AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: ZAWIŚLAK KAZIMIERZ
Liczba odnalezionych rekordów: 14



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/14
Nr opisu: 0000039270
Autorzy: Paweł Sobczak, Kazimierz Zawiślak, Agnieszka Starek, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Agnieszka Sagan, Beata Zdybel, Dariusz Andrejko.
Tytuł pracy: Compaction Process as a Concept of Press-Cake Production from Organic Waste
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2020, Vol. 12, issue 4, article number 1567
p-ISSN: 2071-1050

Uwagi: Artykuł należy do specjalnego numeru: Sustainable Production in Food and Agriculture Engineering. Wartość wskaźnika IF za 2019 r.
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 3.251
Punktacja ministerstwa: 100.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: press cakes ; compaction ; disposal ; sustainable development ; modern products
Inne bazy podające opis:
  • Scopus

    https://www.mdpi.com/2071-1050/12/4/1567
    Streszczenie: As a result of agri-food production large amounts of organic waste are created in the form of press cakes. Until now, they were mainly used as animal fodder and also utilized for biofuels production. No other way usage has been found yet. A large quantity of these by-products is usually discarded in open areas, which leads to potentially serious environmental problems. The rich chemical composition of these waste products makes it possible to use them for producing other food products valuable for consumers. Based on the test results obtained, it can be stated that moisture content of press cakes is varied and depends on the input material. However, appropriately composed mixtures of various waste products and a properly conducted compaction process allows for obtaining a new product with functional properties. In addition, application of honey powder and starch tablet coating creates a product of resistant to compression and cutting. Results seem to have commercial importance, as they demonstrate that properly processed by-products can be used in food preparations as dietary supplements.

    2/14
    Nr opisu: 0000038482
    Autorzy: Kazimierz Zawiślak, Paweł Sobczak, Artur Kraszkiewicz, Ignacy Niedziółka, Stanisław Parafiniuk, Izabela Kuna-Broniowska, Wojciech Tanaś, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Sławomir Obidziński.
    Tytuł pracy: The use of lignocellulosic waste in the production of pellets for energy purposes
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2020, Vol. 145, p. 997--1003
    p-ISSN: 0960-1481

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Wskaźnik Impact Factor ISI: 8.001
    Punktacja ministerstwa: 140.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe ang.: biopellets ; processing ; utilization ; bioenergy
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    Inne bazy podające opis:
  • Scopus
  • WoS

    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960148119308766?via%3Dihub
    DOI: 10.1016/j.renene.2019.06.051
    Streszczenie: Worldwide the search for new raw materials that are suitable for the production of energy pellets is increasing. Each new raw material undergoes evaluation through various analytical processes and quality assessments before being considered for use as energy pellet. In recent times, the raw materials such as agricultural, forestry, and food waste, as well as the surpluses originating from the agri-food production have become very popular for the production of energy pellets. In this study, we evaluated the feasibility of using lignocellulosic raw materials such as chamomile waste, birch sawdust, pea waste, and soybean waste for the production of pellets. In this study, we focused on the production of thermal energy from pellets by assessing the pellets in accordance with the required standards. The results have shown that lignocellulosic raw materials can be used to produce good quality energy pellets. The proportion of individual raw materials determines the individual strength characteristics of pellets and the suitability of pellets to produce thermal energy.

    3/14
    Nr opisu: 0000037928
    Autorzy: Paweł Sobczak, Jacek Mazur, Kazimierz Zawiślak, Marian Panasiewicz, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Jolanta Królczyk, Jerzy Lechowski.
    Tytuł pracy: Evaluation of Dust Concentration During Grinding Grain in sustainable Agriculture
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2019, Vol. 11, issue 17, article number 4572
    p-ISSN: 2071-1050

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Wskaźnik Impact Factor ISI: 2.576
    Punktacja ministerstwa: 100.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe ang.: grinding ; organic dust ; sustainable agriculture
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    https://www.mdpi.com/2071-1050/11/17/4572
    DOI: 10.3390/su11174572
    Streszczenie: This work analyses the organic dust concentration during a wheat grinding process which was carried out using two types of grinders: A hammer mill and a roller mill. DustTrak II aerosol monitor was used to measure the concentration of the dust PM10 (particles with the size smaller than 10 ľm), PM4.0, and PM1.0. An increase of the grain moisture to 14% resulted in the reduction in PM10 when grinding grain using the hammer mill. An inverse relationship was obtained when grain was ground using the roller mill. A smaller amount of the fraction below 0.1 mm was observed for larger diameter of the holes in the screen and smaller size of the working gap in the roller mill. For both mills, the obtained concentration of the PM10 fraction dust exceeded the acceptable level. To protect farmers health, it is necessary to use dust protection equipment or to modify the grinding technology by changing the grain moisture content and/or the grinding parameters.

    4/14
    Nr opisu: 0000037927
    Autorzy: Kazimierz Zawiślak, Paweł Sobczak, Marta Kozak, Jacek Mazur, Marian Panasiewicz, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Janusz Wojdalski, Leszek Mieszkalski.
    Tytuł pracy: Microbiological Analysis and Concentration of Organic Dust in a Herb Processing Plant
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2019, Vol. 28, no. 5, p. 3505-3511
    p-ISSN: 1230-1485
    e-ISSN: 2083-5906

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.383
    Punktacja ministerstwa: 40.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe ang.: dust ; contamination ; moulds ; herb industry ; environment
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    Inne bazy podające opis:
  • WoS
  • Scopus

    http://www.pjoes.com/Microbiological-Analysis-and-Concentration-nof-Organic-Dust-in-an-Herb-Processing,93705,0,2.html
    DOI: 10.15244/pjoes/93705
    Streszczenie: In the dust of organic plant origin the presence of micro organisms, particularly moulds and endotoxins, is recorded to have harmful effects on the human body and cause many diseases. The microbiological quality of the processed plants is largely dependent on the fragment of the plant used as raw material, since the microbial contaminants are the result of different contacts of each particular part of the plant with the external environment during cultivation and further processing. Organic dust present in the plant raw material may be varied not only in terms of microbial contamination, but also regarding the size of particles thereof. In the presented study an attempt was made to identify fungi found in the organic dust sampled in an herb processing plant located in eastern Poland. The concentrations of PM10 and PM 1.0 were determined within two production lines, and these values were then referred to the existing regulations. The mean concentration of PM10 significantly exceeded the alert level.

    5/14
    Nr opisu: 0000038509
    Autorzy: Artur Kraszkiewicz, Paweł Sobczak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Ignacy Niedziółka, Kazimierz Zawiślak, Małgorzata Dula.
    Tytuł pracy: Movement of Chemical Elements in Ash on the Example of a Process of Combustion Corn Straw Briquettes in a Low Power Boiler
    Tytuł równoległy: Przemieszczanie się pierwiastków w popiele na przykładzie procesu spalania brykietów ze słomy kukurydzianej w kotle małej mocy
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2019, Vol. 21, no. 2, p. 1294--1306
    p-ISSN: 1506-218X

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 40.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: biomasa ; spalanie ; emisja ; popiół ; substancje szkodliwe
    Słowa kluczowe ang.: biomass ; combustion ; emission ; ash ; harmful substances
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    Inne bazy podające opis:
  • Scopus

    http://ros.edu.pl/images/roczniki/2019/079_ROS_V21_R2019.pdf
    Streszczenie: In Poland, the use of plant biomass for energy purposes is gaining importance. At the same time, the popularity of dendromass, despite changes in regulations increasing its supply for energy purposes, promotes an increased interest in a biomass of agricultural origin. This trend is associated not only with professional energy industry, but also depends on the increase in demand for different assortments of solid biofuels in single-family housing or municipal buildings, where coal boilers are replaced by modern heating devices powered by a biomass under the "anti-smog" program. Biomass combustion is treated as a process neutral to the environment through the prism of CO2 emissions. However, under certain conditions, the combustion of biofuels in individual heating systems can cause serious risks on the local scale for the environment and human health. The aim of the study was to assess the migration of elements in the ash during the burning process of maize straw briquettes in the low power boiler in the aspect of their impact on the natural environment, taking into account the directions and potential for the potential management of ashes. In the test conditions, the fuel used in the form of briquettes from maize straw does not differ from other fuels of this type. The combustion criteria adopted during the tests, whose characteristic feature was the use of a grate combustion system with fuel ignition from below and distribution of air under the grate, at minimum content O2, was acceptable in the scope of CO emissions for this type of boiler, falling into 3rd class according to the standard PN-EN 303-5: 2012. The burning of the gas components CO, NO and SO2 is significantly affected by combustion technology, combustion conditions and nitrogen content in the fuel. Choosing to burn biofuels with the lowest nitrogen content should contribute to the reduction of NO emissions, which becomes another criterion for allowing heating devices to be marketed. Despite the varied chemical composition, the ashes analyzed in terms of the macro environment, microelements and heavy metals do not tend to exceed the limits set by the relevant standards. The experimental results indicate that in low-power boilers fed with briquettes of maize straw, the ash components move. Anomalies that appeared for Al, Fe, Sc are particularly important. This process is important from the point of view of environmental protection, boiler durability and the possibility of using furnace wastes. Low-power boilers, which do not have exhaust gas treatment installations in which biomass fuels are used, may be a source of harmful emissions.
    Streszczenie: W Polsce wykorzystanie biomasy roślinnej na cele energetyczne zyskuje na znaczeniu. Jednocześnie popularność dendromasy, pomimo zmian w przepisach zwiększających jej podaż na cele energetyczne, sprzyja zwiększonemu zainteresowaniu biomasą pochodzenia rolniczego. Trend ten wiąże się nie tylko z energetyką zawodową, ale również koresponduje ze wzrostem zapotrzebowania na różne sortymenty biopaliw stałych w budownictwie jednorodzinnym lub komunalnym gdzie wymieniono kotły węglowe na nowoczesne urządzenia grzewcze zasilane biomasą na mocy programu "antysmogowego". Spalanie biomasy, jest traktowane jako proces neutralny dla środowiska w kontekście emisji CO2. Jednak w pewnych warunkach spalanie biopaliw w indywidualnych systemach grzewczych, może powodować poważne zagrożenie w skali lokalnej dla środowiska i zdrowia ludzi. Celem przeprowadzonych badań była ocena przemieszczania się pierwiastków w popiele podczas procesu spalania brykietów ze słomy kukurydzianej w kotle małej mocy w aspekcie ich wpływu na środowisko przyrodnicze uwzględniając tym samym kierunki i możliwości potencjalnego zagospodarowania popiołów. W warunkach badań wykorzystane paliwo w postaci brykietów ze słomy kukurydzianej nie odbiegało od innych paliw tego typu. Przyjęte podczas badań kryteria spalania, którego charakterystyczną cechą było wykorzystanie rusztowego systemu spalania z zapłonem paliwa od dołu i dystrybucją powietrza pod ruszt, przy minimalnej zawartości O2, była akceptowalna w zakresie emisji CO dla tego typu kotła mieszcząc się w 3 klasie według normy PN-EN 303-5:2012. Na obciążenie środowiska składnikami gazowymi CO, NO i SO2 wyraźny wpływ ma technologia spalania, warunki spalania i zawartość azotu w paliwie. Wybór biopaliw o jak najmniejszej zawartości azotu powinien przyczynić się do zmniejszenia emisji NO, która staje się kolejnym kryterium dopuszczającym urządzenia grzewcze do obrotu. Pomimo zróżnicowanego składu chemicznego analizowane popioły pod kątem obciążenia środowiska makro-, mikroelementami i metalami ciężkimi nie wykazują tendencji do przekroczenia wartości granicznych określonych odpowiednimi normami. Wyniki eksperymentalne wskazują, że w kotłach małej mocy zasilanych brykietami ze słomy kukurydzianej zachodzi przemieszczanie się składników popiołu. Szczególnie istotne są anomalie, które pojawiły się dla Al, Fe, Sc. Proces ten jest istotny z punktu widzenia ochrony środowiska, trwałości kotłów oraz możliwości wykorzystania odpadów paleniskowych. Kotły małej mocy, nieposiadające instalacji oczyszczania spalin w których stosuje się biopaliwa stałe mogą być źródłem emisji substancji szkodliwych.

    6/14
    Nr opisu: 0000038111
    Autorzy: Paweł Sobczak, Kazimierz Zawiślak, Marian Panasiewicz, Jan Mazur, Sławomir Kocira, Wioletta Żukiewicz-Sobczak.
    Tytuł pracy: Impact of heat treatment on the hardness and content of anti-nutritious substances in soybean seeds
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2018, Vol. 10, nr (5), p. 46--52
    p-ISSN: 2066-6845
    e-ISSN: 2344-5459

    Uwagi: Numer specjalny (special issue - BEMS 2018 Conference), ukazał się w X 2019 r.
    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w innym czasopiśmie naukowym
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 15.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe ang.: micronization ; roasting ; soybean ; hardness ; urease
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    Inne bazy podające opis:
  • WoS
  • Scopus

    http://chimie-biologie.ubm.ro/carpathian_journal/Vol_10(5)_2018.pdf
    Streszczenie: Soybean has a high content of anti-nutritious substances and, therefore, it should be subject to heat treatment in order to reduce harmful compounds and to increase its digestibility. Soybean seeds are used in animal nutrition as a component of compound fodder, and in dietetic food as a substitute for meat. In recent years, various soybean-based dishes gained on popularity. The process of high-intensity infrared processing (micronization) in 50 seconds raises the temperature of the raw material to 90°C. At this temperature starch gelatinization takes place, thanks to which the digestibility of seeds raises. Most often, in the production of fodder and soybean-based food, after heat treatment the reduction of average diameter or flaking process is implemented for which hardness, fragility, and seeds moisture content are among important parameters. In the present study the research was carried out on the impact of heat treatment, i.e. micronization and roasting, on soybean seeds hardness and content of anti-nutritious substances.

    7/14
    Nr opisu: 0000036340
    Autorzy: Marta Joanna Kozak-Kalita, Paweł Sobczak, Kazimierz Zawiślak, Jacek Mazur, Marian Panasiewicz, Wioletta Żukiewicz-Sobczak.
    Tytuł pracy: Influence of UV-C radiation on the microbiological purity in selected species of herbs
    Tytuł równoległy: Wpływ promieniowania UV-C na czystość mikrobiologiczną wybranych gatunków ziół
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2018, Vol. 12, issue 4, p. 285--290
    p-ISSN: 2353-6942
    e-ISSN: 2354-0265

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 9.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: sterylizacja UV-C ; czystość mikrobiologiczna ; tymianek pospolity ; czystek lekarski ; pokrzywa zwyczajna
    Słowa kluczowe ang.: UV-C sterilization ; microbiological purity ; thyme ; medical cistus ; stinging nettle
    https://www.termedia.pl/Influence-of-UV-C-radiation-on-the-microbiological-purity-in-selected-species-of-herbs,99,33555,0,1.html
    DOI: 10.5114/hpc.2018.77838
    Streszczenie: Herbs are used in both the food and pharmaceutical industry. The quality of products received from herbal raw materials depends primarily on the microbiological purity of herbs. The presence of germs in food products contributes to developing alimentary infections and to the contamination of food with mycotoxins. Decontamination with ultraviolet UV-C rays is a proven way to enhance the microbiological purity of food products as radiation directly affects the structure of the nucleic acid of living organisms and destroys them without selective biocidal activity. The aim of the study was to determine the microbiological purity of selected species of herbs and assess the possibility of using UV-C radiation to increase it. The scope of work included the separation of three dimensional fractions of dried herbs such as thyme, medical cistus and stinging nettle, and then subjecting them to UV-C light and determining the total number of germs in the herbs with respect to the control sample, which consisted of untreated herbs. The tested herbs were characterised by diversified microbiological purity, depending on the species and a type of size fraction. Sterilisation of herbs with UV-C radiations allowed for increasing their microbiological purity as compared to the control sample, in the case of the fraction with the largest particle size by about 37% - thyme, 73% - cistus and 30% - nettle. The use of UV-C radiation allowed for considerable reduction of the number of germs found in the examined herbs.
    Streszczenie: Zioła znajdują zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym jak i farmaceutycznym. Jakość produktów otrzymywanych z surowców zielarskich zależy przede wszystkim od czystości mikrobiologicznej ziół. Obecność drobnoustrojów w produktach żywnościowych przyczynia się do powstawania infekcji pokarmowych oraz skażenia mikotoksynami. Dekontaminacja przy pomocy promieni ultrafioletowych UV-C stanowi sprawdzony sposób zwiększenia czystości mikrobiologicznej produktów spożywczych, gdyż promieniowanie to bezpośrednio wpływa na strukturę kwasów nukleinowych organizmów żywych i niszczy je, przy czym nie wykazuje wybiórczej aktywności biobójczej. Celem pracy było określenie czystości mikrobiologicznej wybranych gatunków ziół i ocena możliwości wykorzystania promieniowania UV-C do jej zwiększenia. Zakres pracy obejmował rozdzielenie na trzy frakcje wymiarowe suszonych ziół takich jak tymianek pospolity, czystek lekarski i pokrzywa zwyczajna, a następnie poddanie ich działaniu promieni UV-C i określenie ogólnej liczby drobnoustrojów w ziołach w odniesieniu do próby kontrolnej, którą stanowiły zioła nie poddane obróbce. Badane zioła charakteryzowały się zróżnicowaną czystością mikrobiologiczną zależną od ich gatunku oraz rodzaju frakcji wymiarowej. Sterylizacja ziół promieniami UV-C umożliwiła zwiększenie ich czystości mikrobiologicznej w stosunku do próby kontrolnej, w przypadku frakcji o największym wymiarze cząstek odpowiednio o około 37%- tymianek pospolity, 73%- czystek lekarski i o 30%- pokrzywa zwyczajna. Zastosowanie promieniowania UV-C pozwoliło w znaczący sposób zmniejszyć ilość drobnoustrojów obecnych w badanych ziołach.

    8/14
    Nr opisu: 0000035454
    Autorzy: Marta Kozak, Paweł Sobczak, Kamil Wilczyński, Zbigniew Kobus, Kazimierz Zawiślak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak.
    Tytuł pracy: Concept of using fruit pomace on sustainable farms
    Tytuł całości: W: Farm Machinery and Processes Management in Sustainable Agriculture : symposium proceedings / ed. by Edmund Lorencowicz, Jacek Uziak, Bruno Huyghebaert
    Miejsce wydania: Lublin
    Wydawca: Department of Machinery Exploitation and Management of Production Processes University of Life Sciences in Lublin
    Rok wydania: 2017
    Strony zajęte przez pracę: S. 192-197
    ISBN: 978-83-937433-2-2
    Uwagi: Publikacja zindeksowana w WoS w XI 2018 r.
    Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich
    Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
    Charakterystyka wg MNiSW: publikacja w recenzowanych mat. konf. międzynar. uwzględnionej w WoS
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 15.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe ang.: sustainable farms ; agglomeration ; antioxidant activity ; polyphenols ; pomace
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
    Inne bazy podające opis:
  • WoS

    DOI: 10.24326/fmpmsa.2017.35
    Streszczenie: The paper presents the possibility of using fruit pomace as the management of poor products on sustainable farms. Processing of raw materials in the fruit and vegetable industry involves generation of manufacturing waste, of which pomace that may be processed in different ways, constitutes the highest share. Pomace is most commonly used as fuel in biogas plants, or as feed additives. Despite its high microbial instability, pomace is a great source of numerous bioactive substances.Therefore, it may be used alternatively in the production of granulated fruit and herbal teas.The aim of this paper was to assess the possibility of using fruit pomace in the production of granulated teas with addition of Melissa officinalis. Material used in the study was the agglomeration of dried and fragmented black chokeberry and apple pomace blended with Melissa officinalis. Prepared granules were used to make infusions for which the total polyphenol content, antioxidant activity and sediment amount were determined.

    9/14
    Nr opisu: 0000035455
    Autorzy: Marian Panasiewicz, Paweł Sobczak, Jacek Mazur, Kazimierz Zawiślak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Yuri Fatykhov.
    Tytuł pracy: Separation and cleaning as a main process in the sustainable farm
    Tytuł całości: W: Farm Machinery and Processes Management in Sustainable Agriculture : symposium proceedings / ed. by Edmund Lorencowicz, Jacek Uziak, Bruno Huyghebaert
    Miejsce wydania: Lublin
    Wydawca: Department of Machinery Exploitation and Management of Production Processes University of Life Sciences in Lublin
    Rok wydania: 2017
    Strony zajęte przez pracę: S. 290-294
    ISBN: 978-83-937433-2-2
    Uwagi: Publikacja zindeksowana w WoS w XI 2018 r.
    Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich
    Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
    Charakterystyka wg MNiSW: publikacja w recenzowanych mat. konf. międzynar. uwzględnionej w WoS
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 15.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe ang.: organization ; cleaning ; separation ; sustainable farm ; physical properties
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
    Inne bazy podające opis:
  • WoS

    https://depot.ceon.pl/handle/123456789/14783
    DOI: 10.24326/fmpmsa.2017.52
    Streszczenie: The paper presents the results of a study on evaluation of a selected group of physical properties of dry mixtures of juniper in relation to the process of their cleaning and separation using two types of cleaning separators. It has been shown that the course and the effectiveness of the process of separation of juniper berry-like cones from a dry mixture depends on the recognition of certain physical properties of the mixture as well as the type and parameters of the used separator devices. In addition, the most important geometric and dimensional characteristics of particular fractions obtained in the process of separation and cleaning of the mixture were specified.

    10/14
    Nr opisu: 0000033154
    Autorzy: Małgorzata Szczepanik, Paweł Sobczak, Jacek Mazur, Kazimierz Zawiślak, Rafał Nadulski, Mirosława Wesołowska-Janczarek, Dorota Domagała, Józef Grochowicz, Wioletta Żukiewicz-Sobczak.
    Tytuł pracy: Comparison of parmesan cheese drying course by menas of regression method
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2016, T. 46, s. 15--29
    p-ISSN: 1896-7701

    Uwagi: Od 2016 r. zmiana numeru ISSN na 2450-8241.
    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 8.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe ang.: linear regression ; hypothesis testing ; multiple comparisons ; confidence bands ; cheese ; convection drying
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    http://collbiom.up.lublin.pl/pdfview.aspx?tom=46&strona=15
    Streszczenie: The aim of the article is to compare regression lines which describe relations between the inverse of water content in cheese and time of drying. Each line involves one of the combinations of Parmesan's type cheese piece sizes (4 mm, 6 mm) and drying temperatures (30°C and 50°C) and piece size of 8 mm dried in 50°C. Regression lines were compared for five combinations of piece sizes and drying temperatures. The duration of the drying process was ten hours. Regression coefficients in the equations were compared using partial F-test. Multiple pair comparisons were examined by means of SimReg procedure. The latter method allowed to identify pairs of significantly different regression equations as well as pairs of equations that do not differ significantly. A similar analysis was performed for the observations regarding the second drying period (from 5th to 10th hour of drying). In addition to the aforementioned methods also the procedure of determining groups of mutually parallel straight lines was used. The application of that method enabled the division of five equations into two groups.

    11/14
    Nr opisu: 0000033153
    Autorzy: Paweł Sobczak, Kazimierz Zawiślak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Jacek Mazur, Rafał Nadulski, Marta Kozak.
    Tytuł pracy: The assessment of microbiological purity of selected components of animal feeds and mixtures which underwent thermal processing
    Tytuł równoległy: Ocena czystości mikrobiologicznej wybranych komponentów pasz i mieszanek poddanych obróbce termicznej
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2016, Vol. 17, no. 2, p. 303--314
    p-ISSN: 1332-9049

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 14.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: bakterie ; czystość mikrobiologiczna ; obróbka termiczna ; pasze ; pleśnie
    Słowa kluczowe ang.: animal feeds ; bacteria ; microbiologiocal purity ; thermal processing
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    https://jcea.agr.hr/articles/774101_The_assessment_of_microbiological_purity_of_selected_components_of_animal_feeds_and_mixtures_which_underwent_thermal_processing_en...%20after%20review.pdf
    DOI: 10.5513/JCEA01/17.2.1706
    Streszczenie: Microorganisms which contaminate animal feeds pose a threat not only to animals but also indirectly to humans through their consumption of products of animal origin. The aim of the present study was to assess microbiological cleanness of selected resources and ready-made feed mixtures before and after thermal processing. The results indicated that the most bacteriologically contaminated resources were oats (Avena sativa), wheat middlings, wheat (Triticum vulgare), and poultry feed mixture KDKA F35%. The least contaminated were maize (Zea) and Prowit - feed mixture for livestock. The examined feed resources were contaminated with moulds, among which dominated: Aspergillus and Penicillium. The findings of bacteriological and mycological contamination assure instead of allow stating that thermal processing limits microbiological contamination of animal feeds. In order to protect the health of animals as well as consumers it seems advisable to seek new methods of thermal processing in the production of animal feeds to provide their high quality and safety.
    Streszczenie: Mikroorganizmy zanieczyszczające pasze stanowią zagrożenia zarówno dla zwierząt, ale także pośrednio dla ludzi poprzez spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Celem niniejszej pracy była ocena czystości mikrobiologicznej wybranych surowców oraz gotowych mieszanek paszowych przed oraz po obróbce termicznej. Z przeprowadzonych badań wynika, że najbardziej zanieczyszczonymi bakteriologicznie surowcami był owies, śruta pszenna, pszenica oraz mieszanka paszowa dla drobiu KDKA F35%. Najmniej zaniczyszczeń posiadała kukurydza oraz mieszanka dla trzody Prowit. Badane surowce paszowe zanieczyszczone plesniami, wśród których dominowąły rodzaje: Aspergillus i Penicillium. Uzyskane wyniki badań zanieczyszczenia bakteriologicznego i mykologicznego pozwalają stwierdzić iż proces obróbki termicznej ogranicza zanieczyszczenia mikrobiologiczne pasz. W celu ochrony zdrowia zwierząt oraz konsumentów wydaje się być wskazane poszukiwanie nowych metod obróbki termicznej w produkcji pasz, aby zapewniać im wysoką jakość i bezpieczeństwo.

    12/14
    Nr opisu: 0000031365
    Autorzy: Paweł Sobczak, Kazimierz Zawiślak, Marta Kozak, Jacek Mazur, Marian Panasiewicz, Zbigniew Kobus, Wioletta Żukiewicz-Sobczak.
    Tytuł pracy: Extrusion of cereals with admixture of soya bean grains from traditional crops
    Tytuł całości: W: Farm Machinery and Processes Management in Sustainable Agriculture, 7th International Scientific Symposium / ed. by Bruno Huyghebaert, Edmund Lorencowicz and Jacek Uziak
    Miejsce wydania: Amsterdam
    Wydawca: Elsevier B.V.
    Rok wydania: 2015
    Seria: Agriculture and Agricultural Science Procedia, 2210-7843, Vol. 7
    Strony zajęte przez pracę: S. 236-240
    Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych zagranicznych
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: publikacja w recenzowanych mat. konf. międzynar. uwzględnionej w WoS
    Język publikacji: ENG
    Punktacja ministerstwa: 15.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: ziarna soi ; proces wytłaczania ; uprawa tradycyjna ; uprawa roślin
    Słowa kluczowe ang.: soybean ; extrusion process ; traditional crops
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
    Inne bazy podające opis:
  • WoS

    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210784315300334
    DOI: 10.1016/j.aaspro.2015.12.033
    Streszczenie: The paper presents characteristics of mixtures of soya bean extrusion process with wheat and corn and soya beans' meals with these cereals. On the Polish market, soybeans come mostly from traditional crops, for this reason its cultivation is much more expensive than soybeans derived from GM crops. Refuse soybean contains a large amount of fat that can be used as an additive enriching animal feed fat. It is however essential first soybeans processing. The extrusion process is one of the processing method refused soybean or whole soybeans as a component in extruded blends. The study used with isolated hulled and unhulled soybeans. From the analysis of the results obtained for the extrudates of mixtures with wheat and corn with addition of soya bean grains, it can be concluded that both the cutting strength and the hardness of the extrudates was higher in the case of corn compound. The greatest ratio of expansion was achieved for the extrudates of wheat and unhulled soya bean compound. The highest hardness was obtained by subjecting to extrusion a mixture of unhulled soya bean meal with corn, while introducing meal of hulled soya bean resulted in extrudates with about 70% lower hardness.

    13/14
    Nr opisu: 0000031512
    Autorzy: Marta Kozak, Paweł Sobczak, Marta Krajewska, Beata Ślaska-Grzywna, Kazimierz Zawiślak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak.
    Tytuł pracy: Ocena zawartości rozpuszczalnych szczawianów w granulowanych herbatkach ziołowych
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2015, nr 583, s. 107--114
    p-ISSN: 0084-5477

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 13.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: kwas szczawiowy ; szczawiany ; herbatka ziołowa ; aglomeracja bezciśnieniowa
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
    http://www.zppnr.sggw.pl/583-11.pdf
    Streszczenie: Celem pracy było porównanie zawartości rozpuszczalnych szczawianów w ziołowych herbatkach wytworzonych w procesie aglomeracji bezciśnieniowej pylistych frakcji ziół i herbatkach dostępnych na rynku. W sporządzonych naparach oznaczano zawartość rozpuszczalnych szczawianów metodą manganianometryczną. Najmniejszą zawartość szczawianów wykazywały napary z rumianku, a największą herbatki z melisy. Zawartość szczawianów w handlowych herbatkach ziołowych wynosiła dla rumianku 8,7 mgˇ100 g-1, dla szałwii 11,55 mgˇ100 g-1 i dla melisy 13,95 mgˇ100 g-1 s.m. produktu. W naparach przygotowanych z granulek o wymiarze 1-2 mm wykryto od 11,55 do 34,05 mgˇ100 g-1 s.m. szczawianów. Herbatki z granulek o mniejszym rozmiarze zawierały większą ilość szczawianów. Największą zawartość tych związków stwierdzono w naparach z granulek melisy o wymiarze mniejszych od 1 mm. Uzyskane wyniki pozwalają stwierdzić, że herbatki otrzymane z granulowanych pyłów ziołowych nie stanowią zagrożenia dla zdrowia z powodu zawartych w nich szczawianów i mogą zostać wykorzystane jako alternatywny sposób zagospodarowania pylistych frakcji zielarskich.
    Streszczenie: Herbs are natural and safe agents for treatment of many illnesses. Herbal preparations are prepared from fresh or dried suitably comminuted plants and can be used internally and externally. They help to maintain good health and generally strengthen the body. It should be remembered that, in addition valuable ingredients herbs may contain anti-nutritive substances such as oxalates. Excessive consumption of these substances can cause many ailments associated with impaired calcium balance in the human body, and in particular provoke the formation of kidney stones. In many countries, herbal teas are classifi ed as foodstuffs of small (<2 mg) and medium (2-10 mg) content of soluble oxalates in 250 cm3 of the beverage. The amount of oxalate present in herbal teas depends on many factors, inter alia, by region of origin, of the period of harvest, anatomical portion plant, processing method, and a method of making. Extremely important is determining the amount of oxalate in food and daily diet, especially for people at risk of nephrolithiasis. The amount of oxalate adopted by an adult should not exceed 40-50 mg per day. The aim of the study was to compare the content of soluble oxalates in herbal teas produced using th non-pressure agglomeration of dust fraction of lemon balm, wild chamomile and sage. The control sample was herbal teas available in the market. The content of soluble oxalates was determined in the prepared infusions with a manganometric method. The teas were brewed at 100 cm3 distilled water a temperature of 90°C in 3 min under cover. The lowest content of oxalates was shown by the infusions of chamomile and the highest by tea with lemon balm. The content of oxalates in herbal infusions was increased with the degree of fragmentation of herbs. Teas from granules of smaller size contained a larger amount of oxalates. The highest content of soluble oxalates was exhibited teas of lemon balm prepared from granules which had a particle size of less than 1 mm. The results show that tea prepared from granular herbal dust does not pose a health risk due to the content of oxalates. It can be used as an alternative method of managing herbal waste.

    14/14
    Nr opisu: 0000031513
    Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak, Kazimierz Zawiślak, Jerzy Zagórski, Paulina Wojtyła-Buciora, Andrzej Wojtyła.
    Tytuł pracy: Physical and chemical properties comparison of fungal and crustaceous chitosan
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2015, Vol. 1, no. 1, s. 7--14
    p-ISSN: 2450-5927
    e-ISSN: 2450-5722

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Język publikacji: ENG
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: chitozan ; grzyby ; skorupiaki
    Słowa kluczowe ang.: fungal chitosan ; crustaceous ; viscosity
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
    http://www.termedia.pl/Physical-and-chemical-properties-comparison-of-fungal-and-crustaceous-chitosan,100,26558,1,1.html
    DOI: 10.5114/jhi.2015.56820
    Streszczenie: In the paper we compared herein chemical properties of the fungal chitosan prepared according to the own method and the commonly used chitosan made from the crustaceous. The assessment included such parameters as: ash, fiber, fat, Na, K, Ca and Mg content. Inorganic phosphates, molecular weight and deacetylation degree were also determined. Based on these results a number of differences between substances was identified. The differences are related to varied structure that is due to different methods of two types of chitosan production. The difference in viscosity was the most pronounced parameter. It has been proved the viscosity of fungal chitosan was 5 times lower compared to crustaceous chitosan. The fungal chitosan was characterized with higher deacetylation degree (DD) than crustaceous chitosan. The deacetylation process has significant influence on the structure and chemical parameters of the chitosan. The chemical elements content was differentiation. Relatively low concentration of sodium was identified in the fungal chitosan. However, it contained high levels of nitrogen, fiber and fat when compared to the crustaceous chitosan.

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB