AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: TRZODA CHLEWNA
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000036482
Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Klaudia Wołyńczuk.
Tytuł pracy: Nowoczesne rozwiązania na linii ubojowej dla trzody chlewnej
Tytuł równoległy: Modern solutions on the slaughter line for pigs
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 4, s. 12--14
p-ISSN: 0367-4916
e-ISSN: 2449-9536

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 7.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ubój ; trzoda chlewna ; automatyka ; modernizacja
Słowa kluczowe ang.: slaughter ; pigs ; automatics ; modernization
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Streszczenie: Duży postęp w dziedzinie techniki i mechatroniki powoduje, że większość czynności wykonywanych przez personel zostaje zastąpionych robotami i są w pełni zautomatyzowane. Dotyczy to również pełnej kontroli procesów, nadzoru i sterowania poszczególnymi modułami. Ponadto sprzyja zapewnieniu dodatkowej higieny produkcji, gdyż eliminuje ryzyko zakażenia tusz przez pracowników, błędy wynikające z niedoskonałości pracy ludzkiej czy uciążliwą pracę personelu. Wykorzystanie maszyn gwarantuje wyższą precyzję wykonywanych czynności oraz powtarzalność operacji jednostkowych.
Streszczenie: The great progress in the field of technology and mechatronics means that most of the activities performed by the personnel are replaced by robots and are fully automated. This also applies to full control of processes, supervision and control of individual modules. Moreover, it helps to ensure additional hygiene of production, as it eliminates the risk of carcasses being infected by workers, errors resulting from imperfections in human work, or troublesome work of staff. The use of machines guarantees higher precision of performed operations and repeatability of unit operations.

2/2
Nr opisu: 0000023803
Autorzy: Magdalena Bajena, Dariusz Kowalewski, Stanisław Tadeusz Kondracki, Anna Wysokińska.
Tytuł pracy: Stan i struktura pogłowia trzody chlewnej w Polsce i w województwie łódzkim
Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa 2 / red. K. Zarzecka, S. Kondracki, J. Skrzyczyńska
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
Rok wydania: 2012
Strony zajęte przez pracę: S. 9--15
ISBN: 978-83-61044-02-4
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: trzoda chlewna ; pogłowie świń ; produkcja

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB