AB

Bibliografia publikacji pracowników
Państwowej Szkoły Wyższej w Białej Podlaskiej

Baza tworzona przez Bibliotekę Akademii Bialskiej im. Jana Pawła II.



Zapytanie: ORGANIC FARMING
Liczba odnalezionych rekordów: 2



Przejście do opcji zmiany formatu | Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie
1/2
Nr opisu: 0000035453
Autorzy: Wioletta Żukiewicz-Sobczak, Paweł Sobczak, Anna Rogóż, Paulina Wojtyła-Buciora, Marta Kozak, Jerzy Zagórski.
Tytuł pracy: Evaluation of the content of selected elements in herbs cultivated in organic farms in the Lublin Region
Tytuł całości: W: Farm Machinery and Processes Management in Sustainable Agriculture : symposium proceedings / ed. by Edmund Lorencowicz, Jacek Uziak, Bruno Huyghebaert
Miejsce wydania: Lublin
Wydawca: Department of Machinery Exploitation and Management of Production Processes University of Life Sciences in Lublin
Rok wydania: 2017
Strony zajęte przez pracę: S. 461-464
ISBN: 978-83-937433-2-2
Uwagi: Publikacja zindeksowana w WoS w XI 2018 r.
Charakterystyka formalna: referat w materiałach pokonferencyjnych polskich
Charakterystyka merytoryczna: konferencja naukowa międzynarodowa
Charakterystyka wg MNiSW: publikacja w recenzowanych mat. konf. międzynar. uwzględnionej w WoS
Język publikacji: ENG
Punktacja ministerstwa: 15.000
Praca recenzowana
Słowa kluczowe ang.: herbs ; heavy metals ; organic farming ; agriculture
Uwaga: Kopia dostepna w Sekcji Bibliometrii
Inne bazy podające opis:
  • WoS

    https://depot.ceon.pl/handle/123456789/14752
    DOI: 10.24326/fmpmsa.2017.83
    Streszczenie: Herbal raw materials are widely used in the food, pharmaceutical and cosmetic industries. In the presented studies the content of selected elements in the herbs originating from organic farming in the Lublin region was determined. The research was done for three different herbs: common thyme, pink rock-rose, and nettle by means of an ICP OES SpectroBlue spectrometer. It was shown that the content of heavy metals in the tested samples does not exceed generally accepted norms. The amount of trace in the tested herbs is too low for human health to be the main source to meet the demand. However, they may be a supplement of a daily diet.

    2/2
    Nr opisu: 0000032786
    Autorzy: Alicja Joanna Baranowska, Iwona Mystkowska, Krystyna Elżbieta Zarzecka, Bogumiła Edyta Zadrożniak, Katarzyna Radwańska.
    Tytuł pracy: Role of plant fabaceae in organic farms of Lublin province
    Tytuł pracy w innym języku: Rola roślin bobowatych w gospodarstwach ekologicznych województwa lubelskiego
    Tytuł czasopisma:
    Tytuł czasopisma:
    Szczegóły: 2016, Vol. 9, no. 2, p. 87--97
    p-ISSN: 2083-3725
    e-ISSN: 2451-182X

    Charakterystyka formalna: artykuł w czasopiśmie polskim
    Charakterystyka merytoryczna: artykuł oryginalny naukowy
    Charakterystyka wg MNiSW: artykuł w czasopiśmie bez IF (wykaz MEiN)
    Język publikacji: ENG, POL
    Punktacja ministerstwa: 9.000
    Praca recenzowana
    Słowa kluczowe: rośliny bobowate ; rolnictwo ekologiczne ; województwo lubelskie
    Słowa kluczowe ang.: fabaceae plants ; organic farming ; Lublin province
    http://ers.edu.pl/OJS/index.php/erspl/article/view/257/244
    Streszczenie: Subject and purpose of work: The aim of this study is to present the role of fabaceae plants in ecological farms in Lubelskie Voivodeship. Materials and methods: The study has been written based on the literature research on the subject, mandatory legal acts, statistical data on ecological farming. Results: In the implementation of the environmental policy, Poland has adopted a sustainable and balanced development strategy, according to which the obligation to protect the environment is part of the proper farming (Jaśkiewicz 2008). A particular way of farming that is the most environmental friendly is ecological farming. Lublin Voivodeship has a special predisposition to the development of organic production (Kasztelan 2010). Conclusions: A valuable element of environmental friendly farming are Fabaceae plants. Their cultivation does not threaten the natural environment, as on Agrotechnik these plants consists of little treatments. Using plants Fabaceae with atmospheric nitrogen significantly reduces the fertilization component (Gaweł 2011). Despite the multiple benefits of growing Fabaceae plants, their share in the crop structure, however, is small.
    Streszczenie: Przedmiot i cel pracy: Celem pracy jest przedstawienie roli roślin bobowatych w gospodarstwach ekologicznych województwa lubelskiego. Materiały i metody: Praca została napisana w oparciu o literaturę przedmiotu badań, obowiązujące akty prawne, dane statystyczne na temat rolnictwa ekologicznego. Wyniki: W realizacji polityki ekologicznej Polska przyjęła strategię trwałego i zrównoważonego rozwoju, według której obowiązek ochrony środowiska naturalnego jest elementem prawidłowego gospodarowania (Jaśkiewicz 2008). Szczególnym sposobem gospodarowania, najbardziej przyjaznym środowisku naturalnemu jest rolnictwo ekologiczne. Województwo lubelskie posiada wyjątkowe predyspozycje do rozwoju produkcji ekologicznej (Kasztelan 2010). Wnioski: Cennym elementem proekologicznego gospodarowania są rośliny bobowate. Ich uprawa nie zagraża środowisku przyrodniczemu, gdyż na agrotechnikę tych roślin składa się niewiele zabiegów. Korzystanie roślin bobowatych z azotu atmosferycznego znacznie ogranicza nawożenie tym składnikiem (Gaweł 2011). Pomimo wielorakich korzyści wynikających z uprawy roślin bobowatych, ich udział w strukturze zasiewów jest jednak niewielki.

      Wyświetl ponownie stosując format:
  • Wyświetl/ukryj etykiety | Wyświetlenie wyników w wersji do druku | Pobranie pliku do edytora | Nowe wyszukiwanie | Biblioteka AB