AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: WYTRZYMAŁOŚĆ
Liczba odnalezionych rekordów: 6



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/6
Nr opisu: 0000035752
Autorzy: Jakub Czaja, Marta Stachowicz, Anna Lebiedzińska.
Tytuł pracy: Effects of high-carbohydrate products consumption on postprandial glycemia in runners
Tytuł równoległy: Wpływ spożycia produktów bogatych w węglowodany na glikemię posiłkową wśród biegaczy
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Vol. 12, issue 1, p. 64--70
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: glikemia poposiłkowa ; wytrzymałość ; bieganie ; węglowodany ; indeks glikemiczny
Słowa kluczowe ang.: postprandial glycemia ; endurance ; running ; dietary carbohydrates ; glycemix index
https://www.termedia.pl/Effects-of-high-carbohydrate-products-consumption-on-postprandial-glycemia-in-runners,99,32168,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2018.74192
Streszczenie: Running causes that people become more and more willing to engage in physical activity. It is an valid exercise that significantly decreases postprandial glycemia. The higher the training load, the more important it is to complement nutrients necessary for organism regeneration. Modern food industry provides many products that can help in re-synthesis of muscle glycogen. The study presents a mutual correlation between consuming high-carbohydrate products with and without having exercise afterwards and the shape of the blood glucose curve. Nine healthy and hard training male adult athletes participated in 2-part (P1 and P2) research: P1 with, and P2 without run. After the run, the athletes had a specified meal, after which capillary blood glucose test was taken for P1 before the run and for both groups 2-3 min, at 30, 60, 90 and 120 min after the meal. The comparison of the area under the curve (AUC) at rest and after 1 hr run showed statistically significant variations after every 30 minutes period and in the overall AUC. The smallest AUC occurred after consuming chips and spinach pasta and the highest after potatoes, white and brown rice. Physical activity does not change the way glucose is released into the blood, but it lowers postprandial glycemia, especially after 30-90 minutes after training completion. This study indicates that consuming potatoes and rice leads to the highest rate of muscle glucose uptake and further faster glycogen re-synthesis after the run. Accordingly, these products can be a good choice for athletes having a short break between training bouts.
Streszczenie: W ostatnich latach bieganie stało się bardzo popularną formą aktywności fizycznej, która skutecznie obniża glikemię poposiłkową. Wraz ze wzrostem obciążeń treningowych, nabiera znaczenia odpowiednie uzupełnienie składników odżywczych, w celu zapewnienia optymalnej regeneracji. Współczesny przemysł spożywczy dostarcza wielu produktów mogących pomóc w resyntezie zapasów glikogenu mięśniowego. Celem pracy jest określenie wzajemnej korelacji między spożyciem produktów bogatych w węglowodany po lub bez treningu oraz kształtem krzywej poposiłkowego stężenia glukozy we krwi. Dziewięciu zdrowych, dobrze wytrenowanych biegaczy uczestniczyło w badaniu stężenia glukozy w krwi kapilarnej po 2-3, 30, 60, 90 i 120 minutach po określonym posiłku. W pierwszej części (P1) spożycie był poprzedzone treningiem biegowym. W części drugiej (P2) pobranie pokarmu nie odbywało się po wysiłku fizycznym. Porównanie pola pod krzywą stężenia (AUC) glukozy we krwi w warunkach odpoczynku i po godzinie biegu pokazało znaczące różnice zarówno w całkowitym AUC, jak i w ilości glukozy po 30 minutach od spożycia posiłku. Najmniejsze AUC wykazano po spożyciu frytek i makaronu ze szpinakiem, a największe po gotowanych ziemniakach oraz białym i brązowym ryżu. Wysiłek fizyczny nie wpływa na sposób uwalniania glukozy do krwi po posiłku, ale wpływa na obniżenie glikemii poposiłkowej, szczególnie po 30-60 minutach od zakończenia treningu. Uzyskane wyniki mogą sugerować, że spożycie ryżu i ziemniaków po bieganiu może przyczyniać się do szybszej resyntezy glikogenu mięśniowego, co może być szczególnie korzystne w przypadku krótkich odstępów czasu między kolejnymi sesjami treningowymi.

2/6
Nr opisu: 0000035451
Autorzy: Tomasz Drzymała, Paweł Ogrodnik, Bartosz Marek Zegardło.
Tytuł pracy: Wpływ oddziaływania wysokiej temperatury na zmianę wytrzymałości na zginanie kompozytów cementowych z dodatkiem włókien polipropylenowych
Tytuł równoległy: Effects of high temperature on flexural strength of concrete composites modified by addition of polypropylene fibres
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, R. 23, nr 12, s. 82--86
p-ISSN: 1232-3829

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 5.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: włókno polipropylenowe ; wysoka temperatura ; wytrzymałość ; kompozyt cementowy ; zaprawa cementowa ; konstrukcja betonowa ; spalling
Słowa kluczowe ang.: polypropylene ; high temperature ; strength ; composite cement ; cement ; concrete structure ; spalling
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-e704d7b9-62e1-44d5-99aa-42fe0fd8b504?q=bwmeta1.element.baztech-ebf8a919-d9e2-4934-8924-8b8dd7e3a19f;14&qt=CHILDREN-STATELESS
Streszczenie: Badania dotyczyły wpływu wysokiej temperatury na zmianę wytrzymałości na zginanie zapraw cementowych modyfikowanych za pomocą dodatku włókien polipropylenowych. Z analizy dostępnej literatury wynika, że jednej z podstawowych przyczyn termicznego odpryskiwania betonu (spallingu) upatruje się w wysokich naprężeniach rozciągających. Wyniki wielu prób dowodzą, że dodatek włókien polipropylenowych może mieć pozytywny wpływ na zachowanie się konstrukcji betonowych w wysokich temperaturach i przyczynić się do ograniczenia zjawiska "spallingu". Obecne w kompozycie włókna polipropylenowe mogą mieć również pozytywny wpływ na zwiększenie wytrzymałości na rozciąganie. W artykule omówiono cel i zakres badań, metody badawcze, plan eksperymentu, stanowiska badawcze oraz zamieszczono wyniki badań. W części końcowej artykułu sformułowano wnioski z przeprowadzonych badań.
Streszczenie: The studies concerned the impact of high temperature on flexural strength of cement mortar modified by addition of polypropylene fibres. Based on the available literature it can be concluded that one of the main reasons for spalling are high tensile stresses. Results of many investigations have shown that addition of PP fibres can have a positive effect on concrete structures behaviour at high temperatures and reduce spalling phenomenon. Polypropylene fibres present in a composite can also have a positive influence on the increase of tensile strength. This paper includes the aim and scope of studies, research methods, tests schedule and research stands description, as well as study results. In a final part of this paper the conclusions are formulated.

3/6
Nr opisu: 0000028757
Autorzy: Viktar Tur, S.S. Derečennik, Elżbieta Lucyna Szczygielska, A.S Derečennik.
Tytuł pracy: Statičeskij kontrol" pročnosti betona na sžatie v sootvetstvii s trebovaniâmi STB EN 206-1:2000 i Ģost 18105-2010 (EN 206-1:2000; NEQ)
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2014, nr 1, s. 113-136
p-ISSN: 1818-1112

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Język publikacji: RUS
Liczba arkuszy: 1,2
Słowa kluczowe: beton ; wytrzymałość ; kontrola jakości ; statystyka
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://www.bstu.by/uploads/vestnik/14-1.pdf

4/6
Nr opisu: 0000028186
Autorzy: Piotr Smarzewski.
Tytuł pracy: Modelling behaviour of high-strength concrete beams
Tytuł całości: W: Building structures in theory and practice / ed. by Stanisław Fic
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Wydawnictwo PSW JPII
Rok wydania: 2013
Strony zajęte przez pracę: S. 129-143
ISBN: 978-83-61044-35-2
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii - j. kongres. lub podst. dla dyscypliny
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 5.000
Liczba znaków: 23174
Liczba arkuszy: 0,58
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: metoda elementów skończonych ; belka betonowa ; wytrzymałość
Uwaga: sygn. 14759 XXVI CZYT. ; 14760 XXVI CZYT.
[sprawdź dostępność w katalogu AB]
Streszczenie: The comparative analysis of the ownnumerical results with experimental results was presented for the examples of the reinforced high-strenght concrete beams under static load. The arc-lenght method was used in combination with Newton-Raphson method to trace the complete response in load-deformation space. The comparison of the obtained results indicates on the correctness, of the assumptions and constitutive models of the high-strenght concrete and reinforcement steel, and the effectiveness of the solution method. Numerical results of smeared crack patterns are qualitatively agreeable, for the localization, the direction and the concentration with experimental results. The development of strain in outer concrete layer of the compression zone and the development of strain for longitudinal reinforcement have excellent agreement in the most presented cases. the full nonlinear load-deformation at midspan response of the modul produced compares well with the experimental response taken from literature. In the presented papaer the usefulness of the arc-length method was verified on a spatial numerical model of the reinforced concrete beams with consideration of the concrete softening during compression and tension. The numerical solutions obtained for the reinforced concrete beams are coherent with the experimentally obtained results.

5/6
Nr opisu: 0000029009
Autorzy: Elżbieta Lucyna Szczygielska.
Tytuł pracy: Opracowanie statystyczne wyników badań wytrzymałości na ściskanie próbek betonów
Tytuł całości: W: Materiały budowlane i technologia betonów : podręcznik do ćwiczeń laboratoryjnych / Wiktor Tur, Stanisław Fic
Miejsce wydania: Biała Podlaska
Wydawca: Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Rok wydania: 2012
Strony zajęte przez pracę: S. 86-92
ISBN: 978-83-61044-10-9
Charakterystyka formalna: rozdział w podręczniku
Język publikacji: POL
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: statystyka ; metody statystyczne ; wytrzymałość ; beton ; wytrzymałość na ściskanie
[sprawdź dostępność w katalogu AB]

6/6
Nr opisu: 0000026281
Autorzy: Barbara Bergier, Józef Bergier.
Tytuł pracy: Ocena wytrzymałości ogólnej dzieci szkół podstawowych Makroregionu Środkowo-Wschodniego
Tytuł całości: W: Efekty kształcenia i wychowania w kulturze fizycznej : materiały z konferencji naukowej Katowice 13-14 czerwca 1988 r.
Miejsce wydania: Katowice
Wydawca: Wydawnictwo Akademii Wychowania Fizycznego
Rok wydania: 1989
Strony zajęte przez pracę: S. 59--66
Kopia niedostępna: x
Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: dzieci ; wiek szkolny ; wytrzymałość ; sprawność fizyczna ; region środkowo-wschodni

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB