AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Liczba odnalezionych rekordów: 4



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/4
Nr opisu: 0000046671
Autorzy: Alicja Joanna Baranowska.
Tytuł pracy: The nutritional value and health benefits of sweet corn kernels (Zea mays ssp. saccharata)
Tytuł równoległy: Wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne ziarna kukurydzy cukrowej (Zea mays ssp. saccharata)
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 17, issue 4, p. 408--416
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.400
Punktacja ministerstwa: 40.000
Słowa kluczowe: kukurydza cukrowa ; odżywianie ; skład chemiczny ; wartości odżywcze ; właściwości prozdrowotne
Słowa kluczowe ang.: chemical constitution ; health benefits ; nutrition ; nutritional value ; sweet corn
https://www.termedia.pl/THE-NUTRITIONAL-VALUE-AND-HEALTH-BENEFITS-OF-SWEET-CORN-KERNELS-ZEA-MAYS-SSP-SACCHARATA-,99,51942,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2023.133364
Streszczenie: The aim of this paper was to review scientific studies concerning the nutritional value and healthy properties of sweet corn kernels. Sweet corn (Zea mays ssp. saccharata) is a popular vegetable in America and many European countries. It is also increasingly recognized in Poland. The practical benefits of sugar corn result, among others, from the nutritional value of caryopses and their taste. The review of the literature of the research subject presented in this paper allows us to state that sugar corn caryopses are a source of carbohydrates (simple sugars, starch), protein, vitamins, mineral ingredients, phenolic acids, carotenoids and dietary fiber. The results of chemical analyses prove that sugar corn kernels do not contain gluten; therefore, this plant plays a particularly important role in the nutrition of people with coeliac disease, and corn flour is a valuable product in the food industry. An increasing number of research evidence shows that the regular consumption of wholemeal corn reduces the risk of developing many chronic diseases, such as cardiovascular diseases, eye diseases, obesity, type 2 diabetes, and digestive diseases. The analysis of the literature of the research subject allows us to conclude that sugar corn should be a permanent element of everyday diet, particularly because it can be consumed both in a fresh and processed form all year round.
Streszczenie: Celem pracy był przegląd opracowań naukowych na temat wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych ziarna kukurydzy cukrowej. Kukurydza cukrowa (Zea mays ssp. saccharata) jest popularnym warzywem w Ameryce, a także w wielu krajach europejskich. Również w Polsce warzywo to cieszy się coraz większym uznaniem. Zalety użytkowe kukurydzy cukrowej wynikają między innymi z wartości odżywczej ziarniaków oraz ich walorów smakowych. Przegląd literatury przedmiotu badań przedstawiony w niniejszej pracy pozwala stwierdzić, że ziarniaki kukurydzy cukrowej są źródłem węglowodanów (cukry proste, skrobia), białka, witamin, składników mineralnych, kwasów fenolowych, karotenoidów oraz błonnika pokarmowego. Z analiz chemicznych wynika, że ziarno kukurydzy cukrowej nie zawiera glutenu, dlatego roślina ta ma szczególne znaczenie w żywieniu osób chorych na celiakię, a mąka kukurydziana jest cennym surowcem w przemyśle spożywczym. Coraz więcej dowodów naukowych pokazuje, że regularne spożywanie kukurydzy pełnoziarnistej zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych, takich, jak choroby sercowo-naczyniowe, choroby oczu, otyłość, cukrzyca typu II oraz choroby układu trawiennego. Na podstawie analizy literatury stwierdzono, że kukurydza cukrowa powinna być stałym elementem codziennej diety. Tym bardziej, że może być ona spożywana przez cały rok zarówno w postaci świeżej, jak również przetworzonej.
Projekt/grant: Wpływ czynników środowiskowych i agrotechnicznych na cechy jakościowe i plonowanie wybranych gatunków roślin : Fundusz Rozwoju Nauki PSW, PB/26/2020

2/4
Nr opisu: 0000031323
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Magdalena Zarzecka, Katarzyna Falkowska.
Tytuł pracy: Owies siewny - wartość odżywcza i prozdrowotna oraz wykorzystanie przemysłowe
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2015, nr 4, s. 182--185
p-ISSN: 1505-3768
e-ISSN: 1731-2523

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 7.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: owies ; skład chemiczny ; wartości odżywcze ; korzyści zdrowotne ; wykorzystanie przemysłowe
Słowa kluczowe ang.: oat ; chemical composition ; nutritional values ; benefits health ; industrial use
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
Streszczenie: Oat cultivars breeding in Poland started at the end of 19th century. In recent decades interest in oats and its products was significantly increased. The chemical composition and nutritional value indicate the possibility of its widespread ise in nutrition, medicine, cosmetics and industrial processing. Oat and oat products are an important source of many valuable components, i.e. first of all, proteins, fats, dietary fibre, carbohydrates, mineral compounds and vitamins. Oat grain contained 10-23 % total protein, 4-10 % fat and 37-55 % starch. They key component of this soluble fraction of dietary fibre are b-glucans. Oat is a health promoting grain for the human body. Oat products may be a beneficial diet suplement to be highly recommended for people suffering from such diseases as: overweight, gastrointestinal track disorders, atherosclerosis, hypertension. Very beneficial features of the use of hulled oats provide an opportunity for the production of food of high biological quality. Oats plays an important role in crop rotation and provides a valuable fodder for animals.

3/4
Nr opisu: 0000027783
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Honorata Dołęga.
Tytuł pracy: Gryka zwyczajna i jej funkcje prozdrowotne
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2014, nr 5, s. 24--26
p-ISSN: 0137-6780

Charakterystyka formalna: artykuł popularnonaukowy/popularny
Charakterystyka merytoryczna: artykuł popularnonaukowy
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: gryka ; gryka zwyczajna ; przemysł ; rolnictwo ; wartości odżywcze ; właściwości zdrowotne

4/4
Nr opisu: 0000023925
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Magdalena Zarzecka.
Tytuł pracy: Ważność składników odżywczych w bulwach ziemniaka
Tytuł całości: W: Współczesne dylematy polskiego rolnictwa / red. K. Zarzecka, S. Kondracki, J. Skrzyczyńska
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
Rok wydania: 2012
Strony zajęte przez pracę: S. 520-526
ISBN: 978-83-61044-02-4
Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: ziemniak ; wartości odżywcze ; składniki mineralne

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB