AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: WOŁYŃCZUK KLAUDIA
Liczba odnalezionych rekordów: 7



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/7
Nr opisu: 0000037843
Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Klaudia Wołyńczuk, Paweł Sobczak, Francesco Santoro.
Tytuł pracy: Assessment of vitamin D content in dietary supplements sold in EU pharmacies and supermarkets
Tytuł równoległy: Ocena suplementów diety dostępnych w aptekach i supermarketach na terenie UE pod kątem zawartości witaminy D
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, Vol. 14, issue 1, p. 43--48
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: witamina D ; ergokalcyferol ; cholekarcyferol ; hiperwitaminoza ; witaminy
Słowa kluczowe ang.: vitamin D ; ergocalciferol ; cholecarciferol ; hypervitaminosis ; vitamins
https://www.termedia.pl/Assessment-of-vitamin-D-content-in-dietary-supplements-sold-in-EU-pharmacies-and-supermarkets,99,37034,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2019.86267
Streszczenie: One of the main fat-soluble vitamins is vitamin D, whose primary function is the regulation of calcium-phosphate metabolism and mineralization of bone tissue. Vitamin D occurs in two forms: vitamin D2 (ergocalciferol) - found in plants and fungi (mainly yeasts) and vitamin D3 (cholecalciferol) - produced in animals. Hypovitaminosis of vitamin D leads to metabolic bone diseases in children and adults and can also affect the incidence of many chronic diseases such as: multiple sclerosis, diabetes, rheumatoid arthritis, bronchial asthma, cancer, atherosclerosis, coronary artery disease and heart failure. The aim of the current study was to assess the content of vitamin D in dietary supplements available in pharmacies and supermarkets in the EU. The evaluation involved analysing the ratio of vitamin D content in supplements in relation to the typical demand of the organism. This study assessed 15 popular over-the-counter dietary supplements in the form of tablets, capsules, lozenges and lollipops for children as well as in the form of effervescent tablets. On the basis of the labels on the packaging, the vitamin D content of the supplements was assessed in relation to the dietary demands of the body. Self-administration of over-the-counter multivitamin supplements is not an optimal way to increase vitamin D levels. It is recommended, therefore, that individuals requiring vitamin D supplementation seek specialist medical advice to optimal treatment strategies.
Streszczenie: Jedną z głównych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest witamina D. Kluczową funkcją witaminy D w organizmie człowieka jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz mineralizacja tkanki kostnej. Poznane zostały dwie formy witaminy D: witamina D2 (ergokalcyferol) - występująca w roślinach i grzybach (głównie drożdżach) oraz witamina D3 (cholekalcyferol) - wytwarzana w organizmach zwierzęcych. Hipowitaminoza tej witaminy prowadzi do metabolicznych chorób kości u dzieci i dorosłych, a także może mieć wpływ na występowanie wielu chorób przewlekłych takich jak: stwardnienie rozsiane, cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów, astma oskrzelowa, nowotwory, miażdżyca, choroba wieńcowa, niewydolność serca. Celem pracy była ocena zawartości witaminy D w suplementach diety dostępnych w aptekach oraz supermarketach na terenie UE. Oceniano stosunek zawartości witaminy D w suplementach w odniesieniu do zapotrzebowania organizmu. Materiał badawczy stanowiło 15 popularnych suplementów diety dostępnych bez recepty w aptekach oraz supermarketach na terenie UE. Wykorzystane suplementy były w formie tabletek, kapsułek, tabletek do ssania i lizaków dla dzieci oraz w formie tabletek musujących. Na podstawie etykiet znajdujących się na opakowaniu oceniano zawartość witaminy D w suplementach w odniesieniu do zapotrzebowania organizmu. Samodzielne dozowanie suplementów diety nie jest optymalnym sposobem na zwiększenie poziomu witaminy D w organizmie. Z tego też względu stosując je należy zasięgać porad specjalisty.

2/7
Nr opisu: 0000040494
Autorzy: Klaudia Wołyńczuk, Anna Rogóż-Matyszczak, Marta Zarębska, Łukasz Jan Zbucki.
Tytuł pracy: The quality and importance of groundwater in the escarpment zone of the Bug River Valley
Tytuł równoległy: Jakość i znaczenie wód gruntowych w strefie krawędziowej Doliny Bugu
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, Vol. 14, issue 4, p. 320--326
p-ISSN: 2353-6942
e-ISSN: 2354-0265

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: geochemia wód ; hydrologia ; mikrobiologia wód ; studnie przydomowe ; wody podziemne ; dolina Bugu ; zanieczyszczenie wody
Słowa kluczowe ang.: water geochemistry ; hydrology ; water microbiology ; domestic wells ; groundwater ; water pollution ; Bug valley
https://www.termedia.pl/THE-QUALITY-AND-IMPORTANCE-OF-GROUNDWATER-IN-THE-ESCARPMENT-ZONE-r-n-r-nOF-THE-BUG-RIVER-VALLEY,99,41438,0,1.html
DOI: 10.5114/hpc.2020.97679
Streszczenie: The use of groundwater from private wells in households is increasing significantly. However, this water is usually untreated, making it a carrier of diseases. Chemical composition plays a key role in assessing groundwater quality. Due to rapid urbanization and industrialization of the environment, pollutants (especially toxic elements) are constantly being released into the aquatic environment and pose a threat to human and animal health. There is a large variety of microorganisms in aquifers. The use of groundwater from aquifers as sources of drinking water without water treatment or disinfection is a public health problem. Material and methods: The material for the study consisted of water samples taken from used and unused domestic wells in villages located in Lubelskie Province, Biała Podlaska County, Janów Podlaski municipality, Poland. ICP-OES was used to determine the composition of elements. The total number of mesophilic and psychrophilic bacteria was determined for 5 wells using the pour-plate method according to the Polish Standard PN-EN ISO 6222:2004. Results: The water from the wells is unfit for consumption due to high microbiological contamination. A study would have to be carried out on the content of specific pathogenic microorganisms. In most of the samples analyzed, the heavy metal content of the water is below admissible limits. Conclusions: Water resources of the highest quality should be increasingly protected and retained as drinking water reserves. This is extremely important in view of the progressing climate change and the slow process of groundwater renewal.
Streszczenie: Zużycie wody gruntowej ze studni prywatnych w gospodarstwach domowych znacznie wzrasta. Jednakże woda ta jest zwykle nieoczyszczona, co czyni ją nośnikiem chorób. W ocenie jakości wód podziemnych kluczową rolę odgrywa skład chemiczny. Z powodu szybkiej urbanizacji i uprzemysłowienia środowiska, zanieczyszczenia (zwłaszcza toksyczne pierwiastki) są stale uwalniane do środowiska wodnego i stanowią zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. W warstwach wodonośnych występuje duża różnorodność mikroorganizmów. Problemem zdrowia publicznego jest wykorzystywanie warstw wodonośnych wód podziemnych jako źródeł wody pitnej bez procesu oczyszczania wody lub dezynfekcji. Materiał i metody: Materiał do badań stanowiły próby wody pobrane z użytkowanych i nieużytkowanych studni przydomowych we wsiach położonych w województwie lubelskim, powiecie bialskim, w gminie Janów Podlaski. W celu oznaczenia zawartości pierwiastków wykorzystano metodę ICP-OES. Dla 5 studni określono ogólną liczbę bakterii mezofilnych i psychrofilnych przy wykorzystaniu metody płytek lanych zgodnie z Polską Normą PN-EN ISO 6222:2004. Wyniki: Woda pochodząca ze studni nie nadaje się do spożycia z uwagi na wysokie zanieczyszczanie mikrobiologiczne. Konieczne byłoby przeprowadzenie badania na zawartość konkretnych mikroorganizmów chorobotwórczych. W większości analizowanych prób zawartość metali ciężkich w wodzie znajduje się poniżej dopuszczalnej granicy. Wnioski: Zasoby wodne o najwyższej jakości powinny być poddane coraz większej ochronie i pozostawione jako rezerwa wód pitnych. Jest to niezwykle istotne z uwagi na postępującą zmianę klimatu oraz powolny proces odnawiania wód podziemnych.

3/7
Nr opisu: 0000038366
Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak, Anna Rogóż-Matyszczak, Daniel Tokarski, Klaudia Wołyńczuk, Marcin Weiner.
Tytuł pracy: Use of selected cereal bran on the content of selected elements
Tytuł całości: W: Farm Machinery and Processes Management in sustainable Agriculture : X International Scientific Symposium FMPMSA 2019 / ed. by Edmund Lorencowicz, Jacek Uziak, Bruno Huyghebaert
Miejsce wydania: Lublin
Wydawca: Instytut Naukowo-Wydawniczy "Spatium"
Rok wydania: 2019
Strony zajęte przez pracę: S. 317-320
ISBN: 978-83-66017-74-0
Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej
Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN
Język publikacji: ENG
Słowa kluczowe ang.: cereal bran ; sustainability ; elemental analysis
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
DOI: 10.24362/fmpmsa.2019.1
Streszczenie: Bran is a product made of non-waste milling of cereals. Sustainable development in the field of new technologies is increasingly used in food production. Raw materials and cereals are a natural source of fibre, several vitamins (mainly from B, C and E groups) as well as macro and micro elements crucial for maintaining correct body functions. Depending on the content of specific elements they possess uniquely precious properties which may be a determinant of their further use in practice. The objective of this work was to define usefulness of the selected ecological cereal brans on the basis of the conducted mineral analysis CP OES. The following macro elements have been marked and interpreted: Calcium (Ca), Phosphorus (P), Potassium (K), Magnesium (Mg), Sodium (Na), as well as microelements, that is: Cobalt (Co), Chromium (Cr), Copper (Cu), Iron (Fe), Manganese (Mn), Selenium (Se) Zinc (Zn). Furthermore, attention was paid to harmful elements occurring in alarming volumes, such as: Nickel (Ni), Lead (Pb), Aluminium (Al), whilst others, such as: Cadmium (Cd), Arsenic (As), which were located below the limit of quantification.

4/7
Nr opisu: 0000036488
Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Klaudia Wołyńczuk.
Tytuł pracy: Główne zadania systemu próżniowego usuwania odpadów
Tytuł równoległy: The main tasks of the vacuum waste disposal system
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 7, s. 10--11
p-ISSN: 0367-4916
e-ISSN: 2449-9536

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 7.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: odpady ; transport próżniowy ; przemysł mięsny ; ubój
Słowa kluczowe ang.: waste ; vacuum transport ; meat industry ; slaughter
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Streszczenie: Najwięcej odpadów w przemyśle mięsnym powstaje na liniach uboju. Najskuteczniejszą metodą ich usuwania i transportu jest stosowanie systemu próżniowego. Związane jest to z bezpośrednim odbiorem odpadów, w miejscu powstawania, higieną systemu, bez możliwości krzyżowania dróg czystej z brudną oraz znacznie niższymi kosztami, m.in. mycia systemu oraz obsługi.
Streszczenie: The largest amount of waste in the meat industry is produced on slaughter lines. The most effective method of removing and transporting them is using a vaccum system. It is connected with the direct collection of waste, in the place of production, system hygiene, without the possibiblity of crossing lines with clean and dirty and much lower costs, including system and service cleaning.

5/7
Nr opisu: 0000036482
Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Klaudia Wołyńczuk.
Tytuł pracy: Nowoczesne rozwiązania na linii ubojowej dla trzody chlewnej
Tytuł równoległy: Modern solutions on the slaughter line for pigs
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 4, s. 12--14
p-ISSN: 0367-4916
e-ISSN: 2449-9536

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 7.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: ubój ; trzoda chlewna ; automatyka ; modernizacja
Słowa kluczowe ang.: slaughter ; pigs ; automatics ; modernization
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Streszczenie: Duży postęp w dziedzinie techniki i mechatroniki powoduje, że większość czynności wykonywanych przez personel zostaje zastąpionych robotami i są w pełni zautomatyzowane. Dotyczy to również pełnej kontroli procesów, nadzoru i sterowania poszczególnymi modułami. Ponadto sprzyja zapewnieniu dodatkowej higieny produkcji, gdyż eliminuje ryzyko zakażenia tusz przez pracowników, błędy wynikające z niedoskonałości pracy ludzkiej czy uciążliwą pracę personelu. Wykorzystanie maszyn gwarantuje wyższą precyzję wykonywanych czynności oraz powtarzalność operacji jednostkowych.
Streszczenie: The great progress in the field of technology and mechatronics means that most of the activities performed by the personnel are replaced by robots and are fully automated. This also applies to full control of processes, supervision and control of individual modules. Moreover, it helps to ensure additional hygiene of production, as it eliminates the risk of carcasses being infected by workers, errors resulting from imperfections in human work, or troublesome work of staff. The use of machines guarantees higher precision of performed operations and repeatability of unit operations.

6/7
Nr opisu: 0000036485
Autorzy: Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Klaudia Wołyńczuk.
Tytuł pracy: Peklowanie mięsa
Tytuł równoległy: Meat curing
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, nr 5, s. 14--16
p-ISSN: 0367-4916
e-ISSN: 2449-9536

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 7.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: mięso ; peklowanie
Słowa kluczowe ang.: meat ; curing
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
Streszczenie: Peklowanie przeprowadza się przed obróbką termiczną mięsa, np. przed wędzeniem i w zależności od zastosowanej metody może trwać nawet kilka dni. Największy udział w składzie mieszanek peklujących mięsa ma sól kuchenna. Poza solą dodawane są azotany lub azotyny, wielofosforany, kwas askorbinowy, cukry oraz coraz częściej zioła. Dodatki ziołowe mogą występować w postaci naturalnej, ekstraktów przypraw lub olejków eterycznych. Peklowanie nadaje mięsu jasną czerwoną barwę, odpowiedni aromat i smak oraz trwałość.
Streszczenie: The curing is carried out before the meat is heat treated, e.g. before smoking, and may take up to several days depending on the method used. The largest share in the composition of meat curing mixes is table salt. Herbs are added more and more often in addition to salt, nitrates or nitrites, polyphosphates, ascorbic acid and sugars. Herbal supplements may be in the natural form, as extracts of spices and essential oils. The curing imparts to meat bright red colour, the right aroma and taste as well as durability.

7/7
Nr opisu: 0000035850
Autorzy: Wojciech Andrzejuk, Mateusz Sałuch, Bartosz Marek Zegardło, Elżbieta Lucyna Szczygielska, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak, Klaudia Wołyńczuk.
Tytuł pracy: Properties of recycled ceramic aggregates specified in WT-1 2014 Aggregates - Technical Requirements
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Vol. 49, article ID 00001
p-ISSN: 2555-0403
e-ISSN: 2267-1242

Uwagi: Publikacja naukowa w recenzowanych materiałach z konferencji międzynarodowej, otrzyma punktację w momencie zindeksowania w Web of Science.
Charakterystyka formalna: referat zjazdowy w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
Charakterystyka wg MNiSW: publikacja w recenzowanych mat. konf. międzynar. uwzględnionej w WoS
Język publikacji: ENG
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: ceramic aggregates ; properties ; technical standard
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
https://www.e3s-conferences.org/articles/e3sconf/abs/2018/24/e3sconf_solina2018_00001/e3sconf_solina2018_00001.html
DOI: 10.1051/e3sconf/20184900001
Streszczenie: The article presents the results of research on primary recycling properties of ceramic aggregates conducted following the procedures outlined in WT-1 2014 Aggregates - Technical Requirements. The material for the tests was obtained from a company producing sanitary ceramic products. Damaged ceramic products, coming from the factory waste heaps, were transported to the laboratory and crushed. This enabled producing aggregate that was later subjected to tests carried out on the aggregates commonly used in the production of mineral-asphalt mixes applied in making road surfaces. The factors that were examined include the following: the flow rate of fine aggregates (angularity of fine aggregate), fine particles content - methylene blue test, light-weight impurities content, frost resistance, bulk density of grains as well as water absorption determined by pycnometric method. The test results showed that the properties of the recycled aggregates are similar to those included in traditional aggregates used for the production of mineral-asphalt mixes. On the basis of the conducted analyses, the waste ceramic aggregate was recommended for use.
Projekt/grant: Analiza przewodności cieplnej innowacyjnych, energooszczędnych materiałów budowlanych : działalność statutowa WNET PSW, 2017-WNET/KNT/ZB/1

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB