AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: CHEMICAL COMPOSITION
Liczba odnalezionych rekordów: 8



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/8
Nr opisu: 0000044506
Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Agnieszka Ginter, Marek Gugała, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: Total and Protein Nitrogen Content in Potato Tubers under the Influence of Various Care and Nutrition Methods with the Use of Biostimulants
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 24, issue 2, p. 247--255
p-ISSN: 2299-8993
e-ISSN: 2081-139X

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.300
Punktacja ministerstwa: 100.000
Słowa kluczowe ang.: clomazone ; chemical composition ; growth stimulants ; metribuzin ; Solanum tuberosum L.
http://www.jeeng.net/Total-and-Protein-Nitrogen-Content-in-Potato-Tubers-under-the-Influence-of-Various,157019,0,2.html
DOI: 10.12911/22998993/146687
Streszczenie: A two-factor field experiment was carried out in 2018-2020 at the Zawady Agricultural Experimental Station (52 ° 03'N and 22 ° 33'E) belonging to the University of Natural Sciences and Humanities in Siedlce in Poland. Tubers of two edible potato cultivars were investigated, i.e. Oberon and Malaga - factor one; in turn, factor two included variants of herbicide application with biostimulators: 1. control object - without preparations, 2. herbicide clomazone + metribuzin (Avatar 293 ZC), 3. herbicide clomazone + metribuzin and biostimulant PlonoStart, 4. herbicide clomazone + metribuzin and biostimulant Aminoplant, 5. herbicide clomazone + metribuzin and biostimulant Agro-SorbŽ Folium. The biostimulators used in the research significantly increased the content of total nitrogen and protein nitrogen in tubers, as well as the share of protein nitrogen in total nitrogen in relation to the tubers collected from the control object. The genetic features of the cultivars also determined the concentration of total nitrogen and protein nitrogen in potato tubers.

2/8
Nr opisu: 0000044612
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Agnieszka Ginter, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
Tytuł pracy: Ziemniak kolorowy - uprawiany wczoraj, dziś i jutro
Tytuł równoległy: Color potato - grown yesterday, today, tommorow
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, nr 1(8), s. 130--139
p-ISSN: 2450-4963

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Punktacja ministerstwa: 20.000
Słowa kluczowe: cechy prozdrowotne ; odmiana ; pochodzenie ; skład chemiczny ; Solanum tuberosum L.
Słowa kluczowe ang.: chemical composition ; cultivar ; origin ; pro-healthy properties ; Solanum tuberosum L.
https://kpu.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2023/01/Ziemniak-kolorowy-%E2%80%93-uprawiany-wczoraj-dzis-jutro.pdf
Streszczenie: W pracy przedstawiono pochodzenie ziemniaka (Solanum tuberosum L.) i jego instrodukcję do Europy i Polski. Omówiono wartość odżywczą i właściwości prozdrowotne bulw z uwględnieniem odmian o kolorowym miąższu. Scharakteryzowano najważniejsze składniki chemiczne bulwy ziemniaka. Liczne badania wykazały, że bulwy odmian kolorowych, w porównaniu do odmian o miąższu białym i żółtym, zawierają więcej związków polifenolowych, kwasu chlorogenowego i kwasu askorbinowego oraz duże ilości antocyjanów, których w odmianach tradycyjnych brakuje. Doniesienia naukowe wskazują, że ziemniak powinien stanowić część zdrowej diety ze względu na właściwości antyoksydacyjne mające duże znaczenie w profilaktyce zdrowotnej.
Streszczenie: The paper presents the origin of the potato (Solanum tuberosum L). and its introduction in Europe and Poland. The nutritional value and pro-healthy properties of tubers are discussed, taking into account cultivars with colored flesh. The most important chemical components of the potato tuber where characterized. Numerous studies have shown that the tubers of colored cultivars, compared to the cultivars with white and yellow flesh, contain more polyphenols, chlorogenic acid and ascorbic acid, and large amounts of anthocyanins, which are lacking in traditional cultivars. Scientific reports indicate that the potato should be part of a healthy diet due to its antioxidant properties that are of great importance in health prophylaxis.

3/8
Nr opisu: 0000042635
Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Anna Sikorska.
Tytuł pracy: Modifications of vitamin C and total protein content in edible potato tubers under the influence of herbicide and biostimulants
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2021, Vol. 26, no. 4, p. 861--870
p-ISSN: 1644-2296

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.923
Punktacja ministerstwa: 70.000
Słowa kluczowe ang.: chemical composition ; cultivars ; growth regulators ; potato tubers ; Solanum tuberosum L.
http://jsite.uwm.edu.pl/articles/view/2180/
DOI: 10.5601/jelem.2021.26.3.2180
Streszczenie: Three-year field research was conducted at Zawady Experimental Farm affiliated with the Siedlce University of Natural Sciences and Humanities in Siedlce. The experimental material consisted of potato tubers harvested in a field experiment set up in a split-plot arrangement with three replicates. The first experimental factor consisted of two table potato cultivars: Malaga and Oberon, and the second factor included five methods of weed control using the herbicide Avatar 293 ZC (the herbicide contained clomazone and metribuzin) and biostimulants: 1) control - without the herbicide or biostimulants, 2) the herbicide clomazone + metribuzin (Avatar 293 ZC), 3) the herbicide clomazone + metribuzin (Avatar 293 ZC) and the biostimulant PlonoStart, 4) the herbicide clomazone + metribuzin (Avatar 293 ZC) and the biostimulant Aminoplant, 5) the herbicide clomazone + metribuzin (Avatar 293 ZC) and the biostimulant Agro-Sorb Folium. Vitamin C content and total protein content were determined in potato tubers. The vitamin C content in fresh tubers was determined using the Tilman's method modified by Pijanowski. The total protein content was calculated from the nitrogen content assayed with the Kjeldahl method and multiplied by 6.25. An application of either the herbicide alone or combined with a biostimulant contributed to a significant increase in both the vitamin C content and total protein content compared with control tubers. The cultivar Oberon revealed a higher potential ability to accumulate chemical components compared with cv. Malaga.

4/8
Nr opisu: 0000035494
Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak, Marta Siłuch, Marcin Weiner, Ewa Teresa Pawłowicz-Sosnowska, Paulina Wojtyła-Buciora, Jarosław Chmielewski, Ilona Żeber-Dzikowska, Barbara Gworek, Jerzy Zagórski.
Tytuł pracy: Analiza składu chemicznego napojów energetycznych w zakresie związków pobudzających i wypełniających
Tytuł równoległy: Analysis of the chemical composition of energy drinks for contents of stimulant and filling compounds
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2018, Vol. 97, nr 4, s. 560--564
p-ISSN: 0033-2496
e-ISSN: 2449-9951

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.428
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: napoje energetyczne ; związki pobudzające ; związki wypełniające ; skład chemiczny
Słowa kluczowe ang.: energy drinks ; stimulant compounds ; filling compounds ; chemical composition
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
Inne bazy podające opis:
  • WoS

    DOI: 10.15199/62.2018.4.9
    Streszczenie: Twenty-five com. energy drinks were analyzed for contents of caffeine, sugar and sweeteners (aspartame, saccharin), B6, B8 and B12 vitamins and preservative (BzONa) by high performance liq. chromatog. Caffeine was identified in 23 drinks and its content was 0-37.16 mg/100 mL of drink. The sugars were detected in 20 samples, while aspartame and saccharin in 2 samples in concns. of 141.9 and 100.03 ěg/mL, resp. The concn. of BzONa was below the detection limit of the method used.
    Streszczenie: Przebadano 25 napojów energetycznych pod kątem zawartości w nich kofeiny, tauryny, substancji słodzących, konserwantów i witamin z grupy B. Analizy wykonano techniką wysokosprawnej chromatografii cieczowej. Znajomość składu chemicznego oraz możliwych reakcji między poszczególnymi składnikami tych napojów mogą stanowić podstawę oceny ich wpływu na organizm człowieka.
    Projekt/grant: Analiza zawartości kofeiny, tauryny, słodzików, konserwantów i witamin z grupy B w napojach energetycznych : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, FG.IV.13

    5/8
    Nr opisu: 0000035838
    Autorzy: Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Anna Sikorska, Magdalena Zarzecka.
    Tytuł pracy: Odżywcze i prozdrowotne właściwości ziarna owsa i przetworów owsianych
    Tytuł równoległy: Nutritional and pro-healthy properties of oat grain and oat products
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2018, T. 67, nr 2 (319), s. 409--414
    p-ISSN: 0023-4249

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 12.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: ziarno owsa ; skład chemiczny ; wartość odżywcza ; walory zdrowotne
    Słowa kluczowe ang.: grain oat ; chemical composition ; nutritional values ; health benefits
    Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
    http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2018/409.pdf
    Streszczenie: W pracy przedstawiono krótką historię uprawy owsa, charakterystykę botaniczną, skład chemiczny ziarna, wartość odżywczą i prozdrowotną oraz wielostronne wykorzystanie. Owies i jego produkty są cennym źródłem wielu bioaktywnych składników odżywczych i substancji, takich jak: białka, lipidy, składniki mineralne, witaminy, błonnik pokarmowy, beta-glukany, polifenole. Owies jest zbożem o prozdrowotnym działaniu na organizm człowieka. Zdaniem żywieniowców i lekarzy, produkty owsiane mogą stanowić cenne uzupełnienie diety, zwłaszcza u osób z chorobami, takimi jak: zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, miażdżyca, nadciśnienie, nadwaga czy obniżona sprawność psychofizyczna.
    Streszczenie: The article presents a brief history of oat cultivation, botanical characteristic of the plant, chemical composition of its grain, nutritional and pro-health values and multi-purpose utilization. Oat and oat products are precious source of many bioactive nutrients components and substances such as: proteins, lipids, mineral compounds, vitamins, dietary fibre, beta-glucans, polyphenols. Oat is a health promoting grain for the human body. Nutritionists and physicians believe that oat products may be a beneficial diet supplement highly recommended for people suffering from such diseases as: gastrointestinal track disorders, atherosclerosis, hypertension, overweight and reduced psychophysical efficiency.

    6/8
    Nr opisu: 0000035348
    Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała.
    Tytuł pracy: Cenne owoce maliny właściwej (Fructus Rbi idaei)
    Tytuł równoległy: Valuable raspberry fruits (Fructus Rbi idaei)
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2017, nr 1(3), s. 70--79
    p-ISSN: 2450-4963

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Język publikacji: POL
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: owoce maliny ; skład chemiczny ; właściwości lecznicze
    Słowa kluczowe ang.: raspberry fruit ; chemical composition ; medicinal features
    Uwaga: kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii
    http://www.pwsz.krosno.pl/gfx/pwszkrosno/userfiles/biblioteka/5_cenne_owoce_maliny1.pdf
    Streszczenie: Rasberry is one of the oldest plants known to mankind for centuries and used for food and medical purposes. The usefulness of raspberry fruit (Fructus Rubi idaei) and leaces (Folium Rubi ideai) is determined to a large extent by their chemical composition. The biological value of raspberry fruit (Rubus idaeus L) depends on the level of antioxidants which include ascorbic acid and anthocyanins. However, the flavour and aroma of the fruit is determined by the degree of maturity, variety, the content of monosaccharides, organic acids and volatile substances. Raspberry fruits are also rich in vitamins (especially vitamin C, vitamin B, PP, A, E and K), minerals: potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), iron (Fe), and minor amounts of manganese (Mn), copper (Cu), zine (Zn), (therefore have a de-aciddifying effect, strenghening the heart and regulate the activity of the nervous system). They also contain large amounts of fiber and pectin. The results of recent studies have shown that ellagic acid contained in raspberries (rasberry seeds contain up to 87,5% of the ellagic acid) inhibits neoplastic processes and has anti-viral and anti-inflammatory features. recent research confirms the positive impact of raspberry ketone (C10H12O2 for the treatment of obesity.

    7/8
    Nr opisu: 0000031323
    Autorzy: Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Alicja Joanna Baranowska, Magdalena Zarzecka, Katarzyna Falkowska.
    Tytuł pracy: Owies siewny - wartość odżywcza i prozdrowotna oraz wykorzystanie przemysłowe
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2015, nr 4, s. 182--185
    p-ISSN: 1505-3768
    e-ISSN: 1731-2523

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 7.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: owies ; skład chemiczny ; wartości odżywcze ; korzyści zdrowotne ; wykorzystanie przemysłowe
    Słowa kluczowe ang.: oat ; chemical composition ; nutritional values ; benefits health ; industrial use
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
    Streszczenie: Oat cultivars breeding in Poland started at the end of 19th century. In recent decades interest in oats and its products was significantly increased. The chemical composition and nutritional value indicate the possibility of its widespread ise in nutrition, medicine, cosmetics and industrial processing. Oat and oat products are an important source of many valuable components, i.e. first of all, proteins, fats, dietary fibre, carbohydrates, mineral compounds and vitamins. Oat grain contained 10-23 % total protein, 4-10 % fat and 37-55 % starch. They key component of this soluble fraction of dietary fibre are b-glucans. Oat is a health promoting grain for the human body. Oat products may be a beneficial diet suplement to be highly recommended for people suffering from such diseases as: overweight, gastrointestinal track disorders, atherosclerosis, hypertension. Very beneficial features of the use of hulled oats provide an opportunity for the production of food of high biological quality. Oats plays an important role in crop rotation and provides a valuable fodder for animals.

    8/8
    Nr opisu: 0000031235
    Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Katarzyna Radwańska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska.
    Tytuł pracy: Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.)
    Tytuł równoległy: Health benefits of red raspberry fruit (Rubus idaeus L.)
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2015, T. 96, nr 2, s. 406--409
    p-ISSN: 1895-4316

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: POL
    Punktacja ministerstwa: 9.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: owoce maliny właściwej ; skład chemiczny ; właściwości prozdrowotne
    Słowa kluczowe ang.: red raspberry fruit ; chemical composition ; health benefits
    Uwaga: Kopia dostępna w Dziale Gromadzenia, Opracowania i Kontroli Zbiorów Biblioteki PSW.
    http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-406.pdf
    Streszczenie: Właściwości lecznicze owoców maliny znane były już w Starożytności. Ich uprawą zajmowali się starożytni Grecy i Rzymianie. Są one cennym surowcem leczniczym, posiadają walory odżywcze i dietetyczne. Zarówno owoce (Fructus Rubi idaei), jak i liście (Folium Rubi idaei), stosowane są jako środek na przeziębienie. Owoce zawierają cukry proste, kwasy organiczne, w tym kwasy fenolowe i olejki eteryczne mające właściwości rozgrzewające i antyseptyczne. Są bogatym źródłem związków śluzowych, pektyn, antocyjanów, witamin, makro- i mikroelementów oraz substancji mineralnych. Dzięki zawartości potasu maliny wzmacniają serce, natomiast lecytyna chroni przed zawałem, żelazo i fosfor wpływają korzystnie na poziom czerwonych krwinek, a magnez regeneruje układ nerwowy. W medycynie ludowej używano ich od wieków, jednak dopiero w ostatnich latach potwierdzono zdrowotne działanie zawartego w malinach kwasu elagowego. Najnowsze badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ ketonu malinowego w leczeniu otyłości i w kuracjach odchudzających.
    Streszczenie: The healing properties of raspberry fruit have been known since antiquity. Raspberry was cultivated by ancient Greek and Romans. The raspberry fruit is not only a valuable, medicinal raw material, but also has a nutritive and dietary value. Furthermore, both fruit (Fructus Rubi idaei) and leaves (Folium Rubi idaei) can be used as a cold remedy. Since raspberry contains monosaccharides and organic acids, including phenolic acids and essential oils, the fruit demonstrates warming and antiseptic properties. The raspberry fruit is a source of mucosal compounds, of pectin, anthocyanin, vitamins, macro- and micronutrients, and mineral substances. While the potassium content in raspberry strengthens the heart, the lecithin in the fruit protects against myocardial infractions. Additionally, the iron and phosphorus content have positive effect on the red blood cells level, and the magnesium level helps to regenerate the nervous system. The raspberry fruit has been present for centuries in the folk medicine, but only recently its health effects have been confirmed (i.e. the health effects of the ellagic acid present in raspberry). The recent research also confirms the positive impact of the raspberry ketone in the weight loss treatment.
    Projekt/grant: Plonowanie i cechy jakościowe maliny w warunkach stosowania bioregulatorów i herbicydów : Fundusz Grantów na Badania Własne / PSW Biała Podlaska, FG.II.9

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB