AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: MAZUR JACEK
Liczba odnalezionych rekordów: 8



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/8
Nr opisu: 0000037928
Autorzy: Paweł Sobczak, Jacek Mazur, Kazimierz Zawiślak, Marian Panasiewicz, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Jolanta Królczyk, Jerzy Lechowski.
Tytuł pracy: Evaluation of Dust Concentration During Grinding Grain in sustainable Agriculture
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, Vol. 11, issue 17, article number 4572
p-ISSN: 2071-1050

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 2.576
Punktacja ministerstwa: 100.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: grinding ; organic dust ; sustainable agriculture
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
https://www.mdpi.com/2071-1050/11/17/4572
DOI: 10.3390/su11174572
Streszczenie: This work analyses the organic dust concentration during a wheat grinding process which was carried out using two types of grinders: A hammer mill and a roller mill. DustTrak II aerosol monitor was used to measure the concentration of the dust PM10 (particles with the size smaller than 10 ľm), PM4.0, and PM1.0. An increase of the grain moisture to 14% resulted in the reduction in PM10 when grinding grain using the hammer mill. An inverse relationship was obtained when grain was ground using the roller mill. A smaller amount of the fraction below 0.1 mm was observed for larger diameter of the holes in the screen and smaller size of the working gap in the roller mill. For both mills, the obtained concentration of the PM10 fraction dust exceeded the acceptable level. To protect farmers health, it is necessary to use dust protection equipment or to modify the grinding technology by changing the grain moisture content and/or the grinding parameters.

2/8
Nr opisu: 0000037927
Autorzy: Kazimierz Zawiślak, Paweł Sobczak, Marta Kozak, Jacek Mazur, Marian Panasiewicz, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Janusz Wojdalski, Leszek Mieszkalski.
Tytuł pracy: Microbiological Analysis and Concentration of Organic Dust in a Herb Processing Plant
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, Vol. 28, no. 5, p. 3505-3511
p-ISSN: 1230-1485
e-ISSN: 2083-5906

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.383
Punktacja ministerstwa: 40.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: dust ; contamination ; moulds ; herb industry ; environment
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Inne bazy podające opis:
  • WoS
  • Scopus

    http://www.pjoes.com/Microbiological-Analysis-and-Concentration-nof-Organic-Dust-in-an-Herb-Processing,93705,0,2.html
    DOI: 10.15244/pjoes/93705
    Streszczenie: In the dust of organic plant origin the presence of micro organisms, particularly moulds and endotoxins, is recorded to have harmful effects on the human body and cause many diseases. The microbiological quality of the processed plants is largely dependent on the fragment of the plant used as raw material, since the microbial contaminants are the result of different contacts of each particular part of the plant with the external environment during cultivation and further processing. Organic dust present in the plant raw material may be varied not only in terms of microbial contamination, but also regarding the size of particles thereof. In the presented study an attempt was made to identify fungi found in the organic dust sampled in an herb processing plant located in eastern Poland. The concentrations of PM10 and PM 1.0 were determined within two production lines, and these values were then referred to the existing regulations. The mean concentration of PM10 significantly exceeded the alert level.

    3/8
    Nr opisu: 0000037924
    Autorzy: Rafał Nadulski, Andzrej Masłowski, Artur Mazurek, Paweł Sobczak, Marek Szmigielski, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Ignacy Niedziółka, Jacek Mazur.
    Tytuł pracy: Vitamin C and lutein content of northern highbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) juice processed using freezing and thawing
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2019, Vol. 13, issue 4, p. 2521--2528
    p-ISSN: 2193-4126
    e-ISSN: 2193-4134

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.648
    Punktacja ministerstwa: 40.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe ang.: juice ; northern highbush blueberry ; extraction ; freezing ; lutein ; vitamin C
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    https://link.springer.com/article/10.1007/s11694-019-00172-x
    DOI: 10.1007/s11694-019-00172-x
    Streszczenie: Juices produced on an industrial scale are largely devoid of pectin substances, and lack a significant part of their vitamins, carotenoids and polyphenols. In recent years, physical methods have been used for preliminary treatments prior to pressing, allowing the elimination of enzymatic treatment. This paper presents the results of a study on the effect of freezing and thawing, as a preliminary treatment, on the efficiency of pressing and on the quality of juice obtained from northern highbush blueberry. Preliminary treatment of pulp, consisting in its freezing and thawing, caused a notable (23.1%), but lower than that for enzymatic treatment (34.9%), increase in pressing efficiency relative to control samples. The highest content of lutein and vitamin C was obtained in juice acquired from pulp subjected to treatment consisting in its freezing and thawing prior to pressing. The application of enzymatic treatment caused a 26.9% increase in the content of juice extract, while the treatment consisting in freezing and thawing caused a 19.5% increase in the content of extract. Irrespective of the type of preliminary treatment applied, a degradation of l-ascorbic acid and an increase in the content of dehydro-l-ascorbic acid were observed in the juices produced. The method proposed permits the production of juices with health-promoting properties, due to the application of freezing as a preliminary treatment.

    4/8
    Nr opisu: 0000036340
    Autorzy: Marta Joanna Kozak-Kalita, Paweł Sobczak, Kazimierz Zawiślak, Jacek Mazur, Marian Panasiewicz, Wioletta Żukiewicz-Sobczak.
    Tytuł pracy: Influence of UV-C radiation on the microbiological purity in selected species of herbs
    Tytuł równoległy: Wpływ promieniowania UV-C na czystość mikrobiologiczną wybranych gatunków ziół
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2018, Vol. 12, issue 4, p. 285--290
    p-ISSN: 2353-6942
    e-ISSN: 2354-0265

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 9.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: sterylizacja UV-C ; czystość mikrobiologiczna ; tymianek pospolity ; czystek lekarski ; pokrzywa zwyczajna
    Słowa kluczowe ang.: UV-C sterilization ; microbiological purity ; thyme ; medical cistus ; stinging nettle
    https://www.termedia.pl/Influence-of-UV-C-radiation-on-the-microbiological-purity-in-selected-species-of-herbs,99,33555,0,1.html
    DOI: 10.5114/hpc.2018.77838
    Streszczenie: Herbs are used in both the food and pharmaceutical industry. The quality of products received from herbal raw materials depends primarily on the microbiological purity of herbs. The presence of germs in food products contributes to developing alimentary infections and to the contamination of food with mycotoxins. Decontamination with ultraviolet UV-C rays is a proven way to enhance the microbiological purity of food products as radiation directly affects the structure of the nucleic acid of living organisms and destroys them without selective biocidal activity. The aim of the study was to determine the microbiological purity of selected species of herbs and assess the possibility of using UV-C radiation to increase it. The scope of work included the separation of three dimensional fractions of dried herbs such as thyme, medical cistus and stinging nettle, and then subjecting them to UV-C light and determining the total number of germs in the herbs with respect to the control sample, which consisted of untreated herbs. The tested herbs were characterised by diversified microbiological purity, depending on the species and a type of size fraction. Sterilisation of herbs with UV-C radiations allowed for increasing their microbiological purity as compared to the control sample, in the case of the fraction with the largest particle size by about 37% - thyme, 73% - cistus and 30% - nettle. The use of UV-C radiation allowed for considerable reduction of the number of germs found in the examined herbs.
    Streszczenie: Zioła znajdują zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym jak i farmaceutycznym. Jakość produktów otrzymywanych z surowców zielarskich zależy przede wszystkim od czystości mikrobiologicznej ziół. Obecność drobnoustrojów w produktach żywnościowych przyczynia się do powstawania infekcji pokarmowych oraz skażenia mikotoksynami. Dekontaminacja przy pomocy promieni ultrafioletowych UV-C stanowi sprawdzony sposób zwiększenia czystości mikrobiologicznej produktów spożywczych, gdyż promieniowanie to bezpośrednio wpływa na strukturę kwasów nukleinowych organizmów żywych i niszczy je, przy czym nie wykazuje wybiórczej aktywności biobójczej. Celem pracy było określenie czystości mikrobiologicznej wybranych gatunków ziół i ocena możliwości wykorzystania promieniowania UV-C do jej zwiększenia. Zakres pracy obejmował rozdzielenie na trzy frakcje wymiarowe suszonych ziół takich jak tymianek pospolity, czystek lekarski i pokrzywa zwyczajna, a następnie poddanie ich działaniu promieni UV-C i określenie ogólnej liczby drobnoustrojów w ziołach w odniesieniu do próby kontrolnej, którą stanowiły zioła nie poddane obróbce. Badane zioła charakteryzowały się zróżnicowaną czystością mikrobiologiczną zależną od ich gatunku oraz rodzaju frakcji wymiarowej. Sterylizacja ziół promieniami UV-C umożliwiła zwiększenie ich czystości mikrobiologicznej w stosunku do próby kontrolnej, w przypadku frakcji o największym wymiarze cząstek odpowiednio o około 37%- tymianek pospolity, 73%- czystek lekarski i o 30%- pokrzywa zwyczajna. Zastosowanie promieniowania UV-C pozwoliło w znaczący sposób zmniejszyć ilość drobnoustrojów obecnych w badanych ziołach.

    5/8
    Nr opisu: 0000035455
    Autorzy: Marian Panasiewicz, Paweł Sobczak, Jacek Mazur, Kazimierz Zawiślak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Yuri Fatykhov.
    Tytuł pracy: Separation and cleaning as a main process in the sustainable farm
    Tytuł całości: W: Farm Machinery and Processes Management in Sustainable Agriculture : symposium proceedings / ed. by Edmund Lorencowicz, Jacek Uziak, Bruno Huyghebaert
    Miejsce wydania: Lublin
    Wydawca: Department of Machinery Exploitation and Management of Production Processes University of Life Sciences in Lublin
    Rok wydania: 2017
    Strony zajęte przez pracę: S. 290-294
    ISBN: 978-83-937433-2-2
    Uwagi: Publikacja zindeksowana w WoS w XI 2018 r.
    Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich
    Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
    Charakterystyka wg MNiSW: publikacja w recenzowanych mat. konf. międzynar. uwzględnionej w WoS
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 15.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe ang.: organization ; cleaning ; separation ; sustainable farm ; physical properties
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
    Inne bazy podające opis:
  • WoS

    https://depot.ceon.pl/handle/123456789/14783
    DOI: 10.24326/fmpmsa.2017.52
    Streszczenie: The paper presents the results of a study on evaluation of a selected group of physical properties of dry mixtures of juniper in relation to the process of their cleaning and separation using two types of cleaning separators. It has been shown that the course and the effectiveness of the process of separation of juniper berry-like cones from a dry mixture depends on the recognition of certain physical properties of the mixture as well as the type and parameters of the used separator devices. In addition, the most important geometric and dimensional characteristics of particular fractions obtained in the process of separation and cleaning of the mixture were specified.

    6/8
    Nr opisu: 0000033154
    Autorzy: Małgorzata Szczepanik, Paweł Sobczak, Jacek Mazur, Kazimierz Zawiślak, Rafał Nadulski, Mirosława Wesołowska-Janczarek, Dorota Domagała, Józef Grochowicz, Wioletta Żukiewicz-Sobczak.
    Tytuł pracy: Comparison of parmesan cheese drying course by menas of regression method
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2016, T. 46, s. 15--29
    p-ISSN: 1896-7701

    Uwagi: Od 2016 r. zmiana numeru ISSN na 2450-8241.
    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 8.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe ang.: linear regression ; hypothesis testing ; multiple comparisons ; confidence bands ; cheese ; convection drying
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    http://collbiom.up.lublin.pl/pdfview.aspx?tom=46&strona=15
    Streszczenie: The aim of the article is to compare regression lines which describe relations between the inverse of water content in cheese and time of drying. Each line involves one of the combinations of Parmesan's type cheese piece sizes (4 mm, 6 mm) and drying temperatures (30°C and 50°C) and piece size of 8 mm dried in 50°C. Regression lines were compared for five combinations of piece sizes and drying temperatures. The duration of the drying process was ten hours. Regression coefficients in the equations were compared using partial F-test. Multiple pair comparisons were examined by means of SimReg procedure. The latter method allowed to identify pairs of significantly different regression equations as well as pairs of equations that do not differ significantly. A similar analysis was performed for the observations regarding the second drying period (from 5th to 10th hour of drying). In addition to the aforementioned methods also the procedure of determining groups of mutually parallel straight lines was used. The application of that method enabled the division of five equations into two groups.

    7/8
    Nr opisu: 0000033153
    Autorzy: Paweł Sobczak, Kazimierz Zawiślak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Jacek Mazur, Rafał Nadulski, Marta Kozak.
    Tytuł pracy: The assessment of microbiological purity of selected components of animal feeds and mixtures which underwent thermal processing
    Tytuł równoległy: Ocena czystości mikrobiologicznej wybranych komponentów pasz i mieszanek poddanych obróbce termicznej
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2016, Vol. 17, no. 2, p. 303--314
    p-ISSN: 1332-9049

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 14.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: bakterie ; czystość mikrobiologiczna ; obróbka termiczna ; pasze ; pleśnie
    Słowa kluczowe ang.: animal feeds ; bacteria ; microbiologiocal purity ; thermal processing
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    https://jcea.agr.hr/articles/774101_The_assessment_of_microbiological_purity_of_selected_components_of_animal_feeds_and_mixtures_which_underwent_thermal_processing_en...%20after%20review.pdf
    DOI: 10.5513/JCEA01/17.2.1706
    Streszczenie: Microorganisms which contaminate animal feeds pose a threat not only to animals but also indirectly to humans through their consumption of products of animal origin. The aim of the present study was to assess microbiological cleanness of selected resources and ready-made feed mixtures before and after thermal processing. The results indicated that the most bacteriologically contaminated resources were oats (Avena sativa), wheat middlings, wheat (Triticum vulgare), and poultry feed mixture KDKA F35%. The least contaminated were maize (Zea) and Prowit - feed mixture for livestock. The examined feed resources were contaminated with moulds, among which dominated: Aspergillus and Penicillium. The findings of bacteriological and mycological contamination assure instead of allow stating that thermal processing limits microbiological contamination of animal feeds. In order to protect the health of animals as well as consumers it seems advisable to seek new methods of thermal processing in the production of animal feeds to provide their high quality and safety.
    Streszczenie: Mikroorganizmy zanieczyszczające pasze stanowią zagrożenia zarówno dla zwierząt, ale także pośrednio dla ludzi poprzez spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Celem niniejszej pracy była ocena czystości mikrobiologicznej wybranych surowców oraz gotowych mieszanek paszowych przed oraz po obróbce termicznej. Z przeprowadzonych badań wynika, że najbardziej zanieczyszczonymi bakteriologicznie surowcami był owies, śruta pszenna, pszenica oraz mieszanka paszowa dla drobiu KDKA F35%. Najmniej zaniczyszczeń posiadała kukurydza oraz mieszanka dla trzody Prowit. Badane surowce paszowe zanieczyszczone plesniami, wśród których dominowąły rodzaje: Aspergillus i Penicillium. Uzyskane wyniki badań zanieczyszczenia bakteriologicznego i mykologicznego pozwalają stwierdzić iż proces obróbki termicznej ogranicza zanieczyszczenia mikrobiologiczne pasz. W celu ochrony zdrowia zwierząt oraz konsumentów wydaje się być wskazane poszukiwanie nowych metod obróbki termicznej w produkcji pasz, aby zapewniać im wysoką jakość i bezpieczeństwo.

    8/8
    Nr opisu: 0000031365
    Autorzy: Paweł Sobczak, Kazimierz Zawiślak, Marta Kozak, Jacek Mazur, Marian Panasiewicz, Zbigniew Kobus, Wioletta Żukiewicz-Sobczak.
    Tytuł pracy: Extrusion of cereals with admixture of soya bean grains from traditional crops
    Tytuł całości: W: Farm Machinery and Processes Management in Sustainable Agriculture, 7th International Scientific Symposium / ed. by Bruno Huyghebaert, Edmund Lorencowicz and Jacek Uziak
    Miejsce wydania: Amsterdam
    Wydawca: Elsevier B.V.
    Rok wydania: 2015
    Seria: Agriculture and Agricultural Science Procedia, 2210-7843, Vol. 7
    Strony zajęte przez pracę: S. 236-240
    Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych zagranicznych
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: publikacja w recenzowanych mat. konf. międzynar. uwzględnionej w WoS
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 15.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: ziarna soi ; proces wytłaczania ; uprawa tradycyjna ; uprawa roślin
    Słowa kluczowe ang.: soybean ; extrusion process ; traditional crops
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
    Inne bazy podające opis:
  • WoS

    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210784315300334
    DOI: 10.1016/j.aaspro.2015.12.033
    Streszczenie: The paper presents characteristics of mixtures of soya bean extrusion process with wheat and corn and soya beans' meals with these cereals. On the Polish market, soybeans come mostly from traditional crops, for this reason its cultivation is much more expensive than soybeans derived from GM crops. Refuse soybean contains a large amount of fat that can be used as an additive enriching animal feed fat. It is however essential first soybeans processing. The extrusion process is one of the processing method refused soybean or whole soybeans as a component in extruded blends. The study used with isolated hulled and unhulled soybeans. From the analysis of the results obtained for the extrudates of mixtures with wheat and corn with addition of soya bean grains, it can be concluded that both the cutting strength and the hardness of the extrudates was higher in the case of corn compound. The greatest ratio of expansion was achieved for the extrudates of wheat and unhulled soya bean compound. The highest hardness was obtained by subjecting to extrusion a mixture of unhulled soya bean meal with corn, while introducing meal of hulled soya bean resulted in extrudates with about 70% lower hardness.

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB