AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: SZMIGIELSKI MAREK
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000037924
Autorzy: Rafał Nadulski, Andzrej Masłowski, Artur Mazurek, Paweł Sobczak, Marek Szmigielski, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Ignacy Niedziółka, Jacek Mazur.
Tytuł pracy: Vitamin C and lutein content of northern highbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) juice processed using freezing and thawing
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, Vol. 13, issue 4, p. 2521--2528
p-ISSN: 2193-4126
e-ISSN: 2193-4134

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.648
Punktacja ministerstwa: 40.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: juice ; northern highbush blueberry ; extraction ; freezing ; lutein ; vitamin C
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
https://link.springer.com/article/10.1007/s11694-019-00172-x
DOI: 10.1007/s11694-019-00172-x
Streszczenie: Juices produced on an industrial scale are largely devoid of pectin substances, and lack a significant part of their vitamins, carotenoids and polyphenols. In recent years, physical methods have been used for preliminary treatments prior to pressing, allowing the elimination of enzymatic treatment. This paper presents the results of a study on the effect of freezing and thawing, as a preliminary treatment, on the efficiency of pressing and on the quality of juice obtained from northern highbush blueberry. Preliminary treatment of pulp, consisting in its freezing and thawing, caused a notable (23.1%), but lower than that for enzymatic treatment (34.9%), increase in pressing efficiency relative to control samples. The highest content of lutein and vitamin C was obtained in juice acquired from pulp subjected to treatment consisting in its freezing and thawing prior to pressing. The application of enzymatic treatment caused a 26.9% increase in the content of juice extract, while the treatment consisting in freezing and thawing caused a 19.5% increase in the content of extract. Irrespective of the type of preliminary treatment applied, a degradation of l-ascorbic acid and an increase in the content of dehydro-l-ascorbic acid were observed in the juices produced. The method proposed permits the production of juices with health-promoting properties, due to the application of freezing as a preliminary treatment.

2/2
Nr opisu: 0000031246
Autorzy: Alina Kowalczyk-Juśko, Bogdan Kościk, Krzysztof Jóźwiakowski, Andrzej Marczuk, Janusz Zarajczyk, Józef Kowalczuk, Marek Szmigielski, Agnieszka Sagan.
Tytuł pracy: Efekty biochemicznej i termochemicznej konwersji biomasy sorga (Sorghum bicolor Moench.) na energię użytkową
Tytuł równoległy: Effects of biochemical and thermochemical conversion of sorghum biomass to usable energy
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2015, T. 94, nr 10, s. 1838-1840
p-ISSN: 0033-2496

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.367
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: energia użytkowa ; sorgo ; biomasa
Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
Inne bazy podające opis:
  • WoS

    DOI: 10.15199/62.2015.10.39

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB