AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: SKŁADNIKI MINERALNE
Liczba odnalezionych rekordów: 7



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/7
Nr opisu: 0000047416
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Agnieszka Ginter.
Tytuł pracy: Oddziaływanie biostymulatorów na zawartość i pobranie wybranych składników mineralnych przez bulwy ziemniaka
Tytuł całości: W: Book of Abstracts : 18th International Conference of the Julian Aleksandrowicz Polish Society for Magnesium Research "The importance of chemical elements in various aspects of human life", Lublin, October 16-18, 2023 / eds. Jolanta Domańska, Paweł Muszyński
Miejsce wydania: Lublin
Wydawca: Publishing House of University of Life Sciences in Lublin
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 38
ISBN: 978-83-7259-412-9
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: biostymulatory ; bulwy ; składniki mineralne ; ziemniak

2/7
Nr opisu: 0000047249
Autorzy: Iwona Mystkowska.
Charakterystyka formalna: udział w konferencji naukowej
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: biostymulatory ; składniki mineralne ; topinambur

3/7
Nr opisu: 0000042939
Autorzy: Adam Szepeluk.
Tytuł monografii: Zachowania żywieniowe a zawartość określonych pierwiastków we włosach studentów z wybranych uczelni europejskich
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
Rok wydania: 2021
Strony: 116 s., tabele, wykresy, 24 cm
Seria: Monografie i Rozprawy, nr 12
ISBN: 978-83-64881-82-4
Charakterystyka formalna: monografia polska (autor)
Charakterystyka wg MNiSW: autorstwo monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 80.000
Liczba arkuszy: 6
Słowa kluczowe: analiza pierwiastkowa ; cechy demograficzne ; składniki mineralne ; składniki odżywcze ; włosy ; zachowania żywieniowe

4/7
Nr opisu: 0000033122
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Ocena zawartości azotanów (V) i mikroelementów w bulwach ziemniaka jadalnego
Tytuł równoległy: Assessment of nitrate (V) and microelement content in edible potato tubers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, T. 97, nr 3, s. 279--283
p-ISSN: 1895-4316

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; azotany ; składniki mineralne
Słowa kluczowe ang.: potato ; nitrates ; minerals
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.phie.pl/pdf/phe-2016/phe-2016-3-279.pdf
Streszczenie: Wprowadzenie. Ziemniaki są podstawowym składnikiem diety człowieka i doskonałym źródłem składników mineralnych. Jednak obok składników odżywczych mogą zawierać składniki niepożądane. Cel. Ocena zawartości azotanów i składników mineralnych (manganu, żelaza, miedzi i cynku) w bulwach ziemniaka jadalnego z sieci handlowej środkowo-wschodniej Polski. Materiały i metody. Materiał badawczy stanowiły próby bulw ziemniaka zakupione w sieci handlowej na terenie środkowo-wschodniej Polski. Zakupu dokonano w trzech rodzajach sklepów (supermarket, sklep spożywczy i sklep owocowo-warzywny). Każdy rodzaj sklepu był reprezentowany przez dziesięć punktów sprzedaży. W każdym punkcie sprzedaży zakupiono po trzy opakowania bulw ziemniaka, każde o masie 2,0-2,5 kg. Zawartość azotanów (V) w bulwach ziemniaka oznaczono za pomocą jonoselektywnej elektrody azotanowej oraz chlorosrebrowej elektrody odniesienia. Zawartość mikroelementów oznaczono metodą spektrometrii absorpcji atomowej (ASA). Wyniki. Stwierdzono, że zawartość azotanów (V) w bulwach ziemniaka zakupionych w supermarketach, sklepach spożywczych i sklepach owocowo-warzywnych wahała się w przedziale odpowiednio: 165,5-170,1; 162,2-164,2 i 152,1-154,8 mg/kg świeżej masy bulw. W prowadzonych badaniach największa średnia zawartość manganu była w bulwach zakupionych w sklepach owocowo-warzywnych, żelaza w supermarketach, a cynku w sklepach spożywczych. Wnioski. Średnie zawartości azotanów (V) w ziemniakach zakupionych we wszystkich rodzajach sieci handlowej, nie stanowiły zagrożenia dla zdrowia człowieka. Zawartość analizowanych składników mineralnych, tj. manganu, żelaza, miedzi i cynku, była zróżnicowana, ale zbliżona do wartości podawanych przez innych autorów.
Streszczenie: Introduction. Potatoes are a basic component of human diets worldwide and an excellent source of minerals. However, potatoes may contain undesirable compounds. Aim. The assessment of the content of nitrates and microelements (manganese, iron, copper, zinc) in edible potato tubers in retail outlets in east-central Poland. Material & Method. Samples of potato tubers were purchased in three kinds of outlets in east-central Poland: supermarkets, grocery shops and fruit and vegetable shops. Each kind of outlet was represented by 10 shops. Three packets of potato tubers, each weighing 2.0-2.5 kg, were purchased in every shop. The nitrate content was determined with the ionoselective nitrate electrode and chlorinesilver reference electrode. The microelement content was determined by the atomic absorption spectrometry method (AAS). Results. The nitrate content (V) in potato tubers collected from supermarkets, groceries and fruit and vegetable shops ranged between 165.5-170.1; 162.2-164.2 and 152.1-154.8 mg/kg of fresh matter respectively. In the present study the highest average manganese content was determined in tubers purchased in fruit and vegetable shops, the highest average iron content in supermarkets and zinc in grocery shops. Conclusion. The mean nitrate (V) content in potatoes purchased in all three types of outlets was not harmful to people's health. The contents of analyzed minerals such as manganese, iron, copper and zinc were varied and similar to the values reported by other authors.

5/7
Nr opisu: 0000023925
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Magdalena Zarzecka.
Tytuł pracy: Ważność składników odżywczych w bulwach ziemniaka
Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa / red. K. Zarzecka, S. Kondracki, J. Skrzyczyńska
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
Rok wydania: 2012
Strony zajęte przez pracę: S. 520-526
ISBN: 978-83-61044-02-4
Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: ziemniak ; wartości odżywcze ; składniki mineralne

6/7
Nr opisu: 0000023872
Autorzy: Honorata Dołęga, Krystyna Elżbieta Zarzecka.
Tytuł pracy: Znaczenie składników mineralnych w nawożeniu ziemniaka jadalnego
Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa / red. K. Zarzecka, S. Kondracki, J. Skrzyczyńska
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
Rok wydania: 2012
Strony zajęte przez pracę: S. 109-116
ISBN: 978-83-61044-02-4
Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: ziemniak ; nawożenie ; składniki mineralne

7/7
Nr opisu: 0000036841
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Zawartość i pobranie azotu, fosforu i potasu przez chwasty w uprawie ziemniaka w warunkach zróżnicowanych zabiegów agrotechnicznych
Tytuł całości: W: Nasiennictwo i ochrona ziemniaka : konferencja naukowo-szkoleniowa, Darłówko, 21-22 maja 2009 r.
Miejsce wydania:
Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie. Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie
Rok wydania: 2009
Strony zajęte przez pracę: S. 129-132
Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: chwasty ; składniki mineralne ; uprawa ; ziemniaki
Uwaga: Kopia dostęna w Sekcji Bibliometrii.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB