AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: NITYCHORUK DOMINIK KAROL
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000042740
Autorzy: Małgorzata Tokarska-Rodak, Marta Zarębska, Dominik Karol Nitychoruk.
Tytuł pracy: Mycotoxin Contaminants of Walnuts - Preliminary Studies
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 31, no. 1, p. 493--498
p-ISSN: 1230-1485
e-ISSN: 2083-5906

Charakterystyka formalna: raport z badań / ekspertyza
Charakterystyka merytoryczna: komunikat o wynikach badań
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.800
Punktacja ministerstwa: 40.000
Słowa kluczowe ang.: aflatoxin B1 (AFB1) ; mycotoxin ; ochratoxin A (OTA) ; walnuts ; zearalenone (ZON)
http://www.pjoes.com/Mycotoxin-Contaminants-of-Walnuts-n-Preliminary-Studies,138990,0,2.html
DOI: 10.15244/pjoes/138990
Streszczenie: Mycotoxins are important indicators of product quality. They show various levels of toxicity, and contaminated food can cause acute, sub-acute, or chronic food poisoning and exert a negative effect on human health. The aim of the study was to determine the concentration of selected mycotoxins: total aflatoxins, aflatoxin B1, ochratoxin A, fumonisin, T-2/HT-2 toxins, and zearalenone in walnuts collected in private household gardens in Lublin Province. Walnut (in shells) were collected in June/July 2020. The material, i.e. 38 walnut samples from autumn harvest in 2019, was donated for the analyses voluntarily. Quantitative tests ELISA were used to detect the presence of mycotoxins in the edible part of the nuts. Over 86% of the walnut samples were found to exceed the maximum residue levels for the total aflatoxin concentration (4 ľg/kg) for tree nuts intended for human consumption or used as an ingredient in food products. The concentration of aflatoxin B1 exceeded the allowable level of 2 ľg/kg in over 65% of the samples. In addition to aflatoxins, two other mycotoxins (ochratoxin A and T-2/HT-2) were detected in over 28% of the samples, three compounds (ochratoxin A, fumonisin, and T-2/HT-2) - in 15.8% of the samples, and ochratoxin A, T-2/HT-2, and zearalenone were contained in 10.5% of the samples. Aflatoxin is the most common fungal contaminant of walnuts however other mycotoxins, may be identified in this product as well. Potentially they all exert an unfavorable impact on consumer health.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB