AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: ZAKŁAD MIĘSNY
Liczba odnalezionych rekordów: 5



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/5
Nr opisu: 0000038173
Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak.
Tytuł pracy: Rodzaje środków transportu w zakładach mięsnych
Tytuł równoległy: types of transport in meat factories
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, nr 9, s. 16--19
p-ISSN: 0367-4916

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 20.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: mięso ; przenośniki ; środki transportu ; zakład mięsny
Słowa kluczowe ang.: meat ; conveyors ; means of transport ; meat factories
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Streszczenie: W zależności od rodzaju przenoszonego surowca możemy stosować różne środki transportu wewnętrznego w zakładach mięsnych. Wszystkie stosowane urządzenia muszą być wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością oraz charakteryzować się odpornością na działanie wody i innych związków chemicznych, które mogą występować przy przetwórstwie mięsa. Do najpopularniejszych środków transportu wewnętrznego należą: kolejki podwieszane, ześlizgi, przewody do transportu próżniowego, np. konfiskat lub przenośniki do transportu surowców zapakowanych (np. taśmowe, rolkowe).
Streszczenie: Depending on the type of raw material being transported, we can use various internal transport methods in meat plants. All devices used must be made of materials approved for contact with food and have resistance to water and other chemical compounds that may occur in the processing of meat. The most popular means of internal transport include: suspended lines, slides, vacuum conveyors, e.g. seizures, or conveyors for transporting raw materials (e.g. belt, roller)

2/5
Nr opisu: 0000035038
Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak.
Tytuł pracy: Grzyby pleśniowe w pomieszczeniach zakładów mięsnych
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, nr 3, s. 30--35
p-ISSN: 0367-4916
e-ISSN: 2449-9536

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 7.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: grzyby pleśniowe ; zakład mięsny
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
Streszczenie: Bezpieczeństwo zdrowotne żywności jest istotnie związane z warunkami produkcji w każdym z przemysłów. Mikroflora wszechobecna w powietrzu atmosferycznym dostarcza wielu problemów producentom żywności. Z tego względu należy zachować daleko posunięte środki zaradcze związane z wprowadzeniem systemów bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Na szczególną uwagę zasługuje przemysł mięsny. Zmiany enzymatyczne i biologiczne zachodzące w surowcach mięsnych wymagają odpowiednio niskiej temperatury podczas ich obróbki. N ależy również zaznaczyć, że w tego typu miejscach panują wyjątkowo wilgotne warunki, które związane są z higieną urządzeń i pomieszczeń. Dostęp do wody pod wysokim ciśnieniem jest na każdym stanowisku pracy, co ma zapewniać odpowiednią higienę. Stworzone w ten sposób warunki są idealne do bytowania, a nawet rozwoju mikroorganizmów. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia, obok bakterii, są grzyby pleśniowe. Pomimo stałego monitorowania czystości mikrobiologicznej powietrza mikroorganizmy obecne w powietrzu, czyli bioaerozole, stanowią zagrożenie dla bezpieczeństwa produkowanej żywności, a także dla zdrowia zawodowo narażonych pracowników.

3/5
Nr opisu: 0000035070
Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak.
Tytuł pracy: Organizacja procesów produkcyjnych w zakładach mięsnych
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, nr 10 (219), s. 24--26
p-ISSN: 1732-467X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: zakład mięsny ; proces produkcyjny
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii

4/5
Nr opisu: 0000036362
Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak.
Tytuł pracy: Podstawowe zabiegi zapewnienia czystości i higieny w zakładach mięsnych
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, nr 12 (221), s. 34--38
p-ISSN: 1732-467X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: zakład mięsny ; produkcja ; higiena
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.

5/5
Nr opisu: 0000035066
Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Marta Kozak.
Tytuł pracy: Technologia mycia w zakładach mięsnych
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2017, nr 7 (216), s. 42--43
p-ISSN: 1732-467X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Język publikacji: POL
Słowa kluczowe: zakład mięsny ; technologia mycia
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB