Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
KOZAK MARTA Liczba odnalezionych rekordów: 17
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: In the dust of organic plant origin the presence of micro organisms, particularly moulds and endotoxins, is recorded to have harmful effects on the human body and cause many diseases. The microbiological quality of the processed plants is largely dependent on the fragment of the plant used as raw material, since the microbial contaminants are the result of different contacts of each particular part of the plant with the external environment during cultivation and further processing. Organic dust present in the plant raw material may be varied not only in terms of microbial contamination, but also regarding the size of particles thereof. In the presented study an attempt was made to identify fungi found in the organic dust sampled in an herb processing plant located in eastern Poland. The concentrations of PM10 and PM 1.0 were determined within two production lines, and these values were then referred to the existing regulations. The mean concentration of PM10 significantly exceeded the alert level.
2/17
Nr opisu: 0000035454 Autorzy: Marta Kozak, Paweł Sobczak, Kamil Wilczyński, Zbigniew Kobus, Kazimierz Zawiślak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak. Tytuł pracy: Concept of using fruit pomace on sustainable farms Tytuł całości: W: Farm Machinery and Processes Management in Sustainable Agriculture : symposium proceedings / ed. by Edmund Lorencowicz, Jacek Uziak, Bruno Huyghebaert Miejsce wydania: Lublin Wydawca: Department of Machinery Exploitation and Management of Production Processes University of Life Sciences in Lublin Rok wydania: 2017 Strony zajęte przez pracę: S. 192-197 ISBN: 978-83-937433-2-2 Uwagi: Publikacja zindeksowana w WoS w XI 2018 r. Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa Charakterystyka wg MNiSW: publikacja w recenzowanych mat. konf. międzynar. uwzględnionej w WoS Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 15.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe ang.: sustainable farms ; agglomeration ; antioxidant activity ; polyphenols ; pomace Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii Inne bazy podające opis:
WoS
DOI: 10.24326/fmpmsa.2017.35 Streszczenie: The paper presents the possibility of using fruit pomace as the management of poor products on sustainable farms. Processing of raw materials in the fruit and vegetable industry involves generation of manufacturing waste, of which pomace that may be processed in different ways, constitutes the highest share. Pomace is most commonly used as fuel in biogas plants, or as feed additives. Despite its high microbial instability, pomace is a great source of numerous bioactive substances.Therefore, it may be used alternatively in the production of granulated fruit and herbal teas.The aim of this paper was to assess the possibility of using fruit pomace in the production of granulated teas with addition of Melissa officinalis. Material used in the study was the agglomeration of dried and fragmented black chokeberry and apple pomace blended with Melissa officinalis. Prepared granules were used to make infusions for which the total polyphenol content, antioxidant activity and sediment amount were determined.
3/17
Nr opisu: 0000035062 Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Marta Kozak. Tytuł pracy: Długi termin przydatności do spożycia Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, nr 5 (214), s. 40--42 p-ISSN: 1732-467X Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy Język publikacji: POL Słowa kluczowe: spożycie ; termin przydatności Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
4/17
Nr opisu: 0000035032 Autorzy: Marta Kozak, Paweł Sobczak, Marta Krajewska, Beata Ślaska-Grzywna, Agnieszka Wójtowicz, Wioletta Żukiewicz-Sobczak. Tytuł pracy: Evaluation of health promoting properties and quality of herbal teas obtained from fine-grained fraction of herbs Tytuł równoległy: Ocena właściwości prozdrowotnych i jakości herbatek ziołowych otrzymanych z drobnoziarnistych frakcji ziół Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, Vol. 18, nr 2, s. 388-403 p-ISSN: 1332-9049 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 14.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe ang.: agglomeration ; antioxidative activity ; colour ; dpph ; heavy metal ions ; infusions ; polyphenols Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii https://jcea.agr.hr/volumes.php?lang=en&search=Article%3A1913 DOI: 10.5513/JCEA01/18.2.1913 Streszczenie: The purpose of this paper was to determine the quality of herbal teas produced using the non-pressure agglomeration of fine-grained fractions of herbs, compared with their counterparts available on the market. In prepared infusions, the total polyphenol content was determined, using the Folin-Ciocalteu's reagent, as well as the antioxidative activity with the use of the DPPH radical and L* a* b* colour parameters, according to the CIELab colour scale, were identified. Moreover, the iron, lead and cadmium ion content in the raw materials used in the manufacture of herbal granules was determined. Herbal infusions presented high but diversified active compound content. Infusions prepared from herbal granules displayed lower antioxidative properties and higher polyphenol content than commercially available teas. Infusions obtained from herbal granules of the smallest size had the darkest colour. Results of the analyses show that infusions obtained from granulated herbal powder do not pose any health hazard, and bio-active compounds contained therein may improve consumers' health. Non-pressure agglomeration of fine-grained herbal fractions may be used as an alternative method for their management.
5/17
Nr opisu: 0000035453 Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak, Anna Rogóż, Paulina Wojtyła-Buciora, Marta Kozak, Jerzy Zagórski. Tytuł pracy: Evaluation of the content of selected elements in herbs cultivated in organic farms in the Lublin Region Tytuł całości: W: Farm Machinery and Processes Management in Sustainable Agriculture : symposium proceedings / ed. by Edmund Lorencowicz, Jacek Uziak, Bruno Huyghebaert Miejsce wydania: Lublin Wydawca: Department of Machinery Exploitation and Management of Production Processes University of Life Sciences in Lublin Rok wydania: 2017 Strony zajęte przez pracę: S. 461-464 ISBN: 978-83-937433-2-2 Uwagi: Publikacja zindeksowana w WoS w XI 2018 r. Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa Charakterystyka wg MNiSW: publikacja w recenzowanych mat. konf. międzynar. uwzględnionej w WoS Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 15.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe ang.: herbs ; heavy metals ; organic farming ; agriculture Uwaga: Kopia dostepna w Sekcji Bibliometrii Inne bazy podające opis:
WoS
https://depot.ceon.pl/handle/123456789/14752 DOI: 10.24326/fmpmsa.2017.83 Streszczenie: Herbal raw materials are widely used in the food, pharmaceutical and cosmetic industries. In the presented studies the content of selected elements in the herbs originating from organic farming in the Lublin region was determined. The research was done for three different herbs: common thyme, pink rock-rose, and nettle by means of an ICP OES SpectroBlue spectrometer. It was shown that the content of heavy metals in the tested samples does not exceed generally accepted norms. The amount of trace in the tested herbs is too low for human health to be the main source to meet the demand. However, they may be a supplement of a daily diet.
6/17
Nr opisu: 0000035071 Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Marta Kozak. Tytuł pracy: Jakość mięsa Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, nr 11 (220), s. 18--20 p-ISSN: 1732-467X Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy Język publikacji: POL Słowa kluczowe: jakość mięsa Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
7/17
Nr opisu: 0000035069 Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak, Marta Kozak, Anna Szymanek. Tytuł pracy: Metody obróbki mięsa w wysokich temperaturach Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, nr 9 (218), s. 46--49 p-ISSN: 1732-467X Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy Język publikacji: POL Słowa kluczowe: obróbka mięsa ; wysokie temperatury Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
8/17
Nr opisu: 0000035063 Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak, Marta Kozak. Tytuł pracy: Metody transportu surowca stosowane w różnych maszynach Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, Nr 6 (215), s. 28--30 p-ISSN: 1732-467X Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy Język publikacji: POL Słowa kluczowe: transport surowca ; maszyny Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
9/17
Nr opisu: 0000035043 Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Marta Kozak. Tytuł pracy: Opakowania w przemyśle mięsnym Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, nr 4, s. 16--18 p-ISSN: 0367-4916 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 7.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: przemysł mięsny ; opakowanie Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii Streszczenie: Opakowania w przemyśle mięsnym spełniają podwójną rolę. Pierwsza z nich i najważniejsza to zabezpieczenie wyrobu przed niekorzystnym oddziaływaniem czynników zewnętrznych, natomiast druga to atrakcyjny wygląd, który jest istotny w marketingu, a w szczególności w sieci placówek sprzedaży detalicznej.
10/17
Nr opisu: 0000035066 Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Marta Kozak. Tytuł pracy: Technologia mycia w zakładach mięsnych Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, nr 7 (216), s. 42--43 p-ISSN: 1732-467X Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy Język publikacji: POL Słowa kluczowe: zakład mięsny ; technologia mycia Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
11/17
Nr opisu: 0000035044 Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak, Marta Kozak. Tytuł pracy: Technologia osłonek w przemyśle mięsnym Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, nr 6, s. 12--14 p-ISSN: 0367-4916 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 7.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: przemysł mięsny ; osłonki ; technologia Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii Streszczenie: Osłonki są liczną i bardzo zróżnicowaną grupą opakowań bezpośrednich stosowanych w procesie technologicznym produkcji wyrobów mięsnych. Stosuje się je jako jednostkowe opakowania w ramach każdej z czterech technologicznych grup wędlin wymienionych w Polskiej Normie PN-A-82007. Osłonki wędlinowe, ze względu na ich pochodzenie, dzieli się na dwie grupy: naturalne i sztuczne. Surowcem do produkcji osłonek naturalnych są wybrane i odpowiednio przygotowane uboczne części ciała zwierząt rzeźnych, natomiast osłonki sztuczne, nazywane tak ze względu na rodzaj surowca stosowanego do ich produkcji, są produkowane przemysłowo.
12/17
Nr opisu: 0000035067 Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Marta Kozak. Tytuł pracy: Urządzenia stosowane w produkcji osłonek naturalnych Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, nr 8 (217), s. 24--27 p-ISSN: 1732-467X Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy Język publikacji: POL Słowa kluczowe: osłonki naturalne ; wędliny Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
13/17
Nr opisu: 0000035034 Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Marta Kozak. Tytuł pracy: Zioła - najzdrowszy dodatek do produktów mięsnych Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2017, nr 1, s. 16--19 p-ISSN: 0367-4916 e-ISSN: 2449-9536 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 7.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: zioła ; produkty mięsne Streszczenie: Przyprawy są znane człowiekowi od dawna, jeszcze przed pojawieniem się ludzi ich konsumentami były zwierzęta. Można zaobserwować, że zwykle mięsożerne zwierzęta np. chore psy czy koty, spożywają wybrane przez siebie gatunki roślin kierując się instynktem. Podobnie przodkowie człowieka byli obdarzeni ogromną intuicją oraz niezwykłą umiejętnością obserwacji, gdyż od wieków stosowali leki roślinne. Interesujący jest fakt, że tych samych lub blisko spokrewnionych roślin używano do leczenia podobnych dolegliwości w plemionach, które zamieszkiwały różne kontynenty oddalone od siebie tysiące kilometrów. Poszukując roślin jadalnych człowiek pierwotny natrafiał na takie, które łagodziły różne dolegliwości, przyśpieszały gojenie ran, konserwowały żywność czy barwiły tkaniny. Przez wieki ludzkość odkrywała lecznicze właściwości ziół, sposoby stosowania poszczególnych roślin lub ich różnych części. Gromadzone przez tysiąclecia wiadomości o roślinach i ich działaniu były przekazywane z pokolenia na pokolenie ustnie, a po wynalezieniu pisma, zaczęto je spisywać.
14/17
Nr opisu: 0000032656 Autorzy: Marta Kozak, Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak. Tytuł pracy: Health properties of selected herbal plants Tytuł równoległy: Właściwości prozdrowotne wybranych roślin zielarskich Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2016, Vol. 10, issue 2, p. 64--70 p-ISSN: 2353-6942 e-ISSN: 2354-0265 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 9.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: Melissa officinalis ; Matricaria chamomilla ; Salvia officinalis ; Thymus vulgaris ; ziołolecznictwo Słowa kluczowe ang.: Melissa officinalis ; Matricaria chamomilla ; Salvia officinalis ; Thymus vulgaris ; herbal medicine Inne bazy podające opis:
AGRO
http://www.termedia.pl/WLASCIWOSCI-PROZDROWOTNE-WYBRANYCH-ROSLIN-ZIELARSKICH,99,27468,0,0.html DOI: 10.5114/hpc.2016.59635 Streszczenie: Herbs contain many biologically active natural substances and their properties have made it possible for people to use herbs in cooking and medicine for centuries. The use of herbal mixtures can prevent the illnesses, regenerate the body, regulate intestinal flora, strengthen the nervous, respiratory, digestive and circulatory systems. The objective of the study is the presentation of selected species of medicinal plants which are important to human body. Valuable, healthy properties of herbs result from the contained within them biologically active compounds such as glycosides, flavonoids, alkaloids, essential oils, tannins, bitterness, locks, pectin, minerals and vitamins. Properly matched herbs are natural and safe agents for treatment of many illnesses. Herbal preparations are prepared from fresh or dried, suitably comminuted plants and can be used internally and externally. They help to maintain good health and generally strengthen the body. Herbs are not only used in herbal medicine, but also in the food, cosmetic and perfumery industries. Herbal medicine is an effective method to take care of health by preventing illnesses and their treatment. Herbs have antibacterial properties, reduce the risk of cardio-vascular diseases and cancer, they can reduce the level of cholesterol in the blood and provide support to the respiratory and digestive systems. The proper selection of herbs and method of they consume is critical, because some of them have toxic properties, and various kinds of illnesses or specified physiological states constitute contraindications to their use. Streszczenie: Zioła zawierają wiele naturalnych substancji biologicznie aktywnych i ze względu na swoje właściwości są od wieków wykorzystywane w kuchni i lecznictwie. Stosowanie ziołowych mieszanek może zapobiegać wystąpieniu chorób, regenerować organizm, regulować florę bakteryjną jelit, wzmacniać układ nerwowy, oddechowy, trawienny oraz krążenia. Celem pracy jest przedstawienie wybranych gatunków roślin zielarskich ważnych dla organizmu człowieka ze względu na ich właściwości lecznicze. Cenne właściwości prozdrowotne ziół wynikają z zawartych w nich związków biologicznie aktywnych takich jak: glikozydy, flawonoidy, alkaloidy, olejki eteryczne, garbniki, gorycze, śluzy, pektyny, składniki mineralne i witaminy. Właściwie dobrane zioła są naturalnymi i bezpiecznymi środkami w leczeniu wielu chorób. Ziołowe preparaty wytwarzane są ze świeżych lub suszonych, odpowiednio rozdrobnionych roślin i mogą być stosowane zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Pomagają utrzymać dobry stan zdrowia i ogólnie wzmacniają organizm. Wykorzystywane są nie tylko w ziołolecznictwie, ale również w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i perfumeryjnym. Ziołolecznictwo stanowi skuteczną metodę dbania o zdrowie poprzez zapobieganie chorobom, a także ich leczenie. Zioła posiadają działanie antybakteryjne, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów, mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz wspomagać pracę układu oddechowego i trawienia. Ważny jest właściwy dobór ziół oraz sposób ich spożywania, ponieważ niektóre z nich posiadają toksyczne właściwości, a różnego rodzaju choroby lub określone stany fizjologiczne stanowią przeciwwskazania do ich zażywania.
15/17
Nr opisu: 0000033153 Autorzy: Paweł Sobczak, Kazimierz Zawiślak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Jacek Mazur, Rafał Nadulski, Marta Kozak. Tytuł pracy: The assessment of microbiological purity of selected components of animal feeds and mixtures which underwent thermal processing Tytuł równoległy: Ocena czystości mikrobiologicznej wybranych komponentów pasz i mieszanek poddanych obróbce termicznej Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2016, Vol. 17, no. 2, p. 303--314 p-ISSN: 1332-9049 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 14.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: bakterie ; czystość mikrobiologiczna ; obróbka termiczna ; pasze ; pleśnie Słowa kluczowe ang.: animal feeds ; bacteria ; microbiologiocal purity ; thermal processing Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. https://jcea.agr.hr/articles/774101_The_assessment_of_microbiological_purity_of_selected_components_of_animal_feeds_and_mixtures_which_underwent_thermal_processing_en...%20after%20review.pdf DOI: 10.5513/JCEA01/17.2.1706 Streszczenie: Microorganisms which contaminate animal feeds pose a threat not only to animals but also indirectly to humans through their consumption of products of animal origin. The aim of the present study was to assess microbiological cleanness of selected resources and ready-made feed mixtures before and after thermal processing. The results indicated that the most bacteriologically contaminated resources were oats (Avena sativa), wheat middlings, wheat (Triticum vulgare), and poultry feed mixture KDKA F35%. The least contaminated were maize (Zea) and Prowit - feed mixture for livestock. The examined feed resources were contaminated with moulds, among which dominated: Aspergillus and Penicillium. The findings of bacteriological and mycological contamination assure instead of allow stating that thermal processing limits microbiological contamination of animal feeds. In order to protect the health of animals as well as consumers it seems advisable to seek new methods of thermal processing in the production of animal feeds to provide their high quality and safety. Streszczenie: Mikroorganizmy zanieczyszczające pasze stanowią zagrożenia zarówno dla zwierząt, ale także pośrednio dla ludzi poprzez spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Celem niniejszej pracy była ocena czystości mikrobiologicznej wybranych surowców oraz gotowych mieszanek paszowych przed oraz po obróbce termicznej. Z przeprowadzonych badań wynika, że najbardziej zanieczyszczonymi bakteriologicznie surowcami był owies, śruta pszenna, pszenica oraz mieszanka paszowa dla drobiu KDKA F35%. Najmniej zaniczyszczeń posiadała kukurydza oraz mieszanka dla trzody Prowit. Badane surowce paszowe zanieczyszczone plesniami, wśród których dominowąły rodzaje: Aspergillus i Penicillium. Uzyskane wyniki badań zanieczyszczenia bakteriologicznego i mykologicznego pozwalają stwierdzić iż proces obróbki termicznej ogranicza zanieczyszczenia mikrobiologiczne pasz. W celu ochrony zdrowia zwierząt oraz konsumentów wydaje się być wskazane poszukiwanie nowych metod obróbki termicznej w produkcji pasz, aby zapewniać im wysoką jakość i bezpieczeństwo.
16/17
Nr opisu: 0000031365 Autorzy: Paweł Sobczak, Kazimierz Zawiślak, Marta Kozak, Jacek Mazur, Marian Panasiewicz, Zbigniew Kobus, Wioletta Żukiewicz-Sobczak. Tytuł pracy: Extrusion of cereals with admixture of soya bean grains from traditional crops Tytuł całości: W: Farm Machinery and Processes Management in Sustainable Agriculture, 7th International Scientific Symposium / ed. by Bruno Huyghebaert, Edmund Lorencowicz and Jacek Uziak Miejsce wydania: Amsterdam Wydawca: Elsevier B.V. Rok wydania: 2015 Seria: Agriculture and Agricultural Science Procedia, 2210-7843, Vol. 7 Strony zajęte przez pracę: S. 236-240 Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych zagranicznych Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: publikacja w recenzowanych mat. konf. międzynar. uwzględnionej w WoS Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 15.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: ziarna soi ; proces wytłaczania ; uprawa tradycyjna ; uprawa roślin Słowa kluczowe ang.: soybean ; extrusion process ; traditional crops Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW. Inne bazy podające opis:
WoS
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210784315300334 DOI: 10.1016/j.aaspro.2015.12.033 Streszczenie: The paper presents characteristics of mixtures of soya bean extrusion process with wheat and corn and soya beans' meals with these cereals. On the Polish market, soybeans come mostly from traditional crops, for this reason its cultivation is much more expensive than soybeans derived from GM crops. Refuse soybean contains a large amount of fat that can be used as an additive enriching animal feed fat. It is however essential first soybeans processing. The extrusion process is one of the processing method refused soybean or whole soybeans as a component in extruded blends. The study used with isolated hulled and unhulled soybeans. From the analysis of the results obtained for the extrudates of mixtures with wheat and corn with addition of soya bean grains, it can be concluded that both the cutting strength and the hardness of the extrudates was higher in the case of corn compound. The greatest ratio of expansion was achieved for the extrudates of wheat and unhulled soya bean compound. The highest hardness was obtained by subjecting to extrusion a mixture of unhulled soya bean meal with corn, while introducing meal of hulled soya bean resulted in extrudates with about 70% lower hardness.
17/17
Nr opisu: 0000031512 Autorzy: Marta Kozak, Paweł Sobczak, Marta Krajewska, Beata Ślaska-Grzywna, Kazimierz Zawiślak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak. Tytuł pracy: Ocena zawartości rozpuszczalnych szczawianów w granulowanych herbatkach ziołowych Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2015, nr 583, s. 107--114 p-ISSN: 0084-5477 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: POL Punktacja ministerstwa: 13.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: kwas szczawiowy ; szczawiany ; herbatka ziołowa ; aglomeracja bezciśnieniowa Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW. http://www.zppnr.sggw.pl/583-11.pdf Streszczenie: Celem pracy było porównanie zawartości rozpuszczalnych szczawianów w ziołowych herbatkach wytworzonych w procesie aglomeracji bezciśnieniowej pylistych frakcji ziół i herbatkach dostępnych na rynku. W sporządzonych naparach oznaczano zawartość rozpuszczalnych szczawianów metodą manganianometryczną. Najmniejszą zawartość szczawianów wykazywały napary z rumianku, a największą herbatki z melisy. Zawartość szczawianów w handlowych herbatkach ziołowych wynosiła dla rumianku 8,7 mgˇ100 g-1, dla szałwii 11,55 mgˇ100 g-1 i dla melisy 13,95 mgˇ100 g-1 s.m. produktu. W naparach przygotowanych z granulek o wymiarze 1-2 mm wykryto od 11,55 do 34,05 mgˇ100 g-1 s.m. szczawianów. Herbatki z granulek o mniejszym rozmiarze zawierały większą ilość szczawianów. Największą zawartość tych związków stwierdzono w naparach z granulek melisy o wymiarze mniejszych od 1 mm. Uzyskane wyniki pozwalają stwierdzić, że herbatki otrzymane z granulowanych pyłów ziołowych nie stanowią zagrożenia dla zdrowia z powodu zawartych w nich szczawianów i mogą zostać wykorzystane jako alternatywny sposób zagospodarowania pylistych frakcji zielarskich. Streszczenie: Herbs are natural and safe agents for treatment of many illnesses. Herbal preparations are prepared from fresh or dried suitably comminuted plants and can be used internally and externally. They help to maintain good health and generally strengthen the body. It should be remembered that, in addition valuable ingredients herbs may contain anti-nutritive substances such as oxalates. Excessive consumption of these substances can cause many ailments associated with impaired calcium balance in the human body, and in particular provoke the formation of kidney stones. In many countries, herbal teas are classifi ed as foodstuffs of small (<2 mg) and medium (2-10 mg) content of soluble oxalates in 250 cm3 of the beverage. The amount of oxalate present in herbal teas depends on many factors, inter alia, by region of origin, of the period of harvest, anatomical portion plant, processing method, and a method of making. Extremely important is determining the amount of oxalate in food and daily diet, especially for people at risk of nephrolithiasis. The amount of oxalate adopted by an adult should not exceed 40-50 mg per day. The aim of the study was to compare the content of soluble oxalates in herbal teas produced using th non-pressure agglomeration of dust fraction of lemon balm, wild chamomile and sage. The control sample was herbal teas available in the market. The content of soluble oxalates was determined in the prepared infusions with a manganometric method. The teas were brewed at 100 cm3 distilled water a temperature of 90°C in 3 min under cover. The lowest content of oxalates was shown by the infusions of chamomile and the highest by tea with lemon balm. The content of oxalates in herbal infusions was increased with the degree of fragmentation of herbs. Teas from granules of smaller size contained a larger amount of oxalates. The highest content of soluble oxalates was exhibited teas of lemon balm prepared from granules which had a particle size of less than 1 mm. The results show that tea prepared from granular herbal dust does not pose a health risk due to the content of oxalates. It can be used as an alternative method of managing herbal waste.