AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: TOPINAMBUR
Liczba odnalezionych rekordów: 8



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/8
Nr opisu: 0000046120
Autorzy: Iwona Mystkowska, Angelika Dadej, Aleksandra Dmitrowicz, Beata Ewa Kosińska, Agnieszka Panasiuk, Ewa Plażuk.
Tytuł pracy: Ocena wpływu biostymulatorów na smakowitość i ciemnienie miąższu bulw surowych i gotowanych Helianthus tuberosus
Tytuł całości: W: Nasiennictwo i ochrona ziemniaka : 53. konferencja naukowo-szkoleniowa, Mielno 11-12 maja 2023 r.
Miejsce wydania: Bonin
Wydawca: Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie
Rok wydania: 2023
Strony zajęte przez pracę: S. 49-51
ISBN: 978-83-87109-89-9
Uwagi: Poster.
Charakterystyka formalna: streszczenie zjazdowe polskie (książka streszczeń)
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: biostymulatory ; miąższ ; smakowitość ; topinambur
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://ziemniak-bonin.pl/wp-content/uploads/2023/05/Materia%C5%82y-konferencyjne-Mielno-2023.pdf

2/8
Nr opisu: 0000046168
Autorzy: Iwona Mystkowska, Aleksandra Dmitrowicz, Ewa Plażuk.
Tytuł pracy: Topinambur źródłem inuliny dla przemysłu mleczarskiego
Tytuł równoległy: Jerusalem Artichoke a Source of Inulin for the Dairy Industry
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, nr 7, s. 32--36
p-ISSN: 0478-6599

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł spoza wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Słowa kluczowe: inulina ; przemysł mleczarski ; topinambur
Słowa kluczowe ang.: dairy industry ; inulin ; topinambur
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Streszczenie: Topinambur (Helianthus tuberosus), często nazywany słonecznikiem bulwiastym, jest rośliną pochodzącą z Ameryki Północnej. Z rośliny tej na skalę przemysłową pozyskuje się inulinę. Inulina jest rozpuszczalnym w wodzie polisacharydem magazynującym i należy do grupy niestrawnych węglowodanów zwanych fruktanami. Powszechnie inulina jest stosowana jako prebiotyk, modyfikator tekstury, zamiennik tłuszczu lub cukru, a także może oddziaływać bezpośrednio i pośrednio na układ jelitowy i wiele części ludzkiego ciała. Połączenie probiotyku i prebiotyku, z działaniem bifidogennym inuliny, może odgrywać decydującą rolę w zwalczaniu chorób jelit. Niniejszy przegląd omawia zalety inuliny jako dodatku do produktów mleczarskich.
Streszczenie: Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) often referred to as Tuber Sunflower is a plant native to North America. Inulin is extracted from this plant on an industrial scale. Inulin is a water-soluble storage polysaccharide and belongs to a group of indigestible carbohydrates called fructans. Commonly, inulin is used as a prebiotic, texture modifier, fat or sugar substitute, and can have direct and indirect effects on the intestinal tract and many parts of the human body. The combination of a prebiotic and probiotic with the bifidogenic effects of inulin can play a decisive role in combating intestinal diseases. This review discusses the benefits of inulin as an additive to dairy products.
Projekt/grant: Właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) w warunkach stosowania biostymulatorów : Regulamin wsparcia rozwoju zawodowego pracowników uczelni, PB/14/2021

3/8
Nr opisu: 0000047249
Autorzy: Iwona Mystkowska.
Charakterystyka formalna: udział w konferencji naukowej
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: biostymulatory ; składniki mineralne ; topinambur

4/8
Nr opisu: 0000044613
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Angelika Dadej, Beata Ewa Kosińska, Agnieszka Ginter.
Tytuł pracy: Topinambur (Helianthus tuberosus L.) źródło substancji prozdrowotnych
Tytuł równoległy: Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) is a source of health-promoting substances
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, nr 1(8), s. 183--189
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: inulina ; prebiotyk ; topinambur
Słowa kluczowe ang.: Helianthus tuberosus L. ; inulin ; prebiotic
https://kpu.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2023/01/Topinambur-Helianthus-tuberosus-L.-zrodlo-substancji.pdf
Streszczenie: Celem pracy był przegląd literatury naukowej dotyczącej substancji prozdrowotnych występujących w topinamburze, tj. aminokwasy egzogenne, peptydy, białka, błonnik pokarmowy, oligosacharydy, polisacharydy, alkohole wielowodorotlenowe, witaminy, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe, cholina i lecytyna oraz substancje fitochemiczne. Topinambur dzięki tym substancjom uważany jest za żywność funkcjonalną, której wartości odżywcze wywierają korzystny wpływ na wiele funkcji organizmu. Poza funkcją żywieniową wykazuje właściwości dietetyczne i prebiotyczne, polegające na poprawie stanu zdrowia i zmniejszeniu występowania wielu chorób. Uważany jest za środek przeczyszczający, żółciopędny, moczopędny, działający tonizująco na żołądek dzięki inulinie - prebiotykowi hamującemu rozwój patogennych bakterii w jelitach. Substancje prozdrowotne sprawiają, że Helianthus tuberosus polecany jest szczególnie osobom z owrzodzeniem żołądka i dwunastnicy oraz diabetykom.
Streszczenie: The aim of the study was to review the scientific literature on health-promoting substances in topinambour such as: essential amino acids, peptides, proteins, dietary fiber, oligosaccharides, polysaccharides, polyhydric alcohols, vitamins, minerals, fatty acids, choline and lecithin, and phytochemicals. Thakns to these substances, Jerusalem artichoke is considered a functional food, the nutritional values of which have a beneficial effect on many body functions. In addition to the nutritional function, it exhibits dietary and prebiotic properties, consisting in improving healht and reducing the incidence of many diseases. It is considered a laxative, choleretic, diuretic, tonic to the stomach thanks to inulin, a prebiotic inhibiting the growth of pathogenic bacteria in the intestines. Health-promoting substances make Helianthus tuberosus especially recommended for people with gastric and duodenal ulcers and for diabetics.
Projekt/grant: Właściwości dietetyczne i lecznicze bulw topinamburu (Helianthus tuberosus L.) w warunkach stosowania biostymulatorów : Fundusz rozwoju pracowników uczelni - subwencja, PB/14/21

5/8
Nr opisu: 0000040426
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Anna Sikorska, Kornelia Grzywacz.
Tytuł pracy: Słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus L.) w środowisku rolniczym i leśnym
Tytuł całości: W: Produkcyjne, techniczne i żywnościowe problemy współczesnego rolnictwa / red. Anna Kocira, Ewa Stamirowska-Krzaczek
Miejsce wydania: Radom
Wydawca: Instytut Naukowo-Wydawniczy "Spatium"
Rok wydania: 2019
Strony zajęte przez pracę: S. 3-14
ISBN: 978-83-66017-96-2
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: słonecznik bulwiasty ; topinambur ; bulwy ; żywność ; pasza
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

6/8
Nr opisu: 0000023890
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka.
Tytuł pracy: Uprawa i wykorzystanie topinamburu (Helanthus Tuberosus L.)
Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa / red. K. Zarzecka, S. Kondracki, J. Skrzyczyńska
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
Rok wydania: 2012
Strony zajęte przez pracę: S. 244-248
ISBN: 978-83-61044-02-4
Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: topinambur ; inulina ; uprawa

7/8
Nr opisu: 0000026383
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała.
Tytuł pracy: Ziemniak, topinambur, słonecznik zwyczajny a zdrowie
Tytuł pracy w innym języku: Potato, topinambur and sunflower vs health
Tytuł czasopisma:
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2012, T. 6, nr 2, s. 86--97
p-ISSN: 2082-7288

Uwagi: Art. w jęz. pol. i ang.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL, ENG
Punktacja ministerstwa: 2.000
Index Copernicus: 5.030
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; topinambur ; słonecznik zwyczajny ; wpływ na zdrowie ; walory zdrowotne
http://www.pswbp.pl/index.php/pl/o-uczelni/pliki-do-pobrania/Inne-pliki/Człowiek-i-Zdrowie/Tom-VI-nr-2-rok-2012/08-Ziemniak-topinambur-słonecznik-zwyczajny-a-zdrowie/

8/8
Nr opisu: 0000036830
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Cenne bulwy topinamburu
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2004, nr 12, s. 48
p-ISSN: 1642-7009

Kopia niedostępna: x
Opis nie został sporządzony z autopsji: x
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: topinambur ; bulwy ; uprawa ; zastosowanie

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB