AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: ANIMALS
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000046534
Autorzy: Małgorzata Tokarska-Rodak, Marcin Weiner.
Tytuł pracy: Candida species w miejscu pracy : element mikrobioty, patogen oportunistyczny oraz czynnik zoonotyczny
Tytuł równoległy: Candida species at the workplace : microbiota component, opportunistic pathogen and zoonotic agent
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 74, no 5, p. 425--433
p-ISSN: 0465-5893
e-ISSN: 2353-1339

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.000
Punktacja ministerstwa: 200.000
Słowa kluczowe: drożdze ; grupa zawodowa ; infekcje grzybicze ; kandydoza ; mikrobiom ; zwierzęta
Słowa kluczowe ang.: animals ; candidiasis ; fungal infections ; microbiome ; occupational group ; yeast
http://medpr.imp.lodz.pl/-Candida-species-w-miejscu-pracy-element-mikrobioty-patogen-oportunistyczny-oraz,173017,0,1.html
DOI: 10.13075/mp.5893.01412
Streszczenie: Grzyby Candida spp. wyizolowane od zarówno ludzi, jak i zwierząt, mają zbliżony genotyp. Nie stwierdzono również swoistości tych grzybów w stosunku do kolonizowania różnych gatunków żywicieli, przez co zwierzęta mogą być ich rezerwuarem dla człowieka. Narażenie zawodowe dotyczy pracowników mających bezpośredni kontakt ze zwierzętami gospodarskimi, tj. rolników, hodowców, weterynarzy i pracowników technicznych gospodarstw. Infekcje grzybicze i choroby zwłaszcza skóry dłoni mogą być także związane z długotrwałą ekspozycją na wilgoć i opatrunki okluzyjne. Ryzyko zakażenia wzrasta również u pracowników sektora rybnego, florystów, fryzjerów, pracowników gastronomii, piekarzy i cukierników, a także zatrudnionych w ochronie zdrowia. Candida spp. jako organizmy saprofityczne pełnią istotną funkcję w zachowaniu homeostazy organizmu, a wraz z jej zachwianiem zwiększają ryzyko kandydozy. Intensyfikacja produkcji zwierzęcej, zmiany środowiskowe oraz nadmierne stosowanie antybiotyków w leczeniu infekcji u ludzi i zwierząt sprzyjają tego typu zakażeniom. Ważne jest zatem przyjęcie przez pracodawców i pracowników narażanych zawodowo odpowiednich strategii w celu ograniczenia czynników sprzyjających zakażeniom na tle Candida spp. w miejscu pracy.
Streszczenie: Candida spp. isolated from both humans and animals have a similar genotype. Properties of Candida spp. specific for different host species have not been isolated, followed by studies indicating that animals can be a reservoir of these fungi for humans. Occupational exposure concerns workers who have direct contact with farm animals, i.e., farmers, breeders, veterinarians, farm technicians. Hand dermatitis and fungal infection may be caused by prolonged exposure to water and occlusive gloves. The risk of fungal infection is estimated to be high for seafood workers, florists, hairdressers, bakers and cooks, gastronomy workers and healthcare workers. Even though Candida spp. are effective as saprophytic, in the event of a weakening of the function or disturbance of homeostasis, the risk of developing an additional form of candidiasis is increasing due to the intensification of animal production, environmental changes and the excessive use of antibiotics to treat infections in humans and animals. Employers and workers should adopt appropriate strategies to reduce factors conductive to Candida spp. infection at professional work.
Projekt/grant: Zastosowanie mikroskopu sił atomowych (AFM) w ocenie własności nanomechanicznych Candida spp : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, PB/1/2019

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB