Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
BACTERIA Liczba odnalezionych rekordów: 3
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Antimicrobial resistance happens when microorganisms change when they are exposed to antibiotics. Then, treatment becomes ineffective and infections persist in the body, increasing the risk of spreading to other persons. The new resistance mechanisms that are emerging and spreading globally cause that the so far applied methods of treatment do not work, threatening the human ability to resist common infectious diseases, which in turn results in prolonged infections or even death. Antimicrobial resistance occurs naturally over time, usually through genetic changes. However, the misuse and overuse of antimicrobials are accelerating this process. It has become common to overuse and misuse antibiotics both in people and animals, which are often prescribed without professional oversight. Antimicrobial resistance is a complex problem that affects all of society and is driven by many interconnected factors. Single, isolated interventions have limited impact. Coordinated action is required to minimise the emergence and spread of antimicrobial resistance. Streszczenie: Ze zjawiskiem antybiotykooporności mamy do czynienia w przypadku gdy bakteria nabierze oporności na dany antybiotyk. Stosowane wówczas leczenie staje się nieskuteczne a obecność samego drobnoustroju w ciele chorego może przyczynić się do jego rozpowszechnienia na inne osoby. Nowe mechanizmy nabywania oporności na antybiotyki sprawiają, że dotychczasowe sposoby leczenia wielu chorób zakaźnych przestają być skuteczne, czego następstwem są trwające znacznie dłużej zachorowania a nawet śmierć. Zjawisko nabywania oporności nie jest czymś nowym, gdyż wynika z naturalnych właściwości przystosowawczych bakterii jednakże niewłaściwe lub nadużywanie antybiotyków zarówno u ludzi jak i zwierząt znacznie przyspiesza ten proces. Problem antybiotykooporności stał się problemem ogólnoświatowym, dotyczącym wszystkich grup społecznych. Ze względu na złożoność problemu potrzebne są skoordynowane działania gdyż tylko takie mogą przyczynić się do zminimalizowania rozprzestrzeniania tego niekorzystnego zjawiska.
2/3
Nr opisu: 0000033153 Autorzy: Paweł Sobczak, Kazimierz Zawiślak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Jacek Mazur, Rafał Nadulski, Marta Kozak. Tytuł pracy: The assessment of microbiological purity of selected components of animal feeds and mixtures which underwent thermal processing Tytuł równoległy: Ocena czystości mikrobiologicznej wybranych komponentów pasz i mieszanek poddanych obróbce termicznej Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2016, Vol. 17, no. 2, p. 303--314 p-ISSN: 1332-9049 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 14.000 Praca recenzowana Słowa kluczowe: bakterie ; czystość mikrobiologiczna ; obróbka termiczna ; pasze ; pleśnie Słowa kluczowe ang.: animal feeds ; bacteria ; microbiologiocal purity ; thermal processing Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. https://jcea.agr.hr/articles/774101_The_assessment_of_microbiological_purity_of_selected_components_of_animal_feeds_and_mixtures_which_underwent_thermal_processing_en...%20after%20review.pdf DOI: 10.5513/JCEA01/17.2.1706 Streszczenie: Microorganisms which contaminate animal feeds pose a threat not only to animals but also indirectly to humans through their consumption of products of animal origin. The aim of the present study was to assess microbiological cleanness of selected resources and ready-made feed mixtures before and after thermal processing. The results indicated that the most bacteriologically contaminated resources were oats (Avena sativa), wheat middlings, wheat (Triticum vulgare), and poultry feed mixture KDKA F35%. The least contaminated were maize (Zea) and Prowit - feed mixture for livestock. The examined feed resources were contaminated with moulds, among which dominated: Aspergillus and Penicillium. The findings of bacteriological and mycological contamination assure instead of allow stating that thermal processing limits microbiological contamination of animal feeds. In order to protect the health of animals as well as consumers it seems advisable to seek new methods of thermal processing in the production of animal feeds to provide their high quality and safety. Streszczenie: Mikroorganizmy zanieczyszczające pasze stanowią zagrożenia zarówno dla zwierząt, ale także pośrednio dla ludzi poprzez spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Celem niniejszej pracy była ocena czystości mikrobiologicznej wybranych surowców oraz gotowych mieszanek paszowych przed oraz po obróbce termicznej. Z przeprowadzonych badań wynika, że najbardziej zanieczyszczonymi bakteriologicznie surowcami był owies, śruta pszenna, pszenica oraz mieszanka paszowa dla drobiu KDKA F35%. Najmniej zaniczyszczeń posiadała kukurydza oraz mieszanka dla trzody Prowit. Badane surowce paszowe zanieczyszczone plesniami, wśród których dominowąły rodzaje: Aspergillus i Penicillium. Uzyskane wyniki badań zanieczyszczenia bakteriologicznego i mykologicznego pozwalają stwierdzić iż proces obróbki termicznej ogranicza zanieczyszczenia mikrobiologiczne pasz. W celu ochrony zdrowia zwierząt oraz konsumentów wydaje się być wskazane poszukiwanie nowych metod obróbki termicznej w produkcji pasz, aby zapewniać im wysoką jakość i bezpieczeństwo.
3/3
Nr opisu: 0000027886 Autorzy: Natalia Krasij, Sergiej Klymnuk, Aleksander Oliynik, Olena Pokryshko. Tytuł pracy: Monitoring of antibiotic susceptibility of microbes isolated from the patients of Ternopil University Hospital in 2012 year Tytuł czasopisma: Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2013, T. 7, nr 4, s. 26--29 p-ISSN: 2082-7288 Uwagi: Streszcz. w jęz. ang. Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN) Język publikacji: ENG Punktacja ministerstwa: 3.000 Liczba arkuszy: 0,36 Praca recenzowana Słowa kluczowe: antybiotyk ; bakterie ; antybiotykoterapia ; antybiotykooporność ; badania Słowa kluczowe ang.: antibiotic ; bacteria ; research ; antibiotic resistance Inne bazy podające opis: