet corn kernels. Sweet corn (Zea mays ssp. saccharata) is a popular vegetable in America and many European countries. It is also increasingly recognized in Poland. The practical benefits of sugar corn result, among others, from the nutritional value of caryopses and their taste. The review of the literature of the research subject presented in this paper allows us to state that sugar corn caryopses are a source of carbohydrates (simple sugars, starch), protein, vitamins, mineral ingredients, phenolic acids, carotenoids and dietary fiber. The results of chemical analyses prove that sugar corn kernels do not contain gluten; therefore, this plant plays a particularly important role in the nutrition of people with coeliac disease, and corn flour is a valuable product in the food industry. An increasing number of research evidence shows that the regular consumption of wholemeal corn reduces the risk of developing many chronic diseases, such as cardiovascular diseases, eye diseases, obesity, type 2 diabetes, and digestive diseases. The analysis of the literature of the research subject allows us to conclude that sugar corn should be a permanent element of everyday diet, particularly because it can be consumed both in a fresh and processed form all year round.
Streszczenie: Celem pracy był przegląd opracowań naukowych na temat wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych ziarna kukurydzy cukrowej. Kukurydza cukrowa (Zea mays ssp. saccharata) jest popularnym warzywem w Ameryce, a także w wielu krajach europejskich. Również w Polsce warzywo to cieszy się coraz większym uznaniem. Zalety użytkowe kukurydzy cukrowej wynikają między innymi z wartości odżywczej ziarniaków oraz ich walorów smakowych. Przegląd literatury przedmiotu badań przedstawiony w niniejszej pracy pozwala stwierdzić, że ziarniaki kukurydzy cukrowej są źródłem węglowodanów (cukry proste, skrobia), białka, witamin, składników mineralnych, kwasów fenolowych, karotenoidów oraz błonnika pokarmowego. Z analiz chemicznych wynika, że ziarno kukurydzy cukrowej nie zawiera glutenu, dlatego roślina ta ma szczególne znaczenie w żywieniu osób chorych na celiakię, a mąka kukurydziana jest cennym surowcem w przemyśle spożywczym. Coraz więcej dowodów naukowych pokazuje, że regularne spożywanie kukurydzy pełnoziarnistej zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych, takich, jak choroby sercowo-naczyniowe, choroby oczu, otyłość, cukrzyca typu II oraz choroby układu trawiennego. Na podstawie analizy literatury stwierdzono, że kukurydza cukrowa powinna być stałym elementem codziennej diety. Tym bardziej, że może być ona spożywana przez cały rok zarówno w postaci świeżej, jak również przetworzonej.
Projekt/grant: Wpływ czynników środowiskowych i agrotechnicznych na cechy jakościowe i plonowanie wybranych gatunków roślin : Fundusz Rozwoju Nauki PSW, PB/26/2020

2/11
Nr opisu: 0000044612
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Agnieszka Ginter, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Ziemniak kolorowy - uprawiany wczoraj, dziś i jutro
Tytuł równoległy: Color potato - grown yesterday, today, tommorow
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, nr 1(8), s. 130--139
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: cechy prozdrowotne ; odmiana ; pochodzenie ; skład chemiczny ; Solanum tuberosum L.
Słowa kluczowe ang.: chemical composition ; cultivar ; origin ; pro-healthy properties ; Solanum tuberosum L.
https://kpu.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2023/01/Ziemniak-kolorowy-%E2%80%93-uprawiany-wczoraj-dzis-jutro.pdf
Streszczenie: W pracy przedstawiono pochodzenie ziemniaka (Solanum tuberosum L.) i jego instrodukcję do Europy i Polski. Omówiono wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne bulw z uwględnieniem odmian o kolorowym miąższu. Scharakteryzowano najważniejsze składniki chemiczne bulwy ziemniaka. Liczne badania wykazały, że bulwy odmian kolorowych, w porównaniu do odmian o miąższu białym i żółtym, zawierają więcej związków polifenolowych, kwasu chlorogenowego i kwasu askorbinowego oraz duże ilości antocyjanów, których w odmianach tradycyjnych brakuje. Doniesienia naukowe wskazują, że ziemniak powinien stanowić część zdrowej diety ze względu na właściwości antyoksydacyjne mające duże znaczenie w profilaktyce zdrowotnej.
Streszczenie: The paper presents the origin of the potato (Solanum tuberosum L). and its introduction in Europe and Poland. The nutritional value and pro-healthy properties of tubers are discussed, taking into account cultivars with colored flesh. The most important chemical components of the potato tuber where characterized. Numerous studies have shown that the tubers of colored cultivars, compared to the cultivars with white and yellow flesh, contain more polyphenols, chlorogenic acid and ascorbic acid, and large amounts of anthocyanins, which are lacking in traditional cultivars. Scientific reports indicate that the potato should be part of a healthy diet due to its antioxidant properties that are of great importance in health prophylaxis.

3/11
Nr opisu: 0000035494
Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak, Marta Siłuch, Marcin Weiner, Ewa Teresa Pawłowicz-Sosnowska, Paulina Wojtyła-Buciora, Jarosław Chmielewski, Ilona Żeber-Dzikowska, Barbara Gworek, Jerzy Zagórski.
Tytuł pracy: Analiza składu chemicznego napojów energetycznych w zakresie związków pobudzających i wypełniających
Tytuł równoległy: Analysis of the chemical composition of energy drinks for contents of stimulant and filling compounds
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Vol. 97, nr 4, s. 560--564
p-ISSN: 0033-2496
e-ISSN: 2449-9951

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.428
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: napoje energetyczne ; związki pobudzające ; związki wypełniające ; skład chemiczny
Słowa kluczowe ang.: energy drinks ; stimulant compounds ; filling compounds ; chemical composition
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
Inne bazy podające opis:
  • WoS

    DOI: 10.15199/62.2018.4.9
    Streszczenie: Twenty-five com. energy drinks were analyzed for contents of caffeine, sugar and sweeteners (aspartame, saccharin), B6, B8 and B12 vitamins and preservative (BzONa) by high performance liq. chromatog. Caffeine was identified in 23 drinks and its content was 0-37.16 mg/100 mL of drink. The sugars were detected in 20 samples, while aspartame and saccharin in 2 samples in concns. of 141.9 and 100.03 ěg/mL, resp. The concn. of BzONa was below the detection limit of the method used.
    Streszczenie: Przebadano 25 napojów energetycznych pod kątem zawartości w nich kofeiny, tauryny, substancji słodzących, konserwantów i witamin z grupy B. Analizy wykonano techniką wysokosprawnej chromatografii cieczowej. Znajomość składu chemicznego oraz możliwych reakcji między poszczególnymi składnikami tych napojów mogą stanowić podstawę oceny ich wpływu na organizm człowieka.
    Projekt/grant: Analiza zawartości kofeiny, tauryny, słodzików, konserwantów i witamin z grupy B w napojach energetycznych : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, FG.IV.13

    4/11
    Nr opisu: 0000035838
    Autorzy: Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Anna Sikorska, Magdalena Zarzecka.
    Tytuł pracy: Odżywcze i prozdrowotne właściwości ziarna owsa i przetworów owsianych
    Tytuł równoległy: Nutritional and pro-healthy properties of oat grain and oat products
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2018, T. 67, nr 2 (319), s. 409--414
    p-ISSN: 0023-4249

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 12.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: ziarno owsa ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; walory zdrowotne
    Słowa kluczowe ang.: grain oat ; chemical composition ; nutritional values ; health benefits
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2018/409.pdf
    Streszczenie: W pracy przedstawiono krótką historię uprawy owsa, charakterystykę botaniczną, skład chemiczny ziarna, wartość odżywczą i prozdrowotną oraz wielostronne wykorzystanie. Owies i jego produkty są cennym źródłem wielu bioaktywnych składników odżywczych i substancji, takich jak: białka, lipidy, składniki mineralne, witaminy, błonnik pokarmowy, beta-glukany, polifenole. Owies jest zbożem o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka. Zdaniem żywieniowców i lekarzy, produkty owsiane mogą stanowić cenne uzupełnienie diety, zwłaszcza u osób z chorobami, takimi jak: zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, miażdżyca, nadciśnienie, nadwaga czy obniżona sprawność psychofizyczna.
    Streszczenie: The article presents a brief history of oat cultivation, botanical characteristic of the plant, chemical composition of its grain, nutritional and pro-health values and multi-purpose utilization. Oat and oat products are precious source of many bioactive nutrients components and substances such as: proteins, lipids, mineral compounds, vitamins, dietary fibre, beta-glucans, polyphenols. Oat is a health promoting grain for the human body. Nutritionists and physicians believe that oat products may be a beneficial diet supplement highly recommended for people suffering from such diseases as: gastrointestinal track disorders, atherosclerosis, hypertension, overweight and reduced psychophysical efficiency.

    5/11
    Nr opisu: 0000035348
    Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała.
    Tytuł pracy: Cenne owoce maliny właściwej (Fructus Rbi idaei)
    Tytuł równoległy: Valuable raspberry fruits (Fructus Rbi idaei)
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2017, nr 1(3), s. 70--79
    p-ISSN: 2450-4963

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Język publikacji: POL
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: owoce maliny ; skład chemiczny ; właściwości lecznicze
    Słowa kluczowe ang.: raspberry fruit ; chemical composition ; medicinal features
    Uwaga: kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
    http://www.pwsz.krosno.pl/gfx/pwszkrosno/userfiles/biblioteka/5_cenne_owoce_maliny1.pdf
    Streszczenie: Rasberry is one of the oldest plants known to mankind for centuries and used for food and medical purposes. The usefulness of raspberry fruit (Fructus Rubi idaei) and leaces (Folium Rubi ideai) is determined to a large extent by their chemical composition. The biological value of raspberry fruit (Rubus idaeus L) depends on the level of antioxidants which include ascorbic acid and anthocyanins. However, the flavour and aroma of the fruit is determined by the degree of maturity, variety, the content of monosaccharides, organic acids and volatile substances. Raspberry fruits are also rich in vitamins (especially vitamin C, vitamin B, PP, A, E and K), minerals: potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), iron (Fe), and minor amounts of manganese (Mn), copper (Cu), zine (Zn), (therefore have a de-aciddifying effect, strenghening the heart and regulate the activity of the nervous system). They also contain large amounts of fiber and pectin. The results of recent studies have shown that ellagic acid contained in raspberries (rasberry seeds contain up to 87,5% of the ellagic acid) inhibits neoplastic processes and has anti-viral and anti-inflammatory features. recent research confirms the positive impact of raspberry ketone (C10H12O2 for the treatment of obesity.

    6/11
    Nr opisu: 0000031323
    Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Magdalena Zarzecka, Katarzyna Falkowska.
    Tytuł pracy: Owies siewny - wartość odżywcza i prozdrowotna oraz wykorzystanie przemysłowe
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2015, nr 4, s. 182--185
    p-ISSN: 1505-3768
    e-ISSN: 1731-2523

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 7.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: owies ; skład chemiczny ; wartości odżywcze ; korzyści zdrowotne ; wykorzystanie przemysłowe
    Słowa kluczowe ang.: oat ; chemical composition ; nutritional values ; benefits health ; industrial use
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
    Streszczenie: Oat cultivars breeding in Poland started at the end of 19th century. In recent decades interest in oats and its products was significantly increased. The chemical composition and nutritional value indicate the possibility of its widespread ise in nutrition, medicine, cosmetics and industrial processing. Oat and oat products are an important source of many valuable components, i.e. first of all, proteins, fats, dietary fibre, carbohydrates, mineral compounds and vitamins. Oat grain contained 10-23 % total protein, 4-10 % fat and 37-55 % starch. They key component of this soluble fraction of dietary fibre are b-glucans. Oat is a health promoting grain for the human body. Oat products may be a beneficial diet suplement to be highly recommended for people suffering from such diseases as: overweight, gastrointestinal track disorders, atherosclerosis, hypertension. Very beneficial features of the use of hulled oats provide an opportunity for the production of food of high biological quality. Oats plays an important role in crop rotation and provides a valuable fodder for animals.

    7/11
    Nr opisu: 0000031235
    Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Katarzyna Radwańska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
    Tytuł pracy: Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.)
    Tytuł równoległy: Health benefits of red raspberry fruit (Rubus idaeus L.)
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2015, T. 96, nr 2, s. 406--409
    p-ISSN: 1895-4316

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 9.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: owoce maliny właściwej ; skład chemiczny ; właściwości prozdrowotne
    Słowa kluczowe ang.: red raspberry fruit ; chemical composition ; health benefits
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
    http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-406.pdf
    Streszczenie: Właściwości lecznicze owoców maliny znane były już w Starożytności. Ich uprawą zajmowali się starożytni Grecy i Rzymianie. Są one cennym surowcem leczniczym, posiadają walory odżywcze i dietetyczne. Zarówno owoce (Fructus Rubi idaei), jak i liście (Folium Rubi idaei), stosowane są jako środek na przeziębienie. Owoce zawierają cukry proste, kwasy organiczne, w tym kwasy fenolowe i olejki eteryczne mające właściwości rozgrzewające i antyseptyczne. Są bogatym źródłem związków śluzowych, pektyn, antocyjanów, witamin, makro- i mikroelementów oraz substancji mineralnych. Dzięki zawartości potasu maliny wzmacniają serce, natomiast lecytyna chroni przed zawałem, żelazo i fosfor wpływają korzystnie na poziom czerwonych krwinek, a magnez regeneruje układ nerwowy. W medycynie ludowej używano ich od wieków, jednak dopiero w ostatnich latach potwierdzono zdrowotne działanie zawartego w malinach kwasu elagowego. Najnowsze badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ ketonu malinowego w leczeniu otyłości i w kuracjach odchudzających.
    Streszczenie: The healing properties of raspberry fruit have been known since antiquity. Raspberry was cultivated by ancient Greek and Romans. The raspberry fruit is not only a valuable, medicinal raw material, but also has a nutritive and dietary value. Furthermore, both fruit (Fructus Rubi idaei) and leaves (Folium Rubi idaei) can be used as a cold remedy. Since raspberry contains monosaccharides and organic acids, including phenolic acids and essential oils, the fruit demonstrates warming and antiseptic properties. The raspberry fruit is a source of mucosal compounds, of pectin, anthocyanin, vitamins, macro- and micronutrients, and mineral substances. While the potassium content in raspberry strengthens the heart, the lecithin in the fruit protects against myocardial infractions. Additionally, the iron and phosphorus content have positive effect on the red blood cells level, and the magnesium level helps to regenerate the nervous system. The raspberry fruit has been present for centuries in the folk medicine, but only recently its health effects have been confirmed (i.e. the health effects of the ellagic acid present in raspberry). The recent research also confirms the positive impact of the raspberry ketone in the weight loss treatment.
    Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe maliny w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydów : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, FG.II.9

    8/11
    Nr opisu: 0000029382
    Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Iwona Mystkowska, Katarzyna Świerczewska-Pietras.
    Tytuł pracy: Wartość dietetyczna i odżywcza owoców maliny właściwej (Rubus Idaeus L.)
    Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa 3, T. 1 / red. Krystyna Zarzecka, Stanisław Kondracki
    Miejsce wydania: Biała Podlaska
    Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
    Rok wydania: 2014
    Strony zajęte przez pracę: S. 33-40
    ISBN: 978-83-61044-55-0
    Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
    Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres.
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 4.000
    Liczba arkuszy: 0,5
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: malina właściwa ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; wartość dietetyczna
    Uwaga: sygn. 15762 XVII.5 CZYT. ; 15763 XVII.5 CZYT.
    [sprawdź dostępność w katalogu AB]
    Streszczenie: Pod względem produkcji owoców jagodowych Polska zajmuje jedno z ważniejszych miejsc na świecie, a Lubelszczyzna to jeden z największych rejonów uprawy maliny właściwej w Polsce [Winiarska 1992]. Owoce są produktami o doskonałych walorach dietetycznych i odżywczych. Zawierają duże ilości cukrów prostych, barwników, kwasów organicznych, pektyn, związków śluzowych. Stanowią cenne źródło naturalnych antyoksydantów, witami, a także związków mineralnych. Są bogate w związki zapobiegające chorobom nowotworowym i cywilizacyjnym. Szczególnie cenne dla naszego organizmu są owoce maliny właściwej (Fructus rubi idaei). Owoce maliny właściwej znane były juz starożytnym Grekom, około 370 lat p.n.e. Pierwsze uprawne maliny pochodzą z ogrodów przyklasztornych późnego Średniowiecza (XV w.), a pierwsze hodowlane odmiany maliny wymieniane są pod koniec XVIII w. [Karabela 2007, Krauze-Baranowska 2014]. Maliny to owoce o wszechstronnym zastosowaniu: jako świeży deser, dżemy, kompoty, soki czy mrożonki. Jedną z najwiekszych zalet malin jest również fakt, iż pierwsze plony powinniśmy otrzymać dość szybko po ich posadzeniu. Poza walorami odżywczymi i dietetycznymi, maja także wartości lecznicze. Zarówno owoce, jak i liście, stosowane są jako środek na przeziębienie. Zawierają substancje organiczne i olejki eteryczne mające właściwości rozgrzewające i antyseptyczne. Oprócz tego, że dzieki zawartości potasu maliny wzmacniają serce, natomiast lecytyna chroni przed zawałem, żelazo i fosfor mają korzystny wpływ na poziom czerwonych krwinek, a magnez regeneruje układ nerwowy. W medycynie ludowej uzywano ich od wieków, jednak dopiero w ostatnich latach potwierdzono zdrowotne działanie zawartego w malinach kwasu elagowego. W pracy przedstawiono historię uprawy, wymagania glebowe, charakterystykę botaniczną, a także wartość odżywczą i dietetyczną owoców maliny.
    Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe maliny w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydów : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, FG.II.9

    9/11
    Nr opisu: 0000036829
    Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska.
    Tytuł pracy: Przysmak królów i nędzarzy - dziś powszechna roślina jadalna
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2004, nr 7-8, s. 40--41
    p-ISSN: 1731-8793

    Kopia niedostępna: x
    Opis nie został sporządzony z autopsji: x
    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy
    Język publikacji: POL
    Słowa kluczowe: ziemniaki ; skład chemiczny ; uprawa ; bulwy ; wartość odżywcza ; historia

    10/11
    Nr opisu: 0000036831
    Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska.
    Tytuł pracy: Smakowity i dekoracyjny słonecznik bulwiasty
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2004, nr 12, s. 42
    p-ISSN: 1731-8793

    Kopia niedostępna: x
    Opis nie został sporządzony z autopsji: x
    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy
    Język publikacji: POL
    Słowa kluczowe: słonecznik bulwiasty ; właściwości lecznicze ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; wartość dekoracyjna ; uprawa roślin

    11/11
    Nr opisu: 0000036828
    Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska.
    Tytuł pracy: Ziemniak - udany import
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2004, nr 4, s. 18
    p-ISSN: 0137-6780

    Kopia niedostępna: x
    Opis nie został sporządzony z autopsji: x
    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy
    Język publikacji: POL
    Słowa kluczowe: skład chemiczny ; ziemniaki ; bulwy ; wartość odżywcza

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB