AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: ŚLASKA-GRZYWNA BEATA
Liczba odnalezionych rekordów: 3



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/3
Autorzy: , .
Tytuł równoległy:
Cykl: 1332-9049001Evaluation of health promoting properties and quality of herbal teas obtained from fine-grained fraction of herbsOcena właściwości prozdrowotnych i jakości herbatek ziołowych otrzymanych z drobnoziarnistych frakcji ziółJournal of Central European Agriculture20171332-90492016/201710.5513/JCEA01/18.2.1913Żukiewicz-Sobczak, WiolettaagglomerationKopia dostępna w Sekcji BibliometriiFINAL_PUBLISHEDThe purpose of this paper was to determine the quality of herbal teas produced using the non-pressure agglomeration of fine-grained fractions of herbs, compared with their counterparts available on the market. In prepared infusions, the total polyphenol content was determined, using the Folin-Ciocalteu's reagent, as well as the antioxidative activity with the use of the DPPH radical and L* a* b* colour parameters, according to the CIELab colour scale, were identified. Moreover, the iron, lead and cadmium ion content in the raw materials used in the manufacture of herbal granules was determined. Herbal infusions presented high but diversified active compound content. Infusions prepared from herbal granules displayed lower antioxidative properties and higher polyphenol content than commercially available teas. Infusions obtained from herbal granules of the smallest size had the darkest colour. Results of the analyses show that infusions obtained from granulated herbal powder do not pose any health hazard, and bio-active compounds contained therein may improve consumers' health. Non-pressure agglomeration of fine-grained herbal fractions may be used as an alternative method for their management.antioxidative activitycolourdpphheavy metal ionsinfusionspolyphenols
Charakterystyka wg MNiSW:
Słowa kluczowe ang.: ;


2/3
Autorzy: , , , .
Tytuł czasopisma:
Tytuł równoległy: AdamczukSobczakAndrejkooriginal-article997216009997.317 : Piotr : Paweł : Dariusz : Oryginalny artykuł naukowyACPartykuł w czasopiśmie polskim1.683IF : 99984915.0000015.000PUNKTACJA KBNPUNKTACJA MINISTERSTWALISTA FILADELFIJSKAIMPACT FACTOR15.000PUNKTACJA MNISW4L : 009984.000
Charakterystyka wg MNiSW:
Słowa kluczowe ang.: niowska Agnieszka^pKuna-Broniowska Agnieszka^rKuna-Broniowska^sAgnieszka^u^t^qKuna-Broniowska A^w^x0000024386^zKuna-Broniowska Agnieszka^aAdamczuk ;
Słowa kluczowe:
Słowa kluczowe ang.:


3/3
Autorzy: , .
Tytuł czasopisma:
Charakterystyka wg MNiSW:
Słowa kluczowe ang.: 20152015Ocena zawartości rozpuszczalnych szczawianów w granulowanych herbatkach ziołowych00000315120000002799AOartykuł oryginalny naukowyPUBLIKACJAPEŁNA PUBLIKACJAABartykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MNiSW)AFILIACJA PODANAPOLhttp://www.zppnr.sggw.pl/583-11.pdfPRACA RECENZOWANA100^a0084-5477^bB^fB^gABC^hABC^iX^jXY^a003^b003^c2016-02-19, 12:05^d2016-02-24, 09:44^e3828859034^f3828809295^aOcena zawartości rozpuszczalnych szczawianów w granulowanych herbatkach ziołowych^aZeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych^a2015^cnr 583^ds. 107--114^a0084-5477^a2015/2016^aŻukiewicz-Sobczak, Wioletta^cy^akwas szczawiowy^aKopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.^aFINAL_PUBLISHED^bOTHER^cAFTER_PUBLICATION^d6^eOPEN_JOURNAL^aCelem pracy było porównanie zawartości rozpuszczalnych szczawianów w ziołowych herbatkach wytworzonych w procesie aglomeracji bezciśnieniowej pylistych frakcji ziół i herbatkach dostępnych na rynku. W sporządzonych naparach oznaczano zawartość rozpuszczalnych szczawianów metodą manganianometryczną. Najmniejszą zawartość szczawianów wykazywały napary z rumianku, a największą herbatki z melisy. Zawartość szczawianów w handlowych herbatkach ziołowych wynosiła dla rumianku 8,7 mgˇ100 g-1, dla szałwii 11,55 mgˇ100 g-1 i dla melisy 13,95 mgˇ100 g-1 s.m. produktu. W naparach przygotowanych z granulek o wymiarze 1-2 mm wykryto od 11,55 do 34,05 mgˇ100 g-1 s.m. szczawianów. Herbatki z granulek o mniejszym rozmiarze zawierały większą ilość szczawianów. Największą zawartość tych związków stwierdzono w naparach z granulek melisy o wymiarze mniejszych od 1 mm. Uzyskane wyniki pozwalają stwierdzić, że herbatki otrzymane z granulowanych pyłów ziołowych nie stanowią zagrożenia dla zdrowia z powodu zawartych w nich szczawianów i mogą zostać wykorzystane jako alternatywny sposób zagospodarowania pylistych frakcji zielarskich.^aszczawiany^aHerbs are natural and safe agents for treatment of many illnesses. Herbal preparations are prepared from fresh or dried suitably comminuted plants and can be used internally and externally. They help to maintain good health and generally strengthen the body. It should be remembered that, in addition valuable ingredients herbs may contain anti-nutritive substances such as oxalates. Excessive consumption of these substances can cause many ailments associated with impaired calcium balance in t
Słowa kluczowe: ;
Uwaga:


  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB