AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: MICROBIOLOGIOCAL PURITY
Liczba odnalezionych rekordów: 1



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/1
Nr opisu: 0000033153
Autorzy: Paweł Sobczak, Kazimierz Zawiślak, Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Jacek Mazur, Rafał Nadulski, Marta Kozak.
Tytuł pracy: The assessment of microbiological purity of selected components of animal feeds and mixtures which underwent thermal processing
Tytuł równoległy: Ocena czystości mikrobiologicznej wybranych komponentów pasz i mieszanek poddanych obróbce termicznej
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2016, Vol. 17, no. 2, p. 303--314
p-ISSN: 1332-9049

Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie zagranicznym
Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 14.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe: bakterie ; czystość mikrobiologiczna ; obróbka termiczna ; pasze ; pleśnie
Słowa kluczowe ang.: animal feeds ; bacteria ; microbiologiocal purity ; thermal processing
Uwaga: Kopia dostępna w Sekcji Bibliometrii.
https://jcea.agr.hr/articles/774101_The_assessment_of_microbiological_purity_of_selected_components_of_animal_feeds_and_mixtures_which_underwent_thermal_processing_en...%20after%20review.pdf
DOI: 10.5513/JCEA01/17.2.1706
Streszczenie: Microorganisms which contaminate animal feeds pose a threat not only to animals but also indirectly to humans through their consumption of products of animal origin. The aim of the present study was to assess microbiological cleanness of selected resources and ready-made feed mixtures before and after thermal processing. The results indicated that the most bacteriologically contaminated resources were oats (Avena sativa), wheat middlings, wheat (Triticum vulgare), and poultry feed mixture KDKA F35%. The least contaminated were maize (Zea) and Prowit - feed mixture for livestock. The examined feed resources were contaminated with moulds, among which dominated: Aspergillus and Penicillium. The findings of bacteriological and mycological contamination assure instead of allow stating that thermal processing limits microbiological contamination of animal feeds. In order to protect the health of animals as well as consumers it seems advisable to seek new methods of thermal processing in the production of animal feeds to provide their high quality and safety.
Streszczenie: Mikroorganizmy zanieczyszczające pasze stanowią zagrożenia zarówno dla zwierząt, ale także pośrednio dla ludzi poprzez spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Celem niniejszej pracy była ocena czystości mikrobiologicznej wybranych surowców oraz gotowych mieszanek paszowych przed oraz po obróbce termicznej. Z przeprowadzonych badań wynika, że najbardziej zanieczyszczonymi bakteriologicznie surowcami był owies, śruta pszenna, pszenica oraz mieszanka paszowa dla drobiu KDKA F35%. Najmniej zaniczyszczeń posiadała kukurydza oraz mieszanka dla trzody Prowit. Badane surowce paszowe zanieczyszczone plesniami, wśród których dominowąły rodzaje: Aspergillus i Penicillium. Uzyskane wyniki badań zanieczyszczenia bakteriologicznego i mykologicznego pozwalają stwierdzić iż proces obróbki termicznej ogranicza zanieczyszczenia mikrobiologiczne pasz. W celu ochrony zdrowia zwierząt oraz konsumentów wydaje się być wskazane poszukiwanie nowych metod obróbki termicznej w produkcji pasz, aby zapewniać im wysoką jakość i bezpieczeństwo.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB