AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: CALCIUM
Liczba odnalezionych rekordów: 4



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/4
Nr opisu: 0000036096
Autorzy: Krystyna Zarzecka, Iwona Mystkowska, Marek Gugała, Honorata Dołęga.
Tytuł pracy: Content and uptake of selected macroelements with the yield of potato tubers depending on herbicides and biostimulators
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, Vol. 24, no. 1, p. 165--179
p-ISSN: 1644-2296

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.710
Punktacja ministerstwa: 70.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: potato ; herbidices ; biostimulators ; phosporus ; calcium ; magnesium
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/1519/
DOI: 10.5601/jelem.2017.22.3.1519
Streszczenie: Field trails set up on very light and light soil were conducted in 2012-2014. The experiment was designed in triplicates, using the method of random sub-blocks in a split-plot system. The investigated factors were: I - three varieties of edible potato: Bartek, Gawin and Honorata. II - five ways of management: 1. control object - with mechanical weed control; 2. the herbicide Harrier 295 ZC - 2.0 dm3ˇha-1; 3. the herbicide Harrier 295 ZC - 2.0 dm3ˇha-1 with the biostimulant Kelpak SL - 4.0 dm3ˇha-1; 4. the herbicide Sencor 70 WG - 1.0 kgˇha-1. 5. the herbicide Sencor 70 WG - 1.0 kgˇha-1 with the biostimulant Asahi SL - 1.5 dm3ˇha-1. The aim of the study was to determine the influence of herbicides and biostimulants on the content and uptake of the selected macroelements: phosphorus, calcium and magnesium, with the yield of potato tubers. The content of phosphorus, calcium and magnesium and their uptake with the yield of tubers depended significantly on the varieties, weed control and weather conditions during the growth season. The highest mean phosphorus content was found in the variety Bartek and the highest mean levels of calcium and magnesium were determined in the variety Honorata. The variety Honorata was also distinguished by the highest ability to take up macroelements with the yield of tubers. The highest content and uptake of phosphorus, calcium and magnesium were noted in tubers collected in the treatments (4, 5) where a mixture of Sencor 70 WG herbicide at a dose of 1.0 kgˇha-1 with the Asahi SL biostimulant at a dose of 1.5 dm3 ha-1 was used.

2/4
Nr opisu: 0000037960
Autorzy: Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Anna Rogóż-Matyszczak, Krystyna Zarzecka, A. Sikorska.
Tytuł pracy: Content of the selected macro-elements in potato tubers (Solanum tuberosum L.) treated with biostimulators
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2019, Vol. 17, issue 5, p. 11925-11933
p-ISSN: 1589-1623
e-ISSN: 1785-0037

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 40.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: variant ; variety ; phosphorus ; calcium ; magnesium
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
http://aloki.hu/indvolOF.htm
DOI: 10.15666/aeer/1705_1192511933
Streszczenie: The objective of research was to assess the selected mineral components (phosphorus, calcium and magnesium) in the tubers of edible potato. Field research was carried out in the years 2015-2017 with an application of biostimulators in individual farms in the town of Międzyrzec Podlaski (51°59' N and 22°47' E), Poland. The experiment was led by means of a split-plot method. The impact of two factors was tested. The first order factor were the three varieties of edible potato: Honorata, Jelly, Tajfun, while of the second order - four variants of applying biostimulators: Kelpak SL, Titanit, GreenOk, BrunatneBio Złoto and a control variant (potato plants sprayed with distilled water). Potato plants were treated with biostimulators three times (beginning of flowering, full flowering and after plant flowering). Within the presented research the applied biostimulators increased the content of selected mineral components in the tubers of tested varieties. Tubers of plants treated with BrunatneBio Złoto preparation were characterized by the largest content of phosphorus, calcium and magnesium in comparison to the plants from control object. The content of microelements in the tubers varied significantly depending on the genotype of the variety. The greatest concentration of phosphorus was noted in the tubers of Tajfun variety, while in case of magnesium - Honorata variety. Large amount of rainfall in 2017 contributed to the occurrence of an increase of the content of phosphorus, calcium and magnesium in potato tubers. Average content of phosphorus amount to, on average: 3.4 g•kg-1, calcium 0.73 g•kg-1 , and magnesium 1.36 g•kg-1.
Projekt/grant: Badania statutowe : UPH Siedlce / MNiSW w ramach środków przekazywanych jednostkom na finansowanie działalności statutowej, Nr 363/S/13

3/4
Nr opisu: 0000036419
Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Krystyna Zarzecka, Iwona Mystkowska, Marek Gugała.
Tytuł pracy: Potassium and calcium content in potato tubers depending on ways of application of the UGmax preparation
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Vol. 27, no. 12B, p. 9441--9446
p-ISSN: 1018-4619

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.691
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: potato ; potassium ; calcium ; microbiological preparation
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
https://www.prt-parlar.de/download_feb_2018/
Streszczenie: In recent years, dynamic changes occur in agriculture, and the idea of protection of the natural environment and the consumer becomes more and more popular. Care for the natural environment and quality of the harvested crops is reflected in introduction of various kinds of microbiological preparations to agricultural practice, which affect physical and chemical properties of soil and qualitative characteristics of plants. The purpose of the experiment was to identify the effect of using the UGmax microbiological preparation (Soil Fertilizer) on the content of potassium and calcium in edible potato tubers. The experiment was established according to randomized split-block method, in three replications. The examined factors included: 1st factor: edible potato cultivars (Satina and Tajfun), 2nd factor: doses and dates of application of the UGmax Soil Fertilizer. As a result of the conducted study, it was determined that potato tubers contain more potassium and calcium after application of the UGmax soil preparation as compared to tubers harvested from the control object, where UGmax was not used, but these differences were not confirmed statistically. It was proven that weather conditions and cultivars affect accumulation of potassium and calcium in dry matter of potato tubers. It was demonstrated that the experiment factors had a significant impact on the uptake of the examined macroelements with the yield of potato tubers.

4/4
Nr opisu: 0000033098
Autorzy: Jerzy Władysław Bertrandt, Anna Kłos, Wanda Stankiewicz, Anna Pańczuk.
Tytuł pracy: Evaluation of bone mineral density of students from the Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska
Tytuł równoległy: Ocena gęstości mineralnej kości studentów Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 10, issue 4, p. 7--13
p-ISSN: 2353-6942

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 9.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: gęstość mineralna kości ; osteopenia ; osteoporoza ; wapno ; dieta
Słowa kluczowe ang.: bone mineral density ; osteopenia ; osteoporosis ; calcium ; diet
http://www.termedia.pl/OCENA-GESTOSCI-MINERALNEJ-KOSCI-STUDENTOW-PANSTWOWEJ-SZKOLY-r-nWYZSZEJ-IM-PAPIEZA-JANA-PAWLA-II-W-BIALEJ-PODLASKIEJ,99,28668,0,0.html
DOI: 10.5114/hpc.2016.63566
Streszczenie: Background. Nutritional status is one of the factors enabling prediction the possibility of emergence and development of civilization diseases. Correct mineral nutritional status is important and particularly proper bones calcification. The aim of the work was to assess bone mineral density of female and male students from the Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska. Consumption of products which are the main source of calcium in the students' diet was assessed as well. Material and methods. Bone mineral density was measured by densitometry method. The consumption of food that are sources of calcium in students' diet was assessed by questionnaire. Results. In groups of women, changes characteristic of osteopenia were showed among 54.9 % women to 25 years and 67.6 % in the older group. Changes characteristic of osteoporosis were found too. In the group of men aged up to 25 changes typical of osteopenia revealed 62.3% and characteristic of osteoporosis 6.6% of examined students. Among 9 older students changes typical of osteopenia were found among 44.4%. Dairy products were main source of calcium in students' daily food rations. Conclusions. There is a need to take action in the field of nutritional health education, including the practical application of knowledge in the prevention of osteopenia and osteoporosis , addressed to young people. Students from the Pope John Paul II State School of Higher Education in Biała Podlaska should be included in the program of nutrition education program for the prevention of osteoporosis.
Streszczenie: Wprowadzenie. Stan odżywienia jest jednym z czynników umożliwiających możliwość prognozowania powstania i rozwoju chorób cywilizacyjnych. Ważny jest prawidłowy stan odżywienia mineralnego, a szczególnie prawidłowe uwapnienie kości. Celem pracy była ocena gęstości mineralnej kości studentek i studentów Państwowej Szkoły Wyższej im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej. Oceniono także ilość produktów spożywanych przez studentów, będących podstawowym źródłem wapnia w ich diecie. Materiał i metody. Uwapnienie kości mierzono metodą densytometryczną na kości przedramienia, przy użyciu aparatu EXA 3000. Konsumpcja produktów spożywczych będących źródłem wapnia w diecie studentów oceniana była metodą ankietową. Wyniki. W obydwu badanych grupach duży odsetek kobiet wykazywał zmiany charakterystyczne dla osteopenii - 54,9% u kobiet do 25 lat i 67,6% w grupie starszych studentek. Wykazano także zmiany charakterystyczne dla osteoporozy. W grupie mężczyzn do 25 lat zmiany typowe dla osteopenii miało 62,3%, a dla osteoporozy 6,6%. Wśród 9 starszych studentów zamiany w uwapnieniu wskazujące na osteopenię miało 44,4% badanych. Produkty mleczne są głównym źródłem wapnia w całodziennych racjach pokarmowych studentów. Wnioski. Istnieje potrzeba podejmowania działań w zakresie żywieniowej oświaty zdrowotnej, obejmujących praktyczne wykorzystanie wiedzy w profilaktyce osteopenii i osteoporozy, skierowanych do osób młodych. Studenci z Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej powinni być objęci programem edukacji żywieniowej w zakresie profilaktyki osteoporozy.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB