AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000046671
Autorzy: Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: The nutritional value and health benefits of sweet corn kernels (Zea mays ssp. saccharata)
Tytuł równoległy: Wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne ziarna kukurydzy cukrowej (Zea mays ssp. saccharata)
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 17, issue 4, p. 408--416
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.400
Punktacja ministerstwa: 40.000
Słowa kluczowe: kukurydza cukrowa ; odżywianie ; skład chemiczny ; wartości odżywcze ; właściwości prozdrowotne
Słowa kluczowe ang.: chemical constitution ; health benefits ; nutrition ; nutritional value ; sweet corn
https://www.termedia.pl/THE-NUTRITIONAL-VALUE-AND-HEALTH-BENEFITS-OF-SWEET-CORN-KERNELS-ZEA-MAYS-SSP-SACCHARATA-,99,51942,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2023.133364
Streszczenie: The aim of this paper was to review scientific studies concerning the nutritional value and healthy properties of sweet corn kernels. Sweet corn (Zea mays ssp. saccharata) is a popular vegetable in America and many European countries. It is also increasingly recognized in Poland. The practical benefits of sugar corn result, among others, from the nutritional value of caryopses and their taste. The review of the literature of the research subject presented in this paper allows us to state that sugar corn caryopses are a source of carbohydrates (simple sugars, starch), protein, vitamins, mineral ingredients, phenolic acids, carotenoids and dietary fiber. The results of chemical analyses prove that sugar corn kernels do not contain gluten; therefore, this plant plays a particularly important role in the nutrition of people with coeliac disease, and corn flour is a valuable product in the food industry. An increasing number of research evidence shows that the regular consumption of wholemeal corn reduces the risk of developing many chronic diseases, such as cardiovascular diseases, eye diseases, obesity, type 2 diabetes, and digestive diseases. The analysis of the literature of the research subject allows us to conclude that sugar corn should be a permanent element of everyday diet, particularly because it can be consumed both in a fresh and processed form all year round.
Streszczenie: Celem pracy był przegląd opracowań naukowych na temat wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych ziarna kukurydzy cukrowej. Kukurydza cukrowa (Zea mays ssp. saccharata) jest popularnym warzywem w Ameryce, a także w wielu krajach europejskich. Również w Polsce warzywo to cieszy się coraz większym uznaniem. Zalety użytkowe kukurydzy cukrowej wynikają między innymi z wartości odżywczej ziarniaków oraz ich walorów smakowych. Przegląd literatury przedmiotu badań przedstawiony w niniejszej pracy pozwala stwierdzić, że ziarniaki kukurydzy cukrowej są źródłem węglowodanów (cukry proste, skrobia), białka, witamin, składników mineralnych, kwasów fenolowych, karotenoidów oraz błonnika pokarmowego. Z analiz chemicznych wynika, że ziarno kukurydzy cukrowej nie zawiera glutenu, dlatego roślina ta ma szczególne znaczenie w żywieniu osób chorych na celiakię, a mąka kukurydziana jest cennym surowcem w przemyśle spożywczym. Coraz więcej dowodów naukowych pokazuje, że regularne spożywanie kukurydzy pełnoziarnistej zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych, takich, jak choroby sercowo-naczyniowe, choroby oczu, otyłość, cukrzyca typu II oraz choroby układu trawiennego. Na podstawie analizy literatury stwierdzono, że kukurydza cukrowa powinna być stałym elementem codziennej diety. Tym bardziej, że może być ona spożywana przez cały rok zarówno w postaci świeżej, jak również przetworzonej.
Projekt/grant: Wpływ czynników środowiskowych i agrotechnicznych na cechy jakościowe i plonowanie wybranych gatunków roślin : Fundusz Rozwoju Nauki PSW, PB/26/2020

2/2
Nr opisu: 0000031235
Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Katarzyna Radwańska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.)
Tytuł równoległy: Health benefits of red raspberry fruit (Rubus idaeus L.)
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2015, T. 96, nr 2, s. 406--409
p-ISSN: 1895-4316

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: owoce maliny właściwej ; skład chemiczny ; właściwości prozdrowotne
Słowa kluczowe ang.: red raspberry fruit ; chemical composition ; health benefits
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-406.pdf
Streszczenie: Właściwości lecznicze owoców maliny znane były już w Starożytności. Ich uprawą zajmowali się starożytni Grecy i Rzymianie. Są one cennym surowcem leczniczym, posiadają walory odżywcze i dietetyczne. Zarówno owoce (Fructus Rubi idaei), jak i liście (Folium Rubi idaei), stosowane są jako środek na przeziębienie. Owoce zawierają cukry proste, kwasy organiczne, w tym kwasy fenolowe i olejki eteryczne mające właściwości rozgrzewające i antyseptyczne. Są bogatym źródłem związków śluzowych, pektyn, antocyjanów, witamin, makro- i mikroelementów oraz substancji mineralnych. Dzięki zawartości potasu maliny wzmacniają serce, natomiast lecytyna chroni przed zawałem, żelazo i fosfor wpływają korzystnie na poziom czerwonych krwinek, a magnez regeneruje układ nerwowy. W medycynie ludowej używano ich od wieków, jednak dopiero w ostatnich latach potwierdzono zdrowotne działanie zawartego w malinach kwasu elagowego. Najnowsze badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ ketonu malinowego w leczeniu otyłości i w kuracjach odchudzających.
Streszczenie: The healing properties of raspberry fruit have been known since antiquity. Raspberry was cultivated by ancient Greek and Romans. The raspberry fruit is not only a valuable, medicinal raw material, but also has a nutritive and dietary value. Furthermore, both fruit (Fructus Rubi idaei) and leaves (Folium Rubi idaei) can be used as a cold remedy. Since raspberry contains monosaccharides and organic acids, including phenolic acids and essential oils, the fruit demonstrates warming and antiseptic properties. The raspberry fruit is a source of mucosal compounds, of pectin, anthocyanin, vitamins, macro- and micronutrients, and mineral substances. While the potassium content in raspberry strengthens the heart, the lecithin in the fruit protects against myocardial infractions. Additionally, the iron and phosphorus content have positive effect on the red blood cells level, and the magnesium level helps to regenerate the nervous system. The raspberry fruit has been present for centuries in the folk medicine, but only recently its health effects have been confirmed (i.e. the health effects of the ellagic acid present in raspberry). The recent research also confirms the positive impact of the raspberry ketone in the weight loss treatment.
Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe maliny w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydów : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, FG.II.9

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB