Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej
Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.
Zapytanie:
ESSENTIAL OIL Liczba odnalezionych rekordów: 2
Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie Streszczenie: Modern medicine, as well as the pharmaceutical, cosmetic and food industries appreciate the value of plant raw materials for their antiseptic, analgesic, anti-inflammatory and soothing effects. Medicinal plants, often found endemically, are often treated as potential sources of new substances with antimicrobial and antifungal activity. The aim of this study was to analyze the significance of selected medicinal and spice plants in terms of their ability to inhibit the growth of microorganisms, including those pathogenic to humans. The significance of active substances contained in selected plant species with high antimicrobial potential including Aloe vera L. and Chelidonium majus L. was described. The antimicrobial activity of plant oils, including those extracted from citrus and spice plants, was also analyzed. Plants are a rich source of many substances with a broad spectrum of activity. This knowledge has often been used in folk medicine, but it was not until the development of modern research methods that the mechanisms underlying the therapeutic properties of many plant substances and their proper use could be understood. New substances present in plant materials are constantly being discovered that may be of medical interest because of their great potential to be used against microorganisms or because of their antioxidant and anti-cancer properties. Streszczenie: Współczesna medycyna, branża farmaceutyczna, kosmetyczna i spożywcza docenia wartości surowców roślinnych w zakresie działania antyseptycznego, przeciwbólowego, przeciwzapalnego i kojącego. Rośliny lecznicze, często występujące endemicznie, traktowane są niejednokrotnie jako potencjalne źródła nowych substancji o aktywności przeciwbakteryjnej i przeciwgrzybiczej. Celem pracy była analiza znaczenia wybranych roślin leczniczych i przyprawowych w zakresie ich działania hamującego na rozwój drobnoustrojów, w tym chorobotwórczych dla człowieka. Opisano znaczenie substancji czynnych zawartych wybranych gatunkach roślin o dużym potencjale przeciwdrobnoustrojowym w tym Aloe vera L. i Chelidonium majus L. Przeanalizowano także przeciwdrobnoustrojowe działanie olejków roślinnych, w tym pozyskiwanych z roślin cytrusowych i przyprawowych. Rośliny są bogatym źródłem wielu substancji o szerokim spektrum działania. Wiedzę tę niejednokrotnie wykorzystywano w medycynie ludowej, lecz dopiero rozwój współczesnych metod badawczych umożliwił poznanie mechanizmów leżących u podstaw własności leczniczych wielu substancji pochodzenia roślinnego i właściwego ich wykorzystania. Wciąż odkrywane są nowe substancje obecne w surowcach roślinnych, które mogą mieć znaczenie w medycynie ze względu na duży potencjał w niszczeniu drobnoustrojów lub ze względu na właściwości przeciwutleniające czy przeciwnowotworowe.
2/2
Nr opisu: 0000033197 Autorzy: Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Alicja Joanna Baranowska, Marek Gugała. Tytuł pracy: Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) - roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych Tytuł równoległy: Peppermint - herb plant with multiple phytochemical properties Tytuł czasopisma: Szczegóły: 2016, nr 1 (2), s. 117--127 p-ISSN: 2450-4963 Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy Język publikacji: POL Praca recenzowana Słowa kluczowe: mięta pieprzowa ; roślina zielarska ; właściwości lecznicze ; znaczenie gospodarcze ; olejki eteryczne Słowa kluczowe ang.: peppermint ; herb plant ; properties healing ; economic importance ; essential oil Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii. http://www.pwsz.krosno.pl/gfx/pwszkrosno/userfiles/biblioteka/9_mieta_pieprzowa.pdf Streszczenie: Celem pracy było podsumowanie istniejących już informacji na temat mięty pieprzowej (Mentha piperita L.) jako rośliny zielarskiej o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych. Główne składniki chemiczne tej rośliny to olejki eteryczne, flawonoidy, glikozydy, kwasy i związki mineralne. Wysuszona mięta i olejek miętowy wykorzystywane są jako biologicznie aktywne części roślin. Mięta pieprzowa ma długą i bogatą historię stosowania leczniczego. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, wiatropędne, napotne, przeczyszczające, żołądkowe i uspakajające. Szerokie spektrum aktywności farmakologicznej czyni tę roślinę jedną z popularnych i najważniejszych roślin leczniczych. Na uwagę zasługuje także fakt, że mięta pieprzowa jest rośliną łatwą w uprawie i może być jednocześnie piękną ozdobą ogrodu oraz może się stać domową apteczką na różne dolegliwości. Jej praktyczne zastosowanie sprawia, że nawet w najmniejszym ogrodzie warto znaleźć miejsce na jej uprawę. Streszczenie: The aim of this Peppermint (Mentha piperita L.) herb plant with multiple phytochemical properties. The main chemical constituents of this plant are as follow: essential oil, flavonoids, glycosides, acids, minerals. The dried flowers of Peppermint and essential oil are used as biological active parts. Plant has a long and rich history of medicinal use. Peppermint is considered to have analgesic, anti-inflammatory, antispasmodic, carminative, diaphoretic, laxative, stomachic, sedative and tonic activities. A wide spectrum of pharmacological activity of Peppermint recutita makes this plant on of the most important in the similar group of popular medicinal plants. Noteworthy is the fact that the peppermint plant is easy to grow and can also be a beautiful decoration of the garden and become the home medicine cabinet for various ailments. Its practical application that makes even the smallest garden should find a place for its cultivation.