Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE Liczba odnalezionych rekordów: 6
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Celem pracy było przedstawienie i podsumowanie już znanych informacji na temat wartości leczniczej i fizjoterapeutycznej miodu pszczelego. Badania wykazały, że działa on pozytywnie w leczeniu wielu schorzeń. Szczególnie korzystny wpływ przypisuje mu się na układ krążenia, pracę serca, układ nerwowy oraz schorzenia układu pokarmowego. Dobrze oddziałuje na układ oddechowy oraz dodatnio wpływa na skórę i błony śluzowe. Oprócz swoich działań prozdrowotnych miód ma jeszcze doskonałe właściwości fizyczne, np. lepkość, która pozwala na zastosowanie w terapii manualnej narządu ruchu zabiegu miodobrania. Streszczenie: The aim of the study was to present and summarize the existing information on the therapeutic and physiotherapeutic value of bee honey. Studies have shown that it works positively in the treatment of many conditions. Particularly beneficial effects are attributed to diseases of the circulatory system, heart function, nervous system and gastrointestinal tract. It works well on the respiratory system and has a positive effect on the skin and mucous membranes. In addition to its pro-health effects, honey also has excellent physical properties - viscosity, thanks to which it has been used in the manual therapy of the musculoskeletal system of the honey-bearing procedure.
2/6
Nr opisu: 0000032453 Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Alicja Joanna Baranowska. Tytuł pracy: Właściwości odżywcze i prozdrowotne komosy ryżowej Tytuł równoległy: Nutritional and pro-health properties of quinoa Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2016, T. 97, nr 1, s. 29--31 p-ISSN: 1895-4316 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 9.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: komosa ryżowa ; właściwości zdrowotne ; właściwości odżywcze Słowa kluczowe ang.: quinoa ; health benefits ; nutritional properties Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW. http://www.phie.pl/pdf/phe-2016/phe-2016-1-029.pdf Streszczenie: Celem pracy było przedstawienie właściwości odżywczych i zdrowotnych komosy ryżowej oraz jej wielostronne wykorzystanie. Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa Willd.; quinoa) jest cennym źródłem wielu bioaktywnych składników odżywczych i substancji, takich jak: białka, lipidy, składniki mineralne, witaminy, błonnik pokarmowy, polifenole i flawonoidy. Komosa ryżowa jest rośliną o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka. Zdaniem żywieniowców i lekarzy, produkty z komosy ryżowej mogą stanowić cenne uzupełnienie diety, zwłaszcza u osób z chorobami, takimi jak: nadwaga, zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, miażdżyca, depresja, niektóre nowotwory, nadciśnienie czy obniżona sprawność psychofizyczna. Streszczenie: The aim of this paper was to present the nutritional and pro-health properties of Chenopodium quinoa Willd. (quinoa) and its multi-purpose use. Quinoa is a precious source of many bioactive substances such as: proteins, lipids, minerals, vitamins, dietary fiber, polyphenols and flavonoids. Quinoa consumption is healthy for the human body. Nutritionists and physicians believe that quinoa products may be a beneficial diet supplement highly recommended for people suffering from such diseases as overweight, gastrointestinal track disorders, atherosclerosis, depression, cancer, hypertension and reduced psychophysical efficiency.
3/6
Nr opisu: 0000031364 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska. Tytuł pracy: Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej Tytuł równoległy: Nutritional and pro-health value of buckwheat Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2015, T. 96, nr 2, s. 410--413 p-ISSN: 1895-4316 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 9.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziarniak gryki ; produkty gryczane ; właściwości odżywcze ; właściwości zdrowotne Słowa kluczowe ang.: buckwheat grains ; buckwheat groats ; nutritional properties ; health properties Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW. http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-410.pdf Streszczenie: W pracy przedstawiono krótką historię uprawy gryki, charakterystykę botaniczną, skład chemiczny nasion, wartość odżywczą i prozdrowotną gryki oraz jej wszechstronne wykorzystanie. Gryka jest cennym źródłem wielu różnych bioaktywnych składników odżywczych i substancji, takich jak: białka, sacharydy, lipidy, polifenole, składniki mineralne, witaminy, błonnik pokarmowy. Nasiona po obłuszczeniu stosowane są jako kasza lub po zmieleniu jako mąka do produkcji pieczywa, makaronów, wyrobów wędliniarskich, pasztetów jarskich oraz żywności funkcjonalnej. Roślina gryki (kwiaty, liście, ziarno, łodyga, korzenie) zawiera związki flawonoidowe pełniące rolę przeciwutleniaczy. Łuska z orzeszków znalazła szerokie zastosowanie w produkcji materaców, poduszek, które można stosować zwłaszcza dla ludzi obłożnie chorych, chroniąc ich przed odleżynami oraz do produkcji herbatek. Zebrany przez pszczoły nektar i wytworzony miód gryczany można stosować nawet dla osób chorych na cukrzycę. Gryka uważana jest za roślinę o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka oraz za roślinę wielofunkcyjną. Streszczenie: The article presents a brief cultivation history of buckwheat, its botanical characteristics, chemical composition of seeds, nutritional and pro-health value and a multi-purpose application. Buckwheat is a precious source of many various bioactive nutritive components and substances such as: proteins, saccharides, lipids, poliphenols, macro- and microelements, vitamins, dietary fiber. The hulled seeds are eaten as buckwheat grouts or are ground to make buckwheat flour, which is used for bakery products, pasta, processed meat products, vegetarian pates and functional foods. Buckwheat plants (flowers, leaves, seeds, stalks, roots) contain flavonoid compounds, acting as antioxidants. Buckwheat hulls are used as filling for mattresses, pillows and other upholstered goods that can be used by bedridden patients as protection against painful bedsores; they are also used for making herbal teas. Buckwheat nectar collected by the bees as well as buckwheat honey are well tolerated by diabetic patients. Buckwheat plant is considered to have a pro-health impact on the human body and to be a multi-functional plant.
4/6
Nr opisu: 0000027783 Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Honorata Dołęga. Tytuł pracy: Gryka zwyczajna i jej funkcje prozdrowotne Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2014, nr 5, s. 24--26 p-ISSN: 0137-6780 Charakterystyka formalna: artykuł popularnonaukowy/popularny Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy Język publikacji: POL Słowa kluczowe: gryka ; gryka zwyczajna ; przemysł ; rolnictwo ; wartości odżywcze ; właściwości zdrowotne
5/6
Nr opisu: 0000030802 Autorzy: Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Anna Sikorska, Ewa Krasnodębska, Adrianna Jabłońska. Tytuł pracy: Prozdrowotne właściwości formy oleistej nasion lnu zwyczajnego Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa 3, T. 1 / red. Krystyna Zarzecka, Stanisław Kondracki Miejsce wydania: Biała Podlaska Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII Rok wydania: 2014 Strony zajęte przez pracę: S. 222-228 ISBN: 978-83-61044-55-0 Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres. Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 4.000 Liczba znaków: 20233 Liczba arkuszy: 0,5 Praca recenzowana Słowa kluczowe: len oleisty ; nasiona ; olej lniany ; właściwości zdrowotne ; kwasy tłuszczowe Uwaga: sygn. 15762 XVII.5 CZYT. ; 15763 XVII.5 CZYT. [sprawdź dostępność w katalogu AB]
6/6
Nr opisu: 0000029445 Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Magdalena Zarzecka, Katarzyna Falkowska. Tytuł pracy: Właściwości zdrowotne miodu i wosku pszczelego Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa 3, T. 2 / red. Krystyna Zarzecka, Stanisław Kondracki Miejsce wydania: Biała Podlaska Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII Rok wydania: 2014 Strony zajęte przez pracę: S. 29-39 ISBN: 978-83-61044-95-6 Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres. Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 4.000 Liczba arkuszy: 0,5 Praca recenzowana Słowa kluczowe: miód ; wosk pszczeli ; właściwości zdrowotne ; pszczoły Uwaga: sygn. 15764 XVII.5 CZYT. ; 15765 XVII.5 CZYT. [sprawdź dostępność w katalogu AB]