AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: SKLEP
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000031537
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Magdalena Zarzecka.
Tytuł pracy: Porównanie zawartości wybranych składników mineralnych w bulwach ziemniaka jadalnego
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2015, nr 583, s. 133-140
p-ISSN: 0084-5477

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 13.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; bulwa ; makroelementy ; sklep
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
http://www.zppnr.sggw.pl/583-14.pdf
Streszczenie: Celem przeprowadzonych badań była ocena zawartości wybranych składników mineralnych (azotu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu) w bulwach zmieniaka jadalnego. Materiał badawczy stanowiły próby bulw ziemniaka zakupione w sieci handlowej na terenie środkowo-wschodniej Polski. Zakupu dokonano w trzech rodzajach sklepów, tj. supermarket, sklep spożywczy i sklep owocowo-warzywny. Każdy rodzaj sklepu był reprezentowany przez 10 punktów sprzedaży. W każdym punkcie sprzedazy zakupiono po trzy opakowania bulw ziemianka, każde o masie 2.0-2,5 kg. Ziemniaki zakupione we wszystkich rodzajach sklepów różniły się istotnie pod względem zawartości azotu, potasu i fosforu, a zawartości wapnia, magnezu i sodu były do siebie zbliżone.
Streszczenie: Potato is the fourth most important food crop in the world after rice, wheat and mize. In many European countries, potatoes represent main staple ood and therefore consumption of tubers can substantially affect human dietary intake of many elements. Appropriate nutrition, that is supplying sufficient levels of energy, nutrients and minerals, is a precondition determining the right functioning of the organism. In recent years there hass been an increasing interest in potato-based diets due to the crop's nutritional and dietetic aspects as well as medicinal use. the aim of the study was to assessment content of selected mineral (nitrogen, potassium, phosphorus, calcium, magnesium, sodium) in edible potato tubers. Samples of potato tubers were purchased in three kinds of outlets, all of them operating either in east-central Poland (Siedlce and Międzyrzec Podlaski): supermarkets (cultivars: Melody, Augusta, Milva, Satina, Asterix, Sante), grocery shops (cultivars: Irga, Lord, Tajfun) and fruit and vegetable shops (cultivars: Irga, Lord, Vineta). Three packets of potato tubers, each weighing 2.0-2.5 kg, were purchased in 10 shops representing each kind of outlet. Chemical analyses were conducted of dry material in three replicates. Total nitrogen was determined using the Kjeldahl method on a 2300 Kjeltec Analizer Unit, and phosphorus content was analysed by means of the photometric method, and potasium, calcium, magnesium, sodium contents were determined by the atomic absorptionmethodology (AAS) after tubers had been cut, dried and mineralised in a laboratory oven. The results were statistically analysed by one-way variance analysis at the significance level of 0.05. Potatotes purchased in all three types of outlets were significant diferences in the content of nitrogen, potassium and phosphorus and contents calcium, magnesium sodium were nearly the same. The highest nitrogen, potassium, phosphorus, calcium were accumulated by cultivars of potatoes sold in supermarkets, magnesium by tubers purchased in grocery shops tivars of potatoes sold in supermarkets, magnesium by tubers purchased in grocery shops and sodium by cultivars of potatoes from the fruit and vegetable shops. Macroelements content in the dry matter of potato tubers from supermarkets, compared to other shops, was probably conditioned cultivar and technology of cultivation. The chemical composition of edible potatoes tubers was good rgardless of the kind of outlet they were collected from.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB