AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: WALORY ZDROWOTNE
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000035838
Autorzy: Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Anna Sikorska, Magdalena Zarzecka.
Tytuł pracy: Odżywcze i prozdrowotne właściwości ziarna owsa i przetworów owsianych
Tytuł równoległy: Nutritional and pro-healthy properties of oat grain and oat products
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, T. 67, nr 2 (319), s. 409--414
p-ISSN: 0023-4249

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 12.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziarno owsa ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; walory zdrowotne
Słowa kluczowe ang.: grain oat ; chemical composition ; nutritional values ; health benefits
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2018/409.pdf
Streszczenie: W pracy przedstawiono krótką historię uprawy owsa, charakterystykę botaniczną, skład chemiczny ziarna, wartość odżywczą i prozdrowotną oraz wielostronne wykorzystanie. Owies i jego produkty są cennym źródłem wielu bioaktywnych składników odżywczych i substancji, takich jak: białka, lipidy, składniki mineralne, witaminy, błonnik pokarmowy, beta-glukany, polifenole. Owies jest zbożem o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka. Zdaniem żywieniowców i lekarzy, produkty owsiane mogą stanowić cenne uzupełnienie diety, zwłaszcza u osób z chorobami, takimi jak: zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, miażdżyca, nadciśnienie, nadwaga czy obniżona sprawność psychofizyczna.
Streszczenie: The article presents a brief history of oat cultivation, botanical characteristic of the plant, chemical composition of its grain, nutritional and pro-health values and multi-purpose utilization. Oat and oat products are precious source of many bioactive nutrients components and substances such as: proteins, lipids, mineral compounds, vitamins, dietary fibre, beta-glucans, polyphenols. Oat is a health promoting grain for the human body. Nutritionists and physicians believe that oat products may be a beneficial diet supplement highly recommended for people suffering from such diseases as: gastrointestinal track disorders, atherosclerosis, hypertension, overweight and reduced psychophysical efficiency.

2/2
Nr opisu: 0000026383
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała.
Tytuł pracy: Ziemniak, topinambur, słonecznik zwyczajny a zdrowie
Tytuł pracy w innym języku: Potato, topinambur and sunflower vs health
Tytuł czasopisma:
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2012, T. 6, nr 2, s. 86--97
p-ISSN: 2082-7288

Uwagi: Art. w jęz. pol. i ang.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL, ENG
Punktacja ministerstwa: 2.000
Index Copernicus: 5.030
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziemniak ; topinambur ; słonecznik zwyczajny ; wpływ na zdrowie ; walory zdrowotne
http://www.pswbp.pl/index.php/pl/o-uczelni/pliki-do-pobrania/Inne-pliki/Człowiek-i-Zdrowie/Tom-VI-nr-2-rok-2012/08-Ziemniak-topinambur-słonecznik-zwyczajny-a-zdrowie/

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB