AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: SMAKOWITOŚĆ
Liczba odnalezionych rekordów: 3



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/3
Nr opisu: 0000046120
Autorzy: Iwona Mystkowska, Angelika Dadej, Aleksandra Dmitrowicz, Beata Ewa Kosińska, Agnieszka Panasiuk, Ewa Plażuk.
Tytuł pracy: Ocena wpływu biostymulatorów na smakowitość i ciemnienie miąższu bulw surowych i gotowanych Helianthus tuberosus
Tytuł całości: W: Nasiennictwo i ochrona ziemniaka : 53. konferencja naukowo-szkoleniowa, Mielno 11-12 maja 2023 r.
Miejsce wydania: Bonin
Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 49-51
ISBN: 978-83-87109-89-9
Uwagi: Poster.
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: biostymulatory ; miąższ ; smakowitość ; topinambur
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://ziemniak-bonin.pl/wp-content/uploads/2023/05/Materia%C5%82y-konferencyjne-Mielno-2023.pdf

2/3
Nr opisu: 0000046119
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Agnieszka Ginter, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Katarzyna Rymuza, Łukasz Domański.
Tytuł pracy: Ziemniak o kolorowym miąższu wartościowy i atrakcyjny dla konsumenta
Tytuł całości: W: Nasiennictwo i ochrona ziemniaka : 53. konferencja naukowo-szkoleniowa, Mielno 11-12 maja 2023 r.
Miejsce wydania: Bonin
Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 47-49
ISBN: 978-83-87109-89-9
Uwagi: Poster.
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: konsumpcja ; miąższ ; odmiana ; smakowitość ; witamina C ; ziemniak jadalny ; ziemniak kolorowy
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://ziemniak-bonin.pl/wp-content/uploads/2023/05/Materia%C5%82y-konferencyjne-Mielno-2023.pdf

3/3
Nr opisu: 0000033423
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Honorata Dołęga, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Wpływ biostymulatorów i herbicydów na smakowitość i ciemnienie miąższu bulw ziemniaka
Tytuł równoległy: Effect of biostimulators and herbicides on savouriness and darkening of the flesh of potato tubers
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, nr 585, s. 169--177
p-ISSN: 0084-5477

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 13.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; herbicydy ; biostymulatory ; smakowitość ; ciemnienie miąższu
Słowa kluczowe ang.: potato ; herbicides ; biostimulators ; savouriness ; darkening of the flesh
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Streszczenie: Badania polowe przeprowadzono w latach 2012?2014, na glebie bardzo lekkiej i lekkiej. Doświadczenie założono w trzech powtórzeniach, metodą losowanych podbloków w układzie split-plot, gdzie czynnikiem pierwszym były trzy średnio wczesne odmiany ziemniaka jadalnego: Bartek, Gawin i Honorata, a drugim - stosowanie herbicydów i biostymulatorów: obiekt kontrolny z pielęgnacją wyłącznie mechaniczną i cztery obiekty, na których stosowano herbicydy: Harrier 295 ZC, Harrier 295 ZC i bioregulator Kelpak SL, Sencor 70 WG, Sencor 70 WG i biostymulator Asahi SL. Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu biostymulatorów i herbicydów na wybrane cechy jakości konsumpcyjnej (smakowitość, ciemnienie miąższu bulw surowych po 10 minutach, ciemnienie miąższu bulw ugotowanych po 10 minutach i 24 godzinach) bulw ziemniaka jadalnego. Na podstawie otrzymanych wyników wykazano, że spośród analizowanych cech jakości sensorycznej tylko ciemnienie miąższu bulw ugotowanych zależało istotnie od herbicydów i biostymulatorów, natomiast smakowitość i ciemnienie miąższu bulw surowych nie uległy zmianom w porównaniu do bulw z obiektu kontrolnego. Odmiany i warunki pogodowe w latach badań decydowały o wszystkich analizowanych cechach jakościowych.
Streszczenie: The potato is the world's fourth most imported food crop, following after wheat rice and maize. It is an important food staple in Poland and many other countries. The potato quality depends on chemical composition, which modifies its nutritional value. It is very important to protect potato crops against competitive impact of weeds that decrease yield. Plant growth regulator treatment is an alternative way to achieve higher yielding and better quality of potato tubers. The growth substances stimulate life processes of plant by activating the synthesis of hormones and its stimulation, moreover they improve plant resistance to stress factors. The field experiment was carried out in years 2012?2014 on very light and light soil which belonged to a good rye complex. The experiment was designed as a two factors randomized block with three replicates. Factors examined in the experiment included three cultivars of edible potatoes - Bartek, Gawin, Honorata, and five methods application of herbicides and biostimulators. In this experiment application of the following herbicides: Harrier 295 ZC at a dose of 2,0 dm3ˇha-1, herbicides Harrier 295 ZC at a dose of 2,0 dm3ˇ ha-1 and growth regulators Kelpak SL at a dose of 2,0 dm3ˇha-1, Sencor 70 WG at a dose of 1,0 kgˇha-1, Sencor 70 WG at a dose of 1,0 kgˇha-1 and growth regulators Asahi SL at a dose of 1,0 dm3ˇha-1, while the control consisted of mechanical weeding without chemical protection. The aim of the research conducted in 2012-2014 was to determine the effect of the plant growth regulators and herbicides on the selected quality consumption features of potato tubers: savouriness, darkening of raw tubers after 10 minutes, darkening of cooked tubers after 10 minutes and after 24 hours. The obtained results showed that herbicides and biostimulators not affected the savouriness and darkening of raw tubers but resulted in increased darkening of cooked tubers after 10 minutes and after 24 hours. All determined consumption features significantly differentiated by features of the cultivars and weather conditions during the growing season. The smallest darkening flesh raw and cooked characterized by cultivars Gawin and Honorata, while the more cultivars darkened Bartek.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB