AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Liczba odnalezionych rekordów: 6



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/6
Nr opisu: 0000045685
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Agnieszka Ginter, Aleksandra Dmitrowicz.
Tytuł pracy: Wartość lecznicza i fizjoterapeutyczna miodu pszczelego
Tytuł równoległy: Healing and physiotherapeutic value of bee honey
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, nr 1(9), s. 154--165
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe: apiterapia ; fizjoterapia ; miód pszczeli ; właściwości zdrowotne
Słowa kluczowe ang.: apitherapy ; health properties ; honey ; physiotherapy
https://apcz.umk.pl/HERB/article/view/44582
DOI: 10.12775/HERB.2023.012
Streszczenie: Celem pracy było przedstawienie i podsumowanie już znanych informacji na temat wartości leczniczej i fizjoterapeutycznej miodu pszczelego. Badania wykazały, że działa on pozytywnie w leczeniu wielu schorzeń. Szczególnie korzystny wpływ przypisuje mu się na układ krążenia, pracę serca, układ nerwowy oraz schorzenia układu pokarmowego. Dobrze oddziałuje na układ oddechowy oraz dodatnio wpływa na skórę i błony śluzowe. Oprócz swoich działań prozdrowotnych miód ma jeszcze doskonałe właściwości fizyczne, np. lepkość, która pozwala na zastosowanie w terapii manualnej narządu ruchu zabiegu miodobrania.
Streszczenie: The aim of the study was to present and summarize the existing information on the therapeutic and physiotherapeutic value of bee honey. Studies have shown that it works positively in the treatment of many conditions. Particularly beneficial effects are attributed to diseases of the circulatory system, heart function, nervous system and gastrointestinal tract. It works well on the respiratory system and has a positive effect on the skin and mucous membranes. In addition to its pro-health effects, honey also has excellent physical properties - viscosity, thanks to which it has been used in the manual therapy of the musculoskeletal system of the honey-bearing procedure.

2/6
Nr opisu: 0000032453
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Właściwości odżywcze i prozdrowotne komosy ryżowej
Tytuł równoległy: Nutritional and pro-health properties of quinoa
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, T. 97, nr 1, s. 29--31
p-ISSN: 1895-4316

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: komosa ryżowa ; właściwości zdrowotne ; właściwości odżywcze
Słowa kluczowe ang.: quinoa ; health benefits ; nutritional properties
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
http://www.phie.pl/pdf/phe-2016/phe-2016-1-029.pdf
Streszczenie: Celem pracy było przedstawienie właściwości odżywczych i zdrowotnych komosy ryżowej oraz jej wielostronne wykorzystanie. Komosa ryżowa (Chenopodium quinoa Willd.; quinoa) jest cennym źródłem wielu bioaktywnych składników odżywczych i substancji, takich jak: białka, lipidy, składniki mineralne, witaminy, błonnik pokarmowy, polifenole i flawonoidy. Komosa ryżowa jest rośliną o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka. Zdaniem żywieniowców i lekarzy, produkty z komosy ryżowej mogą stanowić cenne uzupełnienie diety, zwłaszcza u osób z chorobami, takimi jak: nadwaga, zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, miażdżyca, depresja, niektóre nowotwory, nadciśnienie czy obniżona sprawność psychofizyczna.
Streszczenie: The aim of this paper was to present the nutritional and pro-health properties of Chenopodium quinoa Willd. (quinoa) and its multi-purpose use. Quinoa is a precious source of many bioactive substances such as: proteins, lipids, minerals, vitamins, dietary fiber, polyphenols and flavonoids. Quinoa consumption is healthy for the human body. Nutritionists and physicians believe that quinoa products may be a beneficial diet supplement highly recommended for people suffering from such diseases as overweight, gastrointestinal track disorders, atherosclerosis, depression, cancer, hypertension and reduced psychophysical efficiency.

3/6
Nr opisu: 0000031364
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej
Tytuł równoległy: Nutritional and pro-health value of buckwheat
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2015, T. 96, nr 2, s. 410--413
p-ISSN: 1895-4316

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziarniak gryki ; produkty gryczane ; właściwości odżywcze ; właściwości zdrowotne
Słowa kluczowe ang.: buckwheat grains ; buckwheat groats ; nutritional properties ; health properties
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-410.pdf
Streszczenie: W pracy przedstawiono krótką historię uprawy gryki, charakterystykę botaniczną, skład chemiczny nasion, wartość odżywczą i prozdrowotną gryki oraz jej wszechstronne wykorzystanie. Gryka jest cennym źródłem wielu różnych bioaktywnych składników odżywczych i substancji, takich jak: białka, sacharydy, lipidy, polifenole, składniki mineralne, witaminy, błonnik pokarmowy. Nasiona po obłuszczeniu stosowane są jako kasza lub po zmieleniu jako mąka do produkcji pieczywa, makaronów, wyrobów wędliniarskich, pasztetów jarskich oraz żywności funkcjonalnej. Roślina gryki (kwiaty, liście, ziarno, łodyga, korzenie) zawiera związki flawonoidowe pełniące rolę przeciwutleniaczy. Łuska z orzeszków znalazła szerokie zastosowanie w produkcji materaców, poduszek, które można stosować zwłaszcza dla ludzi obłożnie chorych, chroniąc ich przed odleżynami oraz do produkcji herbatek. Zebrany przez pszczoły nektar i wytworzony miód gryczany można stosować nawet dla osób chorych na cukrzycę. Gryka uważana jest za roślinę o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka oraz za roślinę wielofunkcyjną.
Streszczenie: The article presents a brief cultivation history of buckwheat, its botanical characteristics, chemical composition of seeds, nutritional and pro-health value and a multi-purpose application. Buckwheat is a precious source of many various bioactive nutritive components and substances such as: proteins, saccharides, lipids, poliphenols, macro- and microelements, vitamins, dietary fiber. The hulled seeds are eaten as buckwheat grouts or are ground to make buckwheat flour, which is used for bakery products, pasta, processed meat products, vegetarian pates and functional foods. Buckwheat plants (flowers, leaves, seeds, stalks, roots) contain flavonoid compounds, acting as antioxidants. Buckwheat hulls are used as filling for mattresses, pillows and other upholstered goods that can be used by bedridden patients as protection against painful bedsores; they are also used for making herbal teas. Buckwheat nectar collected by the bees as well as buckwheat honey are well tolerated by diabetic patients. Buckwheat plant is considered to have a pro-health impact on the human body and to be a multi-functional plant.

4/6
Nr opisu: 0000027783
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Honorata Dołęga.
Tytuł pracy: Gryka zwyczajna i jej funkcje prozdrowotne
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2014, nr 5, s. 24--26
p-ISSN: 0137-6780

Charakterystyka formalna: artykuł popularnonaukowy/popularny
Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: gryka ; gryka zwyczajna ; przemysł ; rolnictwo ; wartości odżywcze ; właściwości zdrowotne

5/6
Nr opisu: 0000030802
Autorzy: Marek Gugała, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Anna Sikorska, Ewa Krasnodębska, Adrianna Jabłońska.
Tytuł pracy: Prozdrowotne właściwości formy oleistej nasion lnu zwyczajnego
Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa 3, T. 1 / red. Krystyna Zarzecka, Stanisław Kondracki
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
Rok wydania: 2014
Strony zajęte przez pracę: S. 222-228
ISBN: 978-83-61044-55-0
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres.
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 4.000
Liczba znaków: 20233
Liczba arkuszy: 0,5
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: len oleisty ; nasiona ; olej lniany ; właściwości zdrowotne ; kwasy tłuszczowe
Uwaga: sygn. 15762 XVII.5 CZYT. ; 15763 XVII.5 CZYT.
[sprawdź dostępność w katalogu AB]

6/6
Nr opisu: 0000029445
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Magdalena Zarzecka, Katarzyna Falkowska.
Tytuł pracy: Właściwości zdrowotne miodu i wosku pszczelego
Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa 3, T. 2 / red. Krystyna Zarzecka, Stanisław Kondracki
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
Rok wydania: 2014
Strony zajęte przez pracę: S. 29-39
ISBN: 978-83-61044-95-6
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres.
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 4.000
Liczba arkuszy: 0,5
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: miód ; wosk pszczeli ; właściwości zdrowotne ; pszczoły
Uwaga: sygn. 15764 XVII.5 CZYT. ; 15765 XVII.5 CZYT.
[sprawdź dostępność w katalogu AB]

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB