AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: MYCOTOXIN
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000046461
Autorzy: Agnieszka Radzka-Pogoda, Radosław Piotr Radzki, Marek Bieńko, Jarosław Szponar, Barbara Sokołowska, Anna Kulik, Małgorzata Lewicka, Andrzej Borzęcki.
Tytuł pracy: Ochratoksyna A i aflatoksyna B1 jako czynniki uszkodzenia kości i neurodegeneracji poprzez wpływ stężeń TNF-A i IL-6 na procesy immunomodulacji
Tytuł pracy w innym języku: Ochratoxin A and Aflatoxin B1 as a factors of bone damage and neurodegeneration through the infuence on the immunomodulation processess of TNF-A and IL-6 concentrations
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2023, Vol. 80, issue 3, s. 61--72
p-ISSN: 1734-7009
e-ISSN: 2084-0535

Uwagi: Na wersji pdf artykułu błędna data wydania (2022 r. zamiast 2023 r.).
Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
Charakterystyka merytoryczna: artykuł przeglądowy
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: POL, ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 0.100
Punktacja ministerstwa: 100.000
Słowa kluczowe: aflatoksyna B1 ; kości ; metabolizm ; mykotoksyna ; neurodegeneraja ; ochratoksyna A
Słowa kluczowe ang.: aflatoxin B1 ; bone ; metabolism ; mycotoxin ; neurodegeneration ; ochratoxin A
Uwaga: Rzeczywista wartość wskaźnika IF wg JCR edycja 2023 wynosi <0.1.
https://sciendo.com/article/10.2478/phr-2022-0017
DOI: 10.2478/phr-2022-0017
Streszczenie: Szerokie rozpowszechnienie mykotoksyn, w tym aflatoksyny B1 i ochratoksyny A, w środowisku oraz ich wpływ na organizmy żywe sprawiają, że stanowią one interesujący problem badawczy. Znane są liczne powikłania zatrucia tymi substancjami, jednak szczególną uwag e zwraca ich wpływ na układ kostny i nerwowy. Efekt zapalny, prezentowany przez wzrost stężenia cytokin IL-6 i TNF-A może wpływać na dysregulację immunologiczną obecną w zaburzeniach metablizmu kostnego, a także neurodegeneracji. Mykotoksyny przyczyniają się rownież do osteodegeneracji poprzez modyfikację metabolizmu witaminy D. Interesujący i wciąż niezbadany jest mechanizm wpływu wewnątrzmacicznego na metabolizm kości i procesy neurodegeneracji. Zrozumienie powyższych mechanizmów może pomóc w monitorowaniu toksycznych skutków zatrucia tymi toksynami. Może również pomóc w opracowaniu metod terapii zatrucia tym związkiem u zwierząt i ludzi.
Streszczenie: The wide distribution of mycotoxins, including aflatoxin B1 and ochratoxin A, in the environment and their influence on living organisms make them an interesting research problem. Numerous complications of intoxication with these substances are know, however, particular attention is paid to the effects on the skeletal and nervous systems. The inflammatory effect, presented by the increase in the concentration of cytokines IL-6 and TNF-A may influence the immune dysregulation present in bone metabolism disorders, as well as in neurodegeneration. Mycotoxins also contribute to osteodegeneration by modifying vitamin D metabolism. Interestingly, and still unexplored, is the mechanism of intrauterine influence on bone metabolism and neurodegeneration processes. Understanding the above mechanisms may help in monitoring the toxic effects of intoxication with the toxins. It can also help develop methods of therapy for poisoning with this compound, in animals and humans.

2/2
Nr opisu: 0000042740
Autorzy: Małgorzata Tokarska-Rodak, Marta Zarębska, Dominik Karol Nitychoruk.
Tytuł pracy: Mycotoxin Contaminants of Walnuts - Preliminary Studies
Tytuł czasopisma:
Szczegóły: 2022, Vol. 31, no. 1, p. 493--498
p-ISSN: 1230-1485
e-ISSN: 2083-5906

Charakterystyka formalna: raport z badań / ekspertyza
Charakterystyka merytoryczna: komunikat o wynikach badań
Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie z IF (wykaz MEiN)
Język publikacji: ENG
Wskaźnik Impact Factor ISI: 1.800
Punktacja ministerstwa: 40.000
Słowa kluczowe ang.: aflatoxin B1 (AFB1) ; mycotoxin ; ochratoxin A (OTA) ; walnuts ; zearalenone (ZON)
http://www.pjoes.com/Mycotoxin-Contaminants-of-Walnuts-n-Preliminary-Studies,138990,0,2.html
DOI: 10.15244/pjoes/138990
Streszczenie: Mycotoxins are important indicators of product quality. They show various levels of toxicity, and contaminated food can cause acute, sub-acute, or chronic food poisoning and exert a negative effect on human health. The aim of the study was to determine the concentration of selected mycotoxins: total aflatoxins, aflatoxin B1, ochratoxin A, fumonisin, T-2/HT-2 toxins, and zearalenone in walnuts collected in private household gardens in Lublin Province. Walnut (in shells) were collected in June/July 2020. The material, i.e. 38 walnut samples from autumn harvest in 2019, was donated for the analyses voluntarily. Quantitative tests ELISA were used to detect the presence of mycotoxins in the edible part of the nuts. Over 86% of the walnut samples were found to exceed the maximum residue levels for the total aflatoxin concentration (4 ľg/kg) for tree nuts intended for human consumption or used as an ingredient in food products. The concentration of aflatoxin B1 exceeded the allowable level of 2 ľg/kg in over 65% of the samples. In addition to aflatoxins, two other mycotoxins (ochratoxin A and T-2/HT-2) were detected in over 28% of the samples, three compounds (ochratoxin A, fumonisin, and T-2/HT-2) - in 15.8% of the samples, and ochratoxin A, T-2/HT-2, and zearalenone were contained in 10.5% of the samples. Aflatoxin is the most common fungal contaminant of walnuts however other mycotoxins, may be identified in this product as well. Potentially they all exert an unfavorable impact on consumer health.

  Wyświetl ponownie stosując format:
Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB