Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
CANDIDIASIS Liczba odnalezionych rekordów: 2
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Grzyby Candida spp. wyizolowane od zarówno ludzi, jak i zwierząt, mają zbliżony genotyp. Nie stwierdzono również swoistości tych grzybów w stosunku do kolonizowania różnych gatunków żywicieli, przez co zwierzęta mogą być ich rezerwuarem dla człowieka. Narażenie zawodowe dotyczy pracowników mających bezpośredni kontakt ze zwierzętami gospodarskimi, tj. rolników, hodowców, weterynarzy i pracowników technicznych gospodarstw. Infekcje grzybicze i choroby zwłaszcza skóry dłoni mogą być także związane z długotrwałą ekspozycją na wilgoć i opatrunki okluzyjne. Ryzyko zakażenia wzrasta również u pracowników sektora rybnego, florystów, fryzjerów, pracowników gastronomii, piekarzy i cukierników, a także zatrudnionych w ochronie zdrowia. Candida spp. jako organizmy saprofityczne pełnią istotną funkcję w zachowaniu homeostazy organizmu, a wraz z jej zachwianiem zwiększają ryzyko kandydozy. Intensyfikacja produkcji zwierzęcej, zmiany środowiskowe oraz nadmierne stosowanie antybiotyków w leczeniu infekcji u ludzi i zwierząt sprzyjają tego typu zakażeniom. Ważne jest zatem przyjęcie przez pracodawców i pracowników narażanych zawodowo odpowiednich strategii w celu ograniczenia czynników sprzyjających zakażeniom na tle Candida spp. w miejscu pracy. Streszczenie: Candida spp. isolated from both humans and animals have a similar genotype. Properties of Candida spp. specific for different host species have not been isolated, followed by studies indicating that animals can be a reservoir of these fungi for humans. Occupational exposure concerns workers who have direct contact with farm animals, i.e., farmers, breeders, veterinarians, farm technicians. Hand dermatitis and fungal infection may be caused by prolonged exposure to water and occlusive gloves. The risk of fungal infection is estimated to be high for seafood workers, florists, hairdressers, bakers and cooks, gastronomy workers and healthcare workers. Even though Candida spp. are effective as saprophytic, in the event of a weakening of the function or disturbance of homeostasis, the risk of developing an additional form of candidiasis is increasing due to the intensification of animal production, environmental changes and the excessive use of antibiotics to treat infections in humans and animals. Employers and workers should adopt appropriate strategies to reduce factors conductive to Candida spp. infection at professional work. Projekt/grant: Zastosowanie mikroskopu sił atomowych (AFM) w ocenie własności nanomechanicznych Candida spp : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, PB/1/2019
2/2
Nr opisu: 0000042759 Autorzy: Patrycja Teodorowicz, Małgorzata Tokarska-Rodak. Tytuł pracy: Molekularne różnicowanie szczepów Candida spp. jako nowoczesne narzędzie do walki z kandydozą Tytuł równoległy: Molecular differentiation of Candida spp. strains as a modern tool to fight against candidiasis Tytuł całości: W: Niepoznany genom, czyli najnowsze badania z zakresu biologii i diagnostyki molekularnej / red. Izabela Mołdoch-Mendoń, Monika Maciąg Miejsce wydania: Lublin Wydawca: Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Rok wydania: 2021 Strony zajęte przez pracę: S. 47-62 ISBN: 978-83-67104-06-7 Charakterystyka formalna: rozdział w monografii polskiej Charakterystyka wg MNiSW: rozdział w monografii z wykazu MEiN Język publikacji: POL Słowa kluczowe: badania molekularne ; Candida spp. ; genotypowanie ; kandydoza ; mikroskopia sił atomowych Słowa kluczowe ang.: atomic force microscopy ; Candida spp. ; candidiasis ; genotyping ; molecular tests Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. https://bc.wydawnictwo-tygiel.pl/publikacja/A0ABE6F9-F97A-C053-AC85-F46E8BAC95EF Projekt/grant: Analiza pokrewieństwa genetycznego szczepów Candida spp. występujących w mikrobiocie jamy ustnej : Fundusz rozwoju pracowników PSW, PB/35/2020