AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Liczba odnalezionych rekordów: 5



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/5
Nr opisu: 0000035838
Autorzy: Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Anna Sikorska, Magdalena Zarzecka.
Tytuł pracy: Odżywcze i prozdrowotne właściwości ziarna owsa i przetworów owsianych
Tytuł równoległy: Nutritional and pro-healthy properties of oat grain and oat products
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, T. 67, nr 2 (319), s. 409--414
p-ISSN: 0023-4249

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 12.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ziarno owsa ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; walory zdrowotne
Słowa kluczowe ang.: grain oat ; chemical composition ; nutritional values ; health benefits
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2018/409.pdf
Streszczenie: W pracy przedstawiono krótką historię uprawy owsa, charakterystykę botaniczną, skład chemiczny ziarna, wartość odżywczą i prozdrowotną oraz wielostronne wykorzystanie. Owies i jego produkty są cennym źródłem wielu bioaktywnych składników odżywczych i substancji, takich jak: białka, lipidy, składniki mineralne, witaminy, błonnik pokarmowy, beta-glukany, polifenole. Owies jest zbożem o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka. Zdaniem żywieniowców i lekarzy, produkty owsiane mogą stanowić cenne uzupełnienie diety, zwłaszcza u osób z chorobami, takimi jak: zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, miażdżyca, nadciśnienie, nadwaga czy obniżona sprawność psychofizyczna.
Streszczenie: The article presents a brief history of oat cultivation, botanical characteristic of the plant, chemical composition of its grain, nutritional and pro-health values and multi-purpose utilization. Oat and oat products are precious source of many bioactive nutrients components and substances such as: proteins, lipids, mineral compounds, vitamins, dietary fibre, beta-glucans, polyphenols. Oat is a health promoting grain for the human body. Nutritionists and physicians believe that oat products may be a beneficial diet supplement highly recommended for people suffering from such diseases as: gastrointestinal track disorders, atherosclerosis, hypertension, overweight and reduced psychophysical efficiency.

2/5
Nr opisu: 0000029382
Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Iwona Mystkowska, Katarzyna Świerczewska-Pietras.
Tytuł pracy: Wartość dietetyczna i odżywcza owoców maliny właściwej (Rubus Idaeus L.)
Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa 3, T. 1 / red. Krystyna Zarzecka, Stanisław Kondracki
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
Rok wydania: 2014
Strony zajęte przez pracę: S. 33-40
ISBN: 978-83-61044-55-0
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. polski lub innym poza kongres.
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 4.000
Liczba arkuszy: 0,5
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: malina właściwa ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; wartość dietetyczna
Uwaga: sygn. 15762 XVII.5 CZYT. ; 15763 XVII.5 CZYT.
[sprawdź dostępność w katalogu AB]
Streszczenie: Pod względem produkcji owoców jagodowych Polska zajmuje jedno z ważniejszych miejsc na świecie, a Lubelszczyzna to jeden z największych rejonów uprawy maliny właściwej w Polsce [Winiarska 1992]. Owoce są produktami o doskonałych walorach dietetycznych i odżywczych. Zawierają duże ilości cukrów prostych, barwników, kwasów organicznych, pektyn, związków śluzowych. Stanowią cenne źródło naturalnych antyoksydantów, witami, a także związków mineralnych. Są bogate w związki zapobiegające chorobom nowotworowym i cywilizacyjnym. Szczególnie cenne dla naszego organizmu są owoce maliny właściwej (Fructus rubi idaei). Owoce maliny właściwej znane były juz starożytnym Grekom, około 370 lat p.n.e. Pierwsze uprawne maliny pochodzą z ogrodów przyklasztornych późnego Średniowiecza (XV w.), a pierwsze hodowlane odmiany maliny wymieniane są pod koniec XVIII w. [Karabela 2007, Krauze-Baranowska 2014]. Maliny to owoce o wszechstronnym zastosowaniu: jako świeży deser, dżemy, kompoty, soki czy mrożonki. Jedną z najwiekszych zalet malin jest również fakt, iż pierwsze plony powinniśmy otrzymać dość szybko po ich posadzeniu. Poza walorami odżywczymi i dietetycznymi, maja także wartości lecznicze. Zarówno owoce, jak i liście, stosowane są jako środek na przeziębienie. Zawierają substancje organiczne i olejki eteryczne mające właściwości rozgrzewające i antyseptyczne. Oprócz tego, że dzieki zawartości potasu maliny wzmacniają serce, natomiast lecytyna chroni przed zawałem, żelazo i fosfor mają korzystny wpływ na poziom czerwonych krwinek, a magnez regeneruje układ nerwowy. W medycynie ludowej uzywano ich od wieków, jednak dopiero w ostatnich latach potwierdzono zdrowotne działanie zawartego w malinach kwasu elagowego. W pracy przedstawiono historię uprawy, wymagania glebowe, charakterystykę botaniczną, a także wartość odżywczą i dietetyczną owoców maliny.
Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe maliny w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydów : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, FG.II.9

3/5
Nr opisu: 0000036829
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Przysmak królów i nędzarzy - dziś powszechna roślina jadalna
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2004, nr 7-8, s. 40--41
p-ISSN: 1731-8793

Kopia niedostępna: x
Opis nie został sporządzony z autopsji: x
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: ziemniaki ; skład chemiczny ; uprawa ; bulwy ; wartość odżywcza ; historia

4/5
Nr opisu: 0000036831
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Smakowity i dekoracyjny słonecznik bulwiasty
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2004, nr 12, s. 42
p-ISSN: 1731-8793

Kopia niedostępna: x
Opis nie został sporządzony z autopsji: x
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: słonecznik bulwiasty ; właściwości lecznicze ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; wartość dekoracyjna ; uprawa roślin

5/5
Nr opisu: 0000036828
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: Ziemniak - udany import
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2004, nr 4, s. 18
p-ISSN: 0137-6780

Kopia niedostępna: x
Opis nie został sporządzony z autopsji: x
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: skład chemiczny ; ziemniaki ; bulwy ; wartość odżywcza

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB